Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Kwiecień 2009

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
705 odpowiedzi w tym temacie

#301 sebaok

sebaok

Napisano 12 kwietnia 2009 - 07:26

Teraz jest.

#302 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 12 kwietnia 2009 - 18:17

matzone, świstun na 296 świetny !!!

#303 damian2000 (Damian Bednarz)

damian2000

Napisano 12 kwietnia 2009 - 18:55

Czekałem na sarny a bażant znów szedł o tej samej godzinie. Jutro zaczaje się z niższej perspektywy na bażanta.

299
Dołączona grafika

300
Dołączona grafika

301
Dołączona grafika

#304 pkokocinski7

pkokocinski7
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 12 kwietnia 2009 - 19:17

Oto moje foty z "leżenia plackiem"...w moim niezastąpionym ghile... ten szum zgryzanej trawki...ah... pierwasza konkretna zasiadka, acz tylko na godzinkę... bo wyjazd był..ale i tak coś się złapało... razem wyszło 21 sarniaków, ale tylko kozły pozowały, tu te spsprane ujęcia, reszta w tematycznych...

302.
Dołączona grafika

303.
Dołączona grafika

304.
Dołączona grafika
Przygotowywania do sezonu letniego w pełni: maskowanie jest, statyw też, tylko czatownie w budowie!

#305 moby dick

moby dick

Napisano 12 kwietnia 2009 - 19:39

pkokocinski7 bardzo udana wyprawa, widać, że strój się sprawdza.

305
Dołączona grafika

306
Dołączona grafika
Canon 7D; C 400/5.6 L; Benro gh-2; Patrol GR

#306 unkas

unkas
  • Użytkownik
  • 791 postów

Napisano 12 kwietnia 2009 - 20:18

Dziękuję za miłe komentarze. Prawde powiedziawszy to myślałem, że zdjęcia mocno przeciętne

unkas, rozumiem, że idziesz o jakiejś porze w pole kładziesz się i zalegasz tak przez kilka godzin ? zakładasz siatkę na siebie ?

Qelka, kiedyś pisałem, że staram się robić zdjęcia na dwa sposoby - na żywioł z podchodu i metodycznie - w zalezności od gatunku. Wybieram wtedy skrawk terenu , gdzie wiem że zwierzyna bytuje (najczęściej robie zdjęcia w obwodach mojego koła) i przez kilka dni obserwuję co, gdzie i kiedy wychodzi. Rysyję na karce kazde przejście i pojawienie się interesującego mnie zwierzaka i po kilku wypadach w teren wychodza pewne prawidłowości. Czytam tropy i "wagi" (takie hmm.. ciągi) zwierzaków, zapamiętuję miejsca gdzie się na chwilę zatrzymują. Uwzględniam wiatr i światło.
W przypadku kogutów na tokach da się zauważyć, że mają stałe pory owiedzanai różnych miejsc, przebywają w nich jakiś czas i na zmianę żerują i pieją.
Sarny mają jeszcze te same miejaca żerowania co zimą ( u mnie) ale powoli kozły zaczynają obejmowac rewiry i rudle sie rozpadają na mąłe rodzinne.
Zające nawet ruszone z miejsca zalegania po kilkunastu minutach wracają. Zając porusza się w kawdracie do 1 km.
Liszki zacyznają żerować w ciągu dnia i wcześnie wychodzić na żer - trasy wybierają w zalezności od kierunku wiatru.
Nie wiem jak z foceniem innych zwierzaków, ale ja do zwirzyny łownej od wiosny nie stosuję czatowni - maskujący strój (maskowanie twarzy i rąk ważne), sprzyjajacy wiatr i bezruch (podstawa) wystarczają.
To se popisałem

AAA własnie - dziś byłem w rodzinnych stronach - mała wioska na północy Mazowsza - włócyzłem się z aparatem kiedy podjechał do mnie przez łąki samochód - specjalnie do mnie... Wyszedł człowiek - jak się okazało rolnik z sąsiedniej wioski - i zaczął pytac o zdjęcia i td. I nagle mówi "A wie pan, ja to wiem że taki chłopak piękne zdjęcia robi, w internecie przeglądam na lowiecki.pl"
Coś mnie tknęło i pytam czy pamięta jego dane - odpowiada, że "seba jakośtam"
Pytam "seba88????" - "Oooo własnie - ten sam"
Sebaok..... jesteś sławny naprawdę.....
Bo trzeba wiedzić, że to o naszego forumowego sebaok'a się pytał!!!!!
Nieźle, prawda? Rolnik na małej mazowieckiej wsi pyta rozprawia i podziwia zdjęcia sebaok....

No i żeby nie przynudzać - dzisiejszy szaraczek

307.

Dołączona grafika

Fuji s5600 (50d + Sigma 100-300 f/4 w fazie testów...).

#307 sebaok

sebaok

Napisano 12 kwietnia 2009 - 20:36

AAA własnie - dziś byłem w rodzinnych stronach - mała wioska na północy Mazowsza - włócyzłem się z aparatem kiedy podjechał do mnie przez łąki samochód - specjalnie do mnie... Wyszedł człowiek - jak się okazało rolnik z sąsiedniej wioski - i zaczął pytac o zdjęcia i td. I nagle mówi "A wie pan, ja to wiem że taki chłopak piękne zdjęcia robi, w internecie przeglądam na lowiecki.pl"
Coś mnie tknęło i pytam czy pamięta jego dane - odpowiada, że "seba jakośtam"
Pytam "seba88????" - "Oooo własnie - ten sam"
Sebaok..... jesteś sławny naprawdę.....
Bo trzeba wiedzić, że to o naszego forumowego sebaok'a się pytał!!!!!
Nieźle, prawda? Rolnik na małej mazowieckiej wsi pyta rozprawia i podziwia zdjęcia sebaok....

Miło :-D

#308 sky

sky
  • Małomówny
  • 36 postów

Napisano 12 kwietnia 2009 - 20:41

Dziś spacer z miłą niespodzianką.

308.
Dołączona grafika

309. Uciekające krakwy, zamaskowały się w trzcinach i w ogóle ich nie widziałam :roll:
Dołączona grafika

310. :mrgreen:
Dołączona grafika

#309 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 12 kwietnia 2009 - 21:06

sky, piekne te lecace kaczuchy.

a ja wlasnie dzis zauwazyelm, ze gdy niektorzy sa na etapie wykanczania wlasnego gniazdka...

311.

Dołączona grafika

312. to niektorzy juz maja wlasna dzieciarnie :-)

Dołączona grafika

nikon d90 + nikkor 18-105 VR II + nikkor 70-300 VR II + sigma 150-500 APO DG HSM OS + 10 mm f/2.8 EX DC FISHEYE HSM
http://msmolarc.republika.pl

#310 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 12 kwietnia 2009 - 21:53

podoba mi się 312

313.
Dołączona grafika

314.
Dołączona grafika

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#311 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 12 kwietnia 2009 - 21:59

Qelka, czemu 313 takze nie wrzucilas do tematycznych ??? super jest !!!
piekne kolory na 314
u mnie dzisiaj slonce sie zbuntowalo :-(
nikon d90 + nikkor 18-105 VR II + nikkor 70-300 VR II + sigma 150-500 APO DG HSM OS + 10 mm f/2.8 EX DC FISHEYE HSM

#312 pkokocinski7

pkokocinski7
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 12 kwietnia 2009 - 22:01

U mnie wyszło dopiero wieczorem... ale na sarniaki jeszcze zdążyłem... ale za to jutro cały dzień... niema to jak święta w lesie...
Ale kiedy jak nie teraz chodzić....jeszcze niedługo mam egzaminy... :-x
Przygotowywania do sezonu letniego w pełni: maskowanie jest, statyw też, tylko czatownie w budowie!

#313 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 12 kwietnia 2009 - 22:04

e tam ciężko się fotografuje przy takim świetle, wolę trochę chmury ;-) ja niestety jestem ograniczona nie mogę nigdzie jechać bo mężu pracuje całe święta i nie mam z kim małego zostawić. Pozostaje mi sie pobawić ptaszkami pod domem. Ciężko z tymi cholernikami bo zalatują z częstotliwością jeden na godzinę. Grubodzioby słyszę ale strasznie ostrożne są jeden minimalny ruch okiem i już ich nie ma na następną godzinę.

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#314 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 12 kwietnia 2009 - 22:05

Qelka, takie zdjecia ze szkodnikiem u boku, no no no !!!

#315 pkokocinski7

pkokocinski7
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 13 kwietnia 2009 - 07:31

Qelka, dzwoniec rzeczywiście ładniutki...

e tam ciężko się fotografuje przy takim świetle, wolę trochę chmury

popieram...albo przy zachodzie słońca... jeszcze idzie.Nienawidzę ostrego słońca..

#316 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 13 kwietnia 2009 - 09:48

Qelka, dzwoniec ładny ale dzwoniec z ziębą w tle taki przyjemniejszy, naturalny.
Wesołych Świąt

#317 DS71

DS71
  • Użytkownik
  • 83 postów

Napisano 13 kwietnia 2009 - 11:05

Dzisiejsze, również robione przed domem :-P
315.
Dołączona grafika
316.
Dołączona grafika
317.
Dołączona grafika

#318 darrc

darrc
  • Małomówny
  • 1 postów

Napisano 13 kwietnia 2009 - 17:43

318
Dołączona grafika
319
Dołączona grafika
pierwszy raz na forum, witam wszystkich, z dzisiejszego spaceru.

#319 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 13 kwietnia 2009 - 17:50

darrc, niezle otwarcie :-)

#320 pkokocinski7

pkokocinski7
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 13 kwietnia 2009 - 18:25

darrc, taaa... bardzooo niezłe...zwłaszcza 318 podoba się...