Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Derkacz - Crex crex

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
378 odpowiedzi w tym temacie

#181 miszak

miszak

Napisano 17 maja 2011 - 13:50

To wszystko nie zmienia jednak faktu, że zdjęcia kapitalne i z chęcią poczytałbym dłuższe opowieści na temat ich powstania, przygotowań itd.

Ja to myślę, że chyba powinieneś się wybrać poczatować trochę. Czuc tęsknotę ;-)

A dysputa akademicka jak najbardziej jest wskazana. Ja czasem się z kilkoma naukowymi ciałami spieram. Fajnie może być :)

#182 Saint (Jakub Szymkowiak)

Saint

Napisano 17 maja 2011 - 13:58

Czuc tęsknotę ;-)

Aż tak czuć? :oops:
Niestety, wraz z rozpoczęciem sezonu na zdjęcia czasu brak - choć w terenie jestem praktycznie codziennie, co dodatkowo podsyca tęsknotę.
To chociaż bym poczytał o foto-przygodach innych.. :-P

jakubszymkowiak.wordpress.com

Nikon D200 + Nikon D7200 + Nikkor 18-105 mm + Tamron 24-70 mm + Tamron 150-600 mm

#183 miszak

miszak

Napisano 17 maja 2011 - 14:08

Czuc tęsknotę ;-)

Aż tak czuć? :oops:
Niestety, wraz z rozpoczęciem sezonu na zdjęcia czasu brak - choć w terenie jestem praktycznie codziennie, co dodatkowo podsyca tęsknotę.
To chociaż bym poczytał o foto-przygodach innych.. :-P

No dobra, masz jak w banku - jak coś sfocę to napiszę ;-)

#184 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 20 maja 2011 - 21:24

Derkacze zleciały się chyba na dobre. W tej chwili spacerując wczesnym świtem albo późnym wieczorem po łąkach nie sposób ich nie usłyszeć, praktycznie co 100-200 metrów mają pozajmowane rewiry. W ciągu dnia też zdarza się, derknie jeden czy drugi ale są to krótkie, zwykle pojedyncze serie. Inaczej ma się sprawa gdy robi się ciemno, wprawdzie nie nadają jak szalone ale skutecznie zagłuszają śpiew innych ptaków nocy :-> Jeśli chodzi o fotografowanie i przygotowania zwykle wygląda to tak, że wybieram wieczorem na spacer, nasłuchuję gdzie derkają, wybieram sobie osobnika który "nadaje" w najbardziej przyjaznym terenie, czyli np tam gdzie wysoka trawa poprzecinana jest koleinami po kołach ciągników bądź są fragmenty ziemi zryte przez dziki - tam roślinność jest niższa i "namawiając" derkacza do współpracy zapraszam go właśnie w tamto miejsce. Staram się nie wyrywać trawy ani jej nie ugniatać z tego względu, że kiepsko to potem wygląda na zdjęciach, czasem jednak nie ma innego wyjścia ale robię to głównie w miejscach poza głębią ostrości. Reszta jest bardzo prosta aczkolwiek rok temu biorąc się za temat popełniałem kilka błędów, które teraz wydają się śmieszne. Derkacz nie jest zbyt spostrzegawczym ptakiem, więc siatka na głowie jest zdecydowanie wystarczająca, myślę że nawet bez niej by się dało go sfotografować ale dla komfortu pracy warto ją jednak mieć na sobie (zawsze te kilka komarów mniej wleci do środka).

45
Dołączona grafika

46
Dołączona grafika

#185 Szczepan

Szczepan

Napisano 20 maja 2011 - 21:38

Drojac, pozamiatałeś w temacie

https://www.facebook.com/Klejbuk
EOS R + EOS 6D2 + C 400 2.8 IS + TC 1.4III +TC 2.0III + C70-200/2.8 + C24-105/4 + C RF35/1.8 STM + C50/1.8 STM + C 85/1.8 + Manfrotto 055XPROB+Benro GH-3

#186 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 21 maja 2011 - 09:07

Jacku, już skończyłem sprawdzać maturyyyy ;-) :mrgreen:
Seria jak zwykle... :clap:

#187 damian2000 (Damian Bednarz)

damian2000

Napisano 22 maja 2011 - 15:34

Drojac, twoje kadry są rewelacyjne. Zachęcony nimi i ja zmierzyłem się z tematem.

Zaczęło się 2 tygodnie, wtedy pewni ornitolodzy wskazali mi miejscówkę na derkacza (wtedy dopiero zaczynały się zlatywać i jeszcze było ich mało). Poszedłem to sprawdzić i na następny dzień czekałem zaczajony na polnej ścieżce. Niestety bez rezultatów, za to z bliskim spotkaniem z borsukiem (na 2-3m, ale do zdjęć było jeszcze ciemno).
Trochę zniechęcony zrezygnowałem z tamtej miejscówki. Postanowiłem rozejrzeć się po okolicy. Od tego czasu znalazłem jeszcze może ok. 8 miejscówek, ale tylko jedna z nich był idealna. Przez sam środek przebiegała polna ścieżka. W tygodniu raczej trzymam się bliżej domu, bo nauki trochę jest. W sobotę zaplanowałem sobie obserwacje, a w niedziele zdjęcia. Wyruszyłem więc z domu zaopatrzony w mp3 i głośniczki.
Dotarłem na miejsce, podszedłem w okolice słyszanego głosu i na chwilę w milczeniu usiadłem. Po ok. 10 min. chcąc sprawdzić gdzie dokładnie przebywa puściłem głos.
Odzew był natychmiastowy i to w dodatku bardzo blisko mnie. Wyciągnąłem szybko aparat i niczym nie zamaskowany położyłem się na trawie. Włączyłem jeszcze raz głos, z nadzieją że może nadejdzie. I w tym momencie zaskoczył mnie. Najpierw głowa wystawała mu zza traw, a później zanim zdążyłem zareagować ominął etap "mieścić się cały w kadrze' i przeszedł do fazy "portret". Wykonałem kilka zdjęć, ale patrze, a on zdenerwowany już prawie na mnie leci. Szybko przypomniałem sobie program Wajraka, jak atakował magnetofon i się trochę przestraszyłem. Na szczęście zdążyłem wyłączyć głos. Cała akcja trwała może 1,5 min.
Później odszedł w trawy. Puściłem jeszcze raz głos, ale widząc, że już nie reaguje odpuściłem, nie chcąc go bardzo niepokoić.
Dzisiaj próbowałem też o wschodzie. Bardzo chciałbym mieć go całego w kadrze, ale jak to bywa już takiego szczęścia nie miałem i wszystko skończyło się na pustej karcie CF.
Nigdy nie zapomnę tego dnia, a do tematu na pewno jeszcze wrócę. Jak nie w tym roku to za rok (ale pewnie jeszcze w czerwcu).

47
Dołączona grafika

48
Dołączona grafika

49
Dołączona grafika

Podsumowując, dla mnie jest to nieobliczalny ptak. Zależy od dnia. Raz pięknie zapozuje do zdjęcia, a raz się nie pokaże.

#188 Szczepan

Szczepan

Napisano 22 maja 2011 - 15:39

damian2000, za szalałeś. Piekne kadry.
Dziś też próbowałem z nim powalczyc ale nic z tego nie wyszło

https://www.facebook.com/Klejbuk
EOS R + EOS 6D2 + C 400 2.8 IS + TC 1.4III +TC 2.0III + C70-200/2.8 + C24-105/4 + C RF35/1.8 STM + C50/1.8 STM + C 85/1.8 + Manfrotto 055XPROB+Benro GH-3

#189 UDILEK (Jarek)

UDILEK
  • Użytkownik
  • 1 732 postów

Napisano 22 maja 2011 - 20:10

damian2000, brawo. Chyba masz za dlugie szkło :-) musisz mieć jeszcze 70-200/4 L do komleptu :-) . U mnie też derkają ale ja cały czas poświęcam innemu gatunkowi ;-) .

PENTAX K10D, K-5, SIGMA 50-500 mm f/4-6.3 DG EX APO RF + PENTAX MACRO 100mm/2,8 i TROCHĘ ZABAWEK NA M42. NOKIA N8 :-) MOJE VIDEO

#190 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 22 maja 2011 - 20:23

damian2000, Bardzo ładne kadry, w szczególności portrety. Też dość długo nie mogłem go sfotografować w całości bo po pierwsze, wydawało mi się zawsze że jest ciut mniejszy i źle obliczałem odległość, po drugie środowisko w jakim występuje skutecznie to uniemożliwia chyba że uda się go "zaprosić " tam, gdzie teren jest czysty a to nie jest łatwe. Generalnie jednak w derkaczu najpiękniejsze jest jego derkanie a wtedy zwykle widoczny jest od połowy, więc portrety są jak najbardziej na tak ;-)

#191 pol

pol

Napisano 22 maja 2011 - 21:47

damian2000 gratki

#192 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 23 maja 2011 - 06:28

Fajne ujęcia , jest na czym oko zawiesić.
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#193 niemek

niemek

Napisano 23 maja 2011 - 07:47

Brawo Damian, pierwsze efekty bardzo dobre, a i jak sam mówisz masz jeszcze do podziałania w temacie. Trzymam kciuki za ujęcia całego ptaka.

Drojaca nie chwalę, trzyma stały kapitalny poziom.

Krzysztof Niemczewski C7D, C 100-300 4.5-5.6 USM, C 400 5.6L,

#194 ciechus (Adrian Ciechanowski)

ciechus

Napisano 23 maja 2011 - 16:25

damian2000, 48 najlepsze :-D Wczoraj miałem okazję na chwilę zobaczyć tego tajemniczego ptaka,a jego derkanie z odległości 2-3m. robi niezwykłe wrażenie.

Canon eos 400D+C 300mm f/4 L

http://fotografiaprz... ... strefa.pl/

#195 Saint (Jakub Szymkowiak)

Saint

Napisano 25 maja 2011 - 19:59

Zachęcony waszymi sukcesami i ja wybrałem się dziś wieczorem na focenie derkacza.
Na niższą trawę zaprosić się nie dawały, cały czas derkały z gęstwiny.
Jednego udało mi się podejść na 2m - a i tak go nie widziałem dopóki nie wzbił się i nie odleciał.
Wracając prawie nadepnąłem na samicę :lol:

Reasumując - jutro przed wschodem pojadę znowu, mam nadzieję, że wschodzące słońce zachęci je do ładnego pozowania :-)

[EDIT] niestety dziś również porażka - za nic w świecie nie chcą wyjść z gęstwiny :-|

jakubszymkowiak.wordpress.com

Nikon D200 + Nikon D7200 + Nikkor 18-105 mm + Tamron 24-70 mm + Tamron 150-600 mm

#196 ogon

ogon
  • Małomówny
  • 3 postów

Napisano 02 czerwca 2011 - 10:16

Podziwiając zdjęcia Damiana i Jacka postanowiłem dołożyć swoje 3 grosze ;-). Derkacz upodobał sobie trudny plener i za nic nie udało się namówić go do wyjścia na otwartą przestrzeń stąd kadry w krzakach :mrgreen:

50
Dołączona grafika

51
Dołączona grafika

52
Dołączona grafika

#197 Luke92 (Łukasz Rados)

Luke92

Napisano 02 czerwca 2011 - 11:26

ogon, fajne kadry, zwłaszcza 51, ale wrzuć koniecznie wersje z mniejszą kompresją - Twoje zdjęcia mają średnio po 30 kB, a mogą mieć 300! Niestety kompresja zjada wszelkie szczegóły :(
Pozdrawiam, Łukasz
www.lukaszrados.pl

#198 ogon

ogon
  • Małomówny
  • 3 postów

Napisano 02 czerwca 2011 - 12:19

Podkleiłem już większe fotki, powinno być ok :-P Jeszcze jedna fota krzykacza, tym razem tylko łeb wystawił z trawy :)

53
Dołączona grafika

#199 Luke92 (Łukasz Rados)

Luke92

Napisano 02 czerwca 2011 - 12:33

ogon, od razu widać różnicę :) Na 50 szkoda uciętych nóg, 51 najlepsze z wszystkich czterech. 53 też super, tylko trochę centralnie. Generalnie ładne kadry, gratuluję :)
Pozdrawiam, Łukasz
www.lukaszrados.pl

#200 niemek

niemek

Napisano 03 czerwca 2011 - 11:03

51 bardzo na tak, najlepsze z twojej serii. Gratuluję. A krzaczory - no cóż to jego dom więc jest OK.

Krzysztof Niemczewski C7D, C 100-300 4.5-5.6 USM, C 400 5.6L,