jasna odmiana myszołowa
Teraz widać to dobrze.
Napisano 01 sierpnia 2016 - 08:24
jasna odmiana myszołowa
Teraz widać to dobrze.
Napisano 01 sierpnia 2016 - 08:36
Dzięki Panowie.
Zwykle ten słupek okupuje jastrząb, tego pierwszy raz widziałem.
Napisano 15 listopada 2016 - 21:59
735. (chyba).
Młody błotniak łąkowy? Ta biała kreska za głową mnie zastanawia.
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nikon D7200, 18-105kit + 300/4 AF-S + TC 1.4, Tamron G2 150-600, Manfrotto 190XProB+496RC2 + kompletny brak czasu
Napisano 15 listopada 2016 - 22:29
@JK wrzuciłem na FB do grupy ptaki pytanko. Rzeczywiście młody stepowy ma taką kreskę. No zobaczymy.
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nikon D7200, 18-105kit + 300/4 AF-S + TC 1.4, Tamron G2 150-600, Manfrotto 190XProB+496RC2 + kompletny brak czasu
Napisano 05 grudnia 2016 - 12:57
dzień dobry,
prośba uprzejma o pomoc w identyfikacji tego myszołowa. Włochaty czy zwyczajny?
Wyraźnie był jaśniejszy od gromadki innych kolegów. Obróką nie zmieniłem jego ubarwienia, właśnie taki jasnawo byl brązowy.
dziękuję.
Napisano 04 lutego 2017 - 13:52
Raczej zwyczajny myszak a masz może inne ujęcie?
Masz porównanie z lewej zwyczajny z prawej włochaty.
Najlepiej takie ujęcie żeby było widać skoki lub ogon.
Użytkownik FotoDam edytował ten post 04 lutego 2017 - 13:58
Napisano 04 lutego 2017 - 15:52
@Nieznany, też przyłączam się do prośby o jakiekolwiek inne ujęcie (nie musi być dobre, czasem z rozmazanych nieostrych ujęć też można oznaczyć), ale wg mnie to jak najbardziej może być włochaty (ciemny brzuch)
Ja osobiście daję 95% że to zwyczajny.
@Nieznany Odwrotnie u włochatego wierzch ma być ciemniejszy.
Napisano 04 lutego 2017 - 16:18
?
Odwrotnie u włochatego wierzch ma być ciemniejszy
Młode włochate mają właśnie wyraźny ciemny brzuch. Nie mam pod ręką książek, ale zdaje się, że u włochatego podobnie jak u zwyczajnego tęczówka jest jaśniejsza u młodziaków, więc ten osobnik jest młody. @FotoDam, ten ptak z Twojego zdjęcia jest prawdopodobnie dorosłym samcem (masz ujęcie ogona?), u tego gatunku samce, samice i młode wyglądają różnie. Samce są jaśniejsze z wierzchu.
Tutaj do pooglądania i porównania myszołowy włochate:
http://www.birdwatch...s/zdjecie/21588
http://www.birdwatch...s/zdjecie/10515
http://www.tarsiger....C&species=11170 a tutaj sporo zdjęć, część podpisana wiekiem/płcią
Napisano 04 lutego 2017 - 18:30
Na mojej fotce to dorosła samica myszołowa włochatego lecz zdjęcia które teraz dodałeś także wskazują mi na niego.
Napisano 04 lutego 2017 - 19:43
@Nieznany, zdjęcia palce lizać Czemu ich wszystkich od razu nie pokazałeś? Teraz bez wątpliwości widać, że to młody myszołów włochaty - na gatunek jednoznacznie wskazują opierzone skoki widoczne na ostatnim zdjęciu, a na wiek - szeroki rozmyty brązowy pas na ogonie (dorosłe mają wyraźniej odgraniczony i czarny). Swoją drogą podoba mi się pierwsze zdjęcie z drugiego posta, ciekawa poza
edit: @FotoDam, po czym oznaczyłeś swojego myszołowa jako samicę? Ptak ma dość jasny brzuch, i ta odrobina ogona widoczna na zdjęciu wydaje się mieć kilka ciemnych prążków. Masz może inne ujęcia, z widocznymi sterówkami?
Użytkownik JK edytował ten post 04 lutego 2017 - 19:47
Napisano 04 lutego 2017 - 20:09
@JK Myślałem że to jedno wystarczy do identyfikacji. Mam sporo myszołów przy czatowni.
Ten kiedyś przesiadywał na drzewie i wydał mi się podejrzany. Dzisiaj wylądował na śniadanie i uznałem że to może być włochaty.
Dziękuje za identyfikacje.
Wildlife Photography
Napisano 06 lutego 2017 - 10:19
zesc
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych