Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Tatry i Tatrzański Park Narodowy.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2406 odpowiedzi w tym temacie

#741 WildRoses

WildRoses

Napisano 09 września 2009 - 20:04

Wspomnienie wakacji - "Gniewny Rycerz". Ciemny, ale mniej więcej tak to wyglądało około południa 12 sierpnia ;-)
387.
Dołączona grafika
Nikon i klamoty

#742 Canin

Canin
  • Użytkownik
  • 125 postów

Napisano 09 września 2009 - 20:13

Chyba troszkę kontrastu brakuje.

Moje z Tatr Słowackich
388 Grań Baszt z Żabiej Dolinki
Dołączona grafika

389 Rysy (słowacki wierzchołek)
Dołączona grafika
www.canin.mm.pl - ciągle nowe zdjęcia
Dołączona grafika

#743 Vulpes (Marek Skruch)

Vulpes

Napisano 09 września 2009 - 21:03

Canin, dobrze że te chmurki między szczyty wlazły.
Mnie się nie udało pomimo chęci latem pochodzić po Tatrach. Może jesienią jakiś wypad zrobię....
<strong class='bbc'><span style='font-size: 10px;'>Pentaxy dwa i kupa szkła ;)</span></strong><br />
<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]

#744 yarekmi

yarekmi
  • Użytkownik
  • 119 postów

Napisano 10 września 2009 - 19:53

Canin nie rób mi tak bo serce z tęsknoty pęka :-( Rozumię, że Rysy padły od słowackiej strony? Widzę też, ze żabka na środku stawu nadal pływa :-) Mnie się podoba.
Vulpes jeśli koniec września lub początek października będą pogodne nic mnie nie powstrzyma i będę tam :mrgreen: Mam w głowie plan na Baniówke i okolice - tak wyglądały trzy lata temu jesienią
390.
Dołączona grafika
Zoony

#745 dynax

dynax
  • Użytkownik
  • 489 postów

Napisano 10 września 2009 - 20:44

391.
Dołączona grafika
392.
Dołączona grafika
393.
Dołączona grafika

#746 yarekmi

yarekmi
  • Użytkownik
  • 119 postów

Napisano 10 września 2009 - 21:08

391 - myślę, że gdyby czas naświetlania był dłuższy zdjęcie przez rozkisielowanie wody nabrało by klimatu, charakteru a tak jest tylko fragmentem górskiego potoku,
392 - przy takich warunkach pogodowych i tak szerokim spojrzeniu Smerczyński Staw wygląda jakoś tak mało smerczyńsko,
393 - turnie Wysoka i Upłazkowa jak zwkle śliczne a chmurki dodały im jeszcze uroku. Zdecydowanie najlepsze z serii.
Zoony

#747 dynax

dynax
  • Użytkownik
  • 489 postów

Napisano 10 września 2009 - 21:28

ad1 - racja, ale niestety brak statywu, nie dało się dłuzej
ad2 - właśnie ta pogoda mnie urzekła, biel na górze i dole, pełna symetria :-D

A7

#748 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 10 września 2009 - 21:39

393 mnie urzekło.

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#749 Canin

Canin
  • Użytkownik
  • 125 postów

Napisano 11 września 2009 - 10:17

yarekmi - tak od słowackiej, widok z Wagi na Tatrzańskie olbrzymy - Wysoką i Ganek jest tego wart. Ja na te Zachodnie też ostrzyłem sobie żeby ale się nie ułozyło. Napisz co dokładnie widać na 390. Daj jeszcze jakieś zdjęcie z tamtego rejonu.

ad 391 yarekmi - nie całkiem się z Tobą zgodzę. Zbyt długie czasy odbierają zdjęciu dynamikę - nie wyszły by na nim te rozpryski przy kamieniu a jedynie białe mleko.
Mogło by być ciut dłużej - ale i tak jest ładne

393 jednak najładniejsze
Dołączona grafika

#750 dynax

dynax
  • Użytkownik
  • 489 postów

Napisano 11 września 2009 - 13:04

Dzięki za komentarze panowie :-)
394.
Dołączona grafika

395.
Dołączona grafika

#751 Magda93

Magda93
  • Użytkownik
  • 69 postów

Napisano 12 września 2009 - 13:39

Ja wymoderowano bylam w tych wszytskich parkach narodowych a wymoderowano nie interesowalam sie wtedy zdjeciami wiec nie zrobilam, teraz zalujeeee... :///

Taka młoda dziewczyna, a już przeklina. Nieładnie. michalv

#752 Canin

Canin
  • Użytkownik
  • 125 postów

Napisano 12 września 2009 - 20:15

Magda93 - No to to jest dobry powód aby pójść tam jeszcze raz :mrgreen:

396 Ganek, Wysoka i Czeski Szczyt
Dołączona grafika

397 Panoramka całej okolicy
Dołączona grafika
http://www.canin.mm.... ... 4859pm.jpg
Dołączona grafika

#753 dynax

dynax
  • Użytkownik
  • 489 postów

Napisano 12 września 2009 - 23:27

396 - bardzo mi odpowiada :-)
398.
Dołączona grafika

399.
Dołączona grafika

#754 Vulpes (Marek Skruch)

Vulpes

Napisano 13 września 2009 - 06:39

dynax, 398 piękne. Kominiarski Szczyt ma coś magicznego w sobie. Prawie jak Giewont :-)
<strong class='bbc'><span style='font-size: 10px;'>Pentaxy dwa i kupa szkła ;)</span></strong><br />
<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]

#755 yarekmi

yarekmi
  • Użytkownik
  • 119 postów

Napisano 13 września 2009 - 10:15

yarekmi ... Napisz co dokładnie widać na 390. Daj jeszcze jakieś zdjęcie z tamtego rejonu.

Zdjęcie zrobione z Wołowca. Te niebieskie oczka to Rohackie Stawy : Niżni, Pośrednie (2) i Wyżni. Od lewej Dolina Smutna i widoczny chyba niebieski szlak na Smutną przełęcz. Kolejne widoczne szczyty idąc w prawo to Trzy Kopy, Hruba Kopa, w tyle Przysłop, Dolina Spalona ( schodząca do Wyżniego stawu z widocznym szlakiem), kolejne szczyty to Pachola, Spalona, Mały Slatyn, Wielki Salatyn, Przełęcz Salatyńska i niewidoczna już na zdjęciu Brestowa. Wszystkie szczyty aż do Pacholi mają powyżej 2100metrów od Spalonej do Salatynów powyżej 2000metrów. Mam nadzieję, że nie pomyliłem niczego ;-) Jeśli chodzi o inne zdjęcia z tego rejonu to mam jeszcze tylko z Rohackich Stawów - jak do tej pory wyżej nie dotarłem ale mam nadzieję, że to się zmieni. Mam jeszcze zdjęcia z tej samej wędrówki w stronę Rohaczy - ale mocno pod słońce i na Liptowską Grań. Postaram się umieścić w poniedziałek.
Pozdrawiam
Zoony

#756 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 13 września 2009 - 12:32

398 i 399 bardzo mi się podobają. Świetne kompozycje, pięknei pokazana wieloplanowość, czyste kadry.

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#757 dynax

dynax
  • Użytkownik
  • 489 postów

Napisano 13 września 2009 - 14:37

Panowie ! - jestem pełen podziwu - jak wy rozpoznajecie miejscówki :shock: Nawet gdyby mnie w tej chwili postawiono w miejscu w którym robiłem te fotki, to za chiny nie wiedziałbym gdzie jestem.
400.
Dołączona grafika

401.
Dołączona grafika

#758 yarekmi

yarekmi
  • Użytkownik
  • 119 postów

Napisano 14 września 2009 - 10:47

Zaś bez przesady dynax taki dobry nie jestem.
W nawiązaniu do tematu z 390 i niestety do ubiegłej soboty, gdzie matka natura tym razem łaskawa nie była, zabierając z grani dwie osoby, trzecią poważnie raniąc. Pierwsze i trzecie zdjęcie z miejsc, gdzie raziły pioruny.

402. Widok z Wołowca na Rohacze, pierwszy Ostry, drugi Płaczliwy
Dołączona grafika

403. Rohacz Ostry - takie małe K2
Dołączona grafika

404. Liptowska Grań widziana z Wołowca
Dołączona grafika
Zoony

#759 August

August

Napisano 14 września 2009 - 13:40

yarekmi, piękne miejsca...polecam rohacka dolinę wszystkim - czy chodzą po górach czy wystarczą im dolinki...
byłem kilka la temu w Boże Ciało z 5 letnim synkiem i spokojnie połazilismy po dolinach wokół Rohackich stawów...A wodospady - marzenie.
Dodam też, że graniówka od Wołowca przez Rohacze, Hrubą i Trzy Kopy po Banówkę uchodzi za Orlą Perć Tatr Zachodnich i wymaga wprawy...i braku lęku wysokości. Miałem ją w planach niestety sypnęło śniegiem i musiałem zawrócić...Ale jeszcez tam kiedyś się znajdę....
<p>Nikon FX i Olympus m4/3

#760 dynax

dynax
  • Użytkownik
  • 489 postów

Napisano 14 września 2009 - 19:07

404- :thumbsup:

405.
Dołączona grafika

406.
Dołączona grafika