Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Marzec 2009

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
649 odpowiedzi w tym temacie

#561 fotosc

fotosc

Napisano 29 marca 2009 - 23:35

zdjecia z tamtego tygodnia , nie bylo czasu obrobic :)

474
Dołączona grafika

475
Dołączona grafika

#562 moby dick

moby dick

Napisano 29 marca 2009 - 23:36

magnum_pl, fajna ta fotka, mierzą się wzrokiem jak bokserzy przed walką.
Canon 7D; C 400/5.6 L; Benro gh-2; Patrol GR

#563 buteo

buteo

Napisano 30 marca 2009 - 00:16

Ataman,piękny okaz Ci się trafił po tylu miesiącach :-D
Ciekaw jestem bardzo co to za gatunek,ale rzeczywiście najbardziej podpada pod Kurhannika,jak pisze Dunadan.
Jeśli to prawda,to niesamowite szczęście miałeś ;-)
Jak złoto nadawałby się na nowy temat Buteo rufinus :-)
maciejowy ,gratki za Puszczyka :-) Ja każde stare drzewo przeglądam i trafic nie umiem :-/

U mnie ciągle tylko Sarnina ...
476.
Dołączona grafika

477.
Dołączona grafika

478.
Dołączona grafika

#564 Girdian

Girdian

Napisano 30 marca 2009 - 05:18

Ataman jak się dowiesz co to za ptak to foty dawaj do tematycznych bo szkoda żeby miały się zmarnować w bezkrwawych

Konstruktywna krytyka Ciebie nie kosztuje NIC, mi może pomóc w dalszym rozwoju :-)
D7100/D200+N300/4 AF+K1.4 DGX stoi to na Benro
http://www.tomaszwalkowiak.art.pl/

#565 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 30 marca 2009 - 06:30

Ataman, drapola do tematycznych ;-)
Marcin D., bardzo mi się fotka podoba. Cieszę się, że już się remizy pojawiają. Muszę się bujnąć w miejscówkę z ubiegłego sezonu. Może też będą.

#566 Vulpes (Marek Skruch)

Vulpes

Napisano 30 marca 2009 - 06:52

Ataman, gdybyś naprawdę nie wiedział gdzie wstawić tego drapola to Ci podpowiem :mrgreen:
http://www.fotoprzyr...us-vt805,15.htm
<strong class='bbc'><span style='font-size: 10px;'>Pentaxy dwa i kupa szkła ;)</span></strong><br />
<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]

#567 Ataman

Ataman
  • Użytkownik
  • 592 postów

Napisano 30 marca 2009 - 07:27

Ataman, gdybyś naprawdę nie wiedział gdzie wstawić tego drapola to Ci podpowiem :mrgreen:
http://www.fotoprzyr...us-vt805,15.htm

No to teraz mam juz nieźle zamieszane. Choc Vulpes.. patrzyłem jak odlatywał w kierunku trzcin przy jeziorku.. i jakoś nie rzucił mi się w oczy "rybi" ogon.. choć szczególnej uwagi na to nie zwróciłem, przyznaję.

W grudniu zaobserwowałem kolującego myszołowa właśnie tam nad jeziorkiem, potem nad łączką jeszcze bliżej miasta.. Stwierdziłem, że skoro jest, to może się skusi.. i zbudowałem budę nad jeziorkiem.. i nic. Raz, gdy wychodziłem z budy, on poderwał sie z łąki, jakieś 200-300 m ode mnie.. siadł na drzewie po drugiej stronie jeziorka.. i tak sobie siedział. To mnie utwierdziło w tym, że jest tu.. i że w końcu zleci na śniadanie przygotowywane mu przeze mnie. Ale on nic. Widziałem tam też ostatnio sokoły, ale te też nie łakomiły sie. Więc gdy w końcu wczoraj drapol się skusił, w podświadomości miałem zakodowanego myszołowa.. "taki jasny.. albinotyczny jak ten, którego fotografowałem u sokolników w Lądzie"- pomyślałem. Po uwagach Dunadana sprawdziłem zdjęcia z Lądu.. jednak tamten myszołów znacznie odbiega wyglądem od mojego drapola.. Faktem jest, że od wielu lat nad jeziorkiem obserwuję parkę błotniakow stawowych. W zeszłym roku np pojawiły się w kwietniu.. a potem ich nie było widać.. O błotniaku nie pomyślałem bo wydawało mi się, że jeszcze za wcześnie na ich powrót w te strony , ale.. byłoby to logiczne - wszak one co roku tam są.
No ale czekam.. jestem pewnien, że tu na forum znajdzie się niejeden drapieżny ornitolog, ktory z całą pewnościa określi, co to za drapol.

#568 Vulpes (Marek Skruch)

Vulpes

Napisano 30 marca 2009 - 07:44

Ja twierdzę, powiem więcej - jestem przekonany, że to kania ruda Milvus milvus. Jest to młody osobnik, który min. charakteryzuje się mniej rdzawym ubarwieniem niż osobniki dorosłe i ma mniej wcięty ogon.
Gratuluję spotkania z tym nie często fotografowanym gatunkiem i oczywiście gratuluję pięknych fotografii!
<strong class='bbc'><span style='font-size: 10px;'>Pentaxy dwa i kupa szkła ;)</span></strong><br />
<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]

#569 sebaok

sebaok

Napisano 30 marca 2009 - 07:49

buteo, 1 i 3 do tematycznego trzeba było. Bo jak ja mam tam dodać swoje dzisiejsze gnioty skoro tutaj takie dzieła :-D

#570 marcinm

marcinm
  • Użytkownik
  • 851 postów

Napisano 30 marca 2009 - 07:51

I ja również jestem za Kania ale czy to jest ruda?? napewno młody osobnik.Budowe ma zbliżona do myszołowawiec bardziej kania czarna :-/
Olympus E-510 Sigma 135-400mm Fotografia to zabawa

#571 Vulpes (Marek Skruch)

Vulpes

Napisano 30 marca 2009 - 07:58

marcinm, ptak jest napuszony i przez to traci wygląd smukłego. Ubarwienie pasuje bardziej do młodego osobnika kani rudej...

#572 buteo

buteo

Napisano 30 marca 2009 - 08:23

Spójrzcie na te ZDJĘCIA , wszystko by pasowało :roll:
Kani rudej bym nie podejrzewał...

#573 sebaok

sebaok

Napisano 30 marca 2009 - 08:42

479. wczorajsze dokumenty z bagna w mieście:)
Dołączona grafika

480.
Dołączona grafika

481.
Dołączona grafika

Dziś o 6.30 na stary czas fociłem sarny w lesie na poletku, totalny brak swiatła. Na początku z iso 1000 ale po chwili przypomniało mi się, ze aparat jest na stabilnym statywie to zjechałem do 200, czasów 1/10 i f/4,5-5,6 :)
Nie wiem gdzie te gnioty wrzucić skoro tutaj takie dzieła :mrgreen:

#574 pkokocinski7

pkokocinski7
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 30 marca 2009 - 09:06

michalv toż to nie parzystokopytny dziwoląg, tylko jeleń, w końcu się tu pojawił, i oby częściej... :mrgreen:
sebaok, dawaj te sarny,bo tu 3/4 to ptaszory!
479. nawet fajna, tylko ten biały kuperek...
Przygotowywania do sezonu letniego w pełni: maskowanie jest, statyw też, tylko czatownie w budowie!

#575 Marcin D.

Marcin D.

Napisano 30 marca 2009 - 09:27

Ja twierdzę, powiem więcej - jestem przekonany, że to kania ruda Milvus milvus. Jest to młody osobnik, który min. charakteryzuje się mniej rdzawym ubarwieniem niż osobniki dorosłe i ma mniej wcięty ogon.
Gratuluję spotkania z tym nie często fotografowanym gatunkiem i oczywiście gratuluję pięknych fotografii!

Nie jest to kania ruda ;-) Czekam na potwierdzenie od specjalistów ;-)
Ataman, masz może jakieś zdjęcia tego drapola jak odlatuje, na których widać spód i wierzch?

#576 Ataman

Ataman
  • Użytkownik
  • 592 postów

Napisano 30 marca 2009 - 09:46

Ataman, masz może jakieś zdjęcia tego drapola jak odlatuje, na których widać spód i wierzch?

Nie mam.. tak "niemrawo" odlatywał, że myslałem, że tylko na patol sie wzbija.. no i czekałem na zdjęcie "patykowe".. a on odleciał jednak...

#577 awilus

awilus
  • Użytkownik
  • 515 postów

Napisano 30 marca 2009 - 09:57

No to pierwsze próby z nowym obiektywem, niestety zupełny brak światła :-(
482.Głęboki oddech... ;-)
Dołączona grafika

483.Jest zimno, wieje wiatr, oddział się wykrusza, ale ja się nie poddam :lol:
Dołączona grafika

484.Takie normalne
Dołączona grafika

485.Nad morzem latały takie ptaki, czy może mi ktoś powiedzieć co to??
Dołączona grafika

486.Tu to samo co wyżej ale trochę bliżej
Dołączona grafika

#578 pkokocinski7

pkokocinski7
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 30 marca 2009 - 10:01

cobrettti, Z całą pewnością jest to Szlachar... :mrgreen: samice podobne do Nurogęsi są.
Przygotowywania do sezonu letniego w pełni: maskowanie jest, statyw też, tylko czatownie w budowie!

#579 kessy

kessy
  • Małomówny
  • 22 postów

Napisano 30 marca 2009 - 10:02

Nie jest to kania ruda ;-) Czekam na potwierdzenie od specjalistów ;-)

Ładnie ładnie, wiedziałam że to podpucha jest :-P Ha!

Na fotach jest błotniak stawowy, dorosły samiec. Ktoś mi sugerował kurhannika, tutaj widzę że obstawiacie kanię rudą. To ja tylko podpowiem - sprawdźcie sobie jak wyglądają następujące miejsca u waszych typów ;-)

* kolor tęczówki (tu: cytrynowożółty, nie blado, nie żółtawy, nie jakiś inny)
* kolor dzioba (tu: szarożółtawa tylko woskówka, zajady prawie szare, delikatne żeby nie powiedzieć prawie nieistniejące)
* układ piór na łebku (tu: układające się w delikatną, ale jednak szlarę)
* rysunek lotek i sterówek (tu: widać ładnie spód zarówno lotek Irz jak i sterówek - BRAK rysunku, żadnych kresek, pasków, plamek, nic; ponadto lotki IIrz z wierzchu srebrzystoszare)

Oczywiście są i inne (np wrażenie wyrazu twarzy - tu delikatne, u rufinusa 'mocne') szczegóły, ale to wystarczy. A zdjęcia są po prostu prze-pięk-ne!

Why should I hate you? You're perfect. It's you, who should be hating me.

#580 pkokocinski7

pkokocinski7
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 30 marca 2009 - 10:06

No to mamy specjalistę, kessy, perfekcyjnie objaśnione,
Ataman, a zdjęcia rzeczywiście świetne...