Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Co to za ptak? - Ptaki drapieżne

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2383 odpowiedzi w tym temacie

#541 Marcin D.

Marcin D.

Napisano 08 marca 2009 - 21:14

Miss M., to puszczyk. Puszczyki potrafią bardzo wcześnie przystępować do lęgów. W łagodne zimy młode mogą mieć już nawet w styczniu!
http://onephoto.net/...ser=52696&gal=1 Kilka moich zdjęć;-) Zapraszam!
Marcin Dyduch

#542 Miss M.

Miss M.
  • Użytkownik
  • 102 postów

Napisano 08 marca 2009 - 21:20

Dzięki Marcin D. Ale super :mrgreen: Mam puszczyak z 15min od domu :mrgreen: Szkoda tylko, że to prawie centrum Londynu a nie dzika puszcza :cry: A co do wieku, to strażnik z parku powiedział, że ten mały ma chyba ok 2 tyg. A wiesz ile młodych sie wykluwa? Nie wiem zbyt wiele na temat puszczyków, ale chyba muszę coś poczytać :mrgreen:

A tak się zastanawiam, że skoro potem wieczorem widziałam z pisklakiem dorosłego osobnika, to czy może to oznaczać, że one tam gniazdują? Dodam, że to park, dość duży i przy dobrej pogodzie dość zatłoczony, ale te drzewa znajdują sie z dala od ścieżek, i ogólnie wydaje się, że ludzie zbyt blisko tam nie podchodzą.
D80 + N18-70 + okazjonalnie N60/2.8 micro siostry:-) + mnóstwo chęci i zapału + mało czasu [time flies...]

#543 Marcin D.

Marcin D.

Napisano 08 marca 2009 - 21:27

Zgadza się, ten pisklak ma ok 2 tyg.
Zapewne na tym lub na jakimś sąsiednim drzewie ma dziuple/gniazdo.
Puszczyki składają od 1-2 jaj ;-)
POzdrawiam
Marcin Dyduch

#544 Birkof

Birkof
  • Użytkownik
  • 615 postów

Napisano 10 marca 2009 - 13:20

Witam
Pytanie odnośnie gniazda, czy jest to gniazdo myszołowa, czy raczej nie ? i czy jest to możliwe że już zrobił czy jest to z zeszłego roku ? Czy wracają do starych gniazd jak bieliki ?

95.
Dołączona grafika

96.
Dołączona grafika

#545 Vulpes (Marek Skruch)

Vulpes

Napisano 10 marca 2009 - 15:50

Trudno powiedzieć na pewno czyje to gniazdo. Może to być dzieło myszołowa, może innego ptaka drapieżnego, może kruka, a może i bociana czarnego. Pewny będziesz wówczas gdy zobaczysz na tym gnieździe lokatora. Jednak raczej staraj się nie przebywać teraz przy tym gnieździe bo możesz odstraszyć ptaki i nie przystapia do lęgów w tym miejscu.
Myszołowy mogą zarówno korzystać ze starych gniazd jak i mogą tez budować nowe. Inne drapiezniki także. Często mają kilka gniazd i wykorzystują je na zmianę.
<strong class='bbc'><span style='font-size: 10px;'>Pentaxy dwa i kupa szkła ;)</span></strong><br />
<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]

#546 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 10 marca 2009 - 18:47

Moim zdaniem to gniazdo jest za nisko dla drapieżnika.Może kruk.Ale do końca nie wiem, nie jestem ekspertem.

#547 Birkof

Birkof
  • Użytkownik
  • 615 postów

Napisano 10 marca 2009 - 21:16

Jako ciekawostkę dodam, że w chwili gdy fotografowałem przedstawione na zdjęciach gniazdo nad moją głową , powiedzmy 60-70m pojawił się szybujący myszołów, nie wiem czy to zbieg okoliczności czy to poprostu jego gniazdo ?!

#548 Dunadan

Dunadan

Napisano 11 marca 2009 - 09:41

Birkof, najlepiej nie męczyć tego miejsca za bardzo... ale jeśli się tam jeszcze pojawisz to zerknij co leży pod gniazdem - to może wiele powiedzieć.

:ninja:

#549 Birkof

Birkof
  • Użytkownik
  • 615 postów

Napisano 11 marca 2009 - 10:33

Pod gniazdem patrzyłem zanim zdjąłem dekiel z obiektywu :) nic nie znalazłem, żadnych szczątek tylko ściółka

#550 Vulpes (Marek Skruch)

Vulpes

Napisano 11 marca 2009 - 12:41

Przyjdź w to miejsce za miesiąc a zobaczysz może ptaki a pod gniazdem np. lotki czy sterówki pierzącej się samicy. Do tego czasu uzbrój się w cierpliwość ;-)
<strong class='bbc'><span style='font-size: 10px;'>Pentaxy dwa i kupa szkła ;)</span></strong><br />
<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]

#551 Marcin D.

Marcin D.

Napisano 11 marca 2009 - 13:53

Gniazdo bociana czarnego wygląda trochę inaczej i w innym miejscu je umiejscawia. Wg. mnie to gniazdo kruka. A przelatujący myszołów mógł być przypadkiem ;-)
Marcin Dyduch

#552 Birkof

Birkof
  • Użytkownik
  • 615 postów

Napisano 14 marca 2009 - 20:10

Witam
Wydaje mi się że to kruk...ale widzę że porwał jajo ? o tej porze ? i takie duże czyje ?

97
Dołączona grafika

#553 Vulpes (Marek Skruch)

Vulpes

Napisano 14 marca 2009 - 20:15

czyje ?

kurze ;-)

#554 Birkof

Birkof
  • Użytkownik
  • 615 postów

Napisano 14 marca 2009 - 20:17

wątpię...w pobliżu kilku kilometrów nie ma żadnych gospodarstw, myślę że to dzikiej kaczki

#555 Marek__ZZ

Marek__ZZ
  • Użytkownik
  • 542 postów

Napisano 14 marca 2009 - 20:46

...a może jest ...pole golfowe... :mrgreen:
przypominam że malarstwo Vincenta van Gogha było dla współczesnych nic nie warte

#556 fotoalfa300

fotoalfa300
  • Małomówny
  • 14 postów

Napisano 02 kwietnia 2009 - 16:29

witam, czy moze ktos powiedziec co to za ptak?? latal nisko nad ziemia (ok.4m) i czesto szybowal zataczajac kola i inne nieregularne ksztalty. Waham sie miedzy samcem błotniaka stawowego i kanią rudą, a moze inne propozycje?? Z góry dziekuje za odpowiedz. aha, rozpietosc skrzydel 1-1,5m, trudno bylo ocenic.
98.
Dołączona grafika

[/b]

#557 Birkof

Birkof
  • Użytkownik
  • 615 postów

Napisano 02 kwietnia 2009 - 16:41

według mnie to błotniak ale nie mam 100% pewności, kania ma ogon jak "jaskółka"

#558 niemar

niemar

Napisano 02 kwietnia 2009 - 17:30

Kania na 100% odpada, bo ma "wcięty" ogon, a tu jest ewidentnie wypukły (mówie o zaokrąglonym końcu).

Canon 5DIV, 6DII, 7DII, 50D, 40D, EF 17-40L, EF 400/5.6L, EF 70-200/4L, EF 24-70L, 85/1.8, YH324C.

#559 Birkof

Birkof
  • Użytkownik
  • 615 postów

Napisano 02 kwietnia 2009 - 18:01

a więc to błotniak stawowy

#560 fotoalfa300

fotoalfa300
  • Małomówny
  • 14 postów

Napisano 02 kwietnia 2009 - 19:18

dzięki Panowie za pomoc