Buduję czatownię
Napisano 10 grudnia 2013 - 23:30
Napisano 13 grudnia 2013 - 12:59
Hehe mam nowe odkrycie:) Mieliście przypadki bądź też słyszeliście o zalatywaniu sów do nęciska? Akurat byłem dorzucić mięsko z kolegą sowiarzem, znalazł wyplówkę i odchody zaraz pod samym patolem, na który nadziałem mięcho, wszystko wskazuje na uszatkę. Już mi się ryjek cieszy na samą myśl ale czy na pewno to sowa?
#1123 (Wojtek)
Napisano 13 grudnia 2013 - 14:26
Może myszołowa ?
#1124 (Paweł Wróblewski)
Napisano 13 grudnia 2013 - 14:43
@MilanND - myszaki i kruki też wydalają wypluwki
Napisano 13 grudnia 2013 - 15:32
#1126 (Paweł Wróblewski)
Napisano 13 grudnia 2013 - 16:39
@MilanND - też miałem wypluwkę, na rogu czatowni. Kiedyś myślałem że to mogła być sowa. Ale jak widziałem myszaka wydalającego wypluwkę na drzewie obok budy, w dodatku jak poczytałem o krukach już nie łudzę się że to sowa
Napisano 13 grudnia 2013 - 17:17
Napisano 13 grudnia 2013 - 21:09
No to powodzenia.
Wypluwki też miałem, ale myszołowów
U mnie w tygodniu na pułapce zarejestrowany spory ruch. Dużo walk itp. Zasiadłem w piątek i nie pojawił się nawet jeden. Tylko latały i piszczały
http://www.dolinanarwi.com.pl
#1129 (Paweł Wróblewski)
Napisano 14 grudnia 2013 - 12:31
@Kosmo - skąd ja to znam . Cieszę się że ktoś łączy się ze mną w bólu
Napisano 14 grudnia 2013 - 14:46
Kosmo to jeszcze dobrze,że latają.U mnie całkowicie się wyniosły a jeszcze miesiąc temu latały nad okolicą:(Może choć sroki się skuszą i cosik da się sfocić
http://przyropol.blogspot.com/
#1131 (Paweł)
Napisano 15 grudnia 2013 - 20:11
witam, nie chcę tworzyć nowego wątku więc podpinam się pod ten , niedawno zbudowałem pod lasem czatownie, sek w tym że mam do niej spory kawałek a i grunt na którym się znajduje nie jest mój. Do czego zmierzam posiadam "nieużytek rolny" jakiś kilometr od wioski są to takie zadrzewienia pośród pół w odległości 1,5 km od lasu i 0,5 km od wioski, i teraz pojawia się pytanie... czy taka lokalizacja na czatownię daje szanse powiedzmy na sójki, sroki czy tylko myszołowy wypatrzą tam mięcho??? zdaje sobie sprawę że czatownia przy lesie daje o wiele większe możliwości jeżeli chodzi o wachlarz gatunków ale las odpada. tak więc czy ktoś z szanownego grona Kolegów posiada budę w podobnej lokalizacji? i czy warto w takim miejscu zbudować budę, dziękuję za przeczytanie zawiłej treści i liczę na jakieś wsakówki
Napisano 15 grudnia 2013 - 22:42
ja w tym roku postawiłem w podobnej lokalizacji do ciebie czatownię i mięcho leży już ponad tydzień i ryby dołożyłem, nawet sroki się nie interesują ale to wszystko dlatego że to moja pierwsza czatownia, mam nadzieję że będzie w przyszłym sezonie lepiej.
Napisano 16 grudnia 2013 - 21:05
ale to wszystko dlatego że to moja pierwsza czatownia
raczej pogoda
Napisano 16 grudnia 2013 - 21:24
Za Pol-em... faktycznie ta nie zimowa aura nas nie rozpieszcza...jak ptaki tylko się zorientują że jest co jeść to uwierz mi będzie tłok... u mnie najpierw sroki, później sójki, myszołowy , a ostatnio nawet sikorki ruch jak w ulu...ale ostatnio coś się uspokoiło...i myślę że to zdecydowanie przez dodatnie temperatury...
C 5DMK4 - C100-400II, C100 2.8, C10-22, C50 1.4, MT 055xpo3 + 498rc
Napisano 16 grudnia 2013 - 22:42
Ja mam bardzo atrakcyjne miejsca a przy budzie miałem w niedzielę Myszaka przez 17 minut na drzewie obok , a tak to czasem sujki i sikory, kruk przeleciał tylko nad nęciskiem (coś mu nie spasiło). Czekam na mrozy i śnieżek. Walczcie Panowie, będzie dobrze
Użytkownik MilanND edytował ten post 16 grudnia 2013 - 22:43
#1136 (Paweł)
Napisano 17 grudnia 2013 - 09:20
no dobrze Koledzy czekamy na zimowa aurę, ale dalej nie wiem czy lokalizacja czatowni w zadrzewieniach polnych, zdala od lasu ma sens ??
#1137 (Michał Marcinkowski)
Napisano 17 grudnia 2013 - 21:25
no dobrze Koledzy czekamy na zimowa aurę, ale dalej nie wiem czy lokalizacja czatowni w zadrzewieniach polnych, zdala od lasu ma sens ??
Według mnie dopóki nie spróbujesz to się nie dowiesz.
Czwarty sezon z rzędu korzystam z budy, która umiejscowiona jest na łąkach. W pobliżu jest dosyć spore jezioro, najbliższe zabudowania w odległości około 500m. Najbliższa ściana lasu około 1000 m. Na łąkach jest jedno samotne wysokie drzewo, reszta to krzaki. Nie przeszkadza to w niczym aby przylatywały bieliki i kruki. W jednym sezonie do stołówki przylatywało 7 myszaków (wtedy bardzo regularnie dokarmialiśmy z kolegą). Na wiosnę mamy tam błotniaki stawowe.
Jeżeli będziesz regularnie karmił to jest to tylko kwestia czasu aby doczekać się pierwszych gości
...
#1138 (Paweł)
Napisano 19 grudnia 2013 - 07:40
dzięki koledzy za rade, zbuduje jakąś prowizorke podkarmię i jak się nada to ja udoskonale
Napisano 20 grudnia 2013 - 12:57
..., a tak to czasem sujki i sikory, kruk...
U mnie typowa zimowa aura w nocy temperatura spada do -10 stopni i utrzymuje się około 10cm warstwa śniegu i również nic się nie dzieje. Widocznie albo gdzieś mają inne źródło pożywienia albo jeszcze nie są na tyle głodne...
„Tu z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pół, srebro jezior i rzek. Tu śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo, po polsku…” Jan Paweł II
Napisano 20 grudnia 2013 - 20:46
dalej nie wiem czy lokalizacja czatowni w zadrzewieniach polnych, zdala od lasu ma sens ??
Ma sens. Myszołowy lubią zadrzewienia śródpolne. Moja buda stoi w polu na miedzy, niedaleko zadrzewień, w oddaleniu od lasu ok 300-400m, który stanowi tło. Z myszakami nie ma żadnego problemu. Przylatują też kruki, a i dorosły bielik się czasami pojawia. Najlepszy sposób na sprawdzenie miejscówki to wyłożenie mięsa i obserowowanie co się z nim dzieje po śladach, np. odchody itp. Można też prowadzić obserwację z oddalonego ukrycia. Ja mam ten komfort, że mogę obserwować okolice budy z auta. Ptaki już lądują. Niestety jeszcze nie wlazłem do budy, a ta już jest zalana wodą
Użytkownik skot edytował ten post 20 grudnia 2013 - 20:49