dzięki wielkie za info, ale czy to rozwiązuje problem braku cienia czy cień i tak jest potrzebny?
Brak cienia zrekompensować może tylko brak słońca A tak poważanie to coś (w znaczeniu drzewa) musi być w pobliżu poidła. Ptaki rzadko lądują w poidle bez przystanku nad nim albo w jego bezpośrednim pobliżu. Poza tym mając drzewa nad poidłem możesz focić w środku dnia przy pełnym słońcu w miarę komfortowych warunkach oświetleniowych. Ja w lesie wybrałem miejsce w luce, gdzie nad samym poidłem mam praktycznie czyste niebo ale już dookoła są drzewa - mam tym samym dopływ światła a słońce prześwituje zwykle przez liście bądź igliwie świerków. Woda w środku upalnego dnia ma temp. max 27-28 stopni, max głębokość u mnie to ok 9-10 cm w środku poidła, na brzegach o wiele płyciej.
Focę 300 mm i jest to wystarczająca ogniskowa bo odległość od krawędzi lustra wody równa się minimalnej odległości ostrzenia czyli 2.5 m. Idealny były zoom 200-400 albo 100-400 bo czasem pojawia się coś większego np jastrząb, grzywacz, sójka albo wiewiórka i robi się ciasno albo za ciasno
Użytkownik Drojac edytował ten post 12 marca 2018 - 20:58