Właśnie jaki statyw polecacie do tego szkła Tamron 150-600mm..Budżet do 600zł.? (wiem ze trochę mało).
Osobiście wybrałem statyw firmy Triopo po kilku latach użytkowania z czystym sumieniem mogę tą firmę polecić.
W moim przypadku zagościł model: GT-3230X8C i współpracuje z głowicą B-2N.
Gdybym dziś miał zakupić kolejny statyw (nie zaleznie od firmy) z pewnością:
-ponownie wziąłbym karbonowy ( odczuwlnie lżejszy, w chłodne, zimne dni niezaleznie od miejsca chwytu nie przekazuje Ci zimna na dłonie tak jak róźne stopy metali).
-zwróciłbym uwagę na sposób rozkładania (czy regulacja wysokości odbywa się przez ścick skręcany czy "opaskowy", osobiście wolę skręcany na zasadzie gwintu nawet w pełnym błocie nie miałem z nim problemu)
-sprawdziłbym jak statyw się zachowuje przy chęci usytułowania szkła jak najbliżej gruntu (tak by się rozkładał do samego końca na równi np. z trawą)
-sprawdziłbym kolumnę ( czy się wusuwa/wsuwa, co pozwala precyzyjnie dopasaować wysokośc zestawu np. do traw bez grzebania przy nogach, czy mozna kolumne przełożyć góra/dół)
-i ostatnia chyba kwetia to końcówki nóg statywu (w tym modelu triopo mi odpwiadają, nie zgubiłem żadnej, są stabilne na kamieniach czy miękim gruncie, koncówki metalowe zakończone szpicem ale nie za ostrym który nie zrani przy pakowaniu w aucie itd, pózniej szersza guma by sie nie zapadał)
Użytkownik lukasz.drobot edytował ten post 22 sierpnia 2017 - 10:11