Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Derkacz - Crex crex

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
378 odpowiedzi w tym temacie

#221 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 01 lipca 2011 - 11:47

Denerwowac to tylko moze tych robią wyscigi z Fp i boja się konkurencji ;-)

;)

Drojac, - kapitalne, mi dla odmiany bardziej podoba się druga fota, świetne światło masz na tej drodze ;)
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#222 Luke92 (Łukasz Rados)

Luke92

Napisano 01 lipca 2011 - 12:01

Drojac, po raz kolejny w tym temacie i na pewno nie pierwszy raz pod Twoimi zdjęciami: :clap:
Jackos, cała seria świetna w tym światełku, wielkie brawa.
Marcin STFN, zbliżenie na 59 robi wrażenie :)
Pozdrawiam, Łukasz
www.lukaszrados.pl

#223 miszak

miszak

Napisano 02 lipca 2011 - 09:32

Właściwie to te zdjęcia powinny być na końcu serii, ale ponieważ derkaczowych obrazków mnóstwo mamy a takich jak te poniżej jest niewiele to mimo gorszej jakości niech będą jako pierwsze.

Kilka słów wstępu.

Derkaczy w tym roku w moich miejscach było zdecydowanie mniej. Już praktycznie sobie je odpuściłem, ale info od Drojaca o derkaczowym zagłębiu dało mi ostatniego chyba w tym roku kopa w tyłek w tym temacie. On ma a ja mam nie mieć? Nie dość, że ma bieliki, kanie i przedniaki to jeszcze takie pospolite kurczaki mają być tylko u niego? No nie, tak to nie może być :mrgreen:

Objeździłem kilka(naście) miejscówek i nic. Na koniec zostawiłem łączkę, ktorej nie dokończyli kosić i została połać trawy po pas. Stanąłem od niechcenia. Ha, zobaczyłem lecącego derkacza. Wylądował 15m od samochodu. W trawie po pas oczywiście. Tam się coś działo !!! W tej połaci nieskoszonej trawy żadnego rzadszego placka, żadnej polanki - trawa jak las.
O wyborze miejscówki napiszę może przy następnej serii. Finał był taki, że po godzinie 20 wróciłem z pustą kartą w to miejsce w poszukiwaniu mojego latającego derkacza. No i to był strzał w dziesiątkę. Mój derkacz okazał się lokalnym bosem. Stał na scenie i żaden konkurent nawet do niego nie podskoczył także tym razem walk nie było. No i byłem za późno. ISO ok. 1000 aby uzyskać czasy ok. 1/200 i -1/3 lub 2/3 EV. Ostatnie promienie zachodzącego słońca – pomiędzy 20.30 a 21. No i oczywiście jak to bywa z derkaczami. Wszystko za blisko. Potrzebny był spacerzoom, który jak zwykle został w aucie. Poniższe foty z ogniskową maks. 200mm (crop 60-70%). Po tych podchodach akcja przeniosła się jeszcze bliżej. Bos stanął ok. 1-1,2m ode mnie a dwaj pretendenci obrali sobie mnie za osłonę. Jeden zrobił sobie kryjówkę ok. 20cm od mojego prawego łokcia. Normalnie słyszałem jego oddech i bicie serca. Ten wybiegał i szybko spylał. Drugi był kilka metrów z tyłu po lewej i przelatywał nade mną. Tego dnia nad moją głową derkacz przeleciał ponad 20 razy. Okazało się, że umieją latać a nie tylko biegać ;-)
Zostałem do 21.30 w celach naukowych. Niestety do walko nie doszło – widać, że rządzi jeden osobnik.

65 Cichcem,może się uda….
Dołączona grafika
66 O kurcze, zobaczył mnie….
Dołączona grafika
67 Eeee…. Nie tak diabeł straszny ….
Dołączona grafika

#224 Szczepan

Szczepan

Napisano 02 lipca 2011 - 09:42

miszak, za zdroszcze wrażeń i takiej miejscówki.
Nie ma to jak dobra motywacja.

https://www.facebook.com/Klejbuk
EOS R + EOS 6D2 + C 400 2.8 IS + TC 1.4III +TC 2.0III + C70-200/2.8 + C24-105/4 + C RF35/1.8 STM + C50/1.8 STM + C 85/1.8 + Manfrotto 055XPROB+Benro GH-3

#225 widz

widz

Napisano 02 lipca 2011 - 11:06

Drojac, miszak, kapitalne to już najwyższy poziom a 63 to arcydzieło.

#226 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 02 lipca 2011 - 11:12

miszak, dawaj więcej. Historyjką narobiłeś mi smaka ;-)

#227 miszak

miszak

Napisano 02 lipca 2011 - 17:16

Wracając do początku. Po zlokalizowaniu trzeciego rewiru doszedłem do wniosku, że derkaczy jest cała kupa a atmosfera tak gorąca, że miejsce mogę wybrać najlepsze z mojego punktu widzenia. Tak też zrobiłem. Położyłem się na skraju skoszonej łąki bo niestety o tej porze roku już jest końcówka koszenia. W tle ciemnozielony las. Czego chcieć więcej? Derkacz na beżowej podeschniętej trawie i na ciemnozielonym tle w świetle zachodzącego słońca. Jest super. Co z tego kiedy derkacze tak nie uważały. Stanęły ok. 20m za mną i dalej ani rusz. Dochodziła 20. Szybka decyzja – zwijam doskonałe maskowanie i z małym kawałkiem siatki idę za nimi. No i trafiłem w sam środek zamieszania tylko ciut za późno. Na drugi dzień byłem godzinkę wcześniej. Wykoszone było ciut więcej. Polepszyłem sobie miejscówkę przesuwając się o ok. 30-40m. No i o tyle procent zmalała mi aktywność ale i tak było nieźle. Walk znów nie było. Na trzeci dzień na łące zobaczyłem ciągnik. Pozostało może 2 ary nieskoszonej łąki. Czy zostały w niej derkacze? Nie wiem bo leje ale chyba musiały się wynieść. I tak już mi się znudziło focenie ich na trawie. Trzeba poszukać innej miejscówki ;-)
Teraz kilka typówek o zachodzie słońca ale niestety rozmycia może nie najlepsze - ogniskowe 200 z kawałkiem. Kleją się te derkacze do szkła jak opiłki do magnesu ;-)

68
Dołączona grafika
69
Dołączona grafika
70
Dołączona grafika

#228 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 02 lipca 2011 - 17:43

światło obłędne ! na ciemnym tle faktycznie przepięknie się komponują. :thumbsup: osobnik na pierwszym planie zdjęć 65-67 wygląda jak sędzia na wyścigach :-D to właśnie ten przerośnięty ? ;-)

#229 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 02 lipca 2011 - 17:48

miszak, i znowu świetna seria. Dobra robota :clap:

#230 Marcin STFN

Marcin STFN
  • Użytkownik
  • 1 775 postów

Napisano 02 lipca 2011 - 17:54

na 69 czyżby oczko skopiowane? 8-)
Pozdrawiam!
Canon 7D+BG-E7, Canon 50D+BG-E2N, Canon EF 300/2.8 L IS USM, Canon TC 1.4xII, Manfrotto 055 PROB, Manfrotto 393, Skimmer
www.marcinstefanczyk.pl

#231 Jackos (Jacek Zięba)

Jackos

Napisano 02 lipca 2011 - 18:17

No to ładnie je trafiłeś Staszek, gratulacje :clap: Jacka i Marcina crexy też świetne :thumbsup:

#232 miszak

miszak

Napisano 02 lipca 2011 - 19:57

światło obłędne ! na ciemnym tle faktycznie przepięknie się komponują. :thumbsup: osobnik na pierwszym planie zdjęć 65-67 wygląda jak sędzia na wyścigach :-D to właśnie ten przerośnięty ? ;-)

Tak Jacku, to ten przerośnięty. Wcale się nie nadymał. Poszukam potem któregoś z tych pozostałych - tak szybko się kręciły, że prawie wszystkie foty skadrowałem jak ostatnia łamaga.

#233 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 03 lipca 2011 - 09:14

64. i ostanie 3 - świetne światło...
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#234 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 09 lipca 2011 - 16:07

Patrząc na ostatnie kadry Staszka, zamarzyły mi się derkacze w podobnym światełku ;-) Niestety miałem przymusowy rozbrat z aparatem na kilka dni, więc dopiero wczoraj ruszyłem w teren. Wieczorem trafiły mi się dwa osobniki, ale łączka była średnio ciekawa - chyba zbyt kwiecista, dlatego kadry wyszły trochę "jarmarcznie" ;-) Za to dziś świtem, w drodze na debiutowe spotkanie w nowym wodnikowym miejscu, trafił mi się przypadkiem osobnik w dość ciekawym terenie - zarośniętej dość konkretnie polnej drodze, przy której urzędował. Tak się złożyło, że słonce akurat zaglądało w "trawiasty" wąwóz, więc wykorzystałem kilka minut na sesję zdjęciową.

71
Dołączona grafika

72
Dołączona grafika

#235 niemek

niemek

Napisano 09 lipca 2011 - 16:28

To powiedzcie mi w końcu, niby te derkacze takie rzadkie a wy je macie co 50m. Jaka jest mniej więcej liczebność tego ptaka w Polsce?
Drojac to pierwsze bardzo bardzo.

Krzysztof Niemczewski C7D, C 100-300 4.5-5.6 USM, C 400 5.6L,

#236 ian (Janusz)

ian
  • Małomówny
  • 31 postów

Napisano 09 lipca 2011 - 20:59

niemek,
Według książki Ludwika Tomiałojcia i Tadeusza Stawarczyka "Awifauna Polski" z 2003 roku liczebność Derkacza na terenie Polski szacuje się nawet na 30-44 tysiące wołających samców (według danych z 1997-1998 roku).

#237 Max13

Max13

Napisano 09 lipca 2011 - 21:10

Tez chcialbym spotkac..... :-(

Pozdrawiam

Zeszyt Podróżny

#238 miszak

miszak

Napisano 15 lipca 2011 - 07:50

Jacku 71 piękne.
U mnie ponad tydzień temu przestały derkać a jesli drkną to milkną szybko - koniec sezonu czy pogoda?

Jacku, zapomniałem wstawić tych zdominowanych osobników - :oops:
Z opóźnieniem ale są. Jednego dnia trafiłem boskie światło - przynajmniej mi się tak wydawało :mrgreen: Pierwsze dwie foty właśnie z tego dnia. Druga zrobiona następnego dnia chyba 40 minut wcześniej ale już o takich barwach jak dzien wcześniej można było tylko pomarzyć.

W pierwszej chwili myślałem, że to może samiczka ale chyba nie... ktoś ma foty samiczki?

73
Dołączona grafika
74
Dołączona grafika
75
Dołączona grafika

#239 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 15 lipca 2011 - 09:23

:clap:
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/