Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Proszę o pomoc w kupnie sprzętu.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1155 odpowiedzi w tym temacie

#761 JohnyH (Jan)

JohnyH
  • Użytkownik
  • 185 postów

Napisano 30 marca 2016 - 20:42

ZGODA ZALECA SIĘ A NIE ŻE SIĘ NIE DA JAK NAPISAŁEŚ.

Ps. Jeżeli masz model blisko obiektywu to wtedy zdjęcie jest ostre i widać każdy szczegół (a więc bezsens go podpinać) lecz jeżeli ktoś robi zdjęcia z dużych odległości to przy takich dystansach i tak jakość słabnie i wtedy telekonwerter ma rację bytu zawsze fotografowany obiekt jest sporo bliżej i to już według mnie duży plus a zdjęcie czy gorszej jakości? może i lepsze takie jest moje zdanie a zwłaszcza to że wypróbowałem osobiście.

Chyba szanowny Kolega przeczytał zbyt pośpiesznie. Napisałem przecież na samym początku, że: "Oczywiście fizycznie można sobie podpiąć do czego tylko dusza zapragnie ale chyba nie o to chodzi."

Druga sprawa, to nie rozumiem dlaczego Kolega nie zgadza się do końca ze stwierdzeniem, że obiektyw powinien mieć na końcu nie więcej jak f4,0. Wynikowa przysłona będzie przecież iloczynem krotności TC i aktualnej przysłony. A wiemy, że dla większości puszek (tych starszych w szczególności) nie możemy przekroczyć f5,6. Jeżeli coś piszę nie tak, to prosił bym o poparcie swojej tezy, może się czegoś nowego nauczymy  - mówię poważnie, nie ironizuję.

C40D - C5D - C400/5,6 - C17-40/4,0L - C85/1,8

#762 FotoDam (Damian Kwasek)

FotoDam

Napisano 31 marca 2016 - 04:16

Druga sprawa, to nie rozumiem dlaczego Kolega nie zgadza się do końca ze stwierdzeniem, że obiektyw powinien mieć na końcu nie więcej jak f4,0. Wynikowa przysłona będzie przecież iloczynem krotności TC i aktualnej przysłony. A wiemy, że dla większości puszek (tych starszych w szczególności) nie możemy przekroczyć f5,6. Jeżeli coś piszę nie tak, to prosił bym o poparcie swojej tezy, może się czegoś nowego nauczymy  - mówię poważnie, nie ironizuję.

Nie do końca bo właśnie jest tak jak kolega pisze tylko w przypadku starych puszek w nowszych modelach spokojnie można przekroczyć 5,6 i wszystko działa normalnie tak jest bynajmniej u mnie a co do jakości to nie zgodzę się z opiniami że po podpięciu telekonwentera jakość spada drastycznie. 

Proszę bardzo zdjęcie pliszki zrobione z ręki przy f8 i czy jakość dała du....y? nie sądzę.

fu73bp.jpg

Użytkownik FotoDam edytował ten post 31 marca 2016 - 04:18

#763 rafisko

rafisko
  • Użytkownik
  • 208 postów

Napisano 31 marca 2016 - 07:26

@FotoDam bynajmniej=wcale pewnie chciałeś napisać przynajmniej ;)

W 1D AF też działa do f/8.
Ale w wielu mniej zaawansowanych puszkach nie działa...

#764 FotoDam (Damian Kwasek)

FotoDam

Napisano 31 marca 2016 - 09:47

@FotoDam bynajmniej=wcale pewnie chciałeś napisać przynajmniej

Wiem co chciałem napisać właśnie bynajmniej.

W 1D AF też działa do f/8.

Bo to Canon nie znam się na nich za bardzo i nie przepadam za nimi, kiedyś dawno przygodę zaczynałem na canonach i szybko przesiadłem się na nikona i nie żałuję.

#765 rafisko

rafisko
  • Użytkownik
  • 208 postów

Napisano 31 marca 2016 - 11:06

Wiem co chciałem napisać właśnie bynajmniej.

To wybacz ale nie zmienia to faktu, że ta wypowiedź jest nie spójna i nie logiczna...

Bynajmniej nie mam w zamiarze uczyć Cię polszczyzny.
Przynajmniej deko się znam na canonach ;)

#766 FotoDam (Damian Kwasek)

FotoDam

Napisano 31 marca 2016 - 11:27

Przynajmniej deko się znam na canonach

I zachowaj to dla siebie, będzie temat o Canonach zobaczymy twoją moc bo oczytany to ty jesteś a to nie idzie w parze z praktyką i umiejętnościami.

#767 JohnyH (Jan)

JohnyH
  • Użytkownik
  • 185 postów

Napisano 31 marca 2016 - 12:17

Panowie, proponuję trochę powstrzymać emocje.

Kolega Czahary na razie nie odpowiada więc zaczekajmy spokojnie na kolejne pytania.

#768 Czahary

Czahary
  • Małomówny
  • 15 postów

Napisano 31 marca 2016 - 13:25

Nie odpowiadam, dlatego że czytam :)

Na razie, nie zamierzam kupować telekonwertera. To będzie raczej zakup w ramach rozszerzenia, takie vario.

Tak jak napisałem wcześniej, zainteresował mnie Canon 50D. Miałem kiedyś lustrzankę tej firmy (analogową-amatorską) i poza wieloma zaletami, miała i swoje wady; bardzo drogie akumulatorki (nie miałem ładowarki) o krótkiej żywotności i nieszczelny korpus. Dużo czasu spędzałem na jej czyszczeniu.

Poczytałem trochę o 50D i zastanawia mnie, czy rzeczywiście migawka jest bardzo głośna, i czy 9 polowy AF jest wystarczająco dobry do robienia zdjęć gdzie obiekt żwawo się porusza.

#769 JohnyH (Jan)

JohnyH
  • Użytkownik
  • 185 postów

Napisano 31 marca 2016 - 13:55

C50D do dobry aparat. Ja mam 40D i jestem z niego zadowolony a co dopiero 50D.

Nie zdecydowałem się jednak na ten model, gdyż jeden z naszych kolegów forumowiczów przestrzegł mnie, że w tym modelu bywa awaryjny spust migawki. I w zasadzie był to jedyny powód, dla którego wziąłem model niższy.

#770 Czahary

Czahary
  • Małomówny
  • 15 postów

Napisano 31 marca 2016 - 14:06

Johny, głośno pracuje Ci migawka?

#771 Arti (Piotrek)

Arti
  • Użytkownik
  • 1 268 postów

Napisano 31 marca 2016 - 14:14

głośno pracuje Ci migawka

;)

#772 Czahary

Czahary
  • Małomówny
  • 15 postów

Napisano 31 marca 2016 - 14:29

:)

W takim razie edytuję drugą część pytania; "czy 9 polowy AF jest wystarczająco dobry do robienia zdjęć gdzie obiekt żwawo się porusza"

.... czy 9 polowy AF jest wystarczająco dobry (szybki) do robienia zdjęć gdzie obiekt bardzo, bardzo żwawo się porusza?

#773 Arti (Piotrek)

Arti
  • Użytkownik
  • 1 268 postów

Napisano 31 marca 2016 - 14:35

Nie miałem nigdy Canona, ale wg testów na optyczne.pl powinien dać radę.

cytat:

"Poziom skuteczności AF jaki prezentuje 50D jest bliski temu co oferuje Canon 1D Mark III. Podobnie, choć nieco gorzej, wypada na przykład na tle Nikona D3. Lekką przewagę 50D widać natomiast w stosunku do niższego modelu EOS-a 450D, czy Nikona D300.

Przy okazji omawiania skuteczności systemu ustawiania ostrości, należy wspomnieć o funkcji mikroregulacji AF. Aparat może zapamiętać ustawienia autofokusu dla 20 obiektywów. Regulacji dokonuje się na 40-stopniowej skali. Dzięki temu możemy korygować takie zjawisko jak back/front-focus, czyli ustawianie ostrości za lub przed obiektem."

http://www.optyczne....

#774 rafisko

rafisko
  • Użytkownik
  • 208 postów

Napisano 31 marca 2016 - 14:50

I zachowaj to dla siebie, będzie temat o Canonach zobaczymy twoją moc bo oczytany to ty jesteś a to nie idzie w parze z praktyką i umiejętnościami.

Widzisz nie każdy jest mistrzem Twojego formatu.

Możemy sie w portrecie zmierzyć;]

EDIT (wracając do tematu)
Rozważałem nawet wymianę 1d II na 50d, który ma lepsze wysokie iso i jest trochę mniejszy. W sumie jakbym nie znalazł okazji na 1 to pewnie kupiłbym właśnie 50, która zbierała i do dziś zbiera świetne recenzje. Faktem jest, że wali mogawką jak klapą od sracza i trudno znaleźć coś głośniejszego ;)
AF jest bardziej niż przyzwoity, daje sobie radę w ciemnych pomieszczeniach. Co do ilości punktów AF to na to nigdy nie zwracałem uwagi, bo korzystam tylko z centralnego. Jak masz 50 w fajnym stanie to kupuj. Będziesz zadowolony.

Użytkownik rafisko edytował ten post 31 marca 2016 - 14:58

#775 FotoDam (Damian Kwasek)

FotoDam

Napisano 31 marca 2016 - 15:56

Widzisz nie każdy jest mistrzem Twojego formatu.

Kolego rafisko fajnie by było gdybyś zachowywał ład i porządek tego forum a mianowicie jeśli wtrącasz się do danego posta to pisz w temacie a nie wyłapujesz literówki i uczysz ortografii jednym słowem pisz na temat czy pytanie które ktoś zadaje a nie wyskakujesz z całkiem innej beczki. ja osobiście jeśli widzę że temat mnie nie interesuje lub wiem że nie pomogę to nie zaśmiecam forum wyłapując błędów w pisowni bo nie o to tu chodzi a to żeby komuś pomóc czy poradzić. Chyba tak to jest skonstruowane?

Użytkownik FotoDam edytował ten post 31 marca 2016 - 15:57

#776 FotoDam (Damian Kwasek)

FotoDam

Napisano 31 marca 2016 - 15:59

Możemy sie w portrecie zmierzyć;]

Z miłą chęcią chociaż uważam że źle trafiłeś, to jest forum a nie wyścig kto zrobi lepsze zdjęcie.

#777 Czahary

Czahary
  • Małomówny
  • 15 postów

Napisano 31 marca 2016 - 16:43

Faktem jest, że wali mogawką jak klapą od sracza i trudno znaleźć coś głośniejszego ;)

WD40 ponoć cuda czyni. :) Przesmaruję, będzie ciszej.

ps. oczywiście żartuję. Głośna migawka to nie problem dla mnie. Mam nadzieję, że w przeciągu dwóch tygodni zakupię aparat.

#778 rafisko

rafisko
  • Użytkownik
  • 208 postów

Napisano 31 marca 2016 - 18:10

Kolego rafisko fajnie by było gdybyś zachowywał ład i porządek tego forum a mianowicie jeśli wtrącasz się do danego posta to pisz w temacie a nie wyłapujesz literówki i uczysz ortografii jednym słowem pisz na temat czy pytanie które ktoś zadaje a nie wyskakujesz z całkiem innej beczki. ja osobiście jeśli widzę że temat mnie nie interesuje lub wiem że nie pomogę to nie zaśmiecam forum wyłapując błędów w pisowni bo nie o to tu chodzi a to żeby komuś pomóc czy poradzić. Chyba tak to jest skonstruowane?

Make peace not war!
Wyluzuj, albo sie napij. Pomaga.

Nie wiem o co Tobie chodzi i nie chcę wiedzieć.
A forum to nie jest Twój prywatny folwark i pozwól innym mieć inne zdanie od własnego. Jeszcze mamy wolność słowa ;)

Na tym zakończę tą dyskusję. Amen.

Użytkownik rafisko edytował ten post 31 marca 2016 - 18:11

#779 FotoDam (Damian Kwasek)

FotoDam

Napisano 31 marca 2016 - 18:53

Jeszcze mamy wolność słowa

I tu się zgodzę, z tym że na temat kolego na temat to forum przyrodnicze a nie ortograficzne.

#780 nemos_22

nemos_22

Napisano 31 marca 2016 - 19:33

ten watek cieszy sie 7 letnia, wspaniala tradycja, troszke pokory Panowie  :D

Pentax k10d, kit 18-55, SMC A Pentax 70-210/4, pentacon 300/4