Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Buduję czatownię

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1393 odpowiedzi w tym temacie

#381 1507

1507

Napisano 24 listopada 2010 - 12:18

Kosmo, ładna buda ale czy nie będziesz miał ograniczonych ruchów obiektywem?

#382 Fotoamator

Fotoamator
  • Użytkownik
  • 997 postów

Napisano 24 listopada 2010 - 17:13

Kosmo Brak numeru zdjęcia prosiłbym o dodanie.

Mam problem jakiego stponia przyciemnienia foli używacie do oklejenia okienek w catowni?

#383 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 24 listopada 2010 - 17:22

Fotoamator, - rozwalasz mnie :D
godzinę temu rozmawiałem ze Sławkiem ze dziwne ze jeszcze tego nie napisałeś :P
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#384 Fotoamator

Fotoamator
  • Użytkownik
  • 997 postów

Napisano 24 listopada 2010 - 17:29

Lubię mieć porządek :mrgreen:

#385 Kosmo

Kosmo
  • Użytkownik
  • 1 195 postów

Napisano 24 listopada 2010 - 17:59

1507 Jest w porządku z tymi ruchami Teren mam ustawiony w większości na wprost i prawą stronę muszę tylko ogarniać więc jest ok
Ostatnio mnie zalało jak mocno przypadał deszcz. Porobiły mi się dziury po spinkach w foli i i jak się uzbierała niecka to był potok :-) Zarzuciłem folie na całość i przybiłem tylko na dole i teraz deszcze mi nie straszny. Obok budy grasują bobry więc jest szansa może i je ustrzelić
Apropos bobrów Spotkaliście się kiedyś z odgłosem bobra w stylu dyszącego psa Myślałem przyostatniej zasiadce, że mnie jakiś dziki pies atakuje a to był tylko bóbr.... Dyszący bóbr :-)

JA mam kawałek moskitiery (dwie warstwy) pomalowane na ciemno zielono sprajem. Delikatne maskowanie trawą z przodu i jest ok Spokojnie wystarcza
5D III + 7D + 400/2.8 L + inne mało znaczące w dziedzinie ptaków słoiki
http://www.dolinanarwi.com.pl

#386 niemek

niemek

Napisano 25 listopada 2010 - 07:24

Fotoamator, - rozwalasz mnie :D

Przyganiał kocioł garnkowi :mrgreen: :lol: :-D .

Krzysztof Niemczewski C7D, C 100-300 4.5-5.6 USM, C 400 5.6L,

#387 gumarop

gumarop

Napisano 26 listopada 2010 - 11:44

Kosmo

Mam problem jakiego stponia przyciemnienia foli używacie do oklejenia okienek w catowni?

Też nad tym myślałem, lecz jeżeli w budzie jest dosyć ciemno to zwykła szyba wystarczy(przynajmniej u mnie nie widać ruchów z zewnątrz).
Canon 50D + 300/2.8
www.dawidmagdon.art.pl
Pociągały mnie nieodparcie swoją lekkością, barwnością, tajemnicami egzystencji. W.P.

#388 Kosmo

Kosmo
  • Użytkownik
  • 1 195 postów

Napisano 26 listopada 2010 - 15:08

Jak ptaki zajmą skoncentrują się na żarciu i wzajemnych przepychankach mało już je interesuje nawet ruch obiektywu. Zauważyłem, że im dłużej się z nimi współpracuje pozwalają na dużo więcej.
5D III + 7D + 400/2.8 L + inne mało znaczące w dziedzinie ptaków słoiki
http://www.dolinanarwi.com.pl

#389 Fotoamator

Fotoamator
  • Użytkownik
  • 997 postów

Napisano 26 listopada 2010 - 17:27

Dzięki za dobre rady napewno się przydadzą ;-)

#390 Wiktor (Robert Witkowski)

Wiktor
  • Użytkownik
  • 313 postów

Napisano 28 listopada 2010 - 14:46

A oto i moja buda zimowa - tu jeszcze przed ukończeniem maskowania na otworach na obiektyw i okienku z pleksy.

74.
Dołączona grafika

A tu foty wnętrza; na podłodze z płyty leży styropian 2cm i wykładzina, więc w nogi ciepło, ściany obite częściowo wykładziną (na całość zabrakło) ale to, jak się okazało chyba nie będzie problemem ;-) a to z powodu widocznego na dole piecyka gazowego, który rewelacyjnie ogrzewa wnętrze - mogę spokojnie siedzieć w krótkim rękawie :mrgreen: Wszystkie łączenia płyt uszczelniłem silikonem, więc może wilgoć nie wlezie tak szybko w krawędzie płyt. W porównaniu do mojej ubiegłorocznej prowizorycznej budy, to warunki mam teraz "pałacowe"

75.
Dołączona grafika

76.
Dołączona grafika

W tym roku zawaliłem sprawę z głębokością wykopu pod czatownię (pojawiła się woda) ale mam już plan na przyszły sezon ;-)

#391 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 28 listopada 2010 - 14:58

Wiktor, tylko odkurzacza w kącie brakuje ;-) :thumbsup:

...spokój grabarza...

http://www.listkiewicz.eu

#392 pawelllQwE

pawelllQwE

Napisano 28 listopada 2010 - 15:35

Wiktor tam można mieszkać ;D

Jak dożyję czasów kiedy będę budował swoją pierwszą czatownię, to będzie wyglądała ona podobnie + pomysły, które przyjdą z czasem :P
Canon SX10 + Raynox DCR-250

#393 ryba

ryba

Napisano 28 listopada 2010 - 15:56

Wiktor toż to wersja de lux!
Ja swojego bajzlu w środku nie pokażę. U mnie wszędzie pełno torebek, torebeczek, gwoździ, foli i co kto sobie zażyczy. A u ciebie nie ma żadnego badziewia. No chyba że to dopiero stan deweloperski:)

Ja ze względu na perspektywę musiałem się położyć. Można wytrzymać kilka godzin leżenia, myślałem, że będzie gorzej.

#394 Wiktor (Robert Witkowski)

Wiktor
  • Użytkownik
  • 313 postów

Napisano 28 listopada 2010 - 16:05

Porządek musi być! :mrgreen:

A tak prawdę powiedziawszy, to w kącie też mam dwie reklamówki ze słonecznikiem i kukurydzą oraz kilka zapasowych porcji rosołowych. Docelowo zrobię jeszcze takie skrzynko-siedzisko ;-) (żeby można było coś do środka schować i na tym usiąść) Miałem wstawić do budy stary fotel, ale..... dałem ciała na całej linii: poskręcałem całą budę a fotela w środek nie wstawiłem - teraz przez wejście mi się nie zmieści :mrgreen:

#395 ryba

ryba

Napisano 28 listopada 2010 - 16:14

Jak ja zostawiłem słonecznik w budzie to mi się myszy dobrały. Teraz ciągle je słyszę jak szurają pomiędzy ścianą budy a maskowaniem.

#396 pawelllQwE

pawelllQwE

Napisano 28 listopada 2010 - 16:33

Wiktor, skąd bierzesz kukurydzę? Podejrzewam, że na zimę masz jakiś większy zapas wiec chyba nie biegasz do sklepu codziennie (hmm nawet nie wiem czy można dostać w jakimś większym spożywczaku kukurydzę (a jeśli to tylko kolby i to w ilościach kilku sztuk :P)

Ogólnie to pytanie kieruję do osób wiedzących coś o tym :]

#397 Wiktor (Robert Witkowski)

Wiktor
  • Użytkownik
  • 313 postów

Napisano 28 listopada 2010 - 16:49

Ja kukurydzę (ziarno - nie kolby) kupuję w sklepie zoologicznym, w którym jest karma dla gołębi, lub na giełdzie u gościa który sprzedaje różne karmy dla zwierząt (ma duży wybór różnych nasion: słonecznik, zboża, proso, mieszanki) Kilogram kukurydzy kosztuje około 1,6zł a słonecznika 3zł. Całe kolby kukurydzy, najlepiej zebrać na polu po skoszeniu jej kombajnem - zostaje jej napradę dużo i to za darmo ;-) Ja w tym roku się spóźniłem: zanim zebrałem się do zbierania, pole zostało zaorane :-(

#398 szubbi (Piotr Szubert)

szubbi
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 28 listopada 2010 - 16:55

Czy macie jakiś dobry sposób na mocowanie maskowania :?:
Wiem że niektórzy go nie mocują, ale moja czatownia uległo zniszczeniu przed dokładnym zamaskowaniem została zniszczona i postanowiłem że druga będzie porządnie zamaskowana(także przed ludźmi :lol: )

#399 pawelllQwE

pawelllQwE

Napisano 28 listopada 2010 - 17:31

Dzięki Wiktor.

szubbi, ludzie piszą ze zszywacz tapicerski jest potrzebny jak broń żołnierzowi więc kto wie :P

#400 Fotoamator

Fotoamator
  • Użytkownik
  • 997 postów

Napisano 28 listopada 2010 - 17:39

A to czatownia którą pokazywałem wcześniej.
77.
Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

Wnętrze
78.
Dołączona grafika

A to efekty dzisiejszego czatowania
79.
Dołączona grafika