Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Dzik - Sus scrofa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1462 odpowiedzi w tym temacie

#621 grabeer

grabeer

Napisano 11 marca 2010 - 23:23

Ledwozipie, pozazdrościć - czekam na efekty ...
pozd

#622 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 13 marca 2010 - 19:12

151. Zapowiedziane w BŁ ;-)
Dołączona grafika

#623 Ledwozipie (Bartosz Bujała)

Ledwozipie
  • Użytkownik
  • 144 postów

Napisano 13 marca 2010 - 19:17

Śliczności!Nie to co moje krzaczolubne :cry:
Gratuluje.

#624 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 13 marca 2010 - 19:18

slawek, bardzo ale to bardzo ładnie :clap:
Tylko jedno masz???

#625 WildRoses

WildRoses

Napisano 13 marca 2010 - 19:20

slawek, dobra robota, podoba mi się - świetny kadr i te chrumkacze takie kolorowe, ładnie odcinają się od zielonkawej ściany lasu :thumbsup:
Nikon i klamoty

#626 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 13 marca 2010 - 19:20

[b]
Tylko jedno masz???

No co ty! ;-)
Jeszcze przeglądam ;-)
152.
Dołączona grafika
153.
Dołączona grafika

#627 Ledwozipie (Bartosz Bujała)

Ledwozipie
  • Użytkownik
  • 144 postów

Napisano 13 marca 2010 - 19:26

Ten wygląda jak kapibara :mrgreen:

#628 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 13 marca 2010 - 19:27

slawek, - no mlody, swietne foty;>
zazdraszczam :P
151 lepsze.
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#629 Ledwozipie (Bartosz Bujała)

Ledwozipie
  • Użytkownik
  • 144 postów

Napisano 13 marca 2010 - 19:33

Sławku na 153 dzikun po prawej ma jakiś rodzaj parchu?

#630 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 13 marca 2010 - 19:35

Sławku na 153 dzikun po prawej ma jakiś rodzaj parchu?

Niewiem.
154.
Dołączona grafika
155.
Dołączona grafika
156.
Dołączona grafika

#631 PatrykGala

PatrykGala

Napisano 13 marca 2010 - 20:08

Fajne te dziki. Najlepsze wg mnie 154 ;-) Ja jeszcze nie miałem okazji spotkać :-(
Patryk, Pozdrawiam

#632 August

August

Napisano 13 marca 2010 - 20:55

slawek bravo, fantastyczna seria
<p>Nikon FX i Olympus m4/3

#633 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 13 marca 2010 - 20:58

To już ostatnie... chyba, że jeszcze chcecie to mówcie, to cos jeszcze znajdę ;-)
157.
Dołączona grafika

#634 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 13 marca 2010 - 20:59

slawek, - starczy ;)

#635 grabeer

grabeer

Napisano 13 marca 2010 - 21:17

slawek, dawaj dawaj dalej, tylko powiedz coś od kuchni jak je dopadłeś, jaka pora itp
pozdr

#636 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 13 marca 2010 - 21:18

grabeer - stawiam na to ze wypchane :D

#637 elaphus

elaphus
  • Małomówny
  • 32 postów

Napisano 14 marca 2010 - 05:53

158.
Dołączona grafika

159.
Dołączona grafika

#638 piotrek123

piotrek123
  • Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 14 marca 2010 - 09:05

slawek, zdjęcia ładne ale napisz coś o tym spotkaniu.
elaphus, zdecydowanie 159 :thumbsup:
Alfa 300 + SAL 18-70 + Tamron 70-300 LD DI Macro 1:2 :kris:

#639 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 14 marca 2010 - 10:51

No to piszę. ;-)
Po południu, pojechałem na pola na żurawie i krzykliwce. Te ptaszory są nie do podejścia, juz z daleka spierniczają, nie dając możliwości na porządne zdjęcia. Wróciłem do domu i miałem budować czatownie, aby zawiezc ja na pola.... jednak za bardzo chęci do budowy nie miałem więc pojechałem do lasu. Z początku miałem pochodzić po lotnisku, ale miałem zły wiatr. Przypomniało mi się jak kiedyś jadąc z tatą samochodem, widzieliśmy na jednej łace białego daniela. Wiatr zdawał się być ok na tamtą łąke, więc dużo nie myśląc pojechałem 8 kilometrów, aż po drugą wieś. przejeżdzając obok łaki, od razu zobaczyłem trzy sarny. nie zatrzymując się pojechałem kawałek dalej zaparkować samochód.
Przez drzewa widziałem jak chmara (około 20sztuk) wchodzi w las, pstryknąłem jakieś tam fotki, ale daleko i poruszone, bo ciemnica. Przez lornetkę zobaczyłem jak pod drugą stroną łąki pasie sie druga chmara licząca 9 sztuk. Wysiadłem z samochodu i zacząłem podchodzić. z początku wiatr był ok, jednak pożniej zaczął mi wiać prosto w plecy. Kiedy wyszedłem z lasu jeleni nie było. zacząłem wracać do auta, jednak zobaczyłem, jak na przyległe poletko łowieckie wychodzi wataha dzików (8 sztuk). Teraz wiatr miałem idealny. Pierwszy odcinek drogi przebyłem pieszo. kiedy nie miałem już żadnej osłony odkręciełem monopod i 30 metrów przebyłem na kolanach i łokciach po błocie. Czarnychy nic się nie bały. co chwilę którys na mnie spoglądał, ja strzelałem, a on dalej nos w ziemię. Wszystko działo sie między godzina 16, a 17. Było bardzo ciemno, bo z każdej strony poletko osłonięte sosnami i świerkami. zmuszony byłem używać iso 800-1600 f4 -0.3ev, a i tak czasy wychodziły koło 1/100s.

Dzisiaj od rana znowu na dzikach. Minąłem się w drodze na poletko z wczorajszą watachą. Ja szedłem skrajem świerków w jedną stronę, a one 5 metrów ode mnie w świerkch, w przeciwną :-)
Pożniej pojechałem na rozlewiska, na którym urzędują bobry. Z trzcin wypłoszyłem trzy dziki (te były już większe. Największy był piękny odyniec, bo jego najwyrazniej widziałem i dostrzegłem chwost. pozostałe były trochę mniejsze.) Widziałem jak czarnuchy zatrzymały się w młodniku i po chwili zeszły w dół. Nie zwlekająz zaczałem podążac w ich kierunku. Zastałem ślady ich toalety... i po 30 metrach poczułem ich charakterystyczny zapach. Przykucnąłem i zobaczyłem jak jedna sosenka cała sie trzęsie. Dostrzegłem w gęstwinie dzika, który oddawał sie jakze przyjemnej dla niego czynności. Czekałem aż wyjdą na czysty strzał... i wyszły... ale daleko. Przeszły w dół strumyka w olsy. Po przebyciu kilkunastu matrów dostrzegłem je buchtujące przy wodzie. łup!!! wpadłem do dziury bobrzej. Zdążyłem zobaczyć jak dziki przeskoczyły strumień i zniknęły za pagórkiem. kiedy wydostałem się z dziury, zrobiłem to samo co chrumkacze. Wychadząc na szczyt zobaczyłem w odległości 10m odyńca skierowanego w moją stronę. On tylko chrumknął i wskoczył w niski młodnik, gdzie nie miałem szans, aby dalej sledzić tą rodzinkę. Strasznie mnie tym chrząknnięciem przestraszył, myślałem, że mi serce z piersi wyskoczy.
Byłem już cały mokry i zmęczony, więc postanowiłem wracać do samochodu, Po drodze jeszcze wpadłem w bagno po kolana. Teraz jeszcze brudny i bardziej przemoczony wróciłem do domu.

Wieczorem powtórka :-)

Przepraszam, że was zanudzam, ale sami chcieliście ;-)

#640 grabeer

grabeer

Napisano 14 marca 2010 - 13:29

slawek, dzięki fajnie się czytało ;)
pozdr