Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Jesienne krajobrazy.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
696 odpowiedzi w tym temacie

#261 Dunadan

Dunadan

Napisano 01 grudnia 2007 - 18:05

124 takie przeciętne... ale za to 125 jest już bardzo ciekawe! fajne rzeczy dzieją się w tle.

:ninja:

#262 baryla2215

baryla2215
  • Użytkownik
  • 61 postów

Napisano 01 grudnia 2007 - 19:09

125. jak dla mnie bardzo ciekawe i tajemnicze.

a teraz moje postrzeganie jesieni

126.
Dołączona grafika
sony a100, a700 + kilka szkiełek

#263 korba

korba
  • Użytkownik
  • 888 postów

Napisano 01 grudnia 2007 - 19:53

Zdjęcie za duże ale dzięki temu tak długo mi się ładowało, że liczyłem te cieniste pasy ... gdyby nie przewijały się przez całą fotkę dostałbyś negata ;-)
Tak wygląda ciekawie choć niewiele się dzieje i pojawiają się przepały :-D
Canon 400D + Tamron 55-200 i coś krótszego (50 1.8)

#264 baryla2215

baryla2215
  • Użytkownik
  • 61 postów

Napisano 01 grudnia 2007 - 20:02

Zdjęcie za duże ale dzięki temu tak długo mi się ładowało, że liczyłem te cieniste pasy ... gdyby nie przewijały się przez całą fotkę dostałbyś negata ;-)
Tak wygląda ciekawie choć niewiele się dzieje i pojawiają się przepały :-D

niewiele się dzieje? 50 różnych wzorów liści na 1 m2 wody a dla Ciebie to niewiele? a do tego jeszcze łupiny kasztanów i piórka chyba kacze nie wspominając już o roślinności podwodnej ;-)

#265 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 01 grudnia 2007 - 20:09

niewiele się dzieje? 50 różnych wzorów liści na 1 m2 wody a dla Ciebie to niewiele? a do tego jeszcze łupiny kasztanów i piórka chyba kacze nie wspominając już o roślinności podwodnej

I o to właśnie chodzi. Nie zawsze więcej oznacza lepiej...Masz spory bałagan w kadrze, nie wiem na czym mam zawiesić wzrok, o przepałach nie mówiąc...Jednym słowem dla mnie jest to pstryk...Ale próbuj dalej, napewno będzie lepiej....
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#266 korba

korba
  • Użytkownik
  • 888 postów

Napisano 01 grudnia 2007 - 20:29

baryla2215, to nie puzzle w stylu "Gdzie jest Wally?"
Obiektów jest masa to prawda, nie ma jednak tematu przewodniego :-)

Cienie w paski dają fajny efekt, naprawdę to mi się podoba ale brakuje czegoś, jakiegoś głównego elementu
Canon 400D + Tamron 55-200 i coś krótszego (50 1.8)

#267 Monastor

Monastor

Napisano 01 grudnia 2007 - 21:35

Powinieneś był albo pójść w zupełny minimalizm (pasuje do tego pomysł z cieniami), albo przedstawić temat w typowy sposób, ukazując szczegóły. Chyba nie mogłeś się zdecydować i wyszło szczerze mówiąc kiepsko :-/

#268 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 01 grudnia 2007 - 22:06

124 i 125 mi się podobają. Fajnie oddałeś klimat jesieni :-)

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#269 baryla2215

baryla2215
  • Użytkownik
  • 61 postów

Napisano 01 grudnia 2007 - 22:13

wybaczcie ale nie mogę się z Wami zgodzić. Na zdjęciu jest jeden temat przewodni mianowicie jest nim jesień. I tu zaczyna się dopiero szkopół ponieważ każdy z nas ma swój pogląd na jesień. Dla każdego z nas jesień jest inna, różna inaczej ją postrzegamy. Kwalifikowanie wszystkich do jednego worka (w kwestii skojarzeń jesieni) jest moim zdaniem nieodpowiednie. Napisałem, że to jest moje postrzeganie jesieni. Rozumiem, że wypowiadacie się w kwestii pewnych technicznych schematów przedstawiania fotografii. Macie do tego prawo ale wybaczcie, jednak dla mnie temat jest jasny, jest nim jesień. Nawet jeśli ten temat przedstawił bym w formie portretu czy jakiejkolwiek innej, to są to moje skojarzenia. Staram się nie zamykać w jednym schemacie. Teraz kwestia techniczna "pstryku" to mi fotka podoba się taka jaka jest, co wcale nie znaczy, że nie chcę słuchać sugestii bardziej doświadczonych osób, sugestie mile widziane, bo dzięki nim następnym razem wykonując takie zdjęcie zacznę się zastanawiać jeszcze o kilku innych kwestiach które przy tej fotografii nieświadomie pominąłem.
Pozdrawiam i mam nadzieje, że nikogo nie obrażam bowiem daleki jestem od tego. ;-)

#270 Mortis

Mortis

Napisano 01 grudnia 2007 - 22:33

bo dzięki nim następnym razem wykonując takie zdjęcie zacznę się zastanawiać jeszcze o kilku innych kwestiach które przy tej fotografii nieświadomie pominąłem.

centralny kadr :) no i nie wiem co dokladnie chciales uzyskac, ale generalnie poziome pasy na zdjeciu (nie wazne czym sa) wywoluja wrazenie 'statycznosci', 'ciezkosci' kadru.. Moim zdaniem to troszeczke gryzie sie z agresywna żólcią lisci. to takie moja skromna opinia :)
World is a lonely place - you're on your own.

#271 BlueDun

BlueDun

Napisano 01 grudnia 2007 - 22:43

baryla2215, jak by ci sie nie podobała , to bys jej nie pokazywał , jednak krytyka jest jak najbardziej na miejscu , mi sie te pasy podobaja , ogolnie mi sie podoba ,ze dostrzegasz takie subtelne organizacje przestrzeni , + niebieska nakretka od butelki imho jest także :mrgreen:
Zgodnie z punktem 7. regulaminu, ten użytkownik został usunięty z forum.

#272 baryla2215

baryla2215
  • Użytkownik
  • 61 postów

Napisano 02 grudnia 2007 - 12:58

baryla2215, jak by ci sie nie podobała , to bys jej nie pokazywał , jednak krytyka jest jak najbardziej na miejscu , mi sie te pasy podobaja , ogolnie mi sie podoba ,ze dostrzegasz takie subtelne organizacje przestrzeni , + niebieska nakretka od butelki imho jest także :mrgreen:

oczywiście, że i nakrętka się znalazła to przecież warszawskie łazienki a tam oprócz przyrody można znaleźć i okruchy cywilizacji. Nie neguję krytyki jako konstruktywnego spojrzenia nie zgadzam się jednak na zaszufladkowanie, że np. jesień winna być pokazana tak i tak. Na to nie ma mojej zgody. Jesień jest taka jaką ja ją widzę. ;-)

#273 Monika

Monika

Napisano 10 grudnia 2007 - 10:59

Po ostatnich opadach śniegu już prawie nic nie zostało. Chodząc dolinami roztacza się widok iście jesienny.
Dolina Kluczwody:
127. Dołączona grafika

i jeszcze jedno:
128. Dołączona grafika

#274 Dunadan

Dunadan

Napisano 10 grudnia 2007 - 12:53

Monika, zastanawiam się po co to 128... ten szlaban jest mało ciekawy ;-)

:ninja:

#275 Roby

Roby

Napisano 10 grudnia 2007 - 13:14

zastanawiam się po co to 128...

No właśnie poszedłbym za szlaban i tam cyknął. Wprawdzie na tym jest pewien kontrast i jeden z częstych elementów w lesie, ale jakoś tak średnio się to widzi.
Ps. Zdjęcie jest nieco za 'ciężkie'.

#276 itula

itula

Napisano 10 grudnia 2007 - 13:32

moim zdaniem oba zdjęcia są kiepskie. Tematem 127 jest jakaś wątpliwej urody kałuża i kładka pokazana z góry - no nie wiem co tu pisać po prostu nic tu ciekawego nie ma, 128 - kawałek przeciętnego zimowego a nie jesiennego lasu no i w dodatku ten okropny szlaban :-(

#277 cosford

cosford

Napisano 10 grudnia 2007 - 17:20

127 takie sobie foto.
128 ciekawe - szlaban spełnia rolę symboliczną - prawda Moniko ?

Pozdrowienia

#278 grabeer

grabeer

Napisano 10 grudnia 2007 - 17:21

129.

Dołączona grafika
przyjemnej lektury....
130.
z tego samego wypadu-mi siępodoba nie wiem jak Wam a nie wiedziałem gdzie ta fotkę przypiąć ;)

Dołączona grafika

#279 BlueDun

BlueDun

Napisano 10 grudnia 2007 - 17:27

grabeer, fajnie wsysa :hophop:
Zgodnie z punktem 7. regulaminu, ten użytkownik został usunięty z forum.

#280 Monika

Monika

Napisano 10 grudnia 2007 - 17:58

itula, rozumiem, że zdjęcia nie przypadły Ci do gustu i na pewno dużo im brakuje do DOBRYCH zdjęć, ale staram się jak mogę. A przy nauce różnie to wychodzi. A za tą "kałużę" gniewam się na Ciebie strasznie :evil: - to potok zwany Kluczwodą

szlaban spełnia rolę symboliczną

Dokładnie, ale nie każdy musi właśnie tak go odbierać ;-)

Acha, Roby zdjęcie odchudziłam :-)