Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Tatry i Tatrzański Park Narodowy.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2406 odpowiedzi w tym temacie

#701 Norbius

Norbius
  • Użytkownik
  • 2 121 postów

Napisano 14 lipca 2009 - 20:32

yarekmi 346 fajne - ładny kadr.

ToTom ...wiosna fajna, chętnie bym się wybrał....ale urlopu niet, wszystko trzymam na jesień :mrgreen:

#702 Technik

Technik

Napisano 24 lipca 2009 - 19:50

Chciałem być tak wysoko jak poprzednicy ale udało się tylko z dołu i z daleka.
352
Dołączona grafika
353
Dołączona grafika

#703 Roby

Roby

Napisano 24 lipca 2009 - 20:26

Technik, 353 bardzo ładne, na 352 szkoda tego przepalonego nieba, byłoby super.

#704 August

August

Napisano 25 lipca 2009 - 06:27

ech te słowckie widoczki na Tatry...353 śliczne :-D
<p>Nikon FX i Olympus m4/3

#705 yarekmi

yarekmi
  • Użytkownik
  • 119 postów

Napisano 25 lipca 2009 - 20:51

Technik 353 baaardzo dobre, zresztą 352 też fajne nawet z tą dziurą w niebie;)
Zoony

#706 nebari (Piotr)

nebari

Napisano 11 sierpnia 2009 - 07:17

No i stało się niestety już po wczasach i zostały tylko wspomnienia. Szczeże to był poligon i wcale nie z powodu tras jakie były do zaliczenia lecz z obsługi nowego sprzętu którego opanowałem chyba jeszcze na średnim poziomie, system cokin też nie zawsze pomagał no ale co tam było minęło oto efekty - tylko nie bijcie za bardzo, w dziale z motylami umieściłem okazy które udało się upolować na terenie górskim, w dziale chrząszcze też pale zdobyczy, a teraz to co widziałem odsłona pierwsza:
:blush:
354
Dołączona grafika
355
Dołączona grafika
356
Dołączona grafika
nie chcę przesadzać z ilością fotek więc będzie z umiarem i stopniowo :-D

https://www.facebook...s.Piotr.Majder/

|BODY - CANON EOS 450D | CANON EOS 70D | Minolta A-2 |
|SZKŁO - SIGMA 70-300 APO DG Macro | SIGMA 18-50mm F2.8 EX DC MACRO |
|INNE - system Cokin -P, pierścienie pośrednie |

#707 Dunadan

Dunadan

Napisano 11 sierpnia 2009 - 07:25

nebari, troszkę światło niedopisało... góra bardzo jasna, dół ciemny, przydałaby się chociaż szara połówka...

:ninja:

#708 nebari (Piotr)

nebari

Napisano 11 sierpnia 2009 - 07:42

Dunadan, słońce paliło bez litości połókę szarą miałem ale jeszcze nie opanowałem tych filtrów bo większość fotek z filtrami były do odrzucenia :-(

#709 pczarnul

pczarnul
  • Użytkownik
  • 451 postów

Napisano 11 sierpnia 2009 - 09:00

zeszły rok - chyba nie pokazywałem - zejście z Kasprowego - już blisko do Murowańca
357
panorama-Tatry

#710 nebari (Piotr)

nebari

Napisano 11 sierpnia 2009 - 09:19

pczarnul, dobrze że wstawiłeś panoramkę bo nie wiem czy jeżeli chodzi o tego typu fotki to jest jakieś ograniczenie w długości boku ?? pytam bo mam pare panoram ale są dłuugie :) i nie zabardzo będą czytelne w małym formacie
i kolejna seryjka
358
Dołączona grafika
359 - Ornak przed wejściem
Dołączona grafika
360
Dołączona grafika

#711 yarekmi

yarekmi
  • Użytkownik
  • 119 postów

Napisano 11 sierpnia 2009 - 19:06

nebari rozumię, że to jedna z kilku serii i na początek zapodajesz rejon Kościeliskiej :-) A ludziów dużo? Bardzo się kręcą i przeszkadzają? :evil: A źwierzaki były? Pluszcza przwiozłeś? Opowiadaj.
Zoony

#712 Dunadan

Dunadan

Napisano 11 sierpnia 2009 - 19:39

pczarnul, jeśli chodzi o panoramy to wstawiamy tylko linki i miniaturki... popraw więc proszę ;-)
Tak w ogóle - piekny widoczek na Orlą... ;-)
nebari, opisałbyś skąd mniej więcej te foty i co pokazują?

:ninja:

#713 Roby

Roby

Napisano 11 sierpnia 2009 - 21:23

pczarnul, tak jak pisze Dun maksymalny rozmiar jak innych zdjęć. Waga tego zdjecia też pozostawia wiele do życzenia.

#714 nebari (Piotr)

nebari

Napisano 12 sierpnia 2009 - 06:29

Wybaczcie proszę o brak rozpisania się przy fotkach już to nadrabiam. Pogoda jak już zapewne zauważyliście dopisała i to za bardzo bo po dwóch dniach od pierwszego wypadu już schodziła skóra z karku :mrgreen: . Pierwszy wypad na rozgrzewkę zorganizowaliśmy do doliny Stoły i do schroniska w dolinie Kościeliskiej przy okazji zrobiliśmy mały wypad na Smerczyński Staw który też będzie na fotkach za niedługo. Fotki niestety troszę nie po koleji umieściłem ale tak to jest jak się takie rzeczy w pracy robi hehehe. 354 i 355 to trasa już oklepana i bardzo oblegana przez turystów i w tym roku niestety też tak było trzeba się było naustawiać zanim uzyskało się czysty kadr ale się udało. 356 to fotka z innego już wypadu a mianowicie trasa do Morskiego Oka ale przez Rusinową Polanę, Gęsią Szyjkę, Waskmudzką Rówień a docelowo miało być jeszcze Czarny Staw lecz z czasem się przeliczyliśmy. 356 to Rusinowa Polana z trasy na Gęsią Szyjkę i tu było wesoło bo podejście dość strome a ludziska ledwo dyszą i co któryś składa deklarację, że dalej nie idzie ubwa po pachy. W tym roku dopisała tylko roślinność i mało stworzonka typu chrząszcze i motyle które już zaprezentowałem w odpowiednich wątkach, a zapomniałbym o chyba największym jak dla mnie spotkaniu bo odkąd jeżdżę na wczasy w Tatry jeszcze nie udało mi się spotkać Szarotki Alpejskiej i stroczyków które w tym roku kwitły jak oszalałe. Jeżeli chodzi o gróbszego zwierza to kicha podobno w Chochołowskiej były świstaki ale trasa ta odbiegała od napiętego planu.Druga saria od 358 - 360 to trasa na Ornak a raczej już sam Ornak i Satrorobociański Wierch na 358 i 360. Jak co roku nie zawiodłem się jeżeli chodzi o bezmyślność ludzką i dominującą głupotę oraz brak odpowiedzialności za siebie i innych na trasie. Napewno wielu z Was przeszło trasę przez Gęsią Szyjkę i było świadkiem wielkich tłoków na tej skale ale to co zobaczyłem jak się m.in. dzieciaki ganiają to zabawy w łapanego albo wyścigi kto będzie pierwszy do skraju skały aby zrobić lepsze foty to przechodzi wszelkie oczekiwania, zresztą podobne przyadki były na wielu etapach wycieczek. To tak w ramach wstępu jeszcze raz sorka za brak komentarza już się poprawię i wybaczcie czasem prześwietlone foty ale za ładnie było poprostu :mrgreen:

#715 August

August

Napisano 12 sierpnia 2009 - 07:00

nebari, jak na tak dobre warunki to zdjęcia trochę blade a i ostrtości by się więcej przydało. Pomyśl też o polarku - ten się w dobrą pogodę przydaje dużo bardziej od szarych połowek...
Wyprawy zazdroszczę (chyba w tym roku na Tatry mi urlopu nie wystarczy, chociaż....) i niecirpliwie czekam na kolejne zdjęcia...
<p>Nikon FX i Olympus m4/3

#716 nebari (Piotr)

nebari

Napisano 12 sierpnia 2009 - 07:37

August, z polarkiem nie zdążyłem przed wyjazdem i tu moja wina bo napaliłem się na połówkę szarą i tabaczkową z których i tak nie zabardzo z nich nie skorzystałem a polarek jednak byłby ok ale nic to za rok damy radę :mrgreen: a tym czasem kolejne fotki:

361 - widok ze szczytu Ornak na Dolinę Pyszniańską w dole Staw Smerczyński, a wyżej Tomanowa Przełęcz, Tomanowy Wierch
Dołączona grafika
362 - widok na Ornak po zejściu (druga strona)
Dołączona grafika
363 - widok na szlak na Ornak od Siwej Przełęczy, najwyższy szczyt w tle to Błyszcz i Bystra
Dołączona grafika

#717 nebari (Piotr)

nebari

Napisano 13 sierpnia 2009 - 10:36

odczekałem regulaminowy czas i kolejna seryjka:

364 - Siklawa z bliska
Dołączona grafika
365 - to już tereny z Doliny Suchej Wody w pobliżu Murowańca - jak w zeszłym roku Kasprowy strzelił focha i zakrył się mgłą jak i cała Dolina Gąsienicowa i do tego grad - był to jedyny dzień kiedy słońce kiepsko świeciło
Dołączona grafika
366 - tutaj już widok z trasy do Czarnego Stawu Gąsienicowego - w planach było przejście do doliny pięciu stawów ale nagła zmiana pogody przy Czarnym Stawie i szybka akcja odwrotowa :-?
Dołączona grafika

#718 marp10

marp10

Napisano 13 sierpnia 2009 - 11:01

365-i chyba najlepiej wyszło. Fajnie te chatki sie komponują z tymi górami, od razu jest na czym oko zawiesić. Poprzednie to takie sorry, ale troche bez polotu. Czegos brakuje mi na tych zdjęciach. Pomijam strone techniczną (mogłoby byc ostrzej i chyba bardziej kontrastowo), ale kompozycyjnie to nie ma jakiegos mocnego punktu na ktorym mozna sie skupić.
PS. O nie przepraszam jeszcze 358 jest dobre. Tutaj przynajmniej widać, że świeciło słońce.

#719 nebari (Piotr)

nebari

Napisano 14 sierpnia 2009 - 09:52

marp10, dzięki za opinię brak polarka i wiedzy o stosowaniu filtrów dał znac niestety o sobie ale pracujemy nad tym brakiem, a tymczasem pozwolę sobie zaprezentować kolejne fotki z wczasów:
367 - Dolina Jaworzynki
Dołączona grafika
368 - góra o wdzięcznej nazwie "Kopa Królowej" czy jakoś tak :D
Dołączona grafika
369 - Czarny Staw z Doliny Pięciu Stawów, po prawej fragment góry Kotelnica
Dołączona grafika

#720 WildRoses

WildRoses

Napisano 16 sierpnia 2009 - 14:23

nebari, widzę, że bywaliśmy częściowo na tych samych szlakach ;-) tyle, że nam niestety pogoda spłatała figla i postanowiła się zepsuć.
Podoba mi się Twój Czarny Staw - szkoda troszkę wypalonego nieba, ale ja mam ten sam problem. A 368 to Królowa Kopa, zdaje się, że Mała ale 100% pewności nie mam ;-)
Moje chmurno-deszczowe:
370. Kondracka Kopa od strony Małołączniaka.
Dołączona grafika
371. Fragment Wodogrzmotów Mickiewicza, też przy siąpiącym deszczu - trzeba się było trochę nagimnastykować żeby nie zjechać po mokrycvh kamieniach do wodospadu.
Dołączona grafika
Nikon i klamoty