Tatry i Tatrzański Park Narodowy.
Napisano 17 listopada 2008 - 23:16
Dziękuję Wam za tak dobre opinie i przyjęcie
Nie sądziłem, że zdjęcie świstaka zbierze tak dobre oceny , zaraz zakładam wątek tematyczny.
W tym wątku zamieszczam drugą serię zdjęć z Doliny Staroleśnej z mojego archiwum.
172. Pośrednia Grań znad Pośredniego Harnaskiego Stawu ( Vysne Sesterske Pleso )
173. Po wschodzie słońca znad tego samego stawu na północne otoczenie doliny
174. W Tatrach jak to w Tatrach, pogoda może zmienić się szybko...mrocznie...
Pozdrawiam
Krzysiek
#382 (Krzysztof Krahel)
Napisano 18 listopada 2008 - 09:26
Napisano 21 listopada 2008 - 07:31
Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano 22 listopada 2008 - 22:14
Ja dzisiaj tak troche odmiennie od ostatnich fotek - dużo światła.
175. "Gradient"
Pozdrawiam, Norbert
Napisano 22 listopada 2008 - 23:22
Napisano 22 listopada 2008 - 23:38
To zachodnie, z ciekawości skąd mniej więcej robiłeś?
P.S. Dzięki za opinię o 172, kadr był poziomy, to wielkie rumowisko skalne "wchodzi" tam trochę w staw, stąd może faktycznie takie wrażenie, że zdjęcie leci w lewo.
Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano 23 listopada 2008 - 00:03
Fotka z Kasprowego w listopadowe popołudnie podczas baaaaardzo wietrznego dnia (wiatr prawie mnie powalił a ułomkiem nie jestem )
Takie nijakie...
176.
Pozdrawiam, Norbert
Napisano 23 listopada 2008 - 00:34
Napisano 23 listopada 2008 - 18:50
Napisano 23 listopada 2008 - 23:46
Norbius , 176 wcale nie "takie nijakie" ,
morze chmur nie zdarza się często, musi być inwersja temperatur no i trzeba być wysoko..,
a jak już się zdarzy, to też trzeba je dobrze skadrować, Tobie się zdecydowanie udało..
Tak mi się spodobało, że sięgnęłem do swojego "negatywowego" archiwum, podzielę się np. takimi kadrami :
177. Niskie Tatry
178. Z okolic Teryho Chaty
179. i w stylu Twojego 175, ( tyle, że miałem fart z kozicą )
Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano 24 listopada 2008 - 08:20
Napisano 24 listopada 2008 - 08:36
Napisano 24 listopada 2008 - 08:42
Napisano 25 listopada 2008 - 23:04
Pozdrawiam, Norbert
Napisano 27 listopada 2008 - 09:14
Bardzo dziękuję za Wasze opinie
Spodobała Wam się 178 , faktycznie nieczęsto zdarza się być przy takim zjawisku...
Dwa inne kadry z tego miejsca :
180. pod tymi chmurami jest Dolina Małej Zimnej Wody
181. zaczyna zachodzić słońce...
Inny temat z tej samej okolicy :
182. kończy się dzień...zachodnia ściana Łomnicy
P.S. tak mi przyszło do głowy, że może kiedyś udałoby się zorganizować jakiś 2-3 - dniowy plener w Tatrach?
Zapewne pomyślicie, że to bardzo trudne logistycznie,bo pewnie tak będzie ( terminy ,dojazdy, noclegi, pogoda itp. )
ale może kiedyś warto spróbować...
Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano 27 listopada 2008 - 09:21
Jestem za pod warunkiem ze nocleg w schronisku ale chyba juz za pozno z pokojami ( myslalem zeby skoczyc w okolicy swiat )2-3 - dniowy plener w Tatrach?
Napisano 27 listopada 2008 - 18:39
Dzięki za opinię o kadrach ,
Widziałem w tym wątku, że bywasz w tej dolinie i wyżej w pięciu stawach spiskich - Twoje zdjęcia stamtąd:
21, 22 ( chyba najczęściej fotografowane miejsce w dolinie - też mam go w lecie, zimie, wiosną ) , 27,28 i chyba 40 dosłownie sprzed Terinki - wszystko bardzo udane kadry
To jest zachod? wracales po ciemku czy spales w schornisku Terry'ego? i jak ty w ogole prouszales sie po Slowackich tatrach?! przeciez one sa 'zamkniete' zima...
Tak, to zachód , wtedy akurat wracałem po ciemku ( często zimą tak robię, cały krótki dzień można na max wykorzystać wyżej, a w zejściu ze schronisk na dół naprawdę nie ma nic trudnego, a i miśki śpią ) , choć czasami zdarza mi się nocować w Teryho, w Zbójnickiej, czy innych schronach.
Z tym zamknięciem zimą to jest tak : teoretycznie przepisy Tanapu mówią o zamknięciu szlaków powyżej górnej granicy lasu od 1.11 do 15.06 .
W praktyce schroniska Teryho czy Zbójnicka sa dużo wyżej i są całoroczne, więc przepis jest martwy, dojścia do schronisk są normalnie przetarte, chodzi tam dużo ludzi. Powyżej schronisk, zależnie od pogody też są poprzecierane szlaki np. na Czerwoną Ławkę, Baranie Rogi, Rohatkę.. oczywiście tu już trzeba dobrze ocenić ryzyko w zależności od doświadczenia, ubioru, sprzętu itd
Porusza się tam również sporo skialpinistów, co jest na Słowacji bardzo popularne
Podsumowując Tanap niejako po cichu usankcjonował tę sytuację w tych okolicach, zreszą kiedyś czytałem ,że ma być zapis "powyżej schronisk "
( z czym zresztą się zgadzam, bezsensowny jest zakaz przy całorocznych schronach )
Co innego np. w Dolinie Białki ( wejście od Łysej Polany lub z góry od Rohatki przez Kaczą )
Tu zakaz jest pilnowany i za złamanie grozi "pokutka" , moim zdaniem słusznie bo to wielka ostoja zwierzyny.
Jestem za pod warunkiem ze nocleg w schronisku ale chyba juz za pozno z pokojami ( myslalem zeby skoczyc w okolicy swiat )
Ja prawdopodobnie też będę w Tatrach między świętami a sylwestrem , może jeszcze ktoś?
noclegu w Teryho już raczej nie będzie , ale w Zbójnickiej prawdopodobnie tak.
Zresztą "na dole" też znam ciche, urokliwe i tanie miejsca..zawsze można się przemieszczać.
Może jednak się uda
Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano 27 listopada 2008 - 19:45
Odnośnie wypadu to hmm....trzeba mieć kondycję na zimę a ja poruszam się bardzo wolno. Myślałem sobie o weekendowych wypadach ale tracić cały dzień na podróż w obie strony troche mnie zniechęca bo jadąc np w piątek po południu pozostaje w zasadzie tylko sobota i może poranek w niedzielę
Pozdrawiam, Norbert
Napisano 27 listopada 2008 - 20:51
Norbius , dzięki
Odnośnie wypadu to hmm....trzeba mieć kondycję na zimę a ja poruszam się bardzo wolno
...a myślisz, że ja mam inaczej ; samochodzik, komputerek, papieroski niestety , inne używki, od których mięsień piwny rośnie...
Poza tym przecież nie robilibyśmy tego, co ten pan
183.
A jeśli chodzi o organizację, zawsze można tak zaplanować, żeby na spokojnie dobrze wykorzystać czas..
P.S. Zobaczymy, jaki będzie dalej odzew na moje nieśmiało rzucone pytanie..
Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano 27 listopada 2008 - 22:12