Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Buduję czatownię

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1393 odpowiedzi w tym temacie

#561 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 22 października 2011 - 17:57

No no, prawie jak Sheraton :mrgreen: Bliskość zabudowań ma swoje minusy i plusy. Minusy m.in. taki, że jak zima przyciśnie i komuś zabraknie drzewa na opał to przyjdzie po budę :-D , a plus taki, że zawsze pod budą coś się będzie kręciło, jak nie ptaki, to okoliczne psy lub koty :-D Ja bym dodatkowo zamaskował trawą, tą wysoką która rośnie przed budą, wykopując razem z korzeniami i obsadzając ją dookoła. Zawsze bardziej wkomponuje się w otocznie. Chociaż z drugiej strony, stoi na takim blacie, że chyba ukryć się jej całkiem nie ma szans

#562 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 22 października 2011 - 18:03

Chociaż z drugiej strony, stoi na takim blacie, że chyba ukryć się jej całkiem nie ma szans

dlatego nie będę jej już maskował bardziej, i tak będzie "coś wystawało" z ziemi i albo się ptaki przyzwyczają albo nie.
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#563 enkoder (Paweł)

enkoder
  • Użytkownik
  • 1 337 postów

Napisano 22 października 2011 - 18:08

kurdeniewiemco, kawał dobrej roboty, a na 109 to czyje ślady, kuna była z Tobą? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

#564 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 22 października 2011 - 18:09

enkoder - kuna będzie miała schronienie w zeszłorocznej budzie:)
To sarny i dzik, łaziły w dole jaki wykopałem:P

#565 obywatel

obywatel
  • Użytkownik
  • 988 postów

Napisano 22 października 2011 - 18:12

mam podobną sytuacje z moją. 300, może trochę więcej metrów od dwóch gospodarstw. Tyle, że ludzie z tych domów już poznani, obdarowani flaszkami nie będą wchodzić w drogę. Budowałem ją na kilka wypadów i raz tuż przed świtem zaraz po moim pojawieniu, zjawił się również właściciel jednego z domów, obawiał się że to jakiś łobuz przyszedł popsuć. Zatem wódka poskutkowała, mam teraz w nich strażników :mrgreen: W zasadzie przymrozki się zaczęły, gęsi odleciały, więc przedstawienie czas zacząć.

Kurdeniewiemco pogadaj z ludziskami o tym, rozgłoś po okolicy co robisz i po co postawiłeś ukrycie, jestem przekonany że wtedy nikt nie ruszy, no chyba że ktoś cię nie lubi ;-)

Mam jeden dylemat, piszecie o tym koszeniu dość często, czy zimą trawa nie zmniejsza swojej wysokości i objętości? Czy nie jest tak, że i tak usiądzie do ziemi, trzeba ją kosić? Jeżeli tak, to mam już zadanie na przyszły weekend.

#566 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 22 października 2011 - 18:15

Ptaki akurat nie muszą się specjalnie do niej przyzwyczajać, będzie padło, będą lądować. Większy problem to właśnie otoczenie a w zasadzie to, kto będzie się kręcił w pobliżu. W razie czego zrób sobie okno w tylnej ścianie budy, żeby uniknąć niespodzianek i ew. wiedzieć w razie czego, skąd bierze się takie a nie inne zachowanie ptaków.

obywatel, jak nie masz za wysokiej to koszenie bym odpuścił. Przymrozi raz lub dwa, spadnie deszcz i trawa ładnie "przytuli" się do ziemi. A jak spadnie śnieg, to już w ogóle zapomnisz że była :-> [/b]

#567 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 22 października 2011 - 18:17

obywatel - to moja rodzinna wioska, 300 mieszkańców, wszyscy się znamy i wiemy co robimy. Ale dzieciaki jak to dzieciaki...

Mam jeden dylemat, piszecie o tym koszeniu dość często, czy zimą trawa nie zmniejsza swojej wysokości i objętości? Czy nie jest tak, że i tak usiądzie do ziemi, trzeba ją kosić?

badyle stoją aż do wiosny, nigdy nie położy się do samej ziemi.
Nie ma opcji, bez koszenia się nie obędzie.
EDIT: ooo Jacek mówi inaczej:P, więc nie patrz na to co napisałem :P

Drojac - pomyślę nad jakimś otworkiem ;)

#568 obywatel

obywatel
  • Użytkownik
  • 988 postów

Napisano 22 października 2011 - 18:25

Dzięki za rady, wybiorę kompromis. Nożyce do żywopłotu i wszystko ponad 15cm poucinam.

Cholera, mam więcej stresów przez tą budę niż przez zawód, który wykonuję. Spuścili wodę z zalewu i jest tam mnóstwo pięknych, oczyszczonych i porzeźbionych przez wodę korzeni drzew, w zasadzie nasad z korzeniami. Już planuję kiedy by pojechać z przyczepką po jeden. :roll:

Kurde trzymam kciuki za twoją siedzibę. Przyznam się szczerze, że od frontu też pokryłem podobnie, mam dwie warstwy plandeki, w środku styropian, na to brezent w panterkę i siatkę, buda stoi już kilka tygodni, liczę że ptaszory się przyzwyczają. Powiedz mi jeszcze, czy na ssaka się znowu szykujesz? Widzę wbity badyl więc zakładam że są też inne warianty.

#569 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 22 października 2011 - 18:28

obywatel - lisy to stali bywalcy w tym miejscu więc napewno będą mnie odwiedzać.

z większych to sarny, ale nie wiem czy będę miał je czym dokarmiać....

Cholera, mam więcej stresów przez tą budę niż przez zawód, który wykonuję.

jak już zacząłeś to skończ - co robisz:P?

#570 obywatel

obywatel
  • Użytkownik
  • 988 postów

Napisano 22 października 2011 - 18:34

Ha, nie było takiego zamiaru. Mówiąc ogólnie sprzedaję dobra luksusowe(w pewnym sensie). Zostawmy pracę w spokoju. Czy saren nie dokarmia się (przepraszam jeżeli palnę) sianem? Przecież mieszkasz na wiosce, więc jaki problem? Kup od kogoś i po temacie.

P.S. właśnie wszedłem na Twoją stronkę. Dobrze, że coś tam montujesz. Widzisz jaki drojac ma fajny korzeń na kruczyska? Idealnie pasuje do krajobrazu, trochę mi przypomina taki postnukrealny klimat. Właśnie czegoś takiego potrzebuję. Mama ma podobny w skalniaku, ale nie chce oddać :evil:

#571 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 22 października 2011 - 18:42

obywatel - wioska, wioski dookoła, nikt nie robi siana...rok temu też nie było skąd wziąć...

U mnie takich korzeni jak ma Drojac to sporo jest, szczególnie dużo na starych zrębach, korzenie pozostawiali i można teraz w nich przebierać.

#572 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 22 października 2011 - 18:57

Ta, sporo ;-) Mój jest dość unikatowy. Kilkadziesiąt lat (a może i dłużej) przeleżał w wodzie, zagrzebany w mule. Trafiłem na niego przypadkiem, jak szedłem rowem i potknąłem się właśnie o niego :) Trochę czasu zajęło mi wygrzebanie go ale jest. Potem przez ponad rok robił jako podest przed budą, wchłaniając w siebie spore ilości ptasiego kału. Przez lato pięknie wysechł i jak go ostatnio zobaczyłem, to pomyślałem że jest spalony, taką czernią emanował i cały popękany :-D Prawie jak czarny dąb ;-) Ale raczej nie posłuży mi tej zimy więc chętnie oddam w dobre ręce :mrgreen:

#573 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 22 października 2011 - 19:01

Daj w "giełdę".
"Sprzedam patol, kilkudziesięcioletni, konserwowany w wodzie i ptasim kale. A'la czarny dąb"

:D

#574 obywatel

obywatel
  • Użytkownik
  • 988 postów

Napisano 22 października 2011 - 19:12

Noooooo, pomysł przedni. Jestem przekonany, że się sprzeda. Mówiłem Ci kurdeniewiemco, że to musi być korzeń zalany wodą. Tylko woda tworzy taką fakturę na drzewie, jak u Jacka. Zatem muszę wydobyć z Jeziorska ten mój upatrzony, od lat sześćdziesiątych istenieje zbiornik, więc mój będzie miał 50 letnią konserwacje. Tata mówi, że spalinówka nie wchodzi w grę, więc pozostaje ręczna piła i siekiera, chyba że.....

Jacek, może prześlesz mi go UPS'em?

#575 nieudacza (Marcin Perkowski)

nieudacza
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 22 października 2011 - 19:17

obywatel - tnij trawę na scenie jak najmocniej. jak już nasycisz się ujęciami patykowymi i będziesz miał dwa bijące się przy padlinie myszaki to będziesz przeklinał każde źdźbło w kadrze. przy nalotach i akcjach w powietrzu nie będzie to miało znaczenia.

http://marcinperkowski.pl/

Canon 7D + 500/4L IS

#576 obywatel

obywatel
  • Użytkownik
  • 988 postów

Napisano 22 października 2011 - 19:20

No i masz Ci babo placek. Zatem muszę to zrobić :cry:

Dzięki nieudacza za radę.

#577 nieudacza (Marcin Perkowski)

nieudacza
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 22 października 2011 - 19:35

tydzień temu 4 godziny z kosą spalinową się zabawiałem przed budą, a po dzisiejszych testach już widzę, że jeszcze troszkę trzeba nożycami podocinać, a zakwasy takie po tym miałem, że na rodzinnej imprezie dzień później nie dałem rady kieliszka do ust podnieść :mrgreen:

Canon 7D + 500/4L IS

#578 obywatel

obywatel
  • Użytkownik
  • 988 postów

Napisano 22 października 2011 - 20:05

czyli nie dam rady nożycami całości polecieć? :-/

#579 nieudacza (Marcin Perkowski)

nieudacza
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 22 października 2011 - 20:15

w zeszłym sezonie całą scenę wyciąłem nożycami do żywopłotu na kolanach, krok po kroku. poszły na to ze trzy weekendy. w tym roku poddałem się (mam nowa budę i z racji tego że focę 500/4 moja scena przed budą ma pewnie z 1000 m kw) wypożyczyłem więc kosę spalinową. miałem tam trawę do pasa praktycznie na całości plus drobne krzaczory. poszło wszystko pod kosę.

Canon 7D + 500/4L IS

#580 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 23 października 2011 - 05:29

kurdeniewiemco, na 113 widać jeszcze innych amatorów fotografii...w tle stoją prawie takie same "budy" jak Twoja ;-)

...spokój grabarza...

http://www.listkiewicz.eu