Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Buduję czatownię

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1393 odpowiedzi w tym temacie

#881 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 17 października 2012 - 13:56

Z ambony poluje się głównie nocą,a nie w dzień,więc nie ma się czego obawiać.

Nocą to się jedynie poluje podczas pełni i to wyłącznie na dziki (w śwetle prawa) A z ambon myśliwi korzystaja najczęściej do około 2 godzin po świcie i 4 godziny przed zmierzchem.

#882 Marek__ZZ

Marek__ZZ
  • Użytkownik
  • 542 postów

Napisano 17 października 2012 - 14:47

niemek..jak mu rozwalą budę to będzie okazja rozwalić ambonę...
przypominam że malarstwo Vincenta van Gogha było dla współczesnych nic nie warte

#883 strazak23

strazak23
  • Użytkownik
  • 377 postów

Napisano 17 października 2012 - 17:49

kucharzewski, mam wkopane ok 60-70cm
Girdian, dziś na służbie jestem więc jutro coś podeśle Ci ok.
NIKON D90 + Nikkor18-105 + Sigma 100-300/4F

#884 kulek855

kulek855
  • Użytkownik
  • 2 043 postów

Napisano 17 października 2012 - 22:33

niemek,
Rozwalić mogą co najwyżej dzieci, wątpię by starym koniom w mojej okolicy chciało się niszczyć czyjąś "pracę", tym bardziej jak czatownia będzie oddalona od ambony o jakieś 200m. Ukształtowanie terenu zamaskuje budę tak, że ciężko będzie ją zobaczyć z 10m idąc od strony ambony.

Nie wiem jak u ciebie ale u mnie myśliwi, których miałem przyjemność spotkać to uprzejmi i mili ludzie.

niemek..jak mu rozwalą budę to będzie okazja rozwalić ambonę...

:-) hehe

ARTLIMITED

Vanitas vanitatum et omnia vanitas.

#885 PrzemekG

PrzemekG

Napisano 18 października 2012 - 09:45

Witam widzę, że niektórzy mają wypasione czatownie. Też w tym roku postawiłem nową budę, zostały mi prace wykończeniowe w środku i co najgorsze ogarnięcie sceny.
183 foto komórką.
Dołączona grafika
w środku dekoratorka czyli moja żona :)
"W towarzystwie kamer wyruszamy więc na wiosenne, bezkrwawe łowy, śpieszmy się chwytać życie na gorącym uczynku, podpatrywać tajemnice przyrody." Włodzimierz Puchalski - Bezkrwawe Łowy Aparat K5, którym robię czasem kilka zdjęć.

#886 kulek855

kulek855
  • Użytkownik
  • 2 043 postów

Napisano 18 października 2012 - 11:27

PrzemekG,
Ładne maskowanie. U siebie również scenę zostawiam na koniec :-( jest tak zarośnięta, że będę ją kosił chyba kilka dni. :-)

Ogromną masz tą budę.

ARTLIMITED

Vanitas vanitatum et omnia vanitas.

#887 strazak23

strazak23
  • Użytkownik
  • 377 postów

Napisano 18 października 2012 - 15:45

strazak23, faktycznie willa, możesz pokazać jak masz zrobione wejście?

184
Dołączona grafika

185
Dołączona grafika

zastawiam to jeszcze dodatkowo płytą która jest też obita folią.

#888 PrzemekG

PrzemekG

Napisano 19 października 2012 - 07:52

kulek855, Będziesz w moim wieku to też nie będzie ci się chciało siedzieć w ciasnej zimnej czatowni,ja już się w życiu namarzłem wystarczająco. Teraz człowiek pragnie luksusu. ;-) . Czatownie robiłem pod dwie osoby. Wyższa nisz strazak23, na pewno nie jest.
strazak23, Tak sie zastanawiałem czy przez szmatkę nie będzie Ci wiało ale jak zastawiasz to OK.
"W towarzystwie kamer wyruszamy więc na wiosenne, bezkrwawe łowy, śpieszmy się chwytać życie na gorącym uczynku, podpatrywać tajemnice przyrody." Włodzimierz Puchalski - Bezkrwawe Łowy Aparat K5, którym robię czasem kilka zdjęć.

#889 Mariofoto

Mariofoto
  • Małomówny
  • 4 postów

Napisano 24 października 2012 - 08:51

Dużo masz w niej przestrzeni ?
Nikon D200,700,90 Sigma 120-400mm

#890 strazak23

strazak23
  • Użytkownik
  • 377 postów

Napisano 24 października 2012 - 11:53

Mariofoto, nie wiem kogo pytasz ale jak mnie to zerknij jedną stronę wstecz, masz fotki jak w środku wygląda . Miejsca sporo.

#891 rybolow

rybolow
  • Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 24 października 2012 - 14:14

mam dość głupie pytanie, ale ciekawi mnie to.
Obiektyw powinien wystawać z budy czy moze powinien być "na granicy" okna czatowni?

#892 Kosmo

Kosmo
  • Użytkownik
  • 1 195 postów

Napisano 24 października 2012 - 14:35

W sumie nie ma to znaczenia, ale im mniej wystaje tym mniej widać jego ruch.
Z własnego doświadczenia jednak wiem, że na początku sezonu nawet niewielki ruch płoszy ptaki. Po kilku zasiadkach coraz bardziej się przyzwyczajają i wtedy nie reagują już praktycznie wcale. Zależy to też od gatunku.
5D III + 7D + 400/2.8 L + inne mało znaczące w dziedzinie ptaków słoiki
http://www.dolinanarwi.com.pl

#893 PrzemekG

PrzemekG

Napisano 25 października 2012 - 12:32

Moja metoda na szybsze przyzwyczajenie pierzastych to robię ze słoika litrowego i butelki po pepsi atrapę, która leży cały czas w miejscu obiektywu.

#894 Kosmo

Kosmo
  • Użytkownik
  • 1 195 postów

Napisano 25 października 2012 - 13:42

PrzemekG, To obowiązkowa pozycja w czatowni. Dobrze też sprawuje się doniczka a jej dnie płyta cd.

#895 kociu

kociu
  • Użytkownik
  • 48 postów

Napisano 25 października 2012 - 14:13

Ja tęż będę musiał budować, moja czatownia poszła z dymem, 4 lata stała i komuś zaczęła przeszkadzać :( wrrrr

#896 Przemasl

Przemasl
  • Użytkownik
  • 477 postów

Napisano 25 października 2012 - 14:57

strazak23, a nie boisz sie, że bude zaleje woda? Jak budowałem takie wkopywane, to zawsze mi zalewało. Ostatnio mam tylko naziemne, gdzie się leży, a nie siedzi. W zimie kładziesz sie w śpiwór, śpisz kiedy ptaków nie ma (przed świtem) jest ciepło i wygodnie. Polecam

#897 Kosmo

Kosmo
  • Użytkownik
  • 1 195 postów

Napisano 25 października 2012 - 15:40

Przemasl, Mam identyczne podejście do tego tematu. Jedni wolą siedzieć inni leżeć. Ja wybrałem to drugie Mniej bolą plecy i chyba łatwiej utrzymać ciepłotę ciała. Zawsze lekko przysypiam jakąś godzinkę zanim zacznie się coś dziać przed sceną

#898 strazak23

strazak23
  • Użytkownik
  • 377 postów

Napisano 25 października 2012 - 17:41

Przemasl, nie ma problemu z zalaniem można i na 2 m kopać i wody nie będzie :-D suchy teren, a obok jest żwirownia i tam wszystko spływa bo jest z 10-15 m niżej.

#899 Przemasl

Przemasl
  • Użytkownik
  • 477 postów

Napisano 25 października 2012 - 21:06

a to OK, możesz spać spokojnie, ja w zeszły roku wykopałem 20cm pod leżącą pozycje i tak zalało. Wszystko zależy jednak od terenu.

#900 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 26 października 2012 - 17:03

U mnie także teren jest lekko podmokły, ale mimo wszystko zdecydowałem się na wkopanie czatowni. Wkopałem jednak w ten sposób aby uzyskać "podwójne dno". Co prawda nie postawię w środku wygodnego krzesła, ale spokojnie usiądę tyłkiem na podłodze wliczając w to jakiś izolator w postaci grubej "poduchy". Mam nadzieję, że taki zabieg zda egzamin, a w rezerwie mam drenaż w postaci rury rynnowej, która będzie odprowadzała nadmiar wody z pierwszego poziomu dna...czas pokaże ;-)

...spokój grabarza...

http://www.listkiewicz.eu