Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Buduję czatownię

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1393 odpowiedzi w tym temacie

#801 b-bar01

b-bar01
  • Małomówny
  • 21 postów

Napisano 03 lipca 2012 - 17:23

szycho,
masz na forum jakąś fotkę swojej czatowni ??
Praktica i takie tam inne

#802 dawido

dawido
  • Użytkownik
  • 151 postów

Napisano 09 lipca 2012 - 23:03

Hej!
Zaczęły się wakacje koniec szkoły i więcej czasu na fotografię , mam fajną miejscówe na czatownie . Nie chciałem tworzyć osobnego tematu więc tu zapytam ,na czym polega siedzenie w czatowni czy trzeba być bardo cicho , i czy zwierzęta ( w szczególności ptaki ) boją się serii fot w aparacie ?

#803 1507

1507

Napisano 10 lipca 2012 - 08:34

Hej!
Zaczęły się wakacje koniec szkoły i więcej czasu na fotografię , mam fajną miejscówe na czatownie . Nie chciałem tworzyć osobnego tematu więc tu zapytam ,na czym polega siedzenie w czatowni czy trzeba być bardo cicho , i czy zwierzęta ( w szczególności ptaki ) boją się serii fot w aparacie ?

poważnie pytasz?

#804 America (Tomasz Kuna)

America

Napisano 10 lipca 2012 - 08:56

dawido, chyba wszystko zależy od gatunku. Nie da się wrzucić wszystkich do jednego worka. Najlepiej napisz jakie gatunki Cię interesują zawsze, ktoś bardziej doświadczony od nas tutaj doradzi. ;)

pozdrawiam
Tomek Kuna
www.ptaki.radom.pl

Od lipca 2016 - Canon 7D II + 400/5,6

Do lipca 2016 - Canon 350D + 400/5,6

#805 dawido

dawido
  • Użytkownik
  • 151 postów

Napisano 10 lipca 2012 - 10:23

Głównie o ptaki drapieżne jastrzębie, kanie podobno orlik się tam kręcił .Sorki za głupie pytania ,fotografuję przyrodę od niespełna roku i z sporymi przerwami więc jestem bardzo niedoświadczony .

#806 1507

1507

Napisano 10 lipca 2012 - 10:48

Głównie o ptaki drapieżne jastrzębie, kanie podobno orlik się tam kręcił .Sorki za głupie pytania ,fotografuję przyrodę od niespełna roku i z sporymi przerwami więc jestem bardzo niedoświadczony .

No to skoro chcesz brać się za ambitne tematy, to ptak nie może czuć z twojego powodu żadnego dyskomfortu, inaczej nici ze zdjęć, a więc cisza na planie i nikt cię nie widzi.
Do czatowni ptak musi się przyzwyczaić.

#807 dawido

dawido
  • Użytkownik
  • 151 postów

Napisano 10 lipca 2012 - 13:35

1507,
Dzięki naprawdę , ok jeszcze jedno pytanie o zapach . Czy ciuchy świeżo wyprane muszą być bardziej naturalnego zapachu (ziemi drzew ...) Zapach np. perfum proszku do prania lub mydła odstrasza ptaki i inne zwierzęta .

#808 1507

1507

Napisano 10 lipca 2012 - 13:43

dawido, w przpadku ssaków zpach jak najbardziej ma znaczenie

#809 Leśne Oko

Leśne Oko
  • Użytkownik
  • 318 postów

Napisano 10 lipca 2012 - 14:39

dawido ale największe znaczenie ma doświadczenie , jak nie usiądziesz i nie posiedzisz to się nie nauczysz . zdziwisz się po kilu miesiącach jakie to proste , choć na początku niewykonalne .

#810 dawido

dawido
  • Użytkownik
  • 151 postów

Napisano 10 lipca 2012 - 17:57

1507, Leśne Oko, Naprawdę bardzo dziękuję ,jutro na pewno nie zacznę bo mam robotę może pojutrze uda się zaprojektować jakąś najprostszą czatownie .
Ze ssakami mam małe doświadczenie ,ale jakieś jest ponieważ od czasu do czasu wabie sarnę trawą ( wiecie przykładamy źdźbło do ust i dmuchamy ) Ale jest zawsze za ciemno na fotki .

#811 Podwyszyński

Podwyszyński

Napisano 26 lipca 2012 - 20:08

Dorobiłem się wreszcie swojej wodnikowej czatowni. Dziś przeniosłem ją po raz 5 i ostatni :-) Na przodzie miałem maskowanie z zielonej włóczki, dla której prułem stare swetry. Zdziwiłem się jak zobaczyłem że po włóczce nie ma ani śladu. Podczas przenosin pod karimatą (dziurawą, coś ją nieźle pogryzło ) znalazłem okrągłe gniazdo z mojej włóczki. Podejrzewam że należało do jakiegoś gryzonia.
171.
Dołączona grafika
Przedpole kosztowało mnie najwięcej trudu. Od kwietnia dorzucałem pod wodę pocięte trzciny i tatarak żeby stworzyły warstwę po której będą chodzić wodniki.
172.
Dołączona grafika
173.
Dołączona grafika
Wodniki wiele razy już chodziły po przedpolu ale jeszcze nie miałem "poważnej" zasiadki.

Canon 300mm f4 non IS L + 40d + 7d

http://www.podwyszynski.eu/

#812 adamotl

adamotl
  • Użytkownik
  • 1 039 postów

Napisano 26 lipca 2012 - 20:13

Podwyszyński, świetnie to wygląda, oby trud włożony w przygotowania przyniósł owoce (wodniki) jak najszybciej. Trzymam kciuki, zauważyłem, że bardzo szybko robisz postępy oby tak dalej. A inne drobniejsze ptaki przychodzą na skraj tych trzcin?

„Tu z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pół, srebro jezior i rzek. Tu śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo, po polsku…” Jan Paweł II

#813 Podwyszyński

Podwyszyński

Napisano 26 lipca 2012 - 20:21

Jasne, trzciniaki i różne niekolorowe ptaki których nie za bardzo potrafię rozpoznać. Może na przelotach wylądują jakieś siewkowce

#814 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 26 lipca 2012 - 20:33

Spodziewaj się kszyków ,lubią takie zarośnięte małe oczka.

#815 dawido

dawido
  • Użytkownik
  • 151 postów

Napisano 26 lipca 2012 - 20:36

Pięknie urządzona gratulacje, wodniki będą zachwycone . A inne ptaki na pewno się zjawią, nawet ja bym tam pochodził tak to świetnie wygląda 8-) :!:

#816 Podwyszyński

Podwyszyński

Napisano 26 lipca 2012 - 20:42

Spodziewaj się krzyków

Czyich :-)
kSZyki było słychać gdy pracowałem nad przedpolem na wiosnę, mam nadzieję że jakiś sobie upodoba moje bajoro

#817 kalinek123

kalinek123
  • Użytkownik
  • 2 041 postów

Napisano 26 lipca 2012 - 20:48

Podwyszyński, Powodzenia życzę!
Eos 450D/Sigma 120-400/EF 18-55 mm IS/Canon EF 50 f/1.8 II/Helios/StatywBenro+Głowica Benro

http://piotrkalinowski.manifo.com/

Sprzedam Głowice Manfrotto 700RC2!

#818 ciechus (Adrian Ciechanowski)

ciechus

Napisano 27 lipca 2012 - 09:48

Podwyszyński, widzę że poważnie wziąłeś się za wodniki,powodzenia z tematem,a kto wie może kropiatka ci wyjdzie ;-)

Canon eos 400D+C 300mm f/4 L

http://fotografiaprz... ... strefa.pl/

#819 Kosmo

Kosmo
  • Użytkownik
  • 1 195 postów

Napisano 27 lipca 2012 - 14:39

Najbardziej cieszy mnie to, że moje szkło trafiło w bardzo dobre ręce. Zamiast leżeć i się kurzyć ciągle pracuje. Powodzenia
5D III + 7D + 400/2.8 L + inne mało znaczące w dziedzinie ptaków słoiki
http://www.dolinanarwi.com.pl

#820 dawido

dawido
  • Użytkownik
  • 151 postów

Napisano 01 sierpnia 2012 - 21:26

Hej !
Dzisiaj zbudowałem swoją pierwszą czatownię, na skraju lasu . Oparta z jednej strony o siatkę odgradzającą . Siedziałem w niej dość długo, ale mam problem z komarami jak sobie z nimi radzić ? Mam dość dobry sprej na nie, ale ten zapach na pewno odstraszy lisy i inne (bo już udało mi się je zwabić ) proszę o pomoc i z góry dziękuję .