Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Buduję czatownię

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1393 odpowiedzi w tym temacie

#1161 christoo

christoo
  • Małomówny
  • 18 postów

Napisano 11 stycznia 2014 - 16:05

Witam
Dopiero zaczynam przygodę z fotografia, dlatego chciałbym was drogie Panie i Panowie prosić o pomoc.
W przyszłym tygodniu planuje zbudować jakąś czatownie, tak wiem obudziłem  rychło w czas,  ale jak to mówią lepiej późno niż wcale :)
Znalazłem miejsce na budowę na działce wujka, więc myślę że nikt nie będzie się o to burzył że postawiłem sobie jakaś stodołę na środku pola.
Tak mniej więcej wygląda teren na którym chce działać:

v79j.jpg

Niebieski kolor to czatownia a żółty to miejsce w którym mam nadzieję będą gromadziły się  ptaki.
Martwi mnie jednak że krzaki które są ponad czatownią będą zasłaniały słońce czego wynikiem będzie kiepskie światło... (dziś koło 14 już ten obszar był zacieniony)
Druga sprawa: jeśli nastawiać się na ptaki to tylko na drapieżne? Czy równocześnie mogę postawić karmnik dla jakieś drobnicy?

Gdyby ktoś mógł mi pomóc w jakikolwiek sposób byłbym niezmiernie wdzięczny!!!

Pozdrawiam!

#1162 christoo

christoo
  • Małomówny
  • 18 postów

Napisano 11 stycznia 2014 - 16:45

Wrzucam jeszcze raz mapę żeby północ była na północy  bo chyba mapka była odwrócona o 180 stopni.

g3us.jpg

Co do wędrówki słońca skorzystałem z TPE aczkolwiek nie wiem czy o to chodziło...
czrz.jpg

#1163 America (Tomasz Kuna)

America

Napisano 11 stycznia 2014 - 18:32

@christoo nie wiem jak wyglądają te drzewa za czatownią (od wschodu) i te z boku (od południa), ale może się okazać, że zasłonią Ci całe światło. Może udałoby się tak to postawić http://screenshooter...6373815/bkfnipy Chociaż może być za mała odległość między czatownią a mięsem i między mięsem a drzewami (tłem).

Drugą sprawę poruszyłem w innym wątku, ale wkleję Ci też tutaj.

@christoo przed czatownią czasem mam jednocześnie - myszołowy, kruki, bażanty, sójki, sroki i około 10-12 gatunków drobnicy i jest pełna komitywa. Każdy ma coś dobrego dla siebie. Jedyne niebezpieczeństwo dla maluchów tak jak @kaba zasygnalizował to krogulec, który często poluje przed czatownią na maluchy. Z opowiadań wiem, że czasem odkręca się, jak ktoś go ma pod budą, jastrzębiowi i to poluje na większy kaliber - na sroki czy nawet bażanta.

Użytkownik America edytował ten post 11 stycznia 2014 - 18:33

pozdrawiam
Tomek Kuna
www.ptaki.radom.pl

Od lipca 2016 - Canon 7D II + 400/5,6

Do lipca 2016 - Canon 350D + 400/5,6

#1164 christoo

christoo
  • Małomówny
  • 18 postów

Napisano 11 stycznia 2014 - 18:39

@America dzieki wielkie za zainteresowanie. Za czatownią stoi jeszcze stodoła i wysoka jabłoń która może zasłaniać światło . Od południa jakieś 3-4 metry od miejsca w którym chce zrobić czatownie są brzozy które mają na razie wyskość w granicach 2m-3m , jest również tam pagórek, wzniesienie które tez może dać po dupie ze światłem..
Mhmm twój link nie działa.

#1165 America (Tomasz Kuna)

America

Napisano 11 stycznia 2014 - 18:46

@christoo teraz powinien działać

http://screenshooter...6373815/bkfnipy

pozdrawiam
Tomek Kuna
www.ptaki.radom.pl

Od lipca 2016 - Canon 7D II + 400/5,6

Do lipca 2016 - Canon 350D + 400/5,6

#1166 christoo

christoo
  • Małomówny
  • 18 postów

Napisano 11 stycznia 2014 - 19:05

@America teraz link działa, hmm sam nie wiem. W tym pierwszym miejscu o tyle dobrze jest że za czatownią są niskie krzaczory więc budę można było by fajnie zamaskować. Tylko boję się o to światło...;/

#1167 Pegaz (Marcin Jędrzejczak)

Pegaz

Napisano 11 stycznia 2014 - 19:24

Pierwsze, podstawowe pytanie czy te ptaki będą siadały na ziemi?, czy planujesz tam jakiś konar?, od tego zależy czy powinieneś coś budować na, czy raczej kopać w głąb - chodzi tu o perspektywę, nie jestem znawcą w tej dziedzinie bo raczej nie korzystam z budowanych czatowni lecz korzystam z naturalnego maskowania, ale w kwestii usytuowania chyba America ma rację, choć pewnie to też zależy od wielu czynników, drapieżniki pewnie będą się zlatywać o bardziej stałych porach, trochę też uzależnionych od Twojego planu dokarmiania, reszta pewnie będzie raczej dziełem przypadku, ale zawsze i tak lepiej jak światła jest więcej i dłużej.

A 550/SAL 70-400G/Benro A-258n6, HD-28/

#1168 kaba

kaba
  • Użytkownik
  • 277 postów

Napisano 11 stycznia 2014 - 19:29

@christoo Słuchaj starszego ;)

Maskowanie robi się, głównie przed ludźmi. Ptaki muszą oswoić się, z nową budowlą. Czas zrobi swoje

#1169 christoo

christoo
  • Małomówny
  • 18 postów

Napisano 11 stycznia 2014 - 19:34

Planuje wkopać się trochę w ziemie z czatownią. O konarze również myślałem aczkolwiek to jeszcze nic przesądzonego. Gdzieś z boku myślę żeby dać karmnik dla drobnicy tak jak to zrobił kolega zprkangur.
Chyba ze na chwilę obecną postawić jakiś mały szałas, albo namiot. A jak warunki świetlne dopiszą to zrobić coś z prawdziwego zdarzenia?
Czatownia jest oddalona odemnie jakieś 4km więc zastanawiam się jak dokarmiać drapieżniki?
Codziennie trzeba im dawać świeżą porcję padliny, korpusów etc.?

#1170 Argo (Michał Przystaś)

Argo

Napisano 11 stycznia 2014 - 19:57

Czatownia jest oddalona odemnie jakieś 4km więc zastanawiam się jak dokarmiać drapieżniki?

To prawie jak w domu :) Spacerkiem w obie strony to ok 1,5 h. Codziennie nie musisz dokarmiać, jak 2-3x w tygodniu zaniesiesz trochę korpusów (powiedzmy 5kg) zresztą wszystko zależy od tego czy i ile ptaków będzie przylatywać. Jak znajdziesz jakieś potrącone zwierze to też możesz zanieść. Pamiętaj, że jak rozpoczniesz dokarmianie i ptaki się przyzwyczają to musisz kontynuować dokarmianie do wiosny. Ja właśnie z tego powodu nie stawiam czatowni na drapole. Mam lokalizację ale jakieś 70km od domu a narazie nie mam na tyle czasu aby przez całą zime kilka razy w tygodniu jeździć.
Canon 7D | Sigma 18-200 | Canon EF 100mm f/2,8L macro | Canon EF 300mm f/2.8L IS | TC 1.4x III | TC 2x III

https://www.facebook...ystasfotografia

#1171 nieudacza (Marcin Perkowski)

nieudacza
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 11 stycznia 2014 - 20:05

@christoo ustawianie budy w kierunku zachodnim jest trochę bez sensu, chyba że focisz 1-2 godziny po wschodzie słońca, a potem wracasz do domu.

http://marcinperkowski.pl/

Canon 7D + 500/4L IS

#1172 christoo

christoo
  • Małomówny
  • 18 postów

Napisano 11 stycznia 2014 - 20:13

Wiem o co chodzi, myślę że 2-3 razy w tygodniu nie bd problemem żeby rzucić cos ptaszorom na poczęstunek.
Dziś jak byłem na przechadzce to widziałem jastrzębia i myszolowa, aczkolwiek głowy uciac nie dam bo dopiero zaczynam przygodę wiec mogę mieć problemy z identyfikacja.

Edit. To jak uważasz w którym miejscu było by lepiej to postawić? Dodam że teren jest pochyly.. Czym dalej na północ tym jest niżej... :/

Użytkownik christoo edytował ten post 11 stycznia 2014 - 20:15

#1173 skot

skot
  • Użytkownik
  • 110 postów

Napisano 20 stycznia 2014 - 15:09

Zima nadejdzie, a tym bardziej na Mazowszu

Z fotograficznego punktu widzenia to życzę Ci abyś się nie mylił ;)

A nie mówiłem? :D I wygląda na to, że to dopiero początek!

#1174 YOBACK

YOBACK

Napisano 20 stycznia 2014 - 17:20

Jak myślicie, w którym miejscu najlepiej postawić czatownię na drapole?

5rpt9f.jpg

Zielone kręgi to miejsca, w których bardzo często spotykam myszołowy. Największa czerwona kropka to miejsce, gdzie na jednym drzewie siedziały 3 sztuki a obok ganiały jeszcze 2. Jest godzinowy rozkład pokazujący położenie słońca. W którym miejscu najlepiej będzie taką czatownię usytuować? 

Canon 600D + Canon 55-250 + Canon 18-55

logo1.png

#1175 Argo (Michał Przystaś)

Argo

Napisano 20 stycznia 2014 - 17:21

A nie mówiłem? I wygląda na to, że to dopiero początek!

No nadeszła, niestety w piątek deszcz trochę śniegu stopił i w sobotę musiałem szukać zimy na Podlasiu, ale było warto :) Tak czy inaczej niech się zagości na dobre do 21 marca :)

Canon 7D | Sigma 18-200 | Canon EF 100mm f/2,8L macro | Canon EF 300mm f/2.8L IS | TC 1.4x III | TC 2x III

https://www.facebook...ystasfotografia

#1176 piotr14 (Piotr)

piotr14

Napisano 16 września 2014 - 12:34

Jak myślicie, w którym miejscu najlepiej postawić czatownię na drapole?

5rpt9f.jpg

Zielone kręgi to miejsca, w których bardzo często spotykam myszołowy. Największa czerwona kropka to miejsce, gdzie na jednym drzewie siedziały 3 sztuki a obok ganiały jeszcze 2. Jest godzinowy rozkład pokazujący położenie słońca. W którym miejscu najlepiej będzie taką czatownię usytuować? 

Jak ten program się nazywa?

#1177 YOBACK

YOBACK

Napisano 16 września 2014 - 15:43

@piotr14 http://suncalc.net/#...014.09.12/23:20

Canon 600D + Canon 55-250 + Canon 18-55

logo1.png

#1178 piotr14 (Piotr)

piotr14

Napisano 16 września 2014 - 16:25

@YOBACK,dzięki :)

#1179 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 21 września 2014 - 15:41

I ja się dorobiłem nowej. Choć w starym miejscu. Starzy userzy pamiętają jak kiedyś w czatowni zadomowiła mi się kuna, która potem zaplątała się w siatkę maskującą i którą uwolniłem.
Było to kilka lat temu, pierwsza czatownia na jesienno/zimowe zasiadki. Lecz nie wypaliło, ciężko mi było dojeżdżać i nęcić. 
Potem powstała nowa buda, pod domem, a ta "kunowa" została zapomniana, czasem w niej zasiadałem. Ostatnio wiosną robiąc żurawie. Była bardzo ciasna i niewygodna, mało komfortowa i ograniczała.

W tym roku postanowiłem postawić wszystko na 1 kartę, albo wilki i bieliki, albo nic. Więc zrezygnowałem z nęcenia pod domem i podmieniłem "kunową" czatownię na coś lepszego, trochę większego i bardziej komfortowego.

tu stara buda:
czata.jpg

tutaj podczas budowy nowej. Konstrukcja z płyt OSB 18mm, pokryta plandeką i czarną folią. Zamaskowane siatką maskującą a tylna sciana roslinnością.

czata2.jpg

czata3.jpg

czata4.jpg

Spoczywa nad rowem odwadniającym zatem z poziomu zwierzęcia wystaje zaledwie 30-50cm nad poziom gruntu. Zresztą zwierzęta są tak przyzwyczajone że tropy danieli i jeleni są nawet pod samą czatownią.

W środku dwa wizjery na przeciwległych scianach(północ/południe) i dwa otowry na szkło wraz z rekawami.
Siedzieć będę na wiadrze, ale niewykluczone że z czasem przytargam coś wygodniejszego do siedzenia.

Czatownia w bardzo fajnym miejscu, właściwie cały rok można z niej focić.  Począwszy od skowronków, świergotków, żurawi, bielików, po daniele czy nawet wilki.

Zobaczymy co przyniesie nadchodzący sezon :)

<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#1180 karp1225 (Robert Babisz)

karp1225

Napisano 22 września 2014 - 18:31

widzę że przygotowania się zaczynają - Paweł kup sobie w pierwszym lepszym wędkarskim krzesełko składane, ceny od kilkunastu zł za zwykłe do 50-60 z oparciem inaczej ci te wiadro przymarznie do 4 liter :)

Nikon D 300 - 600/4 VR - Nikkor 80-400/4,5-5,6 VR II - 150/2,8 - 10-20/4-5,6 - Manfrotto 055XPROB+501 HDV

http://robert-babisz.manifo.com/