Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Buduję czatownię

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1393 odpowiedzi w tym temacie

#261 Podwyszyński

Podwyszyński

Napisano 09 listopada 2010 - 11:19

1507, jest zrobiona, tylko czeka na zamontowanie :-D To moja pierwsza buda, dlatego pytam czy będzie ok. ;-)

buteo, mieszczę się wyprostowany, to przez moje beztalencie tak wyszło ;-)

Czatownię zamontuję w sobotę, nie mogę się doczekać!

Edit: wyprostowany w sensie nie garbiąc się. ;-)

Canon 300mm f4 non IS L + 40d + 7d

http://www.podwyszynski.eu/

#262 ryba

ryba

Napisano 09 listopada 2010 - 20:51

Nie będę zakładał nowego wątku ale mam mały dylemat, który można zatytułować "Wpływ bobrów na ptaki drapieżne". Tam gdzie ja mam stawiać czatownię jest skraj terytorium bobrów. Są to stare wyrobiska torfowe, nie ma tam płynącej wody i bobry ryją nory pod łąkami. Miejsce gdzie ma siadać drapieżnik jest około dwa metry od od wylotu nory bobra znajdującej się na środku łąki. Widać, że ciągają tam gałęzie. I teraz nie wiem, czy jak taki bóbr wyjdzie to drapol zwieje. Czy w ogóle siądzie? Może ma ktoś jakieś doświadczenia. A tak w ogóle miejsce niesamowite. Niedawno je odkryłem.
Są tam kuropatwy, bażanty i sporo różnej drobnicy. Oczywiście popełniam ten sam błąd co zawsze bo chce sfotografować wszystko co tak jest. I moja czatownia będzie miała możliwość robienia zdjęć na siedząco jak i na leżąco, czyli będzie to landara. 2m na 1,2 m i wysokość 135 cm. Będzie też patyczek dla sikorek i placyk dla kuropatw i patol na drapole.
Tak właśnie sobie pomyślałem, że myszołowy tak już są obfotografowane, że już bardziej się nie da. No chyba że ja sofce walkę myszołowa z bobrem, którym dopingują kuropatwy :lol:
Wracając do początku może ktoś ma jakieś przemyślenia lub lepiej doświadczenia na temat o którym piszę.

#263 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 10 listopada 2010 - 09:22

ziwerzaki, zwierzaków się nie boją. Co najwyżej jakiś bielik może umniejszyć populację bobra na Twoim terenie :mrgreen:

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#264 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 10 listopada 2010 - 09:31

ziwerzaki, zwierzaków się nie boją.

raz sarna odganiała lisa - bał się :D
raz sarna z danielami zobaczyła dziki i też uciekły :P
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#265 1507

1507

Napisano 10 listopada 2010 - 12:31

raz bażant przepłoszył myszołowa :mrgreen:

#266 Wiktor (Robert Witkowski)

Wiktor
  • Użytkownik
  • 313 postów

Napisano 10 listopada 2010 - 13:30

Ja też wstawię foty mojej prowizorycznej budo-ziemianki ;-) Powstała w niespełna pół godziny i kosztowała mnie 9.90 zł za plastikową plandekę. Budę tą postawiłem z chęci "rozpoznania terenu" i traktuję ją jako zapasową na nadchodzący sezon. Moja podstawowa czatownia jest obecnie w trakcie budowy, niestety pogoda w tym tygodniu, nie zachęca do wykonania wykopu pod nią i ostatecznego montażu :-( ale jak tylko przestanie padać ruszam na pole z łopatą :-D

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#267 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 10 listopada 2010 - 14:15

Wiktor, troche by mozna było poprawic maskowanie mz.

#268 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 10 listopada 2010 - 14:33

A ja znowu ,jak rok temu borykam się z oknem w czatowni.Chodzi mi o to ,że miejsce na obiektyw powinno być jak najbardziej zamaskowane przy zachowaniu swobody ruchów obiektywem.Jak to wygląda u Was.Jaki zakres ruchów jesteście w stanie wykonać.U mnie to jest max 30 stopni w obie strony.Nie mam w tej chwili fotki,ale przy najbliższej okazji postaram się zrobić i bliżej przestawię Wam problem.

Swoją drogą jak oglądałem czatownie Nawrockiego np.taką http://www.warsztaty...l/czatownie.htm ,to zastanawiam się czy warto sobie zawracać głowę pierdołami i aż tak przejmować się maskowaniem okna.

#269 Wiktor (Robert Witkowski)

Wiktor
  • Użytkownik
  • 313 postów

Napisano 10 listopada 2010 - 14:34

Oczywiście że można, jednak z mojego skromnego doświadczenia, wiem że zwierzyna nie zwraca aż takiej uwagi na maskowanie - w ubiegłym roku, ptasia drobnica, myszaki, srokosz, a nawet jastrząb lądowały 5-10m przed niezamaskowaną niczym budą wysoką na jakieś 130cm okrytą jedynie czarną folią ;-) . Tą budę prowizorycznie zamaskowałem jedynie z powodu ludzi - jakieś 100m dalej przebiega polna droga (jest sporadycznie uczęszczana - pojedyńcze osoby raz na kilkanaście dni) Druga moja buda będzie już napewno lepiej wtopiona w otoczenie, ot tak dla spokojności :-D

#270 kucik (Michał)

kucik

Napisano 10 listopada 2010 - 17:30

U mnie okienka mam oblozone sucha trawa, na to przybite kawalki siatki maskujacej ktora pelni funkcje podtrzymujaca dla maskowania, a w niej wyciety jest otwor wlasciwy. Okiekna maja ksztalt owalu o wymiarach ok 15x25, wiec pole ruchu ma swobodnie 90st.

#271 Girdian

Girdian

Napisano 12 listopada 2010 - 05:21

Jak robicie wejście, zasłaniacie jakąś kurtyną czy może drzwi(z drzwiami byłby problem bo czatownia praktycznie jest już gotowa)?

Konstruktywna krytyka Ciebie nie kosztuje NIC, mi może pomóc w dalszym rozwoju :-)
D7100/D200+N300/4 AF+K1.4 DGX stoi to na Benro
http://www.tomaszwalkowiak.art.pl/

#272 kamil3

kamil3
  • Użytkownik
  • 353 postów

Napisano 12 listopada 2010 - 08:35

Girdian, Ja zrobiłem na zawiasach, nawet zamknięcie zasuwka jest :)
D90, 18-200mm

#273 Podwyszyński

Podwyszyński

Napisano 12 listopada 2010 - 11:15

Girdian, Ja zrobiłem na zawiasach, nawet zamknięcie zasuwka jest :)

U mnie tak samo ;-) Jutro pakuję ją w teren.

Canon 300mm f4 non IS L + 40d + 7d

http://www.podwyszynski.eu/

#274 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 14 listopada 2010 - 19:49

Czy waszym zdaniem tak zrobione okna mogą być.Na górze jest podwójna moskitiera z możliwością zakrycia jeszcze jedną warstwą no i siatka maskująca glony.Wymiar tych otworów to około 45-50cm.

Dołączona grafika

tak to wygląda z bliska

Dołączona grafika

Na punkcie tego elementu budy jestem szczególnie przewrażliwiony :-P.Sory za jakość zdjęć,ale robione komórką.

#275 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 14 listopada 2010 - 21:09

Na punkcie tego elementu budy jestem szczególnie przewrażliwiony

niepotrzebnie ;-) podwójna moskitiera na podgląd zdecydowanie wystarczy, zresztą jak do budy nie będzie wpadać światło czyli będą panować egipskie ciemności, żadne dodatkowe maskowanie nie będzie potrzebne. prawdę mówiąc jedyne co może Cię zdradzić, to ruch obiektywu - o resztę się nie martw, nawet doskonałe maskowanie w niczym tu nie pomoże.

#276 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 14 listopada 2010 - 21:31

Wpada tylko przez te okienka.Reszta jest szczelna,no może trochę przez "drzwi" .Z tyłu mam ciemną ścianę .Heh ,mam nadzieję ,że wszystko dobrze ogarnąłem.Teraz tylko nęcić i nęcić i czekać na efekty.

#277 1507

1507

Napisano 14 listopada 2010 - 22:01

ja mam dziurę na obiektyw na tyle dużą że mogę przez nią patrzyeć, wiele razy wyciągałem rękę w czasie fotografowania przez dziurę i usuwałem jakieś żdźbła, ptaki miały to w nosie (w dziobie), nie mam żadnej moskitiery

#278 moby dick

moby dick

Napisano 14 listopada 2010 - 22:09

ja mam dziurę na obiektyw na tyle dużą że mogę przez nią patrzyeć, wiele razy wyciągałem rękę w czasie fotografowania przez dziurę i usuwałem jakieś żdźbła, ptaki miały to w nosie (w dziobie), nie mam żadnej moskitiery

mam identycznie i też zdarzało mi się wystawiać rękę przez dziurę na obiektyw, gdy ptaki żerowały.
Mam wrażenie, że na początku, zwłaszcza gdy budujemy pierwszą czatownię jesteśmy zbyt przewrażliwieni. Póżniej podchodzimy już z większym luzem, a przede wszystkim ze zdrowym rozsądkiem. Proponuję pooglądać budy naszych znanych fotografów, większość z nich nawet w połowie nie jest tam zamaskowana jak nasze...
Canon 7D; C 400/5.6 L; Benro gh-2; Patrol GR

#279 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 14 listopada 2010 - 22:16

spróbujcie wystawić rękę gdy są kruki przed budą :-> nie dość, że same odlecą to zrobią przy tym tyle hałasu, że reszta biesiadników też. przynajmniej u mnie tak jest. generalnie im cięższe dla nich warunki tym mniej czujne są ale mimo wszystko unikam tego typu praktyk - po co mam potem czekać aż towarzystwo się zleci z powrotem:-> poza tym ich poczynania bywają obserwowane z odległości przez inne drapieżniki np bielika - jeśli zobaczy, że biesiadują spokojnie to jest większa szansa, że i on dołączy do stołu

#280 moby dick

moby dick

Napisano 14 listopada 2010 - 22:25

Drojac, u mnie z krukami "bida". Gdzieś tam sobie latają, ale jeszcze ich przed budą nie miałem. Z tym wyciąganiem ręki, to oczywiście przykład ekstremalny i nie polecam tego typu praktyk, chodzi jedynie o to, żebyśmy nie popadali w paranoję. Moim zdaniem, takie maskowanie jak pokazał Tomek_K jest co najmniej super, dla mnie aż za dobre i nie ma powodu niczego więcej dokladać...
Canon 7D; C 400/5.6 L; Benro gh-2; Patrol GR