Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Buduję czatownię

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1393 odpowiedzi w tym temacie

#1021 kulek855

kulek855
  • Użytkownik
  • 2 043 postów

Napisano 17 listopada 2012 - 05:54

Girdian,

Jak czatownię z zewnątrz dobrze uszczelnisz to powinno być ok.
Choć przyznam, że w zimie w poprzedniej czatowni na tekturze pojawił się u mnie szron (pewnie to przez brak otworów wentylacyjnych).

ARTLIMITED

Vanitas vanitatum et omnia vanitas.

#1022 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 17 listopada 2012 - 06:50

ee tektura to rewelacyjny materiał uszczelniający. W pierwszej budzie mam ściany tekturowe. W lecie lubią to podżerać ślimaki, ale do ogarnięcia :-) Moja buda stoi już trzeci sezon więc jest co roku aktualizowana, że tak to nazwę :-) W pierwszym sezonie była tylko tektura od wewnątrz. Na zewnątrz dodatkowo folia ( na dachu gruba dachowa) na ścianach bocznych zwykła) na to siatka maskująca i duża ilość materiału z okolicy. Karton jest bardzo szczelnym materiałem, jak masz dobrze uszczelnione nic nie namaka. To nie kartka papieru, że się zaraz rozpuszcza. Był czas, że buda była po kolana zalana i też dawał radę. W ubiegłym sezonie od środka doszedł cieniutki styropian i "tapetowanie" agrowłókniną, tak, że środek mam całkowicie czarny. Co roku drobne poprawki maskowania, ale już tak wrosła się w krajobraz, że roślinność sama na niej cały rok rośnie. W tym roku poszłam tylko "odkurzyć". Przerobić wizjer i buda czeka na niższe temperatury. Ważne , żeby dobrze pouszczelniać, bo przeciągi i wywiewanie z budy jest najgorsze. W okienko mam wszyty elastyczny rękaw ( tak, że nie wieje w twarz) a w wizjer siatkę, taką jak latem na muchy w oknach się klei. Dodatkowo na wejściu mam gruby ręcznik, który po wejściu opuszczam jak zasłonkę i dodatkowo izoluje od zimna.

Teraz przymierzam się do innej budy i tu ściany będą z osb, bo mam do tego łatwiejszy dostęp niż do kartonów :-)

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#1023 miszak

miszak

Napisano 17 listopada 2012 - 12:32

Mięso łatwo zabezpieczyć siatką metalową bądź ogrodniczą. U mnie jest dziwna sytuacja. Porcję rosołowe są zabezpieczone właśnie taką siatką, powbijałem masę śledzi dookoła, a po ostatnich porcjach nie została nawet kosteczka. A oka siatki są sporo mniejsze niż kawałki mięsa... Ja miałbym problemy z wyciągnięciem, a co dopiero zwierz. Może jutro sprawa się wyjaśni bo zamierzam posiedzieć trochę w budzie.

Marcin, powodzenia Ci życzę ;-)

Ja to przerabiałem. Miałem ramę z siatką i od spodu jeszcze przywiązywałem mięcho drutem. Jak spadnie śnieg to sam zobaczysz co Ci zżera. U mnie były psy. Gryzły to mięcho razem z siatką i jak się pokruszyło to wysysały wszyściutko spod siatki. Przeniosłem potem tą ramę na budę, na 1,2 m. Idę kiedyś a na budzie siedzie wielgachny ... wilczur i żre korpusy :mrgreen:

#1024 Marcin STFN

Marcin STFN
  • Użytkownik
  • 1 775 postów

Napisano 17 listopada 2012 - 12:42

miszak, na tym terenie nie ma psów :-) Tylko za pierwszym razem zniknęło całe mięso spod siatki, teraz nie znika. Ciekawy jestem co je wtedy wyżarło. :roll:
Pozdrawiam!
Canon 7D+BG-E7, Canon 50D+BG-E2N, Canon EF 300/2.8 L IS USM, Canon TC 1.4xII, Manfrotto 055 PROB, Manfrotto 393, Skimmer
www.marcinstefanczyk.pl

#1025 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 17 listopada 2012 - 13:30

Lisy też futrują to, co na dachu. Ja na wieczór zawsze taszczyłam sarny na dach, przykrywałam metrową warstwą trawy a i tak rano było wszystko rozgrzebane :-P

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

#1026 skot

skot
  • Użytkownik
  • 110 postów

Napisano 17 listopada 2012 - 17:23

Moja druga buda, a w zasadzie pierwsza, bo zeszłoroczna. Przez rok nikt jej nie zniszczył :shock: "Odświeżyłem" tylko maskowanie. Wybaczcie jakość zdjęcia.
Dołączona grafika

#1027 MilanND

MilanND
  • Użytkownik
  • 266 postów

Napisano 17 listopada 2012 - 20:51

Dziś według planu miały być zdjęcia ukończonej budy (bez drzwiczek) wraz z odpicowaną podłogą mojego M1 ... EH :evil:

Dzisiaj po nocnej zmianie znowu ruszyłem w teren z całym majdanem sprzętu w plecaku. Niestety zapomniałem i siekiery i piłki do drewna. :shock: Bez piłki jakoś się obeszło, ale 3 i 4 calowe gwoździe wbijać musiałem jakimś lichym młoteczkiem. :angry: Bardzo szybko okazało się, że mam kolejne ,,niestety", zbrakło materiału na wszystkie 4 ściany. :evil: Na moje marne szczęście w piwnicy mam jakieś liche rezerwy...

Konstrukcja z jedną ścianą i dachem.
Dołączona grafika

Jak widać na 2 zdjęciu zabrakło mi plandeki plandeki ;-) Miała wystarczyć jedna zielona na pokrycie budy, NIESTETY okazało się, że 2 to było zbyt mało :shock: musiałem się ratować dwoma dużymi workami z grubej folii. :mrgreen: Mało tego, po przymiarkach okazało się, że cały tył mam do uszczelnienia na raz następny 8-) (jeszcze jedna plandeka została w piwnicy- miała być niepotrzebna okazuję się niezbędna.

Mozajka a'la witraż.
Dołączona grafika

Mimo niesprzyjających okoliczności zacząłem maskować czatownię z nadzieją na koniec pecha... Przy okrywaniu drugiej ściany okazało się, że chwyciłem nie tę rolkę ze sznurkiem... Wiecie co było dalej- starczyło tylko na przód i ścianę od drzewa. Mimo to okryłem dach na zakładkę i pozostałe 2 ściany tak aby zwisające z dachu trawy zakryły jak najwięcej folii na bokach.

Mniej lub więcej zamaskowana czatowania...
z bliska...
Dołączona grafika

oraz dalsza perspektywa.
Dołączona grafika

W przyszłym tygodniu 2 zmiana także do środy daję sobie czas na ukończenie czatowni (zawyżyłem czas robót o 2 dni ze względu na sprawy losowe- czytaj wpadki) :mrgreen:

Po dzisiejszym dniu mam nadzieję, że kiedy już ukończę to dzieło cudu i techniki budownictwa nie okaże się, że zabrakło czegoś jeszcze - modeli przed obiektywem :-P (puk, puk w niemalowane). A teraz udam się piwniczne zaciszę celem skonstruowania drzwiczek wraz z futryną :)

Na zakończenie wypada poprosić Was o trzymanie kciuków za mój projekt :mrgreen:
Uwaga!!! AMATOR!!!

#1028 Kosmo

Kosmo
  • Użytkownik
  • 1 195 postów

Napisano 17 listopada 2012 - 22:14

MilanND, Bardzo fajna buda Nic jej już z zewnątrz nie brakuje. Tylko wsiadać i focić :-)
5D III + 7D + 400/2.8 L + inne mało znaczące w dziedzinie ptaków słoiki
http://www.dolinanarwi.com.pl

#1029 MilanND

MilanND
  • Użytkownik
  • 266 postów

Napisano 17 listopada 2012 - 23:11

Kosmo, dzięki ale jeszcze jej daleko do focenia. Najbliższy termin to chyba przyszły weekend:)
Uwaga!!! AMATOR!!!

#1030 kulek855

kulek855
  • Użytkownik
  • 2 043 postów

Napisano 18 listopada 2012 - 00:31

MilanND,

Fajna buda i maskowanie. Jak będziesz robił środek to też możesz jakąś relację ze zdjęciami napisać. :-) W tym tygodniu równierz miałem trzecie zmiany więc było troszkę czasu na dopieszczanie sceny. :mrgreen:

ARTLIMITED

#1031 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 18 listopada 2012 - 14:19

Wczoraj postawiłem bude. Lekko wkopana ogacona agrowłókniną i folią, maskowanie z traw i trzciny, drzwi na zawiasach :-D Dziś rano rzuciłem kadłuby (porcje rosołowe) i juz przed 12 widziałem jak myszak je operował i masa sójek na wysypanej kukurydzy.

#1032 MilanND

MilanND
  • Użytkownik
  • 266 postów

Napisano 18 listopada 2012 - 18:22

Panie i Panowie przymierzając się do wykończania środka naszły mnie delikatne obawy... panele podłogowe w czatowni to już nie trąci zbytnim luksusem :?: Zostało po remontach i na ścianę pewnie wystarczyłoby :)
Uwaga!!! AMATOR!!!

#1033 kaba

kaba
  • Użytkownik
  • 277 postów

Napisano 18 listopada 2012 - 20:55

Niestety zapomniałem i siekiery i piłki do drewna.

U mnie było ciekawiej, bo zabrałem za krótkie wkręty do drewna :evil: Myślałem, że się rozpłaczę :-| Całe docinanie łat w domu poszło na darmo. Wszystko od nowa :-/ no prawie wszystko. Jakoś udało mi się skończyć konstrukcję i okryć to wszystko folią, ale gdzie tu do końca. Trzeba jeden dzień uczelni odpuścić i to szybko skończyć :mrgreen: ;-)

panele podłogowe w czatowni to już nie trąci zbytnim luksusem :?:

Kto bogatemu zabroni ? :mrgreen:
a tak serio. Nie wiem jak z ich tolerancją na wilgotność :?:

#1034 Yoshumitsu

Yoshumitsu
  • Użytkownik
  • 176 postów

Napisano 19 listopada 2012 - 10:19

Według mnie panele to super materiał. Mam ułożone i przybite do palet dzięki czemu świetna wychodzi z tego podłoga. Moje od marca leżały w zalanej po pas czatowni, miesiąc temu je wyciągnąłem i nie widzę najmniejszej utraty jakości, teraz służą już w nowej budzie.

CanonEOS

kopowski.pl

#1035 MilanND

MilanND
  • Użytkownik
  • 266 postów

Napisano 19 listopada 2012 - 14:04

Yoshumitsu, ta zatopiona czatownia to pewnie na szczupaka postawiona ;-)
Już myślałem, że tymi panelami wyłożyłeś przedpokój.

Póki co z panelowych odpadów zrobiłem ocieplane i antywłamaniowe drzwiczki coby jakiś niezadowolony dzik mnie nie dopadł :-D A same panele coraz bardziej mi się podobają w budzie- na razie tylko oczami wyobraźni ... i tak leżą niepotrzebne:D
Uwaga!!! AMATOR!!!

#1036 maciosek

maciosek
  • Użytkownik
  • 144 postów

Napisano 20 listopada 2012 - 00:47

Ależ wy budujecie apartamentowce! Jak czytam o tych wszystkich tekturkach, panelach, poduszeczkach to marzę o swojej czatowni. A, że nie mam czasu i możliwości na porządną budę,to mały problem. Chodząc po łąkach natknąłem się na ciekawe miejsce. Mianowicie jest to przewrócona stara ambona leżąca na łące w pobliżu krzaków. Wystarczyłoby nałożyć siatkę trochę udekorować i czatownia w sumie gotowa. Jednak mam do was, doświadczonych parę pytań. Czy jest sens tam się rozkładać jeśli nie mogę wabić często, w grę wchodzą 2 może 3 dni wabienia? Po drugie, ambona jest tak ustawiona, że światło mam za plecami dopiero ok 14-15 czyli w zimie słońce zachodzące, a rano światło świeci od przodu. Czy jest sens fotografować jedynie popołudniami, bo chyba wykluczam fotki pod światło? A może szukać dalej :-( ?
EDIT: Oczywiście liczę na zdjęcia myszaków, ew. Bażantów i lisów
Zapraszam: http://mieszalski.wordpress.com/
D90, N 70-300 vr, N 18-55 Dobry koń i z błota ruszy :)

#1037 Leśne Oko

Leśne Oko
  • Użytkownik
  • 318 postów

Napisano 20 listopada 2012 - 06:58

Z tym światełkiem może być problem , co do nęcenia ja osobiście uważam ,że każda darmowa wyżerka dla ptaków w zimie jest wskazana , jak nic nie zrobisz to choć trochę pomożesz . Jeśli chodzi o myszaki to z mojego doświadczenia wiem że nawet na drugi dzień mogą się pojawić .

#1038 MilanND

MilanND
  • Użytkownik
  • 266 postów

Napisano 20 listopada 2012 - 14:28

No i buda z zewnątrz skończona. Dzisiaj dowiozłem drzwiczki i deski na tylną ścianę. Okryłem folią, okopałem i zamaskowałem. Scena jeszcze niegotowa ale wysypałem ze 3 kg kuku i słonecznika. Bażanty przybywajcie! Buda została chyba pomyślnie przyjęta przez dziki gdyż zbuchtowały mi całą prawą stronę pod drzewkiem. Coś mi mówi że pancerne drzwiczki mogą się przydać ;)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Pozostaje myśleć o ocieplaniu i szykować się na stołowanie pierwszych gości :) Pozdrawiam.
Uwaga!!! AMATOR!!!

#1039 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 20 listopada 2012 - 15:25

a co to za esej na drzwiach ?

#1040 kulek855

kulek855
  • Użytkownik
  • 2 043 postów

Napisano 20 listopada 2012 - 15:48

MilanND, \

Fajna buda czekam na zdjęcia wnętrza. :-)

Wstawię przy okazji moją:

Dołączona grafika

ARTLIMITED