Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Buduję czatownię

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1393 odpowiedzi w tym temacie

#681 obywatel

obywatel
  • Użytkownik
  • 988 postów

Napisano 20 listopada 2011 - 22:37

Qelka, brak mi słów :shock:

#682 MaciejR

MaciejR
  • Użytkownik
  • 176 postów

Napisano 21 listopada 2011 - 07:50

Fajne budy macie, mi zostaje zazdrość i marznięcie na mrozie :-)
Jak nie brak czasu, to brak słońca......
H50-->E520-->C600D
http://www.garnek.pl/macroz

#683 MilanND

MilanND
  • Użytkownik
  • 266 postów

Napisano 21 listopada 2011 - 11:31

Zachęcacie do zasiadki w terenie, uwielbiam ten wątek (dusza majsterkowicza). Ten tydzień to 2 zmiana, więc będzie można coś przygotować pod zasiadkę. Były plany postawić czatownie ,,z prawdziwego zdarzenia" jednak weekendowy rekonesans przyniósł mieszane odczucia. Po sobocie myślałem, że to jest to: bażanty, krogulec i myszak zdradziły swoją obecność w bezpośrednim sąsiedztwie mojej łączki, ludzi jak na lekarstwo. Wczorajszy zwiad wyeliminował mi jedną z 2 łączek na której pięknie pasą się dziki (piękne buchtowisko). Na drugiej więcej luzu ale mniej ciekawe tło. Mam nadzieję, że coś się uda wymodzić i pierwsze nęcenie ziarnem już w tym tygodniu, może jutro??? No i jak pisałem z powodu sporego zaludnienia terenu budy nie będzie a w krzaczuniach zamaskuję zamówiony na allegro namiot. Proszę o jeszcze kilka motywacyjnych czatowni waszego wykonania :D

No i mam pytanko. W jakiej odległości od mięska stawiacie patole? Myślę o tym aby środek sceny był czysty z padłem i ziarenkiem, a patole lekko po bokach. Nie chcę aby w kadr wdzierały się niepożądane przedmioty. No i czy nie przeszkadza jak mięsko będzie w jednej linii z ziarnem? drobnica powinna wystraszyć się w przypadku pojawienia się większego koleżki ale czy na pewno? Czekam na jakieś rady.

Pozdrawiam.
Uwaga!!! AMATOR!!!

#684 karp1225 (Robert Babisz)

karp1225

Napisano 21 listopada 2011 - 12:42

MilanND, - ja mam postawione na 25 metrach przy 600mm,ziarno podsypałem ale drobnica się nie pojawia, bardziej liczę na gryzonie które mają dużo nor obok,może uda się sfocic z nimi Myszaka :-)

Nikon D 300 - 600/4 VR - Nikkor 80-400/4,5-5,6 VR II - 150/2,8 - 10-20/4-5,6 - Manfrotto 055XPROB+501 HDV

http://robert-babisz.manifo.com/

#685 MilanND

MilanND
  • Użytkownik
  • 266 postów

Napisano 21 listopada 2011 - 16:12

Karp1225, ja na razie nie liczę na udane kadry myszaków. Posiadam tylko sigmę 70-200mm i z tego powodu mam obawy czy spokojnie będą sobie zarzerać na krótkim dystansie. Myślę, że sukcesem będzie obserwacja tych pieknych drapieżców. Zdecydowanie nastawiam się na wszelki drób: bażanty, sroki, kawki, sikorki, które to mają dać przetarcie w pierwszym sezonie z fotografią przyrpdniczą. Niestety ale dopiero zaczynam i sprzetowo jestem do tyłu. Z czasem zmienie body ma lepsze i ogniskowa w obiektywch pójdzie w górę. Póki co nie zniechęcam się i będę latał za dziczyzna pod siatka maskującą i oczekiwał ich nadejscia ,,w budzie''
.
Uwaga!!! AMATOR!!!

#686 MilanND

MilanND
  • Użytkownik
  • 266 postów

Napisano 21 listopada 2011 - 16:18

Karp1225, ja na razie nie liczę na udane kadry myszaków. Posiadam tylko sigmę 70-200mm i z tego powodu mam obawy czy spokojnie będą sobie zarzerać na krótkim dystansie. Myślę, że sukcesem będzie obserwacja tych pieknych drapieżców. Zdecydowanie nastawiam się na wszelki drób: bażanty, sroki, kawki, sikorki, które to mają dać przetarcie w pierwszym sezonie z fotografią przyrpdniczą. Niestety ale dopiero zaczynam i sprzetowo jestem do tyłu. Z czasem zmienie body ma lepsze i ogniskowa w obiektywch pójdzie w górę. Póki co nie zniechęcam się i będę latał za dziczyzna pod siatka maskującą i oczekiwał ich nadejscia ,,w budzie''
.
Uwaga!!! AMATOR!!!

#687 ciechus (Adrian Ciechanowski)

ciechus

Napisano 21 listopada 2011 - 16:18

Posiadam tylko sigmę 70-200mm i z tego powodu mam obawy czy spokojnie będą sobie zarzerać na krótkim dystansie.

Fakt,trochę mało ale dla chcącego nic trudnego ;-)

Canon eos 400D+C 300mm f/4 L

http://fotografiaprz... ... strefa.pl/

#688 MilanND

MilanND
  • Użytkownik
  • 266 postów

Napisano 21 listopada 2011 - 16:30

Przepraszam za 2 takie same posty, proszę u usunięcie jednego. Piszę z pracy z telefonu i coś sie wcisnęło 2 razy.

Ciechus, zdjęcia bażantów obiktywem 50 mm zamieszczone na forum przez któregoś z kolegów dodały mi wiary, że można i co najważniejsze, że się da :)
Uwaga!!! AMATOR!!!

#689 Podwyszyński

Podwyszyński

Napisano 21 listopada 2011 - 16:32

MilanND, krótka ogniskowa wymaga od nas większej pracy co z tym idzie większej satysfakcji z sukcesu :-) Myszaka na 200mm ostatnio wrzucił na forum namsok.

Canon 300mm f4 non IS L + 40d + 7d

http://www.podwyszynski.eu/

#690 MilanND

MilanND
  • Użytkownik
  • 266 postów

Napisano 21 listopada 2011 - 16:47

MilanND, krótka ogniskowa wymaga od nas większej pracy co z tym idzie większej satysfakcji z sukcesu :-) Myszaka na 200mm ostatnio wrzucił na forum namsok.

Zdecydowaie stysfakcja jest większa, ale TC x 2 powinno pomóc troseszkę. Jeszcze nie jestem posiadaczem ale jest na liście moich najbliższych fotograficznyych życzeń.
Uwaga!!! AMATOR!!!

#691 PeterBed (Piotr Bednarek)

PeterBed

Napisano 21 listopada 2011 - 17:23

MilanND, tc x2 zjedzie z jakością, no i ze światłem. Ja fociłem myszaka na 194 mm, bo mi tak blisko podłaził, że na 300 bym go ciachał ;-)

#692 Kosmo

Kosmo
  • Użytkownik
  • 1 195 postów

Napisano 21 listopada 2011 - 18:13

Milan Myślę że na dynamiczne walki spokojnie możesz wykorzystać 200mm. JA z budy używam 300 i nigdy nie podpinam TC a bywa tak, że myszaki mocno pocięte. Wywal mięso na jakiś 12m i będzie ok.
Ja u siebie mam tak ze mięso na 15m na wprost budy, a lekko z boku na 4m ziarno na drobnicę. Patyk mam zaraz obok mięsa bo często zanim zaczną ucztę przysiadają, albo np jeden wszama a dwa siedzą nad nim i patrzą :-)
Po drodze gdzieś tam na 6-8 metrach patyk z przyczepionym mięsem na sójki, sroki i portrety myszaka
Mówię o poprzednim sezonie bo ten na razie za ciepły i bida
5D III + 7D + 400/2.8 L + inne mało znaczące w dziedzinie ptaków słoiki
http://www.dolinanarwi.com.pl

#693 Marian

Marian
  • Użytkownik
  • 240 postów

Napisano 22 listopada 2011 - 11:38

Dobrze zamaskowana buda i 200mm będzie aż nadto. Ja do budy wożę C 400 5.6. Jak widzę, że nie zapowiada się ciekawa pogoda biorę nikona i T 70-200 2.8. Dzisiaj wylądował myszak pod budę, zapiął pod jedną nogę korpus i przyciągnął go na niecały metr pod budę :) Zgłupiałem i nie wiedziałem co robić, na ruch obiektywem nie było szans, zresztą ostrzenie moje czterysetki to 4,5 m :) Wyciągnąłem telefon i zacząłem kręcić film jak je. Jako ciekawostka to powiem, że prawdopodobnie mnie widział w budzie przez trzciny. Miałem na głowię kominiarkę, co chwilę wymienialiśmy spojrzenia oko w oko.

#694 MilanND

MilanND
  • Użytkownik
  • 266 postów

Napisano 22 listopada 2011 - 12:43

Panowie, dzięki za rady jestem podbudowany konkretnie i zachęcony do działania.
Namiot przyjechał dziś rano, jutro pasuje zamontować w terenie i sypnąć pod bażanta. Pogoda nieciekawa więc może nikt nie przywłaszczy. Mam nadzieję, że postoi choć kilka dni dając przy tym parę kadrów.
Uwaga!!! AMATOR!!!

#695 Marek__ZZ

Marek__ZZ
  • Użytkownik
  • 542 postów

Napisano 22 listopada 2011 - 19:50

MilanND może przyda Ci się takie coś...:

http://darekk.com/kalkulator/
przypominam że malarstwo Vincenta van Gogha było dla współczesnych nic nie warte

#696 kucik (Michał)

kucik

Napisano 23 listopada 2011 - 16:53

Pochwalę się i ja moją czatownią po przenosinach. Poprzednie miejsce, na górzystym terenie okazało się klapą. Nie dość, że tylko 2 myszaki były i nie bardzo chciały współpracować, to jeszcze na wiosnę okazało się, że wykop pod czatownie jest centralnie na podziemnym (choć płytkim) cieku wodnym. Wody do kolana i luźne błoto przypieczętowało decyzję o przenosinach.
Wybór padł na może nie idealne miejsce, ale suche i w dodatku tuż nad Wisłokiem. Podobnie jak opisywała Qelka , w tym roku będzie pełen komfort: styropian na scianach i dachu, na to czarna agrowłóknina, pod nogami folia i wykładzina (może też styropian i płyta), do siedzenia mam nadzieję zdobyć fotel ze 126p jak rok temu. Zrobię jeszcze tylko półkę na kanapki i termos, wieszak na plecak. Myślałem jeszcze aby zrobić uchwyt na głowicę bezpośrednio w boku czatowni z regulacją góra-dół i prawo-lewo, ale to patent na przyszłość.
Scena przygotowana pod 200-300 na dynamiczne, 300-400 statyczne ujęcia. Niestety za późno dogadałem się z właścicielem nieużytku i ten na zimę zaorał poletko. Rozwiązałem problem wyrównując orkę i posypując sianem i trawą.

Dołączona grafika

#697 _whitegiz_

_whitegiz_
  • Małomówny
  • 32 postów

Napisano 23 listopada 2011 - 17:19

Myślałem jeszcze aby zrobić uchwyt na głowicę bezpośrednio w boku czatowni z regulacją góra-dół i prawo-lewo, ale to patent na przyszłość.

U mnie w budzie nie ma za bardzo miejsca na statyw i byłem zmuszony wymyślić jakieś mocowanie na głowicę. "Coś takiego" wykonałem z twardego drewna (jesionu). Na razie jest w fazie ukończenia. Jak skończę zamieszczę fotkę "urządzenia"
K20d; S18-55/2.8 EX; S100-300/4 EX; T135/2.8; 50/2; T90/2.8; TC 1.4; DCR-250; 055xprob; KB-1; M58 AF-2
http://www.magiamazur.pl

#698 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 23 listopada 2011 - 18:22

kucik, fajna chata, fuull wypas. Co do podłogi to co byś nie dał i tak po nogach ciągnie. Ja mam od dołu folię na to gruby styropian "12" na to podłoga z desek potem znów folia i dywanik. Nie ma znaczenia jak jest mróz i tak najgorzej ciągnie od nóg.

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#699 kucik (Michał)

kucik

Napisano 23 listopada 2011 - 20:03

Qelka, dostałem dobrze w kość ubiegłej zimy mrozem i teraz każde ocieplenie coś pomoże. Najgorsze były wysiadki po 6 godzin gdy przed świtem było -18st. Tak czy siak w budzie na pewno znajdzie się miejsce dla koca na nogi :) Buda jest swobodnie dla 2 osób więc miejsca nie braknie

#700 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 23 listopada 2011 - 20:06

mieczaki, ja mam goła ziemie:P
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/