exiftool.exe -model= *.jpgusunie informację o modelu aparatu, którym zdjęcie zostało zrobione.
Prośba
Napisano 07 stycznia 2009 - 22:00
Napisano 07 stycznia 2009 - 22:05
ceny PSa to jest k...stwo, bo inaczej tego nie mozna nazwac. Adobe bazuje na tym, ze ich soft stal sie standardem i niezlezni pisza wtyczki i inne rzeczy wlasnie do PSa.
i zapewniam Cie, ze znacznie wiecej by zyskali, gdyby sprzedawali soft po 1,5tys niz po 4, bo wiecej osob by go kupilo, a nie tylko garstka ktora nie CHCE a MUSI. Tych co chca, jest promil.
Ja ma generalnie PSa bardzo w powazaniu... nie interesuje mnie ten soft zupelnie - to jest jedynie dodatek, jak dla mnie zbedny, do ACRa.
Napisano 07 stycznia 2009 - 22:09
Żebym nie został zrozumiany opacznie, mój post absolutnie nie miał być rozgrzeszeniem dla użytkowników lewego oprogramowania.
Eeeeno, bez przesady Jak w tym starym dowcipie: "to, że mam narzędzia, nie oznacza, że jestem gwałcicielem, Wysoki Sądzie" Chociaż np. posiadanie wytrychów jest zdaje się zabronione
Napisano 07 stycznia 2009 - 22:11
ceny PSa to jest k...stwo
Być może. Ale najświętsze prawo Adobe'a. Jak ktoś chce, to niech opracuje lepszy standard.
Napisano 07 stycznia 2009 - 22:26
Napisano 07 stycznia 2009 - 22:27
czyzby?Można też użyć Adobe PS Elements jeżeli ktoś lubi PSa który jest tańszy a ma wszystko co do fotografii potrzeba - maski,filtry i skróty klawiszowe te same co w pełnym PSie
to porownaj sobie ACRa kastrata z normalnym
Napisano 07 stycznia 2009 - 22:31
Jak się chce korzystać z ACR to można używać Lightrooma (4razy tańszy od CS )
Odnośnie meritum to ja całkiem niedawno dowiedziałem się, że z automatu wycina mi exify (zapewne kwestia ustawień) i generalnie nie jest mi to potrzebne. Wolę wariant gdy osoba w razie potrzeby zapyta o parametry niż wypisywanie litanii danych technicznych
Pozdrawiam, Norbert
Napisano 07 stycznia 2009 - 22:40
Masz rację michal_w że się nie da porównac. Jedynie dla laika i amatora takiego jak ja wystarczy PS elements bo i tak nie potrafiłbym wykorzystać więcej funkcji programu ,które oferuje Ps.
Napisano 07 stycznia 2009 - 23:01
Napisano 07 stycznia 2009 - 23:09
przepraszamzachowanie dobrego tonu wypowiedzi.
Napisano 08 stycznia 2009 - 04:14
Proszę o trzymanie się tematu i zachowanie dobrego tonu wypowiedzi.
to byla kwestia czasu, aby dyskusja poszla w kierunku niezgodnym i czysto akademickim. za Norbius, moj soft w pracy w pelnej wersji to sporo ponad 400 tyś., a na polityke cenowa Adoba mamy taki sam wplyw jak i na polityke cenowa Microsoftu.
wiec moze warto w tym momencie pomyslec o zamknieciu tego watku a otworzeniu nowego z propozycjami darmowego softu. Jezeli ktos takowego uzywa/uzywal, sprawdzil go i uwaza, ze moze byc przydatny niech zaproponuje, poda linka, doda od siebie uwagi nt. obslugi, itd....
http://msmolarc.republika.pl
Napisano 08 stycznia 2009 - 08:47
Napisano 08 stycznia 2009 - 10:53
maciejowy, ale ten wątek dotyczył czegoś zupełnie innego, nie cen softu
tak, piszac o zakonczeniu watku mialem na mysli oczywiscie dyskusje o exif'ach, bedaca watkiem glownym
http://msmolarc.republika.pl