Na forum jest mnóstwo wspaniałych zdjęć, ale niestety tylko mała część z nich jest dokładnie opisana - czyli jakim sprzętem była robiona. Dla przyszłego fotografa przyrody, który przegląda zdjęcia w celu m.in. znalezienia jak najtańszego a dobrego sprzętu jest to duże utrudnienie (ja tak np. szukam). Moje pytanie brzmi: czy istnieje jakaś możliwość sprawdzenia czym było wykonane zdjęcie, nie pisząc do autora zdjęcia? Byłbym wdzięczny za odpowiedzi.
Czym zrobione zdjęcie?
Rozpoczęty przez Dawidziak, 11 mar 2009 21:15
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 11 marca 2009 - 21:15
Napisano 11 marca 2009 - 21:20
Jeśli nie usunął exifu to tak,
przydatny dodatek do firefoxa - Fxif.
przydatny dodatek do firefoxa - Fxif.
Napisano 11 marca 2009 - 21:42
Moja przeglądarka to internet explorer a ja jestem cieńki w te klocki i nie wiem co to exif więc jak możesz to wytłumacz po kolei co mnie nada zrobić. Z góry dzięki.
#4 (Michał)
Napisano 11 marca 2009 - 22:06
Nada Tobie w takiej sytuacji skorzystać np. z google w pierwszej kolejności linki
I zmienić przeglądarkę na Firefox'a - nie wiem czy IE posiada takie wtyczki, o jakich sebaok pisze, a są one bardzo przydatne i wygodne w użyciu. Czy IE posiada w ogóle jakiekolwiek wtyczki, oprócz tego, że sam jest jedną wielką wtyczką ?
I zmienić przeglądarkę na Firefox'a - nie wiem czy IE posiada takie wtyczki, o jakich sebaok pisze, a są one bardzo przydatne i wygodne w użyciu. Czy IE posiada w ogóle jakiekolwiek wtyczki, oprócz tego, że sam jest jedną wielką wtyczką ?
Napisano 11 marca 2009 - 22:38
Tak...ma wtyczkę o nazwie....Czy IE posiada w ogóle jakiekolwiek wtyczki, oprócz tego, że sam jest jedną wielką wtyczką ?
Windows
Pozdrawiam, Norbert
#6 (Marek Skruch)
Napisano 12 marca 2009 - 08:18
Pytanie: Do czego służy Internet Explorer?
Odpowiedź: Do ściągnięcia z sieci Firefoxa
Odpowiedź: Do ściągnięcia z sieci Firefoxa
<strong class='bbc'><span style='font-size: 10px;'>Pentaxy dwa i kupa szkła </span></strong><br />
<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]
<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]
Napisano 12 marca 2009 - 09:38
Do IE tez jest
tutaj masz exif readera Opandy.
Sciagasz, instalujesz potem podglad exif'a masz pod prawym przyciskiem myszki. Mam, uzywam, bardzo lubie. Sa tez inne-> google/"exif reader"/........
Od niedawna wprowadzilim tez zwyczaj pytania sie o sprzet czy parametry pytaj wiec jesli Cie jakies zdjecie szczegolnie zaciekawi(born boze przy kazdym jakie napotkasz).
tutaj masz exif readera Opandy.
Sciagasz, instalujesz potem podglad exif'a masz pod prawym przyciskiem myszki. Mam, uzywam, bardzo lubie. Sa tez inne-> google/"exif reader"/........
Od niedawna wprowadzilim tez zwyczaj pytania sie o sprzet czy parametry pytaj wiec jesli Cie jakies zdjecie szczegolnie zaciekawi(born boze przy kazdym jakie napotkasz).
Robert
Napisano 12 marca 2009 - 13:21
Moim zdaniem to trochę zaczynasz ze złej strony. Dowiesz się tego, co już wszyscy wiedzą - znajdziesz dobre zdjęcia wykonane aparatem każdej marki. Inaczej mówiącm jesli nauczysz się podchodzić zwierzynę i robić zdjęcia to do pewnego momentu sprzęt nie będzie grał najwazniejszej roli. A gdy przekroczysz pewien poziom i uznasz, ze masz do wydania grubszą kasę to już będziesz wiedział co Ci jest potrzebne i po co. No chyba, ze od razu masz do wydania tą grubszą kasę