Padlina dla myszaków
Napisano 07 grudnia 2010 - 22:26
Mam pytanie co do kości jakie wynosicie pod budy.
Czytałem gdzieś że Qelka tym częstuje w stołówce oprócz porcji rosołowych.
chodzi mi o to jakie to kości? Z czego - wołowe?
Ja daję u siebie porcje rosołowe kurze albo z kaczek - na jesień miałem sarenkę zawiniętą z pobocza.
Czym można im urozmaicić menu? Zastanawiałem się teraz przy odwilży czy nie kupić jakiś podrobów (wątróbki, serca itp.)
Czekam na wasze informacje i podzielenie się doświadczeniem
... jest wolna chwila??? No to czas do lasu
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB
#42 (Karolina Myroniuk)
Napisano 07 grudnia 2010 - 22:38
Najwięcej i najchętniej schodzi u mnie drób typu kurzy korpus - 99 gr (nieraz trafiają się takie ze skrzydłami - są ciut droższe 4 zeta /kg) albo odkryty ostatnio indyczy korpus. Kości ( 3 zeta /kg) lub mostki (4 - 5 zyla za kila) często kupuję w sklepach przeważnie są to hm nie zastanawiałam się nad tym ale pewnie wieprzowe bo są większe i dobrze je widać na śniegu Ideałem jest mieć masarnię w wiosce jak tu niektózy na forum i przynosić gnaty długości 1,5 m wtedy bieliki pod buda murowane co do sarniny wczoraj pisałam, że leży od trzech dni nieruszona. Zadziwiające jest to, że skończyłam maraton zasiadkowy i dziś w ciągu kilku godzin zżarły połowę zostawiając kilka żeber, szyję i łeb. Wciągnęły cały zad chyba nigdy nie przestaną mnie zadziwiać.
"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."
Albert Schweitzer (1875 - 1965)
#43 (Sławek Wojtczak)
Napisano 07 grudnia 2010 - 22:45
Napisano 07 grudnia 2010 - 22:50
Z tymi podrobami to mi chodziło aby je zrobić jako dodatek do tych porcji rosołowych. Takie "rodzynki" na torcie
W mrozy nie dam bo przeczytałem, że małych kawałków nie powinno się dawać w mrozy bo jak połkną w całości to mogą im zaszkodzić a nawet doprowadzić do zgonu.
U mnie jak bym 5 prosiaków z masarni przytargał to i tak bielika bym nie uświadczył.
W moich terenach niestety ich nie ma
Ale co tam w tym sezonie nauczę się (mam taką nadzieję, że jeden sezon wystarczy na naukę) robić dobre fotki z myszakami, to może na przyszły rok wybiorę się do kogoś z FP na gościnne wojaże na bieliki.
EDIT
U mnie przy sarnie też pierwszy zniknął zad. Może dlatego że sarna była uderzona przez auto właśnie w tyłWciągnęły cały zad
slawoj, może to i dobry pomysł. Paru myśliwych znam - trzeba będzie pogadać z nimi.
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB
#45 (Karolina Myroniuk)
Napisano 07 grudnia 2010 - 22:56
co do żarcia to u mnie wygląda to tak w ostatni weekend naliczyłam 15 róznych myszaków jeśli są same tzn tylko z 10 srokami to spokojnie 10 kilo korpusów wystarczy ewentualnie 5 kilo korpusów , 5 kilo kości. Jak wpadło stado oszalałych wron to 5 kilo korpusów starczyło na 20 minut
Nie da się wykalkulować , każdy dzień jest inny. Biedny młody bielik targał zeszłodniowe gnaty.
Zasiadki na mrozie są z reguły mniej owocne, bo ptaki nie są wtedy tak aktywne. Więc nauczona tamtym sezonem w - 20 będę smacznie spała w domu a nie marzła w budzie
"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."
Albert Schweitzer (1875 - 1965)
Napisano 07 grudnia 2010 - 23:13
Bo nigdy ich w moich okolicach nie widziałem.a skąd to przekonanie , że nie ma ?
U mnie nie ma wielkich rzek, jezior itp. a przypuszczam że to ich naturalne środowisko.
Dodatkowo np. tu ich tez nie wymienionowikipedia ale jak zobaczysz mam tu co u siebie fotografować
Napisano 07 grudnia 2010 - 23:16
Co do korpusów to znalazłem po 85gr.Dużo mięsa na nich nie ma,ale kupuję więcej,i wtedy tworzy to fajną stertę na necisku.Ptaki oskubia co mogą a resztą zajmie się lis.
Jak wpadło stado oszalałych wron to 5 kilo korpusów starczyło na 20 minut
Strasznie są łapczywe to fakt.
A najlepiej jednak jak trafi się ofiara kolizji drogowej.Ale z tym to ciężko w okolicach Wawy.
Napisano 07 grudnia 2010 - 23:18
Nowa Ruda tak pewnie by wyglądała przy Twojej Warszawiejak masz niedaleko jakiś bazarek w starym stylu z budami,
Ale dzięki za podzielnie się wiadomościami
Napisano 07 grudnia 2010 - 23:39
Napisano 08 grudnia 2010 - 00:09
Możesz parę do mnie pogonićlisów u mnie miliard
Fajny jest patent (pol mi go zdradził ) z zawieszaniem korpusów na drzewach tak jak się sięgnie najwyżej (ja nadziewam na gałęzie) masz wtedy pewność że pies ani lis ci tego nie zawinie. Jedynie trochę kiepsko do robienia zdjęć. Ja jak przychodzę na miejsce to ściągam z drzewa (jeżeli jeszcze coś zostało) porcję i zostawiam z nowymi na nęcisku.
Odchodząc albo przykrywam siatką albo zawieszam na drzewie.
Ważne aby w okolicy czatowni (powiedzmy w promieniu 20 metrów) zawsze było coś do jedzenia - ptaki wówczas na pewno się przyzwyczają do jadłodajni.
Pozdrawiam
Napisano 08 grudnia 2010 - 13:34
Kolega mi mówił że z samego rana przed wschodem słońca.
Napisano 08 grudnia 2010 - 13:53
Konstruktywna krytyka Ciebie nie kosztuje NIC, mi może pomóc w dalszym rozwoju
D7100/D200+N300/4 AF+K1.4 DGX stoi to na Benro
http://www.tomaszwalkowiak.art.pl/
Napisano 08 grudnia 2010 - 14:01
Napisano 08 grudnia 2010 - 19:19
Napisano 08 grudnia 2010 - 19:26
U mnie jest tak samo - odlatują i za 30-60 minut są ponowniestrazak23, jak są same myszaki to możesz i w samo południe wejść
#56 (Jacek)
Napisano 08 grudnia 2010 - 19:41
Zasiadki na mrozie są z reguły mniej owocne, bo ptaki nie są wtedy tak aktywne. Więc nauczona tamtym sezonem w - 20 będę smacznie spała w domu a nie marzła w budzie
a u mnie jest całkiem odwrotnie - im chłodniej tym aktywniej żerują - a najlepiej gdy jeszcze sypie śnieg każdy kolejny dzień to inne doświadczenie i z czasem dochodzę do wniosku, że wymyślanie kolejnych teorii nie ma sensu. po prostu jeśli się da i chce, trzeba iść i tyle :->
strazak23, jak są same myszaki to możesz i w samo południe wejść
następny mit, który upadł wraz z kolejną, którąś tam zasiadką. wczoraj poszedłem ok 11 - kruki zjawiły się po godzinie, reszta zresztą też. dziś od świtu i podobnie, z tym że nie trzeba było czekać tak długo.
Co do padliny - wg mnie zasada jest jedna - im większa tym lepsza. Po pierwsze - wolniej znika, po drugie nie porozciągają po całym placu ani nie wyniosą poza. Najgorsze z możliwych są właśnie korpusy - zrezygnowałem z nich już w ubiegłym sezonie. Tak jak pisze Qelka, trzeba tira żeby zaspokoić towarzystwo (wczoraj siedziało jednocześnie 14 myszaków, dziś chyba więcej ale ciężko się było doliczyć bo było za ciemno:), poza tym dwa uderzenia dziobem kruka i są dwie części, które z łatwością te wyniosą gdzieś dalej. Idealna jest naturalna padlinka ale jeśli nie ma, trzeba zamawiać długie wołowe kości - praktycznie w każdym porządnym mięsnym sklepie są do zdobycia. Mięsa jest tam niewiele, dlatego zabawa trwa dłużej, żaden latający drapieżnik łącznie z bielikiem jej nie podniesie, lis też się namęczy zanim odciągnie. Świetne sprawdzają się też padnięte kurczaki bądź indyki - fakt, pierza dużo ale na śniegu nie widać
Napisano 09 listopada 2012 - 00:06
Napisano 09 listopada 2012 - 05:44
Napisano 09 listopada 2012 - 06:40
Napisano 09 listopada 2012 - 08:44