Kamera internetowa w terenie
Rozpoczęty przez Ariston, 27 gru 2008 12:45
8 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 27 grudnia 2008 - 12:45
Czy ktoś wie jak przeprowadzić taką akcję:
Wykładam mięsko do wabienia i chcę sprawdzić co to mięsko zjada.
No mogę tam siedzieć non stop albo bardzo często ale może by tak zamontować kamerę internetową i przyglądać się siedząc w domu. Ale jak to zrobić praktycznie? Wiem, że trzeba zacząć od kupienia kamery ale co dalej aby efektem końcowym była transmisja obrazu non stop na moim kompie a może i na wszystkich kompach tego świata.
Pomijam to, że taką kamerę można łatwo ukraść. Teraz rozważam tylko techniczną stronę takiej transmisji. Kto zna szczegóły jak to można zrobić?
No mogę tam siedzieć non stop albo bardzo często ale może by tak zamontować kamerę internetową i przyglądać się siedząc w domu. Ale jak to zrobić praktycznie? Wiem, że trzeba zacząć od kupienia kamery ale co dalej aby efektem końcowym była transmisja obrazu non stop na moim kompie a może i na wszystkich kompach tego świata.
Pomijam to, że taką kamerę można łatwo ukraść. Teraz rozważam tylko techniczną stronę takiej transmisji. Kto zna szczegóły jak to można zrobić?
#2 (Andrzej Smoliński)
Napisano 27 grudnia 2008 - 13:45
Nie znam się na tym, ale pewnie sprzęt do tego typu transmisji nie jest tani
taki zestaw do przesyłu bezprzewodowego, a do tego jakąś kamerę jeszcze by trzeba było przyłączyć. ( tak mi się wydaje )
Raz że drogie, a dwa to ryzykowne jest zostawić takie coś w terenie...
edit:
takie coś na alledrogo znalazłem... LINK
taki zestaw do przesyłu bezprzewodowego, a do tego jakąś kamerę jeszcze by trzeba było przyłączyć. ( tak mi się wydaje )
Raz że drogie, a dwa to ryzykowne jest zostawić takie coś w terenie...
edit:
takie coś na alledrogo znalazłem... LINK
Nikon D500 T17-50 VC, S 150 OS, Samyang 8mm
Facebook
Napisano 27 grudnia 2008 - 15:26
Takie zestawy jak w linku powyżej działają do 100m a mnie potrzebny jest zasięg 1000m.
Transmisja o jaką pytam działa np. pod takim adresem:
mms://tv.eenet.ee/siga
Transmisja o jaką pytam działa np. pod takim adresem:
mms://tv.eenet.ee/siga
Napisano 27 grudnia 2008 - 15:29
Ariston, lepiej już kup sobie sprzęt do wyzwalania migawki. Kosztuje to zdaje się 200zł a daje ci możliwość wykrywania dźwięku, błysku, ruchu itp i wyzwalania migawki na podstawie tych bodźców. Jak chcesz później ci podam namiary na sklep sprzedający tego typu zestawy. Dodam że to naprawdę działa podłączasz to do aparatu, a ten robi fotkę... Jedyny problem - musisz sprzęt zostawić w lesie
Napisano 27 grudnia 2008 - 15:44
Nie kamera internetowa - a kamera IP. Jak chcesz podejść profesjonalnie - to do tego ups (ok 25kg ogniwko) i do tego AP z jakąś kierunkową anteną. Straszny koszt, nawet profesjonaliści wolą używać kamery w obudowach zostawione na miejscu.
Co do kamery internetowej to maksymalnie 5m na rozdzielczosci 240x320 z 15klatkami. Bawilem sie tak z karmnikiem - efekt... 240x320 - bardziej jako wspomaganie i obserwacja wkologa/biologa - niż efekt artystyczny.
Co do kamery internetowej to maksymalnie 5m na rozdzielczosci 240x320 z 15klatkami. Bawilem sie tak z karmnikiem - efekt... 240x320 - bardziej jako wspomaganie i obserwacja wkologa/biologa - niż efekt artystyczny.
Napisano 27 grudnia 2008 - 19:31
Wysyp pod mięskiem ziemi i w miarę wyrównaj, następnego dnia po śladach będziesz widział co było.
Napisano 27 grudnia 2008 - 23:48
Fajna ta stronka - Ariston, - widziałem przed chwilą szopa
Wydaje mi sie ze to nie jest w lesie - tylko jakieś tyły domu, sztucznie oswietlone, i sygnał z kamer przemysłowych puszczony - obraz jest zbyt ładny i gęsty na webcamy czy IP
Wydaje mi sie ze to nie jest w lesie - tylko jakieś tyły domu, sztucznie oswietlone, i sygnał z kamer przemysłowych puszczony - obraz jest zbyt ładny i gęsty na webcamy czy IP
Napisano 02 stycznia 2009 - 10:26
Ariston gdzie ta kamerka z linku który podałeś jest umieszczona?tzn. czy to jest w Polsce jesli tak to może więcej szczegółów byś podał.
#9 (Tomasz)