Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Tatry i Tatrzański Park Narodowy.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2406 odpowiedzi w tym temacie

#381 KrzysiekG

KrzysiekG

Napisano 17 listopada 2008 - 23:16

Witam,
Dziękuję Wam za tak dobre opinie i przyjęcie :-)
Nie sądziłem, że zdjęcie świstaka zbierze tak dobre oceny :-) , zaraz zakładam wątek tematyczny.
W tym wątku zamieszczam drugą serię zdjęć z Doliny Staroleśnej z mojego archiwum.

172. Pośrednia Grań znad Pośredniego Harnaskiego Stawu ( Vysne Sesterske Pleso )
Dołączona grafika

173. Po wschodzie słońca znad tego samego stawu na północne otoczenie doliny
Dołączona grafika

174. W Tatrach jak to w Tatrach, pogoda może zmienić się szybko...mrocznie...
Dołączona grafika

Pozdrawiam
Krzysiek

#382 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 18 listopada 2008 - 09:26

Na prezentowanej serii najbardziej mi się podoba 173. - wg mnie świetna kolorystyka.Ale coś mi się zdaje, że niebo było przyciemniane ;-) Seguruje się jasną obwódką na krawędzi szczyty-niebo.
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#383 KrzysiekG

KrzysiekG

Napisano 21 listopada 2008 - 07:31

Witam, Chemik , dziękuję za opinię. Masz rację, niebo na zdjęciu wyszło bardzo jasne , a że kadr mi się podobał , próbowałem delikatnie coś z tym zrobić. To moje początki z PS ,Twoja opinia pokazuje, że trzeba się jeszcze dużo uczyć.. :-)
Pozdrawiam
Krzysiek

#384 Norbius

Norbius
  • Użytkownik
  • 2 121 postów

Napisano 22 listopada 2008 - 22:14

172 chyba najciekawsze - tylko ta krawędź wody mimo że raczej kadr jest poziomy to stwarza wrażenie że zdjęcie leci w lewo. Te skały na zboczu musiały być chyba gigantyczne?

Ja dzisiaj tak troche odmiennie od ostatnich fotek :-P - dużo światła.

175. "Gradient"
Dołączona grafika

#385 Dunadan

Dunadan

Napisano 22 listopada 2008 - 23:22

Pięknie wypatrzone ;-) Przeszkadza nieco efekt halo...

:ninja:

#386 KrzysiekG

KrzysiekG

Napisano 22 listopada 2008 - 23:38

Norbius, Bardzo mi się podoba :shock: , świetne są takie kadry, gdzie grań układa się za granią i kolejne...
To zachodnie, z ciekawości skąd mniej więcej robiłeś?

P.S. Dzięki za opinię o 172, kadr był poziomy, to wielkie rumowisko skalne "wchodzi" tam trochę w staw, stąd może faktycznie takie wrażenie, że zdjęcie leci w lewo.

Pozdrawiam
Krzysiek

#387 Norbius

Norbius
  • Użytkownik
  • 2 121 postów

Napisano 23 listopada 2008 - 00:03

Ja czasami lubię Halo :mrgreen:

Fotka z Kasprowego w listopadowe popołudnie podczas baaaaardzo wietrznego dnia (wiatr prawie mnie powalił a ułomkiem nie jestem :-) )

Takie nijakie...

176.
Dołączona grafika

#388 Astacus

Astacus
  • Użytkownik
  • 208 postów

Napisano 23 listopada 2008 - 00:34

Zabierzcie mnie w takie piękne góry sam się boję pojechać :-/ zdjęcie 172, 173 piękne. 175 świetne, z tytułem zabawne ;)

#389 Roby

Roby

Napisano 23 listopada 2008 - 18:50

175 ładnie nakładają się kolejne pasma, ale ciekawsze dla mnie jest 176, mam prawie identyczne tyle, ze z Beskidu Niskiego.

#390 KrzysiekG

KrzysiekG

Napisano 23 listopada 2008 - 23:46

Witajcie ,
Norbius , 176 wcale nie "takie nijakie" ;-) ,
morze chmur nie zdarza się często, musi być inwersja temperatur no i trzeba być wysoko..,
a jak już się zdarzy, to też trzeba je dobrze skadrować, Tobie się zdecydowanie udało..

Tak mi się spodobało, że sięgnęłem do swojego "negatywowego" archiwum, podzielę się np. takimi kadrami :

177. Niskie Tatry
Dołączona grafika

178. Z okolic Teryho Chaty
Dołączona grafika

179. i w stylu Twojego 175, ( tyle, że miałem fart z kozicą )
Dołączona grafika

Pozdrawiam
Krzysiek

#391 piotrek72t

piotrek72t
  • Użytkownik
  • 763 postów

Napisano 24 listopada 2008 - 08:20

KrzysiekG - cała seria bardzo miła dla oka, wyróżniłbym zdjęcie 177, ze względu na "bogaty" pierwszy plan, który o dziwo zamiast rozpraszać, dodaje zdjęciu uroku.
Piotr Talarczyk Canon 5D II + optyka Canon

#392 Roby

Roby

Napisano 24 listopada 2008 - 08:36

178 świetne, dwa pozostałe bardzo dobre.

#393 max

max

Napisano 24 listopada 2008 - 08:42

KrzysiekG za piotrek72t, miło się ogląda takie zdjęcia, 177. ciekawie wyszła ta naturalna ramka, 178. wygląda jak skalista wyspa na oceanie, 179. ładny widok i ta kozica :shock: , odrobine szkoda tego iglaka co wkradł się na dole kadru, ale to szczegół, naprawdę bardzo udana seria :thumbsup:

#394 Norbius

Norbius
  • Użytkownik
  • 2 121 postów

Napisano 25 listopada 2008 - 23:04

178 robi wrażenie - prawdziwa potęga. Często marzy mi się fotka w tym stylu ale jak dotąd mi się nie udało więc gratuluję :-)

#395 KrzysiekG

KrzysiekG

Napisano 27 listopada 2008 - 09:14

Witajcie ,

Bardzo dziękuję za Wasze opinie :-)
Spodobała Wam się 178 , faktycznie nieczęsto zdarza się być przy takim zjawisku...

Dwa inne kadry z tego miejsca :

180. pod tymi chmurami jest Dolina Małej Zimnej Wody

Dołączona grafika

181. zaczyna zachodzić słońce...

Dołączona grafika

Inny temat z tej samej okolicy :

182. kończy się dzień...zachodnia ściana Łomnicy

Dołączona grafika

P.S. tak mi przyszło do głowy, że może kiedyś udałoby się zorganizować jakiś 2-3 - dniowy plener w Tatrach?
Zapewne pomyślicie, że to bardzo trudne logistycznie,bo pewnie tak będzie ( terminy ,dojazdy, noclegi, pogoda itp. )
ale może kiedyś warto spróbować...

Pozdrawiam
Krzysiek

#396 Dunadan

Dunadan

Napisano 27 listopada 2008 - 09:21

KrzysiekG, :shock: w Dolinie Malej Zimnej Wody bylem pare razy... ale nie mialem takiego widoku na Wrota Tatr... cos pieknego! To jest zachod? wracales po ciemku czy spales w schornisku Terry'ego? i jak ty w ogole prouszales sie po Slowackich tatrach?! przeciez one sa 'zamkniete' zima...

2-3 - dniowy plener w Tatrach?

Jestem za pod warunkiem ze nocleg w schronisku ;-) ale chyba juz za pozno z pokojami :-/ ( myslalem zeby skoczyc w okolicy swiat )

:ninja:

#397 KrzysiekG

KrzysiekG

Napisano 27 listopada 2008 - 18:39

Dunadan ,

Dzięki za opinię o kadrach ,

Widziałem w tym wątku, że bywasz w tej dolinie i wyżej w pięciu stawach spiskich - Twoje zdjęcia stamtąd:
21, 22 ( chyba najczęściej fotografowane miejsce w dolinie - też mam go w lecie, zimie, wiosną ;-) ) , 27,28 i chyba 40 dosłownie sprzed Terinki - wszystko bardzo udane kadry :-)

To jest zachod? wracales po ciemku czy spales w schornisku Terry'ego? i jak ty w ogole prouszales sie po Slowackich tatrach?! przeciez one sa 'zamkniete' zima...

Tak, to zachód , wtedy akurat wracałem po ciemku ( często zimą tak robię, cały krótki dzień można na max wykorzystać wyżej, a w zejściu ze schronisk na dół naprawdę nie ma nic trudnego, a i miśki śpią ;-) ) , choć czasami zdarza mi się nocować w Teryho, w Zbójnickiej, czy innych schronach.

Z tym zamknięciem zimą to jest tak : teoretycznie przepisy Tanapu mówią o zamknięciu szlaków powyżej górnej granicy lasu od 1.11 do 15.06 .
W praktyce schroniska Teryho czy Zbójnicka sa dużo wyżej i są całoroczne, więc przepis jest martwy, dojścia do schronisk są normalnie przetarte, chodzi tam dużo ludzi. Powyżej schronisk, zależnie od pogody też są poprzecierane szlaki np. na Czerwoną Ławkę, Baranie Rogi, Rohatkę.. oczywiście tu już trzeba dobrze ocenić ryzyko w zależności od doświadczenia, ubioru, sprzętu itd
Porusza się tam również sporo skialpinistów, co jest na Słowacji bardzo popularne

Podsumowując Tanap niejako po cichu usankcjonował tę sytuację w tych okolicach, zreszą kiedyś czytałem ,że ma być zapis "powyżej schronisk "
( z czym zresztą się zgadzam, bezsensowny jest zakaz przy całorocznych schronach )
Co innego np. w Dolinie Białki ( wejście od Łysej Polany lub z góry od Rohatki przez Kaczą )
Tu zakaz jest pilnowany i za złamanie grozi "pokutka" , moim zdaniem słusznie bo to wielka ostoja zwierzyny.

Jestem za pod warunkiem ze nocleg w schronisku ale chyba juz za pozno z pokojami ( myslalem zeby skoczyc w okolicy swiat )

Ja prawdopodobnie też będę w Tatrach między świętami a sylwestrem , może jeszcze ktoś?
noclegu w Teryho już raczej nie będzie , ale w Zbójnickiej prawdopodobnie tak.
Zresztą "na dole" też znam ciche, urokliwe i tanie miejsca..zawsze można się przemieszczać.

Może jednak się uda :-) :?:

Pozdrawiam
Krzysiek

#398 Norbius

Norbius
  • Użytkownik
  • 2 121 postów

Napisano 27 listopada 2008 - 19:45

Te chmurowe super.

Odnośnie wypadu to hmm....trzeba mieć kondycję na zimę ;-) a ja poruszam się bardzo wolno. Myślałem sobie o weekendowych wypadach ale tracić cały dzień na podróż w obie strony troche mnie zniechęca bo jadąc np w piątek po południu pozostaje w zasadzie tylko sobota i może poranek w niedzielę :-(

#399 KrzysiekG

KrzysiekG

Napisano 27 listopada 2008 - 20:51

Witajcie ,

Norbius , dzięki :-)

Odnośnie wypadu to hmm....trzeba mieć kondycję na zimę a ja poruszam się bardzo wolno

...a myślisz, że ja mam inaczej ; samochodzik, komputerek, papieroski niestety , inne używki, od których mięsień piwny rośnie... ;-)

Poza tym przecież nie robilibyśmy tego, co ten pan ;-)

183.
Dołączona grafika

A jeśli chodzi o organizację, zawsze można tak zaplanować, żeby na spokojnie dobrze wykorzystać czas..

P.S. Zobaczymy, jaki będzie dalej odzew na moje nieśmiało rzucone pytanie..

Pozdrawiam
Krzysiek

#400 Roby

Roby

Napisano 27 listopada 2008 - 22:12

Kadr 180 najbardziej mi się spodobał z ostatniej serii.