Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Buduję czatownię

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1393 odpowiedzi w tym temacie

#581 niemar

niemar

Napisano 23 października 2011 - 06:19

Obawiam się, że bliskość zabudowań może mieć niekorzystny wpływ na 'dokarmianie'. Szybko zamiast ptaków zaczną się stołować okoliczne 'bezpańskie' psy i koty. Pisał też o tym Drojac. Buda czy deski to nie problem, obawiam się, że sama siatka może skusić jakieś amatora militariów...

Canon 5DIV, 6DII, 7DII, 50D, 40D, EF 17-40L, EF 400/5.6L, EF 70-200/4L, EF 24-70L, 85/1.8, YH324C.

#582 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 23 października 2011 - 08:37

...obawiam się, że sama siatka może skusić jakieś amatora militariów...

Ja myślę, że ta budowla mogła obejść się bez siatki maskującej, która rzeczywiście może zachęcać do odwiedzenia tego bunkra ;-). Moim zdaniem wystarczyło zamaskować czatownię wysokimi trawami, które widać w tle, ewentualnie jasne ściany przetrzeć korzeniami traw, które następnie można by umieścić na dachu.

...spokój grabarza...

http://www.listkiewicz.eu

#583 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 23 października 2011 - 08:44

Mozna tez było głebiej w ziemię ją wpuścic, wtedy by była łatwiejsza do zamaskowania.

#584 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 23 października 2011 - 09:25

Jacek, może prześlesz mi go UPS'em?

Żaden problem, chyba że waga i gabaryt :-D zapytam kolegi, który ma firmę transportową i od czasu do czasu pojawia się w różnych rejonach kraju, jeśli będzie w okolicach Łodzi to Ci podrzuci.

#585 obywatel

obywatel
  • Użytkownik
  • 988 postów

Napisano 23 października 2011 - 10:10

Jacek, mówisz poważnie? :shock: Brzmi bardzo zachęcająco. Jak będzie taka możliwość, to fantastycznie.

Ja swoją siatkę przykręciłem wkrętami, które zostały wyposażone w szeroką podkładkę. Te same wkręty trzymają do kupy plandeki i pałatki. Więc ewentualny zdobywca siatki musi albo wykręcać, albo ciąć. W zasadzie jestem dobrej myśli, może to przez to że zbyt ufam ludziom. Bardziej mnie martwi fakt, że ptaszory nie będą chciały tam siedzieć. Wkrótce się przekonamy. Za tydzień, może dwa zaczynamy zabawę.

#586 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 23 października 2011 - 10:24

Dziś byłem jeszcze ocieplić budę od środka kartonami.
Przy okazji wystawiłem lufę i sprawdziłem co przeszkadza na scenie.
Potem udeptałem i powyrywałem to co przeszkadzało.

scena jeszcze przed "dopieszczeniem"
116. z patolem będę pewnie jeszcze eksperymentował, trochę za wysoki jest, albo wkopię głębiej albo dam inny :P
Dołączona grafika

117.
Dołączona grafika

na koniec włożyłem w otwór makietę obiektywu.
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#587 Tadeo

Tadeo

Napisano 23 października 2011 - 12:38

kurdeniewiemco, wybudujesz mnie takę czatownię?

No i będzie to co Kurde ma w avatarze :-P

A swoją drogą powinieneś skoczyć gdzieś do lasu i znaleźć jakiś stary pień po sośnie, bo daje świetny efekt, sam mam taki jak na razie na skalniaku , chciałem wyrwać ale żona by mnie :cenzura:
118.
Dołączona grafika

Jednak każdy ma swój gust i koncepcję , ja tylko delikatnie podpowiadam.

#588 kalinek123

kalinek123
  • Użytkownik
  • 2 041 postów

Napisano 23 października 2011 - 16:44

Oto moja czatownia na drapole.
Czerwonym kolorem zaznaczona jest zeszłoroczna czatownia w której obecnie "mieszka" lis,a niebieskim kolorem nowa czatownia.
119.
Dołączona grafika
Tak wygląda z bliska,ale czeka ją jeszcze trochę poprawek.
120.
Dołączona grafika
Eos 450D/Sigma 120-400/EF 18-55 mm IS/Canon EF 50 f/1.8 II/Helios/StatywBenro+Głowica Benro

http://piotrkalinowski.manifo.com/

Sprzedam Głowice Manfrotto 700RC2!

#589 NiceDmg (Jakub)

NiceDmg
  • Użytkownik
  • 1 290 postów

Napisano 23 października 2011 - 16:50

kalinek123, teraz to możesz go nęcić wykładając co kilka metrów kawałek kurczaka i tak co 3 metry aż pod swoją budę . :lol:

#590 PrzemekG

PrzemekG

Napisano 23 października 2011 - 18:37

Witam i mi się w końcu udało postawić budę, w budowie pomagała mi żona szczególnie w maskowaniu budy, jak wiadomo kobiety są dokładniejsze. Kosmetyki wymaga jeszcze teren wokół, trawę trzeba wykosić i patyk nie jest ostateczny. Wczoraj już wywaliłem mięsiwo jak dzisiaj przyjechaliśmy było widać, że już ktoś ucztował. W trakcie pracy kilkukrotnie nad głowami przeleciał nam bielik, jak by był zły, że kręcimy się koło padliny, żona była nim zachwycona widziała go po raz pierwszy w życiu na żywo, w oddali kręciła się jeszcze para rybołowów więc teren jest obiecujący.
121
Dołączona grafika
122 widok z budy na patyka
Dołączona grafika
"W towarzystwie kamer wyruszamy więc na wiosenne, bezkrwawe łowy, śpieszmy się chwytać życie na gorącym uczynku, podpatrywać tajemnice przyrody." Włodzimierz Puchalski - Bezkrwawe Łowy Aparat K5, którym robię czasem kilka zdjęć.

#591 kalinek123

kalinek123
  • Użytkownik
  • 2 041 postów

Napisano 23 października 2011 - 19:17

PrzemekG, W pięknym miejscu masz swoja budę tylko jaskrawe kolory fragmentu ściany budy trochę przeszkadzają.Zamaluj je lub przymocuj kawałek czarnej foli.
Eos 450D/Sigma 120-400/EF 18-55 mm IS/Canon EF 50 f/1.8 II/Helios/StatywBenro+Głowica Benro

http://piotrkalinowski.manifo.com/

Sprzedam Głowice Manfrotto 700RC2!

#592 PrzemekG

PrzemekG

Napisano 23 października 2011 - 20:10

kalinek123, to jest okienko do podglądu, ewentualnie do obiektywu żeby podnieść perspektywę drugie jest dokładnie pod nim i jeszcze dwa prawo i po jednym na bokach, będzie na nim folia czarna, dzisiaj nie zabrałem zszywacza biurowego poprawię przy następnej wizycie :-D
"W towarzystwie kamer wyruszamy więc na wiosenne, bezkrwawe łowy, śpieszmy się chwytać życie na gorącym uczynku, podpatrywać tajemnice przyrody." Włodzimierz Puchalski - Bezkrwawe Łowy Aparat K5, którym robię czasem kilka zdjęć.

#593 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 23 października 2011 - 20:17

się myszaki znowu znudzą po tygodniu na forum :P

#594 obywatel

obywatel
  • Użytkownik
  • 988 postów

Napisano 23 października 2011 - 20:23

mnie się nie znudzą, daj Boże ich jak najwięcej.

#595 buteo

buteo

Napisano 23 października 2011 - 23:48

PrzemekG, W pięknym miejscu masz swoja budę

Owszem,ale to piękne miejsce Przemek będzie miał za plecami a celował będzie w łąkę :-P

Przemku, ja bym "orły" posadził na tej góreczce wśród drzew, byłoby miodzio w środowisku leśnym ;-)

#596 PrzemekG

PrzemekG

Napisano 24 października 2011 - 09:07

buteo, zastanawiałem się nad tym, łąka jest podmokła za badylem w tle płynie rów i siedział bym w wodzie, druga sprawa to bałem się że jak będzie ostre słońce i liście opadną to będzie walić prosto w aparat. To pierwsza moja buda typowo na drapole, zobaczymy co pokaże życie.

#597 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 24 października 2011 - 11:03

Ja dziś pojechałem do starego lasu, i wytargałem duży stary korzeń. Teraz stoi na scenie i wiszą na nim korpusy :P

#598 PeterBed (Piotr Bednarek)

PeterBed

Napisano 24 października 2011 - 13:00

A ja sobie postawiłem czatownię na kruki (które podczas budowy przelatywały często nade mną) na dość ciasnej polance, czatownia powstała bez użycia sznurków, gwoździ, czy desek, tylko z gałęzi, trawy ze skoszonej sceny i kawałka materiału moro, więc będzie tam raczej baardzo zimno. Zdjęć chwilowo nie ma bo nie miałem aparatu ;-)

#599 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 24 października 2011 - 13:41

kurdeniewiemco, ja Cie zjem!

smacznego!

#600 niemar

niemar

Napisano 26 października 2011 - 20:50

To co do okien 'podglądu' - robiąc dziury pod obiektyw w czatowni (2 lata temu) zrobiłem dziurę na wymiar "pod statyw". Potem spojrzałem, że nie ta perspektywa...akurat zmieniłem też statyw...zrobiłem jeszcze jedną dziurę, niżej. I wtedy nadeszła zima z taaaaaaakim śniegiem, że musiałem pstrykać z dziury pod samym sufitem.
Piszę, może ktoś w przeciwieństwie do mnie dzięki temu pomyśli przed, a nie po ;-)

Canon 5DIV, 6DII, 7DII, 50D, 40D, EF 17-40L, EF 400/5.6L, EF 70-200/4L, EF 24-70L, 85/1.8, YH324C.