Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Tatry i Tatrzański Park Narodowy.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2406 odpowiedzi w tym temacie

#901 Norbius

Norbius
  • Użytkownik
  • 2 121 postów

Napisano 22 stycznia 2010 - 19:06

Ach....jak ja bym się z chęcią wybrał w góry :crybaby:

Orpheo - 471,477 najbardziej mi leżą z ostatnich wrzutów - dobre kadry

Krzychu...ach to światełko na 474 - miodzio.

Ja dam coś bardziej mroźnego ;-) Co prawda światła za bardzo nie było ale była frajda z odmrażania tyłka :-)

481.
Dołączona grafika

#902 August

August

Napisano 22 stycznia 2010 - 20:55

Ach....jak ja bym się z chęcią wybrał w góry

no :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

trzeba wakacyjny urlop planować...ale chyba znowu się w Bieszczady wybiorę...chyba że mnie jeszcze Babia skusi bardziej...
<p>Nikon FX i Olympus m4/3

#903 Orpheo

Orpheo
  • Małomówny
  • 21 postów

Napisano 23 stycznia 2010 - 08:04

Norbius 481 - super klimacik zdjęcia, fajne kolorki.

Znalazłem jeszcze kilka innych kadrów - 3 z nich poniżej.

482.
Dołączona grafika

483.
Dołączona grafika

484.
Dołączona grafika

#904 Rybka

Rybka
  • Użytkownik
  • 512 postów

Napisano 23 stycznia 2010 - 10:42

Norbius, 481 rzeczywiście trochę zmroziło ;-) Fajny kadr i barwy :clap:
Orpheo, masz zdjęcia jak z ilustrowanego przewodnika po górach - 483 i 484 jak dla mnie fantastyczne. Piękne kolory, światło.

#905 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 23 stycznia 2010 - 13:16

Świetnie naświetlone. Miło popatrzeć.
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#906 Vulpes (Marek Skruch)

Vulpes

Napisano 23 stycznia 2010 - 14:07

Norbius, ech, Krywań.... i nic więcej pisać nie muszę :-)
Orpheo, 484 najbardziej do mnie przemawia. Niby "tylko" Morskie Oko ale kompozycja ładna :-)
<strong class='bbc'><span style='font-size: 10px;'>Pentaxy dwa i kupa szkła ;)</span></strong><br />
<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]

#907 Norbius

Norbius
  • Użytkownik
  • 2 121 postów

Napisano 23 stycznia 2010 - 15:48

Orpheo, 484 bardzo dobre - ładny kadr i kolory (ładna mieszanka na wodzie - brązy skał i soczysta zieleń drzew)

#908 TOMeS

TOMeS
  • Użytkownik
  • 1 129 postów

Napisano 23 stycznia 2010 - 17:16

Z ostatnio dodanych :clap: dla 481. za super klimat i 484. za różnorodność zestawionych kolorów.

pozdrawiam,

TOMeS

Zapraszam na mój profil na FB:  http://www.facebook....ynskiFotografia  ;) 

#909 WildRoses

WildRoses

Napisano 23 stycznia 2010 - 18:44

Norbius, 481 mz rewelacyjne, czuć potęgę gór
Orpheo, przyjemne kadry, na 484 ciekawie wycięty fragment tatrzańskiej rzeczywiśtości, głazy na pierwszym planie dodają smaku
Nikon i klamoty

#910 Norbius

Norbius
  • Użytkownik
  • 2 121 postów

Napisano 23 stycznia 2010 - 19:20

Każdy kto był nad Morskim Okiem na pewno skojarzy tego "kolesia" ;-)

485.
Dołączona grafika

Małe "synopsis"

Zrobienie tej fotki kosztowało mnie sporo trudu...

Był październik więc środek naszej złotej jesieni....niestety ta nasza piękna jesień nie raczyła w tym czasie zawitać w Tatry bo Pani Zima podstawiła jej nogę i swoim białym tłustym cielskiem wtoczyła się w najwyższe partie Polski. Wszyscy myśleli, że wtoczyła się na chwilę....niestety wszyscy się mylili. Postanowiła przywalić z łokcia w miękkie podbrzusze i zasypać całe Tatry śniegiem tak, że niemal codziennie podwyższano stopień zagrożenia lawinowego....
Po 3dobach przestało padać więc ruszyłem do schroniska nad Morskim Okiem z planem aby się tam przespać a świtem ruszyć przez Szpiglasową Przełęcz do Doliny Pięciu Stawów z zamiarem noclegu. Wydawało się to w miarę sensowne bo ten odcinek da się przejść w 5-6h.....o ja głupi ;-)
Ruszyłem około 9tej - pogoda marna czyli klasyczne mleko z widocznością na góra 30-40m, zimno (około -8*C na poziomie schroniska). No ale nie po to wtoczyłem się tu z plecakiem aby zrezygnować - no więc idę.
Mijam drogowskaz kierujący mnie żółtym szlakiem na Szpiglasową - ile tam było? 1:20h czy jakoś tak :mrgreen: Stawiam pierwsze kroki w śniegu po kolana, szlak nieco przetarty ale bez szaleństw...bo pewnie niewielu turystów tam rusza. Po drodze mijam kilka śladów saren lub innych parzystokopytnych, spotykam stadko gilów ale zanim wyciągam aparat z podpiętym tele gile znikają....pewnie przestraszył je drapieżnik, który zawisł gdzieś wysoka nade mną (nie wiem czy to nie był sokół).....no cóż.....idę dalej.
Po godzinie docieram do strumienia (na mapie tak prawie w połowie szlaku na przełęcz pod Mnichem) i tu zaczynają się kłopoty.....ślady się urywają :mrgreen: - WTF? główkuję, główkuję....i dochodzę do wniosku, że musieli się wspinać korytem częściowo zamarzniętego strumienia. No to idę posyłając po drodze kilkadziesiąt różnych epitetów....no bo ślisko, mokro i nie ma się czego chwycić. Pokonanie 100m w lini prostej zajmuje mi jakieś 30min. Na szczęście trafiam na ślady...uff...
Dalej troche wspinaczki i brodzenia w śniegu miejscami do połowy uda a czasami nawet po pas.
Dochodzę do stromizny (na oko zostało mi tak 200-300m do przełęczy pod Mnichem....na oko bo ciężko powiedzieć gdzie jest szlak :-P ) Tutaj zaczyna się moja gehenna....bo śnieg strasznie głęboki, stromizna 45-50stopni a bez raków i czekana (żeby się chociaż gdzieś zaczepić) nie idzie podejść. Kątem oka widzę, że ktoś poszedł bokiem i próbował granią....no to idę. Tu śnieg nieco płytszy i widać przebłyski skał w śniegu więc jest się za co chwycić, podczołgać czy też zastosować inne triki gimnastyczne :lol: - spodnie na kolanach skute lodem (stuptuty ochraniają jedynie odcinek do kolan - szkoda, że nie miałem jakiś spodni narciarskich - a przynajmniej wodo/wiatroszczelnych), jestem zlany potem a mokre rękawice mocno mrożą mi palce. Nachodzą mnie myśli typu "Lipa panie...zawróć!!!, Co ty robisz baranie !!!" ale trzeba zacisnąć zęby. Po 3h od wyjścia dochodzę do drogowskazu prowadzącego na Przełęcz Mięguszowiecką pokazujący około 1-1:20h marszu. Niestety tutaj ślady się urywają - nikt nie poszedł dalej. Przeprowadziłem zatem szybką kalkulację.....czasy podane na mapie trzeba będzie pomnożyć 2.5-3raza więc jak dobrze pójdzie to na 17-19dotrę do schroniska w Dolinie Pięciu Stawów....tylko, że nie znam szlaku a sam szlak jest nie przetarty. Ryzykuję życie lub utknięcie gdzieś na szlaku albo wracam na Morskie Oko.
Jedyna słuszna decyzja to powrót (tak dyktuje rozsądek chociaż serce chce iść dalej) więc wracam :-(...szkoda, wielka szkoda moim zdaniem ale cóż - w górach trzeba być mądrym bo przez głupotę można zginąć.
Podczas całego mojego wypadu nie spotkałem na szlaku żadnej osoby, szedłem sam.
O 14:30 jestem na poziomie schroniska a o 18 jestem na kwaterze zmarznięty i zmęczony....ale wspomnienia zostaną na zawsze ;)

ps. Tak naprawdę to chciałem atakować Rysy :haha: ....ale patrząc co się tam dzieje odpuściłem w przedbiegach :-)

#911 WildRoses

WildRoses

Napisano 23 stycznia 2010 - 19:50

Świetna historia i jeszcze lepsze zdjęcie, z duszą i charakterem. Patrzę i podziwiam.
Nikon i klamoty

#912 KrzysiekG

KrzysiekG

Napisano 23 stycznia 2010 - 20:24

Witajcie ,

...pisałem, że marny mam warsztat i doświadczenie, więc jestem świadomy błędów które popełniam. Nie mniej walczę :-) ...
...nie jestem zawodowcem.

Orpheo, no to witaj w klubie, mam tak samo jak Ty :-D
Seria 482 - 484 jak z albumu, ależ zapachniało z niej wiosną :-)

Norbius , Krywań na 481 bardzo ładny, ale ostatni Mnichu po prostu miodzio :-P
Przepiękne, nastrojowe zdjęcie..
Opis też niezły, w Tatrach to standard ;-) też tak miałem wiele razy, dziwnym trafem przejście danego odcinka nagle wydłużało się z dwóch godzin do np. sześciu w śniegu po pachy ;-)

Pozdrawiam
Krzysiek

#913 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 24 stycznia 2010 - 08:00

Mnich ładnie się prezentuje...

#914 Vulpes (Marek Skruch)

Vulpes

Napisano 24 stycznia 2010 - 11:36

Norbius, świetnie napisana opowieść! Dobrze że zawróciłeś i jesteś tutaj z nami :-)
Zdjęcie Mnicha przepiękne! Prawie jak Matterhorn :-)
<strong class='bbc'><span style='font-size: 10px;'>Pentaxy dwa i kupa szkła ;)</span></strong><br />
<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]

#915 Miss M.

Miss M.
  • Użytkownik
  • 102 postów

Napisano 24 stycznia 2010 - 21:11

Norbius, niezła fotka i fajna opowieść!

Moje fotki mniej dramatyczne, ale mam nadzieję, że się spodobają :-)

486. Magiczne Tatry
Dołączona grafika

487. Wędrówka
Dołączona grafika
D80 + N18-70 + okazjonalnie N60/2.8 micro siostry:-) + mnóstwo chęci i zapału + mało czasu [time flies...]

#916 Orpheo

Orpheo
  • Małomówny
  • 21 postów

Napisano 25 stycznia 2010 - 07:51

Norbius klasyka ten Mnich :) Super zdjęcie a i opowieść też ciekawa.
Miss M. 486 efektowne i ciekawe - podoba mi się a przy 487 aż się zimno robi jak patrzę na szczyty w głębi :)

A ja jeszcze kolejne 3 zdjęcia pozwolę sobie dodać.

488.
Dołączona grafika

489.
Dołączona grafika

490.
Dołączona grafika

#917 Norbius

Norbius
  • Użytkownik
  • 2 121 postów

Napisano 25 stycznia 2010 - 20:49

Miss M. 486 - ciekawy efekt. Na początku załadowała mi się połowa zdjęcia i pomyślałem sobie "zorza nad Tatrami" :shock: ....ale po załadowaniu całości zajarzyłem co jest grane :-)

Orpheo, gdzie robiłeś 490? Fajne jeziorko i podoba mi się ta czerwień krzewów z soczystą zielenią

Ja wracam do swoich mglisto-mroźnych klimatów...

491. Giewont czuwa...
Dołączona grafika

Zdjęcie zrobione późnym popołudniem podczas krótkotrwałego przejaśnienia w połowie pazdziernika 2009 z okna mojej kwatery na Pardałówce :mrgreen: ...jak widać można focić nie ruszając się z domku i popijając żurawinówkę :haha:

#918 Orpheo

Orpheo
  • Małomówny
  • 21 postów

Napisano 26 stycznia 2010 - 06:32

Norbius zdjęcie 490 robiłem kilka kroków od Murowańca - na szlaku w stronę Kasprowego jest tam bajorko schowane w kosówce. Małe, niepozorne, ale rankiem oświetlone od wschodu stąd dość intrygujące kolory :)

Giewoncik na 491 - super, niecodziennie skadrowany, nieszablonowy - może odrobinę w prawo bym go widział w kadrze ale i tak jest rewelka :-)

492. Morskie Oko (mam nadzieję, że gałązka w prawej dolnej części nie przeszkadza za bardzo :-) )
http://www.twoje-fot...g2_itemId=6499

#919 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 26 stycznia 2010 - 07:09

Orpheo, dopiero jak napisałeś o gałązce to ją zobaczyłem :mrgreen: Fajny widoczek.

#920 Orpheo

Orpheo
  • Małomówny
  • 21 postów

Napisano 26 stycznia 2010 - 07:23

chemik rewelacyjne zdjęcia na Twoim blogu - pozwoliłem sobie dodać do obserwowanych :-)
Sorki za OT