Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Tatry i Tatrzański Park Narodowy.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2406 odpowiedzi w tym temacie

#301 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 30 września 2008 - 17:50

138. albumowy idealny :-> co tu więcej pisać

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#302 Norbius

Norbius
  • Użytkownik
  • 2 121 postów

Napisano 30 września 2008 - 20:27

138 Ładne. Jeżeli miałbym się czepiać to dałbym jeszcze troche prawej strony aby zostało odrobinę więcej przestrzeni między tym dużym kamieniem w PD i brzegiem kadru.

To ja tym razem coś szerokiego :mrgreen:

139. Dolina Pięciu Stawów Polskich (sierpień 2008 )
Dołączona grafika

:arrow: wersja 1300pix

#303 Roby

Roby

Napisano 30 września 2008 - 20:38

138 ładne, ale w mojej ocenie nie przebiło 137.
Norbert panoramka udana. Ładnie pokazane. Swoim zwyczajem coś wyrazistszego - mocniejszego bym widział gdzieś na pierwszym planie :-)

#304 puciu

puciu

Napisano 30 września 2008 - 20:47

139. ładnie, ale przydałoby się więcej dołu z jakimś mocnym akcentem (takie moje zdanie).

#305 Norbius

Norbius
  • Użytkownik
  • 2 121 postów

Napisano 30 września 2008 - 21:05

Dzięki.

Też bym chciał mieć coś na dole ale jakoś nic nie wpadło :-) . To zdjęcie jest składane z 4kadrów pionowych przy 16mm, robione z ręki i powiem szczerze, że jak je robiłem to wydawało mi się, że będzie OK ale po złożeniu do kupy zaczęło mi czegoś brakować :-? Ponieważ jest to z ręki więc podejrzewam, że nie utrzymałem idealnie kadrów z takim samym horyzontem więc po złożeniu miałem szerzej w narożnikach niż na środku i trzeba było uciać.
Nie ma co biadolić - mam jeszcze troche materiału do przejrzenia i wybrania ;-)

#306 Roby

Roby

Napisano 30 września 2008 - 21:24

mam jeszcze troche materiału do przejrzenia i wybrania

No to czekamy na następne.

#307 ToTom

ToTom

Napisano 30 września 2008 - 22:16

Cerberiusz, Dunadan - myślałem, że oberwę za podział kadru w połowie ;-)
Roby - Hmm, no i jak tu przebić 137? Wiem! Szukam fotek z mocnym pierwszym planem!

138. albumowy idealny :-> co tu więcej pisać

Myślisz o naszym albumie? Tam właściwie nie ma takich widoczków z Tatr... no i niełatwo się dostać, bo poziom bardzo wysoki.

139 - pal licho pierwszy plan... takie zdjęcia zachęcają do powrotu w góry. Norbius podnosisz poprzeczkę ;-) ale mimo to:

140. Tutaj mały komentarz. Oto dialog dwóch Panów z PD:
- Idziesz dalej? - zapytał stojący Pan.
- Nie idę. Pie....e! - odpowiedział siedzący Pan.
Dołączona grafika

141. Zobaczył bowiem, że szlak nakazuje ostro skręcić w lewo. I pieron wie, co jest po drugiej stronie...
Dołączona grafika

142. I specjalnie dla Ciebie Roby, bardzo mocny pierwszy plan ;-)
Dołączona grafika

#308 Roby

Roby

Napisano 01 października 2008 - 15:06

I specjalnie dla Ciebie Roby, bardzo mocny pierwszy plan

Dzięki i nie powiem jak dla mnie to zdjęcie się wyróżnia na plus. Ładna kompozycja :clap:

Myślisz o naszym albumie? (...) no i niełatwo się dostać, bo poziom bardzo wysoki.

Jak się nie spróbuje to na pewno się nie dostanie A swoja drogą by się przydało więcej głosów w Albumie. Tak naprawdę wiele osób chciało się zapisać się do Album Team a teraz nawet nie głosują.

#309 ToTom

ToTom

Napisano 01 października 2008 - 18:56

Roby - się spróbowało i się udało! Teraz muszę się tam porozglądać "co i jak".
Norbius - dawaj fotkę! Teraz Twoja kolej ;-)

#310 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 01 października 2008 - 19:03

Chłopaki świetne zdjęcia. Aż się czuje, jakby było obok was...
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#311 robkiz

robkiz

Napisano 01 października 2008 - 20:46

ToTom hmm łańcuchy, czerwony szlak przy 140 myślałem ze rysy ale w/g 141 orla perć? a może nie u nas?
142 Świetne aż się czuje zapach takiej starej trawy
Robert

#312 ToTom

ToTom

Napisano 01 października 2008 - 21:12

ToTom hmm łańcuchy, czerwony szlak przy 140 myślałem ze rysy ale w/g 141 orla perć? a może nie u nas?

To jest szlak z Kasprowego na Świnicę. W miejscu, z którego robiłem zdjęcia 140/141, Świnica jest po lewej ręce (pi razy oko na południe). Trzeba obejść szczyt i na samą górę wchodzi się po południowym stoku. Te łańcuchy są na stoku północnym.
To jeszcze dorzucę dokumentacyjnie:

143. Szersze spojrzenie na północy stok Świnicy (to samo co na 140). Jakieś takie małe te ludki...
Dołączona grafika

144. Sam szczyt widoczny jest wcześniej. Jednak trzeba go obejść z północy na południe przez tą szparę na 141.
Dołączona grafika

#313 Norbius

Norbius
  • Użytkownik
  • 2 121 postów

Napisano 02 października 2008 - 06:43

Byłem w sierpniu na Świnicy ale jak wszedłem to widoczność spadła do 10m i nic nie było widać :(
Ok. Jestem już w pracy więc mam pod ręką tylko coś starszego:

145. Dolina Pięciu Stawów I
Dołączona grafika

wersja 1600pix
panorama1

146. Dolina Pięciu Stawów II
Dołączona grafika

wersja 1600pix
panorama2

147.Widok z Przełęczy Karb
Dołączona grafika

wersja 1400pix

#314 robkiz

robkiz

Napisano 02 października 2008 - 07:55

Totom czyli jednak orla ;)
Norbert 145 i 147 świetne zwłaszcza "grubsze" wersje
Robert

#315 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 02 października 2008 - 08:23

Norbius, świetne panoramy, szczególnie 147.
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#316 ToTom

ToTom

Napisano 02 października 2008 - 11:04

robkiz - z definicją Orlej Perci to jest różnie, ale chyba ta jest najbliższa prawdy:

Trudny dla przeciętnego turysty szlak jakim jest ORLA PERĆ, wiodący długą granią przez szczyty i turnie od przełęczy Zawrat przez Kozi Wierch , Granaty , Buczynowe Turnie po przełęcz Krzyżne . Orla Perć to bardzo śmiało poprowadzona ścieżka, kapitalna widokowo miejscami przepaścista, która zachwyca od ponad stu lat. Orla Perć to spacer w chmurach, to legenda i mit tatrzański.

i z tego wychodzi mi, że Świnica to jeszcze nie to. Orla Perć to chyba dla mnie za wysokie progi. Ale jest wiele innych, także pięknych miejsc, co kapitalnie pokazał nam Norbius na jego panoramach. KAPITALNE!

#317 robkiz

robkiz

Napisano 02 października 2008 - 11:23

Owszem Totomie masz racje, znam jednakowoż i takich ortodoksów, dla których kończy się ona w okolicach czerwonych wierchów ;)
A co do trudności to jeśli dałeś radę ze Świnicą i masz zdrowy rozsądek to i z orlą dasz radę. Ilość pięknych miejsc tam jest ogromna jak zresztą w całych Tatrach. Jedyna brzydka rzecz w Tatrach to murowaniec :)
Robert

#318 ToTom

ToTom

Napisano 02 października 2008 - 12:43

Hmm, wycieczka na której powstały te zdjęcia to: koleją na Kasprowy - Świnica - Zawrat - Hala Gąsienicowa i na dół. Strasznie męczące dla mało zaprawionego w bojach fotoamatora ;-)
Ale daliśmy radę i skoro mówisz, że Orla nie jest dużo gorsza, to w lecie spróbuję. Ale Orlej Perci na raz nie przejdę bo robienie zdjęć zajmuje trochę czasu.

#319 Norbius

Norbius
  • Użytkownik
  • 2 121 postów

Napisano 02 października 2008 - 13:20

Dzięki, cieszę się, że moje wypociny się spodobały.

Odnośnie przejścia Orlej Perci to hmm.... To dość czasochłonny szlak i jeden dzień to może być za mało. Znajomy mojego kolegi kiedyś przeszedł w jeden dzień ale wyszedł latem o wschodzie a wrócił na kwatery w nocy :-) więc cała wycieczka zajęła mu jakieś 15-18h. Z tego co wiem ludzie najczęściej dzielą Orlą na dwie części lub po prostu ruszają na trasę z jakiegoś schroniska (np. z Doliny Pięciu Stawów)
Moje zdjęcia z Doliny Pięciu są z jednego dnia z trasy Kasprowy (kolejka linowa)-Świnica- Przełęcz Zawrat - Dolina Pięciu - Wodogrzmoty Mickiewicza - Łysa Polana. Trasa na około 12h (od wyjścia z kwatery w Zakopcu do powrotu na kwaterę) razem z wieloma postojami na zdjęcia i podziwianie widoków :-)

#320 robkiz

robkiz

Napisano 02 października 2008 - 13:48

Zachęcam, pomysł żeby robić na raty jest bardzo dobry. Pomiędzy Krzyżnem i kozim wierchem jest kawałek dłuższy ale spokojniejszy, pomiędzy kozim a zamarłą przełęczą króciutki za to ostry. Odcinek Zawrat- zamarła jest bodaj najłatwiejszy.
Mój ulubiony jest środkowy ze względu na urozmaicenie i widoki.
Trzeba wziąć poprawkę na jednokierunkowość zdaje się od tego roku.

W jeden dzień jak najbardziej można-nie jest to wyzwanie godne tytanów ale wymaga
obycia w górach i dobrej kondycji. W "czasach mej młodości" popularne było przejście orlej bez ułatwień(łańcuchów).

Widok na granaty i Buczynową dolinkę z tegorocznych wakacji
148
Dołączona grafika
Robert