Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Tatry i Tatrzański Park Narodowy.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2406 odpowiedzi w tym temacie

#261 Roby

Roby

Napisano 18 września 2008 - 20:05

ToTom, chyba zacznę jednak robić RAWy :oops:

#262 ToTom

ToTom

Napisano 18 września 2008 - 21:42

No to od początku. Zwykle dla fotek z polarem używam korekcji - -0,6 albo -0,3. ISO na AUTO (w a700 zadowalające dla mnie są fotki na wszystkich ISO w zakresie 200-800). AUTO oznacza jednak w a700 minimum ISO200 - i chyba następnym razem spróbuję jednak stałego ISO100.
Wróćmy do sedna ;-) Oglądam widoczek, aparat do oka i pstryk. Zwykle na P, chyba że mam jakieś konkretne zamiary dotyczące GO. I potem od razu zerkam na LCD - na stałe mam ustawiony podgląd z histogramem. I jeśli nie widzę przepaleń/niedoświetlenia, to nawet jeśli zdjęcie jest za ciemne/jasne, to i tak się nie przejmuję (bo RAW).
Ostrości i kadru nie sprawdzam, bo rozumiem się już z moją a700 dość dobrze.
No i teraz "ciemnia". Używam tylko jednego programu - Lightroom. Na 126 zrobiłem tylko jedno - filtr Graduated Filter z granicą na wysokości szczytów. U góry jest -2EV. Ot, taki szary filtr. I nic więcej ;)
Potem zapisuję jpg z dłuższym bokiem 768 w najlepszej (100%) jakości. Fotka otwiera mi się w Faststone. F3 i dodaję ramkę (7 pikseli). Potem ctrl+S i ustawiam jakość zapisu tak, żebym miał maks 250Kb (tam ładnie pokazuje wielkość pliku po zmniejszeniu).
No i to tyle.
Jakbym nie miał LR to poradziłbym sobie tak: jakimkolwiek wywoływaczem zrobiłbym jpg "normalnego" i dodatkowo jednego -2EV. Potem w gimp jednego na drugiego i albo zabawa z mieszaniem albo (prostsze) wymazałbym gumką przepalone niebo z górnej warstwy i zostałoby niebo z dolnej fotki -2EV.
A co do RAW - już nie raz przekonałem się, że w miejscach, gdzie niby nic nie widać (czarne/białe) jednak coś jest... ;-)

#263 bodziek

bodziek
  • Użytkownik
  • 485 postów

Napisano 19 września 2008 - 06:57

Totom, czy na powyższych zdjęciach ustawione miałeś DRO ?.
Co myślisz o wykorzystaniu bracketingu -+2EV(alfa700 v.4) do zdjęć HDR ?.

#264 ToTom

ToTom

Napisano 19 września 2008 - 08:43

Totom, czy na powyższych zdjęciach ustawione miałeś DRO ?.
Co myślisz o wykorzystaniu bracketingu -+2EV(alfa700 v.4) do zdjęć HDR ?.

Ważne pytanie brzmi: jakie DRO?
Standard po prostu zwiększa kontrast i jasność sceny - to (z informacji z forum KKM) jedyne ustawienie jakie ma wpływ na RAW.
Pozostałe przy używaniu RAW wpływają tylko na ten mały jpg używany na LCD i jako miniaturka na komputerze. Ładnie to widać w LR, bo najpierw zdjęcie jest wczytane z tego jpg a później, jak już odczyta sobie RAW, to całe zdjęcie robi się ciemniejsze i mniej kontrastowe. No ale taki efekt to jest do osiągnięcia na komputerze w kilka sekund.

DRO tak naprawdę działa tylko jeśli robisz jpg. Podejrzewam, że gdybym ustawił sobie któreś zaawansowane (tak na oko poziom 2 by wystarczył), to i niebo i ziemia byłyby odpowiednio naświetlone. No ale ja robię tylko RAW.

Myślę, że +/-2EV w trybie HI dałby świetne efekty - przyznam się, że kusi mnie HDR i kiedyś muszę tego spróbować.
Aha, robiąc fotki w Tatrach miałem już soft v4 ;-))

Miałem linka do świetnych poradników do LR (na stronie Adobe) ale nie mogę go odnaleźć. Było tam pokazane na filmiku, jak robić taki filtr połówkowy.
Na szybko znalazłem tylko to: http://www.photoshop...com/lightroom2/ i filmik Scott. K Adjustment Brush - on tu robi to samo tylko pędzlem.

#265 Bax

Bax

Napisano 19 września 2008 - 10:03

ToTom,
121, 123 Dla mnie rewelacyjne :) Bardzo mi się podobaja
:clap:
Sony DSLR A700 + DT 18–70mm, Tair 4,5 300mm (M42), Industar 2.8 50mm, Sigma 70-300 DG Macro, FanGierFt666

http://bartoszdubiel.fotea.pl/

#266 thebleeding (Maciej Safaryn)

thebleeding

Napisano 19 września 2008 - 10:44

ToTom, jestem pod wielkim wrażeniem całej serii Twoich tatrzańskich zdjęć - brawo

#267 ToTom

ToTom

Napisano 19 września 2008 - 14:27

Bax, thebleeding - dzięki! Fajnie jest usłyszeć od Was miłe słowa ;-)

PS. Znalazłem te filmiki. Polecam gorąco.
O "filtrze połówkowym" jest w filmie pt. Basics - 09 Local corrections (najpierw w górnym okienku trzeba wybrać LR2). Interesujący nas fragment jest od 8 minuty.
Nie umiem niestety podlinkować filmu bezpośrednio: http://www.adobe.com...video_workshop/
Warto oglądnąć cały film, bo akurat na początku pokazana jest tematyka "górska" ;-)
Pojedynczy RAW nie pozwala na zabawy w typowe HDR, no ale sami zobaczcie ile można z niego wyciągnąć. Efekty są bardzo ciekawe i moim zdaniem bardziej naturalne niż HDR, no ale to kwestia gustu.

#268 bodziek

bodziek
  • Użytkownik
  • 485 postów

Napisano 19 września 2008 - 21:51

Do RAWów dopiero się przymierzam, zdjęcia obrabiam w prosty sposób (Picasa).
Tatrzańskie widoki Totoma są piękne i daleko mi do nich.
Zaprezentuję widoczek na Podhale z okolic Kasprowego (polar+szara połówka)
127.

Dołączona grafika

#269 ToTom

ToTom

Napisano 20 września 2008 - 08:02

bodziek - nie wiem jak u innych, ale u mnie na monitorze, zarówno 122 jak i 127 wydają się zbyt mocno nasycone kolorami. Dałeś autokorektę w Picasie czy co? Może na monitorze masz za bardzo zdjęte kolory? Kadr fajny, pogoda dopisała, tylko zrób coś z kolorami.

#270 Kordek

Kordek
  • Użytkownik
  • 290 postów

Napisano 20 września 2008 - 09:14

ToTom ładne te twoje góry.
No to jeszcze jedno moje. Robione z Równi Krupowej.
128.
Dołączona grafika
Oly E-3, E-510, ZD 14-45, ZD 50, ZD 50-200.

#271 Roby

Roby

Napisano 20 września 2008 - 17:39

bodziek, ładne chmury, ale kompozycja zdjęcia nie do końca, czegoś mi brakuje na tym zdjeciu.
Kordek, bardzo ładne.

#272 piotrek72t

piotrek72t
  • Użytkownik
  • 763 postów

Napisano 20 września 2008 - 18:13

Kordek bardzo podoba mi się twoje ostatnie zdjęcie, jedyna uwaga to fakt że niebo jest takie "bladziuchne" ,myslę, że szara połówka lub polar ( ewentualnie lekkie psucie ;-) dodałby zdjęciu uroku.
Piotr Talarczyk Canon 5D II + optyka Canon

#273 ToTom

ToTom

Napisano 20 września 2008 - 19:12

kordek - 128 jest świetne. Świetna ramka z drzew (jak to zrobiłeś, że nie są czarną plamą?). Świetny drugi - ta "mgiełka" jest super. No i księżyc. Jak Ci się udało to wszystko tak ładnie naświetlić?

A ja jeszcze mam takie:
129.
Dołączona grafika

130.
Dołączona grafika

#274 Kordek

Kordek
  • Użytkownik
  • 290 postów

Napisano 21 września 2008 - 11:07

Zdjęcie robione o 18.30, na niebie cirrusy i dlatego tak blado, a góry ładnie zachodzące słońce oświetliło.
ToTom super zdjęcia.
Oly E-3, E-510, ZD 14-45, ZD 50, ZD 50-200.

#275 Roby

Roby

Napisano 21 września 2008 - 20:01

ToTom, kolejne ładne kadry :clap:

#276 ToTom

ToTom

Napisano 23 września 2008 - 16:19

Dzięki Panowie.

Ponieważ coś tutaj za cicho, więc:
131.
Dołączona grafika

132.
Dołączona grafika

#277 Norbius

Norbius
  • Użytkownik
  • 2 121 postów

Napisano 23 września 2008 - 16:59

Ładne te taterki ToTom.

Skąd było robione 131? To dolina 5stawów?

Ja jestem załamany pogodą w Tatrach :weep: bo nie lubię chodzić zimą po górach (trzeba brać dużo sprzętu, dobrze się ubrać i nie można się spocić - nie to co latem kiedy mokra koszulka nie przeszkadza ;-) ). Miałem na początku pazdziernika jechać w Tatry na "polską złotą jesień" ale jak kilka dni temu widziałem w TV ludzi brodzących po łydki w śniegu, 20m widoczności i mleczne/mgielne niebo to straciłem całą wiarę. Pozostają chyba Bieszczady lub coś niskiego - ale to już nie to samo co widok z wysoka na doliny.

#278 Roby

Roby

Napisano 23 września 2008 - 18:52

Skąd było robione 131? To dolina 5stawów?

To ze Szpiglasowej Przełęczy w dole Morskie Oko, z prawej Rysy rysują chmury ;-)
Natomiast nie wiem gdzie robione było 132.
Ładne kadry ToTom.

#279 elteha

elteha
  • Użytkownik
  • 89 postów

Napisano 23 września 2008 - 19:54

ToTom, 131 ładne, moim zdaniem to ze Szpiglasowego Wierchu dokładnie.
Bardzo ładne 132, chociaż na górze jest delikatna ściema ;-) która lekko mnie rozprasza. Co do miejsca, spróbuję zgadnąć: Szpiglasowy w chmurach znad Czarnego Stawu w piątce?

#280 Roby

Roby

Napisano 23 września 2008 - 20:10

ze Szpiglasowego Wierchu dokładnie.

Racja to chyba z Wierchu :-)
A co do 132 to całkiem prawdopodobne.