Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Buduję czatownię

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1393 odpowiedzi w tym temacie

#821 Marcin STFN

Marcin STFN
  • Użytkownik
  • 1 775 postów

Napisano 01 sierpnia 2012 - 21:44

dawido, e tam lisy, z kaniami walcz ;-) Na komary najlepszy Ultrathon.
Pozdrawiam!
Canon 7D+BG-E7, Canon 50D+BG-E2N, Canon EF 300/2.8 L IS USM, Canon TC 1.4xII, Manfrotto 055 PROB, Manfrotto 393, Skimmer
www.marcinstefanczyk.pl

#822 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 02 sierpnia 2012 - 09:24

Kanie smażone pychota ;-) :mrgreen: :mrgreen: A co do komarów, również polecam ten preparat. Chyba juz wszystkie przepsikałem i Ultrathon wydaje sie najlepszy :-)

#823 dawido

dawido
  • Użytkownik
  • 151 postów

Napisano 02 sierpnia 2012 - 09:52

Hehe kania lata często, ale nie udało mi się jej zwabić, bo nie próbowałem . Zanim zacznę robić zdjęcia szkolę się trochę i wabie je na głos zająca (lisy oczywiście). Wypróbowałem tą metodę gdy zobaczyłem na polanie dwa szaraki ( tak się składa, że na komórce mam głosy różnych Polskich zwierząt ) Gdy włączyłem głos zająca jeden z szaraków pobiegł w moją stronę, szybko rzuciłem się na ziemię i rzuciłem komórkę dalej (jakieś 1,5 m ode mnie )
Zając dobiegł do siatki i znikną, myślałem, że mnie zobaczył i zwiał, a tu nagle zza trawy wyskoczył lis . Pobiegł w stronę wabika zobaczył mnie i uciekł, od tamtej pory tak to mnie zafascynowało, że postanowiłem wabić z aparatem ( którego jak na złość aktualnie nie mam :evil: ) Z kaniami powalczę ood czasu do czasu kręci się koło mojego domu błotniak i kobuz, ale na tego ostatniego niema co liczyć . Nie w głowie mu padlińsko na ziemi. Dzięki za rady odnośnie preparatu .
Pozdrawiam DF

#824 mirass

mirass
  • Użytkownik
  • 63 postów

Napisano 21 sierpnia 2012 - 20:03

Mam kilka dość podstawowych pytań, dla niektórych pewnie będą śmieszne, ale mnie wciąż nurtują:
1) Gdy robicie czatownie w dużej trawie to jak zabezpieczacie się przed wężami? Mieszkam w terenach gdzie jest dużo żmij.

2) Szukałem dziś ciekawych miejsc na czatownię. Jednym są stawy PZW. Jak się pewnie domyślacie są tam wędkarze, jednak znalazłem miejsce, które ładnie odcięły od nich bobry i wysepka. Wędkarze się tam nie pchają bo żeby tam dojść trzeba się nieźle nagimnastykować. W moich okolicach trudno o ptaki wodne, a widziałem tam dziś chociażby czaple siwe, bąka, bączka, krzyżówki, kokoszki i zimorodki. Tylko, że pojawia się problem z dobrym usytuowaniem. Teren jest dość obszerny i nie wiem czy jest szansa jakoś zwabić te ptaki bliżej. Czy w takich sytuacjach po prostu czatujecie i czekacie na szczęście czy jakoś mu pomagacie?

3) Kolejna kwestia to myszaki. Jest ich w mojej okolicy dość dużo i widuję je w różnych miejscach bardzo odległych od siebie. Mam dość ciekawe miejsce na czatownię na nie. Duża polana pomiędzy lasami. Widywałem je tam, ale rzadko i są tam też sarny. Czy mięso je tam zwabi mimo iż mogą akurat w tamtych terenach rzadziej przebywać? O sroki i sójki się nie boję bo tam zawsze są.

Jak już pisałem pytania śmieszne i coś czuje, że na niektóre sobie nawet sam odpowiedziałem, ale liczę na odpowiedzi osób bardziej doświadczonych ode mnie :)

#825 kucik (Michał)

kucik

Napisano 21 sierpnia 2012 - 21:15

mirass, zamiast pisać wykłady, odpowiem krótko - poszukaj w tym i innych wątkach działu Porady. Na zimka ustawiasz patyk, na wodne fotoplatforma, na myszaki czatownia, padlina i zima. Doświadczenie wyrobisz z czasem

#826 rybolow

rybolow
  • Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 17 września 2012 - 18:29

Chciałem zapytać, a propo przedpola czatowni. Czy opłaca się stawiać kij na którym myszaki i czyściłyby się po posiłku? A jeśli tak to jak wysoki powinien być ten "badyl" oraz w jakiej odległości wykładać padlinę?

#827 Derwisz

Derwisz
  • Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 18 września 2012 - 21:07

Czy opłaca się stawiać kij na którym myszaki i czyściłyby się po posiłku

Tak opłaca się, a powiedziałbym, że jest niezbędny dla ciekawego kadru.

oraz w jakiej odległości wykładać padlinę

A może informacja dla nas, jakim szkłem będziesz fotografował?
Pozdrawiam
Jarek vel Derwisz
www.slowikfoto.pl

#828 rybolow

rybolow
  • Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 19 września 2012 - 14:05

Posiadam Canona 70-300IS ale myślę, że będę używał ogniskowej ok. 250 mm.

#829 mmlolek

mmlolek

Napisano 19 września 2012 - 16:42

Dla 300mm z cropem 1.6 ustawiałem patol na ok 10m dla ujęć statycznych.Jak będziesz miał pod budą dwa lub więcej myszaków,które będą walczyć wykładaj ok 12-14m.Kadr zawsze można zmniejszyć,jak poucinasz skrzydła bo będą za blisko twoja strata ;-)
Piszę to mając na uwadze stałkę,ty masz zoom więc zawsze możesz zmniejszyć ogniskową ,pozostawiając nęcisko spokojnie na 10m.
Pozdrawiam.

#830 strazak23

strazak23
  • Użytkownik
  • 377 postów

Napisano 22 września 2012 - 13:18

Witam. Po dłuższej przerwie powoli wracam na łono na tury i zacznę od wstawienia zdjęcia mojej starej-nowej czatowni :-D ponieważ zapadł się dach po ulewach musiałem wszystko naprawić i przy okazji zmodyfikować na leprze ;-)
174

Dołączona grafika

175
Dołączona grafika
NIKON D90 + Nikkor18-105 + Sigma 100-300/4F

#831 Jaco

Jaco
  • Małomówny
  • 42 postów

Napisano 22 września 2012 - 14:07

strazak23 - to znana mi czatownia, czy jakaś inna?
Jak ta sama, to zmiana mocno na plus! :super2:

#832 strazak23

strazak23
  • Użytkownik
  • 377 postów

Napisano 22 września 2012 - 14:46

Jaco, ta sama po remoncie ;-) jak będziesz w okolicy zapraszam.

#833 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 22 września 2012 - 15:06

zapadł się dach po ulewach

Bo się robi dach ze spadem, nie płaski :-P

#834 strazak23

strazak23
  • Użytkownik
  • 377 postów

Napisano 22 września 2012 - 15:25

slawoj, był ze spadkiem ale dach nie był cały płaski tylko 4 deski i na to folia i woda zaczęła się zbierać między deskami aż pękło wszystko. Teraz mam dużą płytę na całym dachu że woda nie będzie miała możliwości stania tylko będzie spływała sobie spokojnie.

#835 rybolow

rybolow
  • Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 23 września 2012 - 13:02

Czy gołębie będą się nadawać na padlinę, mam okazje załatwić sobie kilka na zbliżający się sezon i nie wiem czy je wziąć.

#836 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 23 września 2012 - 15:06

rybolow, kilka? Na jeden dzień nie starczy :-D

#837 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 23 września 2012 - 22:25

u mnie Stefan by wyniósł w godzinę, a jastrząb jeszcze prędzej :P
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#838 strazak23

strazak23
  • Użytkownik
  • 377 postów

Napisano 24 września 2012 - 11:53

Prace remontowe czatowni trwają u mnie pełną parą, jeszcze ze 2 dni i wszystko będzie gotowe na sezon zimowy :-D
Czas będzie zacząć nęcenie padlinożerców :-D

P.S
czekam na szkiełko :mrgreen:

#839 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 24 września 2012 - 12:04

P.S
czekam na szkiełko :mrgreen:

Pochwal się jakie :mrgreen: I kiedy parapetówa? :lol:

#840 mmlolek

mmlolek

Napisano 24 września 2012 - 12:54

Dzisiaj odwiedziłem swoją budę,wykosiłem plac i poprawiłem maskowanie.Nie wiem czy teraz jest sens nęcić drapole,jest tak ciepło że bardziej przypomina to lato niż jesień.Ziarna też nie sypie,obok czatowni rośnie pole kukurydzy i żarcia ptaki mają pod dostatkiem.Poczekam jeszcze do połowy października ,może się coś ruszy i trochę ochłodzi,mam nadzieję.
176
Dołączona grafika
Pozdrawiam.