Buduję czatownię
Napisano 17 listopada 2012 - 05:54
Jak czatownię z zewnątrz dobrze uszczelnisz to powinno być ok.
Choć przyznam, że w zimie w poprzedniej czatowni na tekturze pojawił się u mnie szron (pewnie to przez brak otworów wentylacyjnych).
Vanitas vanitatum et omnia vanitas.
#1022 (Karolina Myroniuk)
Napisano 17 listopada 2012 - 06:50
Teraz przymierzam się do innej budy i tu ściany będą z osb, bo mam do tego łatwiejszy dostęp niż do kartonów
"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."
Albert Schweitzer (1875 - 1965)
Napisano 17 listopada 2012 - 12:32
Mięso łatwo zabezpieczyć siatką metalową bądź ogrodniczą. U mnie jest dziwna sytuacja. Porcję rosołowe są zabezpieczone właśnie taką siatką, powbijałem masę śledzi dookoła, a po ostatnich porcjach nie została nawet kosteczka. A oka siatki są sporo mniejsze niż kawałki mięsa... Ja miałbym problemy z wyciągnięciem, a co dopiero zwierz. Może jutro sprawa się wyjaśni bo zamierzam posiedzieć trochę w budzie.
Marcin, powodzenia Ci życzę
Ja to przerabiałem. Miałem ramę z siatką i od spodu jeszcze przywiązywałem mięcho drutem. Jak spadnie śnieg to sam zobaczysz co Ci zżera. U mnie były psy. Gryzły to mięcho razem z siatką i jak się pokruszyło to wysysały wszyściutko spod siatki. Przeniosłem potem tą ramę na budę, na 1,2 m. Idę kiedyś a na budzie siedzie wielgachny ... wilczur i żre korpusy
Napisano 17 listopada 2012 - 12:42
Canon 7D+BG-E7, Canon 50D+BG-E2N, Canon EF 300/2.8 L IS USM, Canon TC 1.4xII, Manfrotto 055 PROB, Manfrotto 393, Skimmer
www.marcinstefanczyk.pl
#1025 (Karolina Myroniuk)
Napisano 17 listopada 2012 - 13:30
"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."
Napisano 17 listopada 2012 - 17:23
Napisano 17 listopada 2012 - 20:51
Dzisiaj po nocnej zmianie znowu ruszyłem w teren z całym majdanem sprzętu w plecaku. Niestety zapomniałem i siekiery i piłki do drewna. Bez piłki jakoś się obeszło, ale 3 i 4 calowe gwoździe wbijać musiałem jakimś lichym młoteczkiem. Bardzo szybko okazało się, że mam kolejne ,,niestety", zbrakło materiału na wszystkie 4 ściany. Na moje marne szczęście w piwnicy mam jakieś liche rezerwy...
Konstrukcja z jedną ścianą i dachem.
Jak widać na 2 zdjęciu zabrakło mi plandeki plandeki Miała wystarczyć jedna zielona na pokrycie budy, NIESTETY okazało się, że 2 to było zbyt mało musiałem się ratować dwoma dużymi workami z grubej folii. Mało tego, po przymiarkach okazało się, że cały tył mam do uszczelnienia na raz następny (jeszcze jedna plandeka została w piwnicy- miała być niepotrzebna okazuję się niezbędna.
Mozajka a'la witraż.
Mimo niesprzyjających okoliczności zacząłem maskować czatownię z nadzieją na koniec pecha... Przy okrywaniu drugiej ściany okazało się, że chwyciłem nie tę rolkę ze sznurkiem... Wiecie co było dalej- starczyło tylko na przód i ścianę od drzewa. Mimo to okryłem dach na zakładkę i pozostałe 2 ściany tak aby zwisające z dachu trawy zakryły jak najwięcej folii na bokach.
Mniej lub więcej zamaskowana czatowania...
z bliska...
oraz dalsza perspektywa.
W przyszłym tygodniu 2 zmiana także do środy daję sobie czas na ukończenie czatowni (zawyżyłem czas robót o 2 dni ze względu na sprawy losowe- czytaj wpadki)
Po dzisiejszym dniu mam nadzieję, że kiedy już ukończę to dzieło cudu i techniki budownictwa nie okaże się, że zabrakło czegoś jeszcze - modeli przed obiektywem (puk, puk w niemalowane). A teraz udam się piwniczne zaciszę celem skonstruowania drzwiczek wraz z futryną
Na zakończenie wypada poprosić Was o trzymanie kciuków za mój projekt
Napisano 17 listopada 2012 - 22:14
http://www.dolinanarwi.com.pl
Napisano 17 listopada 2012 - 23:11
Napisano 18 listopada 2012 - 00:31
Fajna buda i maskowanie. Jak będziesz robił środek to też możesz jakąś relację ze zdjęciami napisać. W tym tygodniu równierz miałem trzecie zmiany więc było troszkę czasu na dopieszczanie sceny.
#1031 (Sławek Wojtczak)
Napisano 18 listopada 2012 - 14:19
Napisano 18 listopada 2012 - 18:22
Napisano 18 listopada 2012 - 20:55
Niestety zapomniałem i siekiery i piłki do drewna.
U mnie było ciekawiej, bo zabrałem za krótkie wkręty do drewna Myślałem, że się rozpłaczę Całe docinanie łat w domu poszło na darmo. Wszystko od nowa no prawie wszystko. Jakoś udało mi się skończyć konstrukcję i okryć to wszystko folią, ale gdzie tu do końca. Trzeba jeden dzień uczelni odpuścić i to szybko skończyć
panele podłogowe w czatowni to już nie trąci zbytnim luksusem
Kto bogatemu zabroni ?
a tak serio. Nie wiem jak z ich tolerancją na wilgotność
Napisano 19 listopada 2012 - 10:19
CanonEOS
Napisano 19 listopada 2012 - 14:04
Już myślałem, że tymi panelami wyłożyłeś przedpokój.
Póki co z panelowych odpadów zrobiłem ocieplane i antywłamaniowe drzwiczki coby jakiś niezadowolony dzik mnie nie dopadł A same panele coraz bardziej mi się podobają w budzie- na razie tylko oczami wyobraźni ... i tak leżą niepotrzebne:D
Napisano 20 listopada 2012 - 00:47
EDIT: Oczywiście liczę na zdjęcia myszaków, ew. Bażantów i lisów
D90, N 70-300 vr, N 18-55 Dobry koń i z błota ruszy
Napisano 20 listopada 2012 - 06:58
Napisano 20 listopada 2012 - 14:28
Pozostaje myśleć o ocieplaniu i szykować się na stołowanie pierwszych gości Pozdrawiam.
#1039 (Karolina Myroniuk)
Napisano 20 listopada 2012 - 15:25
Napisano 20 listopada 2012 - 15:48
Fajna buda czekam na zdjęcia wnętrza.
Wstawię przy okazji moją: