@Czahary - pytasz o stabilizację. Powiem tak, dosyć mocno obawiałem się, że mój obiektyw przy ogniskowej 400mm bez stabilizacji będzie trudny do opanowania. Nie ma strachu, nawet z ręki można robić zdjęcia przy odpowiednio krótkim czasie. Więc jak podoba się Tobie jakiś obiektyw a nie ma on stabilizacji, to ja bym brał. Zważywszy, że cena takiego obiektywu może być znacznie mniejsza niż tego samego ale z IS.
Nadal Kolega nie pisze co chciałby fotografować. Trudno będzie doradzić coś w kwestii obiektywu jak brakuje takiej informacji.
Musi się też Kolega zastanowić, czy brać obiektyw stało ogniskowy, czy też zooma. Różnica jest taka (oprócz tej oczywistej), że inaczej one prezentują bokeh. Stałki są też bardziej ostre. Dla mnie np. kwestia pięknego bokeh'u i super ostrości była najważniejsza dlatego zdecydowałem się na stałkę.
I jeszcze na koniec. Tak sobie kiedyś myślałem, co bym kupił jak bym miał bardzo ograniczony budżet. I chyba bym się zdecydował na jakiegoś Nikona np. D200 lub Canona 40D (ew. nieco wyżej Nikon D300 lub Canon 7D) a do tego obiektyw Tamron 70-300 Di Vc USD - proszę tylko nie pomylić tego obiektywu z podobnym ale bez tych wszystkich symboli na końcu. Można go dostać już od 800zł, piszą ludzie że jest dość ostry no i ma stabilizację.
P.S. Pisze Kolega 700-800 zł za D40 i D60. To trochę za dużo (ale puszki warte rozważenia, mimo że już wiekowe). Proszę rzucić okiem na Allegro i OLX i szukać z niskim przebiegiem. Za mojego Canona 40D z 2 obiektywami i gripem oraz kartą dałem 900zł. Do tego wszsytkie kabelki, pudełko, ładowarka, płyta, książeczka itp. Ja bym nie kupował, jak ktoś nie ma pudełka z całym "sklepowym" wyposażeniem, albo jak wystawia aparat, który leży na podłodze lub ma rysy na obudowie. To są drobne rzeczy ale świadczą o tym, że właściciel nie dbał wystarczająco o swój sprzęt.
No i najważniejsze. Proszę się nie zniechęcać w rzucaniu palenia. Teraz przynajmniej będzie dobra motywacja aby to zrobić - powodzenia.
Użytkownik JohnyH edytował ten post 26 marca 2016 - 11:16