Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Tatry i Tatrzański Park Narodowy.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2406 odpowiedzi w tym temacie

#421 piotrek72t

piotrek72t
  • Użytkownik
  • 763 postów

Napisano 06 grudnia 2008 - 12:56

KrzysiekG-mój wzrok również przykuwa zdjęcie 194, raz przez rozplanowanie kadru i dalsze plany, dwa ze względu na kolorystyke od granatowego do niemal białego.
Piotr Talarczyk Canon 5D II + optyka Canon

#422 Miss M.

Miss M.
  • Użytkownik
  • 102 postów

Napisano 08 grudnia 2008 - 12:22

Miss M., Najbardziej jednak nurtuje mnie 192... w tej łódce to Andy Warhol? :shock:

hehe :-) Mialam farta, bo w czerwonej łódce wypłynął facet w czerwonej kurtce i dzieciak w czerwonym kapoku i po chwili mialam takie fajne, punktowe światełko, dosłownie jakby ktoś reflektorem na nich poświecił :-)

A tak w ogole to fajnie, ze sie spodobalo, a co do kolorkow, to moze faktycznie przesycone... chociaż muszę przyznać, że ja lubię takie mocne kolory... Ale sprobuje nad tym popracowac, i zobacze czy bedzie fajniej czy nie :-)
D80 + N18-70 + okazjonalnie N60/2.8 micro siostry:-) + mnóstwo chęci i zapału + mało czasu [time flies...]

#423 Miss M.

Miss M.
  • Użytkownik
  • 102 postów

Napisano 08 grudnia 2008 - 12:26

[quote name="Norbius"] Miss M. Kolorki są jak dla mnie nieco przesycone - szczególnie w 193razi mnie to niemal granatowe niebo (polarek? ).[quote]

Tak, Norbius, polarek... A z tym niebem aż tak źle? :-( W sumie w rzeczywistości kolor nieba nie był dużo mnie intensywny...

Pozdrawiam :-)
D80 + N18-70 + okazjonalnie N60/2.8 micro siostry:-) + mnóstwo chęci i zapału + mało czasu [time flies...]

#424 Norbius

Norbius
  • Użytkownik
  • 2 121 postów

Napisano 08 grudnia 2008 - 22:56

Aż tak źle nie jest - sam popełniłem duuuużo takich fotek gdzie polarek podbił mi część nieba ;-) . Ma to swoje plusy i minusy więc czasami się zastanawiam czy lepiej polar czy szara połówka (dwoma jednocześnie ciężko operować :mrgreen: ) i jak dotąd nie mogę się jednoznacznie określić.

ps. Jak masz coś ciekawego to wstawiaj dalej ;-)

#425 KrzysiekG

KrzysiekG

Napisano 12 grudnia 2008 - 00:20

Witajcie ,

Dzięki za opinie o serii 194 - 196, cieszę się, że się podobała , :-)
a fatycznie z dwóch można się pokusić o panoramę, byłyby prawie całe słowackie Tatry Wysokie...

Tymczasem za oknem "jesieniozima" a w górach pewnie jakieś ładne widoki można oglądać ;-)

Zaproponuję Wam taką zimową serię :

197...na grani...

Dołączona grafika

198 ...śnieg, mróz i wiatr...

Dołączona grafika

199 ...koniec Tatr Wysokich, wyłaniają się Bielskie...

Dołączona grafika

Pozdrawiam
Krzysiek

#426 piotrek72t

piotrek72t
  • Użytkownik
  • 763 postów

Napisano 12 grudnia 2008 - 08:24

KrzysiekG i znów sie podoba, na 198 biel jakaś taka dziwna ( ale być może to wina mojego monitora ).Natomiast 197 bomba, nietypowy kadr, jeszcze mnie typowa perspektywa , a składa sie to na bardzo udane zdjęcie.

#427 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 12 grudnia 2008 - 08:31

u mnie z bielą całkiem przyzwoicie. Też stawiam na 197, aż się zimno robi patrząc na te zdjęcia.

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#428 Roby

Roby

Napisano 12 grudnia 2008 - 09:35

197 po prostu świetne. Dwa kolejne ładne.

#429 pazdzioch

pazdzioch

Napisano 12 grudnia 2008 - 18:22

KrzysiekG-wysoko wychodzisz aby zrobić zdjęcie :zmarzluch: 199 najlepsze, pierwszy plan ładne ostre skały, w oddali słońce delikatnie liże szczyty, przyjemnie się je ogląda.

#430 August

August

Napisano 12 grudnia 2008 - 22:30

KrzysiekG-wysoko wychodzisz aby zrobić zdjęcie

chyba raczej wjeżdżasz (?)...mam takie same bialskie zrobione z Łomnicy...gdzie to one były...są - nie tak łatwo przekopać ponad 5000 zdjęć na imageshacku...
200.
Dołączona grafika

wiem, że widać składanie, ale coby godnie rozpocząć trzecią setkę...

201. od krańca do krańca - Wysokie
Dołączona grafika
<p>Nikon FX i Olympus m4/3

#431 Roby

Roby

Napisano 12 grudnia 2008 - 22:42

August, ładny widoczek.

#432 Norbius

Norbius
  • Użytkownik
  • 2 121 postów

Napisano 13 grudnia 2008 - 11:04

KrzysiekG ostatnia seria zimowa naprawdę dobra, wręcz czuć mróz na twarzy :-) . Najbardziej podoba mi się 197 - bardzo ładna struktura a ta mgła w oddali potęguje wrażenie że jest się niemal na szczycie świata.

201 Ładna panorama - ładnie komponują się te "łany" na pierwszym planie z ośnieżonymi szczytami. I niech mi nikt nie mówi, że Słowacy nie mają ładniejszego widoku na Tatry :-P

#433 KrzysiekG

KrzysiekG

Napisano 15 grudnia 2008 - 01:38

Witajcie ,

Dziękuję Wam za opinie o ostatniej serii :-)

August , ładne Twoje Bielskie, lepszy kontrast od mojego i fajny wał chmur na horyzoncie..

W innym "zaległym" temacie...( nie zdążyłem odpowiedzieć Pazdziochowi )

chyba raczej wjeżdżasz (?)...

...troszkę mnie wywołałeś do tablicy.. ;-)

...jasne, że w zimowych warunkach nie wszedłbym na Łomnicę, czy inne porównywalne szczyty np. Gerlach, mimo jakiegoś tam doświadczenia nie oceniam tak ambitnie swoich możliwości, o co już zresztą zapytany, pisałem na forum :

pazdzioch napisał/a:

KrzysiekG-236 to mój faworyt,bardzo ładne. Zrobienie tego zdjęcia wymagało sporego wysiłku, chyba że miałeś do dyspozycji śmigłowiec

...tak dobrze to nie było i może dobrze bo tam latają tylko Horskiej Sluzby
ale z racji, że to była zima, kupa śniegu i delikatnie mówiąc niezbyt bezpiecznie (a jeszcze kilka zdjęć bym chciał w życiu zrobić),
to zainwestowałem trochę koron na wjazd lanovką ze Skalnatego Plesa na Łomnicę

...w lecie co innego, od kilku lat noszę się z zamiarem spróbowania ( pomijam przepisy Tanapu, oczywiście oficjalny zakaz i akurat Łomnica i np. Gerlach są mocno "pilnowane", ale z drugiej strony można z przewodnikiem za jedyne kilka tysięcy koron ;-) , ale to inny temat )

Żeby zobrazować zimowe warunki ( w rzeczywistości wysoko często nawet do czerwca ) dla Tych, którzy w Tatrach wtedy nie bywają; może zaproponuję taką serię poniżej

202. ..szlak na Czerwoną Ławkę; ja się w takich warunkach śniegowych na 2632 m. ( Łomnica ) piechotką nie podejmę ;-)

Dołączona grafika

203 ...może nas spotkać np. takie zjawisko...piękne, ale z daleka ;-)

Dołączona grafika

204 ...w lecie jednak trochę bezpieczniej ( to zdjęcie na piechotę ;-) )

Dołączona grafika

Pozdrawiam
Krzysiek

#434 Miss M.

Miss M.
  • Użytkownik
  • 102 postów

Napisano 15 grudnia 2008 - 21:33

ciag dalszych moich Słowackich Tatr

205 - Hincove Pleso (tym razem bez polarka)
Dołączona grafika

206 - Hincove Pleso z góry
Dołączona grafika

207 - Strbskie Pleso
http://imageshack.us][img]http://img100.imageshack.us/img100/2171/strbskiepleso2zm5.jpg - było pod nr 191. Roby

#435 Norbius

Norbius
  • Użytkownik
  • 2 121 postów

Napisano 15 grudnia 2008 - 21:55

206 najlepsze z ostatnich trzech. Podoba mi się jak światło wypełnia dolinę pozostawiając w cieniu odległe szczyty. Bardzo dobry kadr. 205 też niczego sobie - również ładny kadr. Niebo wygląda naturalnie i nie jest tak agresywne jak w poprzednich Twoich zdjęciach.
207 wygląda słabo przy pozostałych dwóch :-P

#436 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 15 grudnia 2008 - 22:21

207 już było jako 191.

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#437 Roby

Roby

Napisano 15 grudnia 2008 - 22:42

Krzychu najbardziej mi się podoba 204.
205 i 206 bardzo udane.

207 już było jako 191.

Faktycznie, zalinkuję 207.

#438 Miss M.

Miss M.
  • Użytkownik
  • 102 postów

Napisano 15 grudnia 2008 - 22:53

207 już było jako 191.

ups, sorki:( kompletnie zapomniałam, że już wrzuciłam tą fotkę! :bow: Błagam o wybaczenie ;-)

no i oczywiście dzięki za pozytywne komentarze:-)

#439 Norbius

Norbius
  • Użytkownik
  • 2 121 postów

Napisano 16 grudnia 2008 - 22:25

208. Kurtkowiec, sierpień 2008, słoneczne i upalne południe
Dołączona grafika

wersja 1400pix ;-)

#440 piotrek72t

piotrek72t
  • Użytkownik
  • 763 postów

Napisano 17 grudnia 2008 - 10:27

Kurtkowiec, sierpień 2008, słoneczne i upalne południe

- i jednocześnie przykład , że w taką "niefotograficzną" porę można zrobić udane zdjęcie ;-)