Tatry i Tatrzański Park Narodowy.
Napisano 11 lutego 2009 - 20:35
Pozdrawiam, Norbert
Napisano 11 lutego 2009 - 21:40
PawełM, bardzo dobry kadr na 273, świetnie pasuje do niego czarno biała tonacja
Dziękuję Wam za opinie o 270
Roby, to dosłownie parę km stamtąd, dokładnie na wysokości miejscowości Harklowaw okolicach Turbacza jest takie miejsce.
Może jeszcze dwa kadry z tego miejsca :
274. bardzo podobny do 270 tylko o zachodzie
275. idzie halny
Kilka postów wyżej pisałem o historii rozbitego Mi-4 Horskiej Sluzby w miejscu ze zdjęcia Szklarza
Szklarz, 264 piękne..kadr, otoczenie, kolory traw, lód... ,...Wyżni Staroleśny Staw..w tle Pośrednia Grań...
...Ciekawostka dotycząca tego miejsca...nad tym stawem w 1969 roku rozbił się śmigłowiec Mi-4 Horskiej Sluzby...niestety zginął jeden z ratowników: Eugen Sandory , czterej inni byli ranni, na szczęście przeżyli...pozostałości śmigłowca zostały usunięte dopiero 3 lata temu..
( na zdjęciu Szklarza w LD na wysokości odbicia Pośredniej Grani w stawie, na brzegu widać małe zagłębienie w rumowisku, tam w dół schodzi mały żlebik..dokładnie tam leżały przez lata szczątki śmigłowca..
zdjęcie "dokumentacyjne" znalezione w moim archiwum ( wybaczcie "kompaktową" jakość )
276
Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano 11 lutego 2009 - 21:43
Nieśli pomoc i sami zginęli...276
Napisano 11 lutego 2009 - 21:49
No Panowie mały Quiz do 270-tki - kto ponazywa to co widać ?????????
Napisano 11 lutego 2009 - 22:45
No Panowie mały Quiz do 270-tki - kto ponazywa to co widać ?????????
Nie jestem specjalistą i nie wiem dokładnie gdzie jest miejsce z którego było robione zdjęcie ale dywagacje mogę spróbować przeprowadzić. Jak dla mnie to na 274 od lewej będą: Kołowy Szczyt, Durny Szczyt, Baranie Rogi, Lodowy Szczyt, Jaworowy Sz. i Mały Jaworowy Sz., Szeroka Jaworzyńska, tam na środku gdzie te chmury Gerlach ... Ganek, Rysy, między Gankiem i Rysami powinna być Wysoka ale chmurą jest zakryta, a potem chyba Wołowy Grzbiet, Czarny, Pośredni, Wielki, Cubryna. Pewności nie mam.
Napisano 12 lutego 2009 - 00:54
August, to miejsce opisane jest szczegółowo wyżej - to nad ( a raczej pod )Wyżnim Staroleśnym Stawem ( przy szlaku ze Zbójnickiej Chaty na Czerwoną Ławkę ) , ale jak napisałem szczątki zostały usunięte 3 lata temu ( może zostały jakieś drobiazgi, byłem w okolicy ładne kilka razy od tamtej pory, ale nie sprawdzałem ), ale zawsze warto tam podejść i ( jak napisał Roby ) zastanowić się nad poświęceniem ratowników dla innych...
Paweł.M, panoramy robione były z Gorców na wysokości miejscowości Harklowa
PawełM, świetny opis 274, wg mnie wszystkie wybitne wierzchołki bezbłędnieNo Panowie mały Quiz do 270-tki - kto ponazywa to co widać ?????????
Nie jestem specjalistą i nie wiem dokładnie gdzie jest miejsce z którego było robione zdjęcie ale dywagacje mogę spróbować przeprowadzić. Jak dla mnie to na 274 od lewej będą: Kołowy Szczyt, Durny Szczyt, Baranie Rogi, Lodowy Szczyt, Jaworowy Sz. i Mały Jaworowy Sz., Szeroka Jaworzyńska, tam na środku gdzie te chmury Gerlach ... Ganek, Rysy, między Gankiem i Rysami powinna być Wysoka ale chmurą jest zakryta, a potem chyba Wołowy Grzbiet, Czarny, Pośredni, Wielki, Cubryna. Pewności nie mam.
..jako autor zdjęcia, spróbuję się zmierzyć z 270; od lewej:Zadnie Jatki, Kezmarski, Łomnica, Pyszny, Baranie Rogi, Lodowy ( na dolnym planie Tatry Bielskie, odpowiednio : Szalony, Płaczliwa Skała, Hawrań, Murań ) i dalej "górne" wybitne wierzchołki za Lodowym: Jaworowy i Mały Jaworowy, Bradawica ( Staroleśny ) , Gerlach i Zadny Gerlach ( niżej Szeroka ) , dalej Batyżowiecki, Kaczy, Kończysta, Rumanowy, Ganek, Wysoka, Rysy; dalej trzy Mięguszowieckie, Cubryna, Koprowy i na końcu zbocza Koszystej.
August, wg Ciebie się zgadza?
Dzięki za opinie , Roby napisał:
KrzysiekG, 275 robi wrażenie, ten wał chmur
..tego dnia po południu ten "halny" wał chmur wyglądał tak :
277. od południa ( z okolic drogi Kezmarok - Tatrzańska Kotlina )
...i dwa kadry z drugiej strony z przełęczy nad Łapszanką
278
279
Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano 12 lutego 2009 - 08:08
Skoro to z Gorców to może przyda się fragment tej tablicy z Hali DługiejNo Panowie mały Quiz do 270-tki - kto ponazywa to co widać ?????????
http://www.mm.pl/~ju...ne/IMGP2276.jpg
Napisano 12 lutego 2009 - 09:53
KrzysiekG, Jak dla mnie, z tych trzech ostatnich 278 jest najlepsze. Może dla tego, że na pozostałych trochę się się te góry gubią w kadrze. Ale wszystkie Twoje zdjęcia robią wrażenie
Napisano 12 lutego 2009 - 20:14
August, wg Ciebie się zgadza?
praktycznie nic dodać - nic ująć - może poza Wołowym Grzbietem pomiędzy Rysami a Mięguszowieckimi ...
a halny - piękny....
I pomysleć, że jeszcze nigdy nie widziałem halnego "na żywo"...
Ale ja "letni" taternik jestem...
Napisano 12 lutego 2009 - 21:27
280.sierpniowy poranek...
Pozdrawiam, Norbert
Napisano 12 lutego 2009 - 21:39
Napisano 12 lutego 2009 - 21:53
Ciekawa relacja, czy ty masz na stałe filtr tabaczkowy.
Norbius, Nie żle
Napisano 12 lutego 2009 - 22:53
#595 (Karolina Myroniuk)
Napisano 12 lutego 2009 - 23:17
"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."
Albert Schweitzer (1875 - 1965)
Napisano 15 lutego 2009 - 11:20
282.
Pozdrawiam, Norbert
#597 (Krzysztof Krahel)
Napisano 15 lutego 2009 - 20:37
283.
Napisano 15 lutego 2009 - 20:41
No jak to gdzie? Kasprowy na samiutkim szczycie....siedziałem sobie tam ze 2godzinki....wiało grubo powyżej 50km/h282. Świetnie się prezentuje. Gdzie to jest?
Ostatnie wydaje mi się za ciemne - rozjaśniłbym deczko.
Pozdrawiam, Norbert
Napisano 03 marca 2009 - 09:46
Ooo..Norbius, bardzo ładny poranek na 280, świetnie uchwyciłeś promienie
Podobają mi się również zachodnie na Twoim 282 i 283 Chemika, jeszcze parę miesięcy i już będą takie "bezśnieżne" widoczki
Szklarz, dzięki...te zdjęcia były robione z użyciem szarej połówki - filtra tabaczkowego w ogóle nie mam.KrzysiekG,
Ciekawa relacja, czy ty masz na stałe filtr tabaczkowy...
Przez ostatnie parę dni w górach ani śladu słońca nie było, ale niedzielny poranek trochę to wynagrodził...Tatry z troszkę dalszej perspektywy niż Wasze ostatnie kadry :
284. po wschodzie pionowo
285. po wschodzie poziomo
286. ..no i już po słońcu..między mgłą a chmurami..
Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano 03 marca 2009 - 11:07
KrzysiekG, trudno mi się zdecydować, pion czy poziom.
Oba ładne.