@laszlo111 jasne i naturalne jest to, że każdy z nas pragnie mieć jak najlepsze zdjęcia, ale po drodze jest też rozsądek.
I jasne jest to, że wszechobecny napompowany nowinkami marketing żeruje na gorących głowach wyciągając od ludzi ciężko zarobione pieniądze.
Jakość, która kosztuje bardzo duże pieniądze, bardzo często nie idzie w parze z przyjemnością oglądania tychże zdjęć. Jakość to kilka procent do ostrości i trochę mniejsze szumy, czy trochę lepszy AF.
To wszystko jest niewspółmiernie drogie. Dlatego obróbka zdjęć jest tu kluczem.
Zgodzę się z osobą, która gdzieś w czeluściach internetu napisała że: `kadr to 60%, resztę załatwia dobre przygotowanie zdjęcia`.
Co do wyboru bezlustra vs lustro, to wyłącznie kwestia ergonomii i przyzwyczajeń. Ja np. nie potrafię kadrować na LV, a i elektroniczny wizjer mnie drażni.
Wszystkie dzisiejsze (nowoczesne) aparaty fotograficzne są już bardzo blisko siebie i mają bardzo wyśrubowane parametry.
A tak wgle, to jakieś szaleństwo z tymi megapixelami. Coś tu jest nie tak. Po co aż tyle - np.50Mpx? Na stodole będzie ktoś wieszał te zdjęcia i oglądał z obory?
(Zostałem wychowany na wsi, więc nie jest to prztyk w tę stronę, bardzo lubię wieś. Właśnie wróciłem z własnej roli, bo mi ją mocno zachwaściło i narobiony jestem).
Widać, że nie ma dobrego pomysłu na rozwój technologii i brną w megapiskele. To celowe działanie rozdmuchanego marketingu, aby podejść klienta i napchać worek grubą kasą.
Popatrz sobie po internecie ile jest pięknych zdjęć które powstały przy użyciu np. Canona 40/50D, czy 7D czy serii 1D.
Potem spójrz na Nikona D3 czy D200, nie mówiąc o moim ulubionym Pentaxie (ale to już moje małe zboczenie).
Akurat nie przypadkowo wymieniłem te modele.
Do ptaków, przyrody ożywionej kupiłbym któryś z wymienionych przeze mnie aparatów (jest jeszcze Nikon D7200) i solidne jasne szkło. Nie pchałbym się w pełną klatkę.
Jeśli szkło, to chyba coś z Canona, bo Nikon poszybował w górę z cenami, aż za mocno MZ.
Reasumując.
Wstrzymałbym się na min. kwartał z decyzją, poczytał książki o obróbce, pooglądał w internecie, etc.
Dodatkowo ściągnij sobie na komputer takie zdjęcie, które bardzo ci się podoba i dąż do tego aby uzyskać podobny efekt na własnej fotografii.
Pod koniec tego okresu, zabierz łopatę i przekop ogródek, czy wykop wielki rów, wykarczuj drzewo - cokolwiek ciężkiego i fizycznego.
Po takiej robocie wgle nie myślałbym o zmianie systemu
A @Ariston podpowiada co wybrać dla Sony.
Wpadłem na Twój link. Powiem Ci, że niektóre masz minimalnie za ciemne. Tak o jedną działkę.
No i Sigma bardzo fajnie maluje (zawsze wolałem rysowanie Sigm od Tamronów). Masz świetnego żubra, żabę oraz kanion, więcej grzechów już nie pamiętam.
Naprawdę ładne kolory produkuje Ci ta puszeczka.
Powodzenia Szymon.