Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Buduję czatownię

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1393 odpowiedzi w tym temacie

#161 Fotoamator

Fotoamator
  • Użytkownik
  • 997 postów

Napisano 01 czerwca 2010 - 15:17

U mnie też jeszcze są i to całkiem sporo. Tylko że teraz kosztuje jedyne 14,99zł ;-)

#162 chabo1 (Robert Cieślak)

chabo1
  • Małomówny
  • 5 postów

Napisano 21 sierpnia 2010 - 21:12

Moją przenośną czatownię zbudowałem w 3 dni.

#163 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 21 sierpnia 2010 - 21:24

Moją przenośną czatownię zbudowałem w 3 dni.

To coś się ociągałeś z budową ;-)

#164 chabo1 (Robert Cieślak)

chabo1
  • Małomówny
  • 5 postów

Napisano 22 sierpnia 2010 - 07:57

Budowałem ją 2 godz. dziennie.

Załączone pliki

#165 niemar

niemar

Napisano 22 sierpnia 2010 - 10:00

chabo1, :evil: masz mniejsze, bo te nie mieszczą mi się w ekranie :geek:

Canon 5DIV, 6DII, 7DII, 50D, 40D, EF 17-40L, EF 400/5.6L, EF 70-200/4L, EF 24-70L, 85/1.8, YH324C.

#166 Girdian

Girdian

Napisano 22 sierpnia 2010 - 10:18

chabo1, zamieść normalnie te foty.

Konstruktywna krytyka Ciebie nie kosztuje NIC, mi może pomóc w dalszym rozwoju :-)
D7100/D200+N300/4 AF+K1.4 DGX stoi to na Benro
http://www.tomaszwalkowiak.art.pl/

#167 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 22 sierpnia 2010 - 11:55

Dokładnie. Nic na tych miniaturkach nie widać :evil: A za umieszczanie zdjęć jako załączniki to ci się pewnie jeszcze oberwie od modów...
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#168 kucharzewski (Piotr Kucharzewski)

kucharzewski

Napisano 24 sierpnia 2010 - 19:43

Ja parę dni temu zinstalowałem w terenie namiot 2-kę zkupiony w praktikerze za 39 zł, cała operacja trwała 4 godziny z czego ponad 3 poziomowałem miejsce w którym miało stanąć ukrycie (w ziemi były kamulce, korzenie, szkło, cegły, ceramika...), ziemię zniwelowałem o jakieś 0,5 m więc namiot ładnie przycupnął poniżej lini łąki, na tyle że siedziąc wyprostowanym mam żabią perspektywę z możliwością podciągnięcia do góry (wszyłem zamki). Całość nakryłem jeszcze plandeką samochodową z biedrony za 30 zł i na to już maskowanie. Nad ukryciem wisi gałąź więc wspaniale pomogła przy maskowaniu. Jeszcze podokładam trochę patyków i powinno być ok. A poniżej efekt końcowy. Nie robiłem fotografi w trakcie prac bo to tylko zamaskowany namiot.

Dołączona grafika

#169 niemar

niemar

Napisano 24 sierpnia 2010 - 19:47

Nie boisz się, że wkopanie namiotu spowoduje, że wleci deszczówka?

Canon 5DIV, 6DII, 7DII, 50D, 40D, EF 17-40L, EF 400/5.6L, EF 70-200/4L, EF 24-70L, 85/1.8, YH324C.

#170 1507

1507

Napisano 24 sierpnia 2010 - 19:49

kucharzewski, po co wkopywać namiot :shock:

#171 kucharzewski (Piotr Kucharzewski)

kucharzewski

Napisano 24 sierpnia 2010 - 19:51

niemar, nie, bo namiot ma wodoszczelną podłogę z zakładką na boki, poza tym teren gdzie stoi jest bardzo pochyły, ma duży spadek w kierunku bajorka (ok 10 m za namiotem jest stawek) więc wszystko będzie pięknie spływać...mam nadzieję :)

1057 ja go nie wkopałem tylko zniwelowałem teren od czoła namiotu, czyli tam gdzie będę miał wystawione szkło, jak bym tego nie zrobił to bym mógł korony drzew focić tak poziom tam uciekał, namiot postawiłem na skraju niecki w środku jest stawek. I tak mimo woli uzyskałem taką perspektywę :)
EDIT: jak popatrzysz na zdjęcie to teren od początku namiotu w kierunku do drzew ucieka ostro w dół, dlatego po wypoziomowaniu namiot się schował

#172 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 24 sierpnia 2010 - 20:11

kucharzewski, - wyglada na porzadnie zamaskowana.
co bedziesz z niej focil?
ja jeszcze mam 2 miesiace na postawienie mojej zimowej budy.
Oczywiscie jak zrobie to tez pokaze fote:P
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#173 ryba

ryba

Napisano 24 sierpnia 2010 - 20:13

kucharzewski, a ten namiot to wogóle na zimę ma być?
Bo też tak się zastanawiam czy nie postawić namiotu, nie przykryć jakąś folia i trzciną. Ale nie wiem czy w zimę tam wytrzymam.
A na jakiej wysokości masz dziurę na obiektyw?

#174 kucharzewski (Piotr Kucharzewski)

kucharzewski

Napisano 25 sierpnia 2010 - 09:28

kurdeniewiemco, w zamiarach mam myszaki, zeszłej zimy sie nie udało bo postawiłem na wypierdkowie, w środku odsłoniętego pola i zanim doszedłem do czatowni to wszystkie kruki już widziały nawet przed świtem że tam wchodzę, tu mam wejście od strony lasu, namiot stoi przy skrzyżowaniu ścieżek saren, to jest też rewir liszki, ma norę jakieś 60 m od mojego stanowiska, co roku żurawie wyprowadzają lęg z zarośli które są również ok 50 m od namiotu, może być ciekawie.
ryba, Tak to ma przestać zimę, ja poprzedniej zimy pod zwykłą folią wytrzymywałem 6 godzin (oczywiście śpiwór, 2 pary spodni itd). Pod namiot położyłem zacną warstwę siana więc od dołu też nie będzie za zimno a dziurę wyciąłem od dołu do góry i wszyłem zamek z dwoma suwakami więc regulację mam pełną, mam też wszyty zamek z prawej strony tak abym widział co mi z tego kierunku nadchodzi, na tyle duży że też włożę obiektyw.
Pewnie buda z desek jest lepsza ale wymaga niewspółmiernie większego nakładu logistycznego, czasu itd. Postawienie takiego namiotu jest dużo bardziej dyskretne niż zbijanie desek na miejscu co czasem jest bardzo ważne.

#175 kucik (Michał)

kucik

Napisano 03 września 2010 - 20:47

Po porazce z poprzednia czatownia na drapole, wyszukalem nowe miejsce na nia. Jest to teren na polanie z 3 stron otoczony lasem, a z jednej strony sa stare zabudowania - obecnie mieszka tu starsza osoba, a na zime syn zabiera ja do siebie, wiec wtedy teren jest niezamieszkaly. Planowo czatownia znajdowalaby sie ok 40m od najblizszego budynku.

Czatownia byla by na obnizeniu terenu (ok0,8m) nizej gruntu na ktorym znajdowala by sie przyneta, a wyzsze patole na nizszej czesci terenu (w poziomie z obiektywem.) Usytuowanie czatowni wzgledem przynety to dokladnie polnocny- zachod (czyli teoretycznie idealne swiatlo od samego rana)

Tu kilka pytan do Was:
- czy bliskosc budynkow nie bedzie przeszkoda dla ptakow?

- czy jest sens ustawiac pasnik w na skraju lasu w poblizu czatowni (jakies 60m) i czy sarny i daniele nie beda ploszyc drapoli?

- czy taki bokeh jest ok (10m od miejsca budowy czatowni):

560mm f6.8
Dołączona grafika

300mm f5.6
Dołączona grafika

juz widze ze dla fotografowania walk myszakow stalka 560mm, bede potrzebowal cofnac przynete, albo korzystac z s70-300.

#176 niemar

niemar

Napisano 03 września 2010 - 20:54

Jest to teren na polanie z 3 stron otoczony lasem

A światła nie zabraknie?

Bliskość zabudowań moim zdaniem nie ma takiego znaczenia, jak bliskość 'mieszkańców'.

#177 kucik (Michał)

kucik

Napisano 03 września 2010 - 20:58

niemar, wlasnie tylko to mnie martwi. Jak to jest z zerowaniem drapoli? O ktorej godzinie najintensywniej zeruja? Mieszkancy to nie problem, bo byc moze bede mial do dyspozycji szope, z ktorej bedzie mozliwosc zasilania pasnika

#178 niemar

niemar

Napisano 03 września 2010 - 21:19

kucik, na to pytanie nie odpowiem. U mnie żerowały od 7:00-9:00 czasem 10:00. Zazwyczaj koło 11:00 wychodziłem z budy. Drojac ma większe doświadczenie, może się wypowie.

#179 gumarop

gumarop

Napisano 03 września 2010 - 22:04

U mnie najlepsze schadzki były ok. 11 .
Canon 50D + 300/2.8
www.dawidmagdon.art.pl
Pociągały mnie nieodparcie swoją lekkością, barwnością, tajemnicami egzystencji. W.P.

#180 Gunica

Gunica
  • Małomówny
  • 40 postów

Napisano 04 września 2010 - 07:56

Tu kilka pytan do Was:
- czy bliskosc budynkow nie bedzie przeszkoda dla ptakow?

Zeszłej zimy powiesiłem mięsko na drzewie w odległości około 5m od okna i myszołow przyleciał , ale czuł się niepewnie. Odniosłem pokarm dalej, około 25m i tu już spokojnie żerowały 2 myszołowy razem ze srokami.

O ktorej godzinie najintensywniej zeruja?

Przylatywały o różnych porach dnia, aż do zmierzchu.
Zdjęcie zrobione przez szybę okienną, późnym popołudniem i padającym drobnym sniegu.

Życzę powodzenia.

Dołączona grafika
<*)))))>{