@kris70 - daj sobie spokoj. Kup od razu kawałek szkła weneckiego u szklarza.
Buduję czatownię
#1281 (Paweł Wróblewski)
Napisano 15 października 2017 - 09:13
#1282 (Krzysiek.)
Napisano 15 października 2017 - 11:14
@kurdeniewiemco dzięki ale koszt takiej szyby pewnie nie mały a pleksi mogę mieć za darmo. Myślałem o takim czymś http://allegro.pl/du...5629079073.html
#1283 (Filip Stefaniak)
Napisano 15 października 2017 - 11:51
Ja mam plexi+folię przyciemniającą [do kupienia w sklepach motoryzacyjnych] 70 bodajże.
Dla mnie super, siedzę już w budzie od miesiąca i sprawdza się bez zarzutów. Tak to wygląda [nie zwracaj uwagi na niezbyt równe nałożenie folii, w pośpiechu zakładałem]
#1284 (Grzegorz Dąbek)
#1285 (Filip Stefaniak)
Napisano 15 października 2017 - 13:19
Dzięki
tak, ten z dzisiejszego poranka
#1286 (Grzegorz Dąbek)
#1287 (Filip Stefaniak)
Napisano 15 października 2017 - 13:27
Dzięki, w tamtym roku walczyłem ale nie wyszło. Buda była za blisko domu. Tutaj mam w szczerych polach więc myszaki są. Ostatnio jastrząb nalatywał na przednią szybę szponami i usiadł na dachu więc przeżycia bardzo ciekawe. Stąd też polecam taką plexi bo duża wygoda i widoczność. Poprzednie dwa sezony siedziałem w budach z otworem 50/10cm i już do tego nie wrócę
#1288 (Grzegorz Dąbek)
Napisano 15 października 2017 - 13:40
#1289 (Filip Stefaniak)
Napisano 15 października 2017 - 16:06
Mam na swoim
tak zawsze bezpieczniej i nikt problemów nie robi
Napisano 15 października 2017 - 16:24
ja w tym roku zrobilem z materialow poznajdowanych u rodziny na strychach, wiec bezkosztowo. w zwiazku z tym moja buda wyglada tak licho ze glupio ją pokazywac.
zrobilem ja na zrebie na sródlesiu. myszaki powoli sie zlatują, ale te leśne są bardziej płochliwe niz polne
#1291 (Marcin Janus)
Napisano 15 października 2017 - 18:11
A tak z ciekawości, do osób budujących z płyt OSB. Zabezpieczacie te płyty jakimś lakierem przed wilgocią? I w jakim stanie są po jednym sezonie, tzn. czy ta płyta surowa wytrzyma więcej niż jedną zimę?
D7100+Sigma 150-600C
#1292 (Krzysiek.)
#1294 (Filip Stefaniak)
Napisano 02 listopada 2017 - 13:31
Wkopałem na 40cm
Na razie nie maskuję, jest jak jest i myszaki są. Może trochę domaskuję gałęziami ale nie wiem czy jest taka potrzeba
#1295 (Paweł Wróblewski)
Napisano 02 listopada 2017 - 13:36
maskowanie budy nie jest dla zwierzaków istotne. Co innego jeśli chcemy ją schować przed ludźmi. PRzed zwierzakami i tak nie ukryjemy.
#1296 (Filip Stefaniak)
Napisano 02 listopada 2017 - 13:42
Dokładnie
Buda stoi już parę miesięcy i zwierzyna nic sobie z niej nie robi. Myślę, że moro wystarczy, ważne żeby nie była czerwona czy metaliczna
#1297 (Tom Pit)
Napisano 02 listopada 2017 - 18:40
Ja testowałem i u mnie lepiej się sprawdza czatownia porządnie zamaskowane materiałem z pobliża czatowni
Następna sprawa to właśnie ludzie. Zawsze może się ktoś trafić któremu będzie przeszkadzać nasza budowla.
I bez większego znaczenia czy mamy ją zrobioną u siebie czy na dziko. Ja jeszcze maskuje dla spokojnego snu.
Wildlife Photography
Napisano 21 listopada 2017 - 14:06
@Natrix Też zacząłem budować i podałeś mi świetny pomysł na ławeczke. Chociaż myślałem też o rozkłądanym krześle co by mieć oparcie na plecy. W twoim rozwiązaniu można ją przekładać i fotografować na wschodnie i zachodnie światło.
Zamiast folii, polecił bym membrane gumową (w pracy nazywamy to EPDM
https://www.google.i.....0.suD7HyPGAvU
grubości około 1mm. Bardzo ładnie się to rozciąga i ciężko to przebić kładąc pod podłoge w płyty. Na dach też można dać albo pape, albo membrane. Można też dać na dach i przede wszystkim ściany izolacje wysokoparoprzepuszczalną. Daję to jako podkład pod moje czatownie, bo jest to fajnie oddychający materiał, gdzie siedząc nawet w rzece w wodzie sprzęt mam suchy. No a nie przepuszcza wody deszczowej.
Myszy zrobią z nią porządek
U mnie po kilku latach pięknie wkomponowała sie w otoczenie, jedyny problem to właśnie myszy. Człowiek przyjedzie rano , zdrzemnął by się chwile zanim wstanie dzień i myszaki zaczną awanturę , a tu lipa ciągle skrobią i skrobią. Na dno nie dawał bym nic bo i tak przegryza , druga sprawa jak dasz na dno folie to czatownia osiadając po jakimś czasie i tak sprawi ze będą dziury. Idealnie było by wyciąć takie dno z małymi bokami z jakiegoś plastikowego baniaka.
Użytkownik dawko edytował ten post 21 listopada 2017 - 14:13
Napisano 21 listopada 2017 - 15:02
@dawko Nie mam folii, tylko membrane gumową. To jest bardzo wytrzymały i elastyczny materiał (jestem budowlańcem). Pęknąć nie pęknie, na projektach w których to używamy też nie widać problemu z utlenianiem. Sama czatownia jest przewidziana na góra 3 lata. Przegryziona może być, choć narazie jedynie miejscowe owce obgryzają mi trawe z siatki. Większym problemem za to jest wilgoć z wewnątrz i wentylacja. I z tym muszę coś zrobić bo mi pleśń zaczęła wchodzić. Ale i z tym coś się wykombinuje bo niedługo zaczynamy projekt w którym musimy wstawiac w dziury siatki przeciw szkodnikom (insekty - gryzonie), więc bedzie można dać większe dziury pod siatką metalową.
#1300 (Filip Stefaniak)
Napisano 21 listopada 2017 - 16:51
Większym problemem za to jest wilgoć z wewnątrz i wentylacja. I z tym muszę coś zrobić bo mi pleśń zaczęła wchodzić.
Z tym też mam mały problem aczkolwiek mam jedno okno nieużywane i chyba wyciągnę z niego plexi, problem powinien zniknąć.
U mnie już bardziej zlewa się z terenem aczkolwiek szału nie ma. Ruch powoli się zwiększa i coraz ciekawsze gatunki zalatują.