Tatry i Tatrzański Park Narodowy.
Napisano 18 września 2008 - 20:05
Napisano 18 września 2008 - 21:42
Wróćmy do sedna Oglądam widoczek, aparat do oka i pstryk. Zwykle na P, chyba że mam jakieś konkretne zamiary dotyczące GO. I potem od razu zerkam na LCD - na stałe mam ustawiony podgląd z histogramem. I jeśli nie widzę przepaleń/niedoświetlenia, to nawet jeśli zdjęcie jest za ciemne/jasne, to i tak się nie przejmuję (bo RAW).
Ostrości i kadru nie sprawdzam, bo rozumiem się już z moją a700 dość dobrze.
No i teraz "ciemnia". Używam tylko jednego programu - Lightroom. Na 126 zrobiłem tylko jedno - filtr Graduated Filter z granicą na wysokości szczytów. U góry jest -2EV. Ot, taki szary filtr. I nic więcej
Potem zapisuję jpg z dłuższym bokiem 768 w najlepszej (100%) jakości. Fotka otwiera mi się w Faststone. F3 i dodaję ramkę (7 pikseli). Potem ctrl+S i ustawiam jakość zapisu tak, żebym miał maks 250Kb (tam ładnie pokazuje wielkość pliku po zmniejszeniu).
No i to tyle.
Jakbym nie miał LR to poradziłbym sobie tak: jakimkolwiek wywoływaczem zrobiłbym jpg "normalnego" i dodatkowo jednego -2EV. Potem w gimp jednego na drugiego i albo zabawa z mieszaniem albo (prostsze) wymazałbym gumką przepalone niebo z górnej warstwy i zostałoby niebo z dolnej fotki -2EV.
A co do RAW - już nie raz przekonałem się, że w miejscach, gdzie niby nic nie widać (czarne/białe) jednak coś jest...
www.totom.fotosik.pl
Napisano 19 września 2008 - 06:57
Co myślisz o wykorzystaniu bracketingu -+2EV(alfa700 v.4) do zdjęć HDR ?.
Napisano 19 września 2008 - 08:43
Ważne pytanie brzmi: jakie DRO?Totom, czy na powyższych zdjęciach ustawione miałeś DRO ?.
Co myślisz o wykorzystaniu bracketingu -+2EV(alfa700 v.4) do zdjęć HDR ?.
Standard po prostu zwiększa kontrast i jasność sceny - to (z informacji z forum KKM) jedyne ustawienie jakie ma wpływ na RAW.
Pozostałe przy używaniu RAW wpływają tylko na ten mały jpg używany na LCD i jako miniaturka na komputerze. Ładnie to widać w LR, bo najpierw zdjęcie jest wczytane z tego jpg a później, jak już odczyta sobie RAW, to całe zdjęcie robi się ciemniejsze i mniej kontrastowe. No ale taki efekt to jest do osiągnięcia na komputerze w kilka sekund.
DRO tak naprawdę działa tylko jeśli robisz jpg. Podejrzewam, że gdybym ustawił sobie któreś zaawansowane (tak na oko poziom 2 by wystarczył), to i niebo i ziemia byłyby odpowiednio naświetlone. No ale ja robię tylko RAW.
Myślę, że +/-2EV w trybie HI dałby świetne efekty - przyznam się, że kusi mnie HDR i kiedyś muszę tego spróbować.
Aha, robiąc fotki w Tatrach miałem już soft v4 )
Miałem linka do świetnych poradników do LR (na stronie Adobe) ale nie mogę go odnaleźć. Było tam pokazane na filmiku, jak robić taki filtr połówkowy.
Na szybko znalazłem tylko to: http://www.photoshop...com/lightroom2/ i filmik Scott. K Adjustment Brush - on tu robi to samo tylko pędzlem.
www.totom.fotosik.pl
Napisano 19 września 2008 - 10:03
121, 123 Dla mnie rewelacyjne Bardzo mi się podobaja
http://bartoszdubiel.fotea.pl/
#266 (Maciej Safaryn)
Napisano 19 września 2008 - 10:44
Napisano 19 września 2008 - 14:27
PS. Znalazłem te filmiki. Polecam gorąco.
O "filtrze połówkowym" jest w filmie pt. Basics - 09 Local corrections (najpierw w górnym okienku trzeba wybrać LR2). Interesujący nas fragment jest od 8 minuty.
Nie umiem niestety podlinkować filmu bezpośrednio: http://www.adobe.com...video_workshop/
Warto oglądnąć cały film, bo akurat na początku pokazana jest tematyka "górska"
Pojedynczy RAW nie pozwala na zabawy w typowe HDR, no ale sami zobaczcie ile można z niego wyciągnąć. Efekty są bardzo ciekawe i moim zdaniem bardziej naturalne niż HDR, no ale to kwestia gustu.
www.totom.fotosik.pl
Napisano 19 września 2008 - 21:51
Tatrzańskie widoki Totoma są piękne i daleko mi do nich.
Zaprezentuję widoczek na Podhale z okolic Kasprowego (polar+szara połówka)
127.
Napisano 20 września 2008 - 08:02
www.totom.fotosik.pl
Napisano 20 września 2008 - 09:14
No to jeszcze jedno moje. Robione z Równi Krupowej.
128.
Napisano 20 września 2008 - 17:39
Kordek, bardzo ładne.
Napisano 20 września 2008 - 18:13
Napisano 20 września 2008 - 19:12
A ja jeszcze mam takie:
129.
130.
www.totom.fotosik.pl
Napisano 21 września 2008 - 11:07
ToTom super zdjęcia.
Napisano 23 września 2008 - 16:19
Ponieważ coś tutaj za cicho, więc:
131.
132.
www.totom.fotosik.pl
Napisano 23 września 2008 - 16:59
Skąd było robione 131? To dolina 5stawów?
Ja jestem załamany pogodą w Tatrach bo nie lubię chodzić zimą po górach (trzeba brać dużo sprzętu, dobrze się ubrać i nie można się spocić - nie to co latem kiedy mokra koszulka nie przeszkadza ). Miałem na początku pazdziernika jechać w Tatry na "polską złotą jesień" ale jak kilka dni temu widziałem w TV ludzi brodzących po łydki w śniegu, 20m widoczności i mleczne/mgielne niebo to straciłem całą wiarę. Pozostają chyba Bieszczady lub coś niskiego - ale to już nie to samo co widok z wysoka na doliny.
Pozdrawiam, Norbert
Napisano 23 września 2008 - 18:52
To ze Szpiglasowej Przełęczy w dole Morskie Oko, z prawej Rysy rysują chmurySkąd było robione 131? To dolina 5stawów?
Natomiast nie wiem gdzie robione było 132.
Ładne kadry ToTom.
Napisano 23 września 2008 - 19:54
Bardzo ładne 132, chociaż na górze jest delikatna ściema która lekko mnie rozprasza. Co do miejsca, spróbuję zgadnąć: Szpiglasowy w chmurach znad Czarnego Stawu w piątce?
Napisano 23 września 2008 - 20:10
Racja to chyba z Wierchuze Szpiglasowego Wierchu dokładnie.
A co do 132 to całkiem prawdopodobne.