Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Jastrząb

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1146 odpowiedzi w tym temacie

#441 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 02 marca 2011 - 21:17

Bebo, ależ fajnie ci usiadł.
Z ciekawości zapytam: masz uv'ke na obiektywie?

#442 Bebo

Bebo
  • Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 02 marca 2011 - 21:28

Bebo, ależ fajnie ci usiadł.
Z ciekawości zapytam: masz uv'ke na obiektywie?

Mam tylko taki minoltowski filtr, który kupiłem razem z obiektywem. Oznaczenie
na nim to AC CRL. Nie zauważyłem utraty jakości, więc go nie zdejmuje.
Pozdrawiam Bogdan

#443 sokens

sokens
  • Użytkownik
  • 67 postów

Napisano 02 marca 2011 - 21:34

Bebo, ładne fotki ale chyba coś z ostrością się posypało, gratuluje pozostałych fotek na twojej stronie, pozazdrościć mnogości tematów

#444 Vulpes (Marek Skruch)

Vulpes

Napisano 02 marca 2011 - 21:49

ryba, seria marzenie! Wolę stokroć patrzeć na fotografie tego drapieżcy niż na te nudne bieliki. ;-) Jastrząb ma w sobie coś nieprzewidywalnego, jakąś niezwykłą dzikość i drapieżność spojrzenia. Niezwykłe ptaszysko. Gratuluje spotkania i pięknych fotografii!

Bebo, coś z ostrością nie tak. Światło miałeś chyba lepsze niż ryba, a foty jakieś takie mniej wyraziste... co nie znaczy że złe. :-)
<strong class='bbc'><span style='font-size: 10px;'>Pentaxy dwa i kupa szkła ;)</span></strong><br />
<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]

#445 niemek

niemek

Napisano 02 marca 2011 - 22:35

Po jastrzębiu od razu widać że zbój. Brawo.

Krzysztof Niemczewski C7D, C 100-300 4.5-5.6 USM, C 400 5.6L,

#446 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 02 marca 2011 - 22:48

Gratuluję Wam spotkań z tym ciekawym ptakiem.Ja jakoś nie mogę się doczekać.Bebo, sama możliwość obserwacji godna pozazdroszczenia ,ale ostrość chyba uciekła na korpus.

#447 obywatel

obywatel
  • Użytkownik
  • 988 postów

Napisano 03 marca 2011 - 12:27

Zdjęcia zapierają dech w piersiach. Ryba ostrość jaką uzyskujesz, oddanie szczegółów powalają totalnie na łopatki.

#448 NiceDmg (Jakub)

NiceDmg
  • Użytkownik
  • 1 290 postów

Napisano 05 marca 2011 - 19:46

Bebo i Ryba gratuluje pięknych fotek , ja dzisiaj około 10 rano widziałem aż 6 jastrzębi , jeden nawet przeleciał 20 metrów nad moja buda po czym wzbił się w powietrze niczym rakieta ,niesamowite zwierze. Niestety nie udało się go sfocic :cry:

Dokarmiasz je czymś żeby przyleciały? na stanie mam wieprzowinę ale nie wiem czy się nada :lol: pozdrawiam

#449 buteo

buteo

Napisano 09 września 2011 - 23:14

Rok po prezentowaniu poprzednich zdjęć znów mam okazję wstawić coś w tym temacie. Miałem wielkie plany na różne ujęcia młodzieży i dorosłych osobników,ale jak to często bywa plany to tylko chęci a rzeczywistość okazuje się zupełnie inna. Głownie z powodu braku czasu nie mogłem podpatrywać jastrzębiej rodziny .
Drugą przeszkodą była wycinka (przecinka) lasu praktycznie od lutego do dziś. W marcu i kwietniu ścinano drzewa sąsiadujące z tym gniazdowym. Dziś drwale są dalej od tego miejsca,ale wtedy ptaki czuły bliskość ludzi w "najgorszym" okresie swoich zalotów i znoszenia jaj. Z drugiej strony do dziś nie wiem czy to na tym drzewie, na którym obserwowałem je do tej pory, wyprowadziły lęg,bo choć bywałem tam rzadko,to nie widziałem TAKIEGO WIDOKU ( ale przecież młode się tam pózniej kręciły, nie wiem ...)

Chciałem być na bieżąco, jednak czas nie pozwolił mi na obserwowanie wylotu młodych z gniazda. Spózniłem się i mogłem je słuchać i widzieć tylko przez trzy dni zanim odleciały z rewiru dorosłych. Pamiętam jak w lipcu wszedłem w gęste olsy, w ten pierwszy dzień gdy zobaczyłem młodego, siedział na wysokości 2 metrów, popiskiwał, próbował samodzielnie coś upolować, nie widział mnie, ja jego wyłuskałem spośród liści przez lornetkę - cudny widok :-) .
Na 3ci dzień gdy siedziałem w czatowni z nadzieją,że któryś właśnie tu wyląduje , nagle wśród głosów młodych usłyszałem ten przeszywający dzwięk dorosłego osobnika . Nie widziałem ich,ale doskonale słyszałem. Przyleciał rodzic i wszystkie młode jak te sieroty pragnące czułości podleciały z piskiem do niego. Może zostały nakarmione a może ostatecznie wygonione, bo tak się kończy młodość a zaczyna dorosłość u tych pięknych zabójców. Odleciały, ciekawe dokąd.

Jest sierpień , wreszcie mam czas, myślę może teraz się uda na dorosłego, jakże się myliłem. Wygniotłem zadek i wyspałem się w lesie do znudzenia ... a w tle na polanie słyszałem żurawie, cholera, mogłem tam być, nie tutaj :mrgreen: .

Jest wrzesień, nadeszła jesień, ptaków ubywa, powoli zaczyna się trudny okres. Niedziela rano budzę się i po półtora tygodniowej przerwie znów tam jadę zasiąść. Głodny jastrzębia, załamany,że tyle przegapiłem. Siedzę, głowa co chwilę opada i nagle po niespełna czterech godzinach budzą mnie głosy alarmowe bogatek i rudzika - czyżby ?! Tak! stoi przede mną, patrzę we wizjer a w nim jedna mgła, o k..... ! Było chłodno i w między czasie słońce przygrzało w szkiełko,które musiało zaparować. Co teraz, patrzy w moją stronę,rozgląda się na boki,ale nie za siebie . Gdy zaczął się zabierać za podłożonego kwiczoła ( obok wątróbka), udało mi się cofnąć szkiełko do siebie, wytrzeć soczewę i wysunąć spowrotem. Zauważył to, zamarł, wpatruje się i po chwili chce odlecieć ,ale wysmykuje mu się ze silnych paluchów przytwierdzony podrzutek, wraca i próbuje do skutku aż zostawia nogę ptaka na miejscu i odlatuje zjeść w spokoju.
Mi na szczęście udało się co nieco uwiecznić i co najlepsze dla mnie był to prezent urodzinowy ...

70.
Dołączona grafika

71.
Dołączona grafika

72.
Dołączona grafika

#450 Tadeo

Tadeo

Napisano 10 września 2011 - 06:03

buteo, :bow: :bow: :bow: brak słów , jeszcze sobie popatrzę ...

#451 pawelkreft

pawelkreft
  • Małomówny
  • 31 postów

Napisano 10 września 2011 - 07:16

wielkie gratki za tez ujęcia ;)
moje marzenia ;P

#452 Iroslav

Iroslav
  • Użytkownik
  • 761 postów

Napisano 10 września 2011 - 07:22

buteo , cudo

Czesc Irek

D5+ N500/4G VR

#453 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 10 września 2011 - 07:23

buteo, wspaniały prezent urodzinowy, gratuluję. Opłacało się :clap:

#454 ciechus (Adrian Ciechanowski)

ciechus

Napisano 10 września 2011 - 07:39

Za poprzednikami,wspaniałe zdjęcia,gratuluje :clap:

Canon eos 400D+C 300mm f/4 L

http://fotografiaprz... ... strefa.pl/

#455 wwx

wwx
  • Użytkownik
  • 384 postów

Napisano 10 września 2011 - 07:57

buteo, pięknościowy! gratulacje :thumbsup:

#456 damian2000 (Damian Bednarz)

damian2000

Napisano 10 września 2011 - 07:58

buteo, za poprzednikami. Piękne prace

#457 NiceDmg (Jakub)

NiceDmg
  • Użytkownik
  • 1 290 postów

Napisano 10 września 2011 - 08:01

buteo cudne kadry. Napatrzyć się nie mogę :bow:

#458 Szczepan

Szczepan

Napisano 10 września 2011 - 08:44

To żeś chłopie zaszalał.
Gratuluje.

https://www.facebook.com/Klejbuk
EOS R + EOS 6D2 + C 400 2.8 IS + TC 1.4III +TC 2.0III + C70-200/2.8 + C24-105/4 + C RF35/1.8 STM + C50/1.8 STM + C 85/1.8 + Manfrotto 055XPROB+Benro GH-3

#459 Luke92 (Łukasz Rados)

Luke92

Napisano 10 września 2011 - 09:20

buteo, nie napiszę nic odkrywczego: piękne ujęcia!
Pozdrawiam, Łukasz
www.lukaszrados.pl

#460 UDILEK (Jarek)

UDILEK
  • Użytkownik
  • 1 732 postów

Napisano 10 września 2011 - 10:32

buteo wspaniałe ujęcia w dodatku w typowym, leśnym środowisku i jeszcze okraszone ciekawym opisem. Ale miałeś prezent urodzinowy! :clap:

PENTAX K10D, K-5, SIGMA 50-500 mm f/4-6.3 DG EX APO RF + PENTAX MACRO 100mm/2,8 i TROCHĘ ZABAWEK NA M42. NOKIA N8 :-) MOJE VIDEO