Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Dzik - Sus scrofa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1462 odpowiedzi w tym temacie

#181 sebaok

sebaok

Napisano 02 grudnia 2007 - 11:53

47. Kto rano wstaje, ten g... się wyśpi! Ja zaspałem 3h i prosze:)
Dołączona grafika

#182 Magnum43

Magnum43

Napisano 02 grudnia 2007 - 12:18

Seba gdzie jest ta zagroda ? he he he ...... a tak serio to kopara mi opadła :shock:

#183 Czarny zwierz

Czarny zwierz
  • Użytkownik
  • 1 162 postów

Napisano 02 grudnia 2007 - 12:18

O kurza stópkaaaaaaaaaaaa. Coś pięknego. Co za dzicza rodzinka. Gratki. BRAWOsebaok,

#184 sebaok

sebaok

Napisano 02 grudnia 2007 - 12:28

Magnum zazdrośc przez ciebie przemawia więc zostanie to wybaczone:]

I tak 3 szt sie w kadrze nie zmieściły:)

#185 Dunadan

Dunadan

Napisano 02 grudnia 2007 - 13:48

sebaok, haha rewelacyjne zdjecie! panoramiczny kadr bardzo tu pauje ;-)

:ninja:

#186 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 02 grudnia 2007 - 15:14

Brak mi słów :roll:

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#187 Cerberiusz

Cerberiusz

Napisano 02 grudnia 2007 - 15:20

Gratuluje spotkania.
Pozdrawiam Cię [you]

www.mikolajleszczynski.pl

#188 Vulpes (Marek Skruch)

Vulpes

Napisano 02 grudnia 2007 - 16:56

Sebaok: Piękna panoramka! Pewnie huczka w pełni skoro ten odyniaszek ładnie zamyka tu kadr :) Pozdrawiam i zazdroszczę spotkania!
<strong class='bbc'><span style='font-size: 10px;'>Pentaxy dwa i kupa szkła ;)</span></strong><br />
<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]

#189 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 02 grudnia 2007 - 19:07

Świetnie, panorama jak najbardziej na miejscu. :mrgreen:
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#190 MarcinP

MarcinP

Napisano 02 grudnia 2007 - 19:52

Ożesz ty... Gdzie są te łąki, gdzie dziki za dnia sobie hasają...
Gratulacje :thumbsup:

#191 sebaok

sebaok

Napisano 02 grudnia 2007 - 20:22

MarcinP, To nie łąki tylko pole:) A świnki wystartowały z trzcin nad jeziorem.
Kiedy zbliżałem sie do jeziora usłyszałem głośne HRRRRUUUMMM o mało co nie padłem na zawał po sekundzie wyjechała mi wataszka :-D

#192 Monastor

Monastor

Napisano 02 grudnia 2007 - 20:26

MarcinP, Na położonych pod lasem osiedlach Szczecina jest teraz ponoć straszny problem z dzikami. Nie chcą żerować w lesie tylko taranują ogrodzenia i ryją ludziom trawniki, wyżerają wszystkie korzonki i idą dalej.
Ponoć mieszkańcy nie mogą ich już nawet spłoszyć, tak jak to kiedyś robili. Słyszałem, że nawet z petard nic sobie nie robią, a jeden wziął nawet taką do pyska. Niektórych mieszkańców natomiast płoszą dziki.

Nie wiem na ile te pogłoski to brednie, a na ile fakty, ale kłopot z nimi na pewno jest.

#193 BlueDun

BlueDun

Napisano 02 grudnia 2007 - 20:36

nie wiem jak teraz , ale jakieś 15 lat temu to w Swinoujściu dziki rządziły hehe sam miałem spotkanie pierwszego stopnia z lochą i małymi w paski , mało sie nie zesr,,,
ona poczekała mnie blokując ciałkiem zwiewnem szczeciniastem jak wataszka małolatów przeszła i za nimi podążyła , taki ochroniarz w szczecinie ( znaczy sie nie w spódnicy tylko w siersci) ;-)
Zgodnie z punktem 7. regulaminu, ten użytkownik został usunięty z forum.

#194 piotrek72t

piotrek72t
  • Użytkownik
  • 763 postów

Napisano 03 grudnia 2007 - 08:14

Monastor myślę , że chodzi o osiedle Kasztanowe , koło Załomia, dziki wyprawiają tam niezłe harce , byłoby to fajne miejsce na zasiadkę , gdyby nie fakt , że okolica zwyczajwo niebezpieczna ( w porywach do skrajnie niebezpieczna )
pozdrawiam
Piotr Talarczyk Canon 5D II + optyka Canon

#195 itula

itula

Napisano 05 grudnia 2007 - 10:23

46 – cudne, mało że gadzina ślicznie pozuje to i zdjęcie dobre
47- może technicznie gorsze ale co tam technika kiedy ustrzeliłeś takie stadko :-D , jak wy to robicie ja w życiu dzika poza zoo nie spotkałam

#196 sebaok

sebaok

Napisano 04 stycznia 2008 - 11:56

:clap2:
Dziś spełniłem jedno z moich marzeń dotyczących podchodu zwierzyny. Zawsze marzyłem o podejściu dzików w dzień przy dobrym świetle. Kilka razy udało mi się podejść te stwory na małą odległośc ale zazwyczaj było to w nocy albo w deszczu czyli przy kiepskim świetle.

Obudziłem się przed 08.00, wyjrzałem przez okno i zobaczyłem czyste niebo. Byłem strasznie zaspany i nie miałem ochoty wychodzić z domu w ten mróz. Po kilku minutach udało mi się pozbierać i jakoś wyruszyłem z domu w stronę łąk i bagien. Po kilkunastu minutach byłem na miejscu, przedzierałem się przez bagno w kierunku babrzyska gdzie wiele razy spotykałem dziki, niestety dziś ich tam nie było, poszedłem dalej na pola. Kilkanaście minut obserwowałem żerującą koze, podchodzić nie próbowałem bo na otwartym terenie nie było szans. Akumulator już padał, założyłem drugi i szedłem już w strone domu kolegi gdzie zostawiłem pojazd. Idąc leśnym duktem pomyślałem, że warto by było zajść na bagno, a może coś spotkam. Idąc przy bagnie usłyszałem charakterystyczne "chrumkanie", przyklękłem na ziemi i po kilku sekundach ujrzałem wataszkę. Byłem bardzo blisko - aż za blisko, na bagnecie 300mm + tc1,4, locha nie mieściła mi się w kadrze. Po cichu zdjąłem plecak, odłączyłem też tc. Dziki spokojnie zerowały kilka metrów przedemną, myśle że była to odległość nie większa jak 10-13 metrów. Nie zostałem zlokalizowany dzięki silnym powiewom wiatru oraz białej pelerynie, kominiarce i rękawiczkach. Akcja działa się w gęstych krzaczorach, nie mogłem sobie poradzić z ostrzeniem przez gałęzie, do tego ręce miałem tak odmarznięte, że ledwo naciskałem spust. Dwie świnki bardzo interesowały sie moją osobą - wpatrywały się we mnie jak w bustwo:) mimo wszystko nie byłem z tego zbytnio uradowany bo nie mogłem się ruszać, zimno przeszywało mi kolano, myślałem ze nie wytrzymam ale jakoś dałem rade. Po kilkunastu minutach świnki zniknęły w gęstwinie a ja po cichu się wycofałem. W terenie byłem ok 4h to i tak dużo bo jest -10 stopni:)
Na 163 zdjęcia 158 do kosza, ale jak każdy wie tak jest zawsze

48. Pełna klatka, nic nie kadrowane, nie wiedziałem na którego dzika się zdecydować więc ostrośc po środku
Dołączona grafika

49. jeden z moich fanów, siedział tak cały czas wpatrując się we mnie.
Dołączona grafika

50. następny
Dołączona grafika

#197 nebari (Piotr)

nebari

Napisano 04 stycznia 2008 - 12:02

49 jest kapitalna ta mordka jest przepiękna - gratuluję spotkania

https://www.facebook...s.Piotr.Majder/

|BODY - CANON EOS 450D | CANON EOS 70D | Minolta A-2 |
|SZKŁO - SIGMA 70-300 APO DG Macro | SIGMA 18-50mm F2.8 EX DC MACRO |
|INNE - system Cokin -P, pierścienie pośrednie |

#198 sebaok

sebaok

Napisano 04 stycznia 2008 - 12:09

51. ostatnie już zdjęcie
Dołączona grafika

#199 Magnum43

Magnum43

Napisano 04 stycznia 2008 - 12:29

49 faktycznie kapitalne spojrzenie . Kto rano wstaje temu swinka buzi daje :) Gratuluję spotkania .

#200 Dunadan

Dunadan

Napisano 04 stycznia 2008 - 12:50

sebaok, 49 jest rewelacyjne! to spojrzenie ale i otoczenie ;-) wielkie gratulacje za spotkanie :-)

:ninja: