Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Buduję czatownię

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1393 odpowiedzi w tym temacie

#1041 MilanND

MilanND
  • Użytkownik
  • 266 postów

Napisano 20 listopada 2012 - 17:06

Qelka/
, spisałem kilka wierszy A.Mickiewicza np. ,,Czatownia fotograficzna'' ,,jak zachować sie w poblizu'' ,, nie psuj, nie śmieć, nie poluj itd'' oraz mała wzmianka o www.fotoprzyroda.pl. Mam nadzieję, że jeśli już sie ktoś napatoczy to zostawi w spokoju.

Kulek855/
dzięki dzieki. Jak odpicuje mieszkanko wstawie jakieś fotki jeśli wypaneluje albo jakoś możliwie zrobie.

Siedząc w budzie i czekając na modeli macie zapalnoną jakąś lampkę do czytania książki lub jakieś inne świetliki?
Uwaga!!! AMATOR!!!

#1042 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 20 listopada 2012 - 17:18

Przy wjeździe do lasu stoi tablica "Las monitorowany", tak więc ja na swoich drzwiach do budy mam napis "Obiekt monitorowany" :mrgreen: Ale myślę, że nie powinno być problemów. Wioska mała, wszyscy się znamy i raczej szkód się nie robi.

#1043 kulek855

kulek855
  • Użytkownik
  • 2 043 postów

Napisano 20 listopada 2012 - 17:26

MilanND,
Ja do swojej czatowni biorę latarkę czołową, wcześniej miałem świeczkę ( muszę kupić) W dodatku ogrzewanie gazowe własnej konstrukcji daje troszkę światła.

ARTLIMITED

Vanitas vanitatum et omnia vanitas.

#1044 MilanND

MilanND
  • Użytkownik
  • 266 postów

Napisano 20 listopada 2012 - 17:42

Kukek855, ogrzewanie gazowe własnej konstrukcji dałoby mi zapewne dużo wiecej światła niż potrzeba tylko czy byłoby w czym zimę przesiedzieć:) Dzisiaj ogarnąłem się i z przykrością stwierdziłem, że 20 metrów w prawo miałbym fajniejsze miejsce. Wiecej pola, wiecej tego wysokiego lasku w tle, byłbym bardziej niewidoczny dla ludzi a i pewnie lepsze okno na świat miałbym z budy, do tego mógłbym sie wkopać o sztycha może nawet dwa głębiej. No ale zwierz sie kręci koło budy wiec jest szansa.
Uwaga!!! AMATOR!!!

#1045 monia77

monia77
  • Użytkownik
  • 511 postów

Napisano 26 listopada 2012 - 12:57

Ja dzisiaj ukończyłam swoja bude,niestety nie jest wkopana bo pod trawą skały(taki teren),nastawiona jestem na drobnice ale kręcą sie tam myszaki,krogulce to moze coś zaleci pod bude.Miejsce na rzut oka nie wygląda dobrze,pełno smieci,papy,eternit,nawet butelki po smietanie w takich co się kiedys kupowało:).Ale ptactwa i zwierzyny tyle,że wogole dziw bierze,że tam zyją :shock:
Co nieco mozna z tego miejsca zobaczyć tu http://przyropol.blogspot.com/ tam jest kilka fotek głownie saren z tego miejsca.Ja mam płaski teren,w miare posprzątany z smieci.
Dołączona grafika
canon eos 50d,Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM,statyw Velbon Sherpa 200R,sony H5
http://przyropol.blogspot.com/

#1046 kulek855

kulek855
  • Użytkownik
  • 2 043 postów

Napisano 26 listopada 2012 - 13:45

monia77,
Miejmy nadzieję, że mimo tego zrobisz dobre zdjęcia. :-)

ARTLIMITED

#1047 mmlolek

mmlolek

Napisano 28 listopada 2012 - 11:09

Dzisiaj biorę się za budowę platformy, koty zżerają wszystko co zostawiam pod budą.Myślę ,że wysokość 170-180cm wystarczy, średnica platformy ok 50cm, zrobiona z plastikowej podstawy pod donice ogrodowe, wzmocniona listwami.

EDIT
No i postawione, mięsko rzucone, teraz zobaczymy jak się to sprawuje.
Pozdrawiam.

#1048 kaba

kaba
  • Użytkownik
  • 277 postów

Napisano 28 listopada 2012 - 15:28

mmlolek możesz wrzucić zdjęcie platformy ?

#1049 tomgol

tomgol
  • Użytkownik
  • 139 postów

Napisano 28 listopada 2012 - 15:45

mmlolek no właśnie, bo jakoś nie moge Sobie wyobrazić sceny. Platformę macie gdzieś z boku
, nie wadzi Wam w czasie fotek. Przecież wiele się dzieje przy jedzeniu. Hm... pozdr.

#1050 mmlolek

mmlolek

Napisano 28 listopada 2012 - 16:16

kaba, tomgol, zdjęć nie zrobiłem, może następnym razem wrzucę fotkę.Moja stoi z boku jakieś trzy metry od budy tak że nie przeszkadza w zdjęciach. Myślę żeby wkopać jeszcze jeden grubszy pal z drugiej strony. Jak zrobi się mroźno przybije do niego słoninę, kilka dzięciołów, w tym para czarnych w okolicy się kręci.Może jakieś foty ciekawe uda się zrobić.
Pozdrawiam.

#1051 America (Tomasz Kuna)

America

Napisano 28 listopada 2012 - 16:40

tomgol, dla mnie taka platforma to podstawa nęcenia. Za dużo mam psów w okolicy. W zeszłym roku miałem około 25m od budy na wysokości 2,5m. Sprawdziła się świetnie. Teraz buda w innym miejscu, a platforma jest około 5m od budy i na wysokości 1,5-1,7m.
Zawsze dzień przed zasiadką ściągam resztki jedzenia. Oczywiście platforma jest z boku budy.

pozdrawiam
Tomek Kuna
www.ptaki.radom.pl

Od lipca 2016 - Canon 7D II + 400/5,6

Do lipca 2016 - Canon 350D + 400/5,6

#1052 kulek855

kulek855
  • Użytkownik
  • 2 043 postów

Napisano 28 listopada 2012 - 23:45

Lepszym wyjściem jest wkopanie rury PCV w ziemię i do niej wkładać drąg z "tacką" kiedy chcemy to montujemy platformę a kiedy jest zbyteczna to wyciągamy.

Dołączona grafika

ARTLIMITED

#1053 skot

skot
  • Użytkownik
  • 110 postów

Napisano 29 listopada 2012 - 08:46

Taką "tackę" można przymocować również do drzewa, oczywiście w sposób nieinwazyjny. Sam zastanawiam się nad takim rozwiązaniem.

#1054 monia77

monia77
  • Użytkownik
  • 511 postów

Napisano 29 listopada 2012 - 16:57

Poradzcie co zrobić by mieć ok perspektywe?Aparat mam na wysokości jakieś 65cm.Czatownia jest siedząca,brak mozliwości wkopania się(skały),jedyne co mi przychodzi do głowy to usypanie gorki na taką wysokość by było okej.zmiana miejsca nie wchodzi w grę,duzo się napracowałam by uprzątnąć spory kawał terenu z śmieci.
canon eos 50d,Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM,statyw Velbon Sherpa 200R,sony H5

#1055 nieudacza (Marcin Perkowski)

nieudacza
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 29 listopada 2012 - 17:18

no to chyba trzeba się położyć w tej czatowni, o ile wymiary budowli pozwolą na to.

http://marcinperkowski.pl/

Canon 7D + 500/4L IS

#1056 fabio87

fabio87
  • Użytkownik
  • 369 postów

Napisano 29 listopada 2012 - 17:44

monia77za nieudaczką lub ewentualnie wkopać patola i focić na patykach

#1057 kocoor

kocoor

Napisano 29 listopada 2012 - 20:26

monia77, kup sobie wizjer kątowy.
notoryczny brak czasu

#1058 monia77

monia77
  • Użytkownik
  • 511 postów

Napisano 30 listopada 2012 - 18:44

Chyba jednak jutro postawie bude leżącą-wykorzystam dostepne materiały z wysypiska napewno coś znajde,tylko folie swoja wezme,ale siedzącą zostawie jest 1m x 1m wiec nie będzie zawadzała a na mrożne dni jak znalazł zamiast sie kłaść to siąde:).Myslałam jeszcze nad jednym takim patolu jak mam,znalazlam podobny,lub cos na drobnice cieńszego,tylko jak na zlość sójki mi na te cienkie siadaja i przewracają(nie da sie wkopać glęboko najwyżej na 5cm tamten trafilam na gorke ziemi i dodatkowo obłozona ceglami).A ta trawa może chyba być-znaczy jeszcze ją przytne krócej,a jak snieg napada to i tak nie bedzie widoczna.

#1059 Fotoamator

Fotoamator
  • Użytkownik
  • 997 postów

Napisano 07 grudnia 2012 - 10:02

To i ja pokażę swoją czatę postawioną kilka dni temu, mam nadzieję, że się sprawdzi w terenie i już niedługo będą jakieś zdjęcia :-)

Dołączona grafika

jutro wrzucę zdjęcia już zamaskowanej ;-)
Już zasypana :-P
Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jutro pierwsza zasiadka, oby pogoda dopisała :-)
Panasonic DMC-FZ18, statyw Velbon DF60

#1060 mmlolek

mmlolek

Napisano 08 grudnia 2012 - 16:50

Wstawiam zdjęcie platformy, crop okropny, ale nie chciałem bliżej podchodzić żeby nie płoszyć towarzystwa. Myszak i tak mnie dojrzał :mrgreen:
Dołączona grafika