Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Derkacz - Crex crex

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
378 odpowiedzi w tym temacie

#261 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 23 maja 2012 - 23:00

Tomek_K, trudno mi powiedzieć jak głośny ma być głośnik. Mój na pewno jest wystarczający bo reagują niemalże natychmiastowo a czy jest głośny czy cichy tego nie wiem - nie porównywałem z innymi. Ma już ok 7 lat, kosztował 30zł i dzielnie daje radę, nawet w deszczu. Do derkaczy trzeba mieć czasem dużo cierpliwości i co ważne, nie przekrzykiwać się z nimi bo to do niczego dobrego nie doprowadzi. Wystarczy zaznaczyć swoją obecność kilkoma derknięciami i czekać - jak usłyszy to będzie szukać i pojawiać się nam od czasu do czasu przed obiektywem. Poza tym bardzo ważne jest jakim głosem się je wabi, z jakiej odległości i na jakiego osobnika się trafi, z samicą czy bez itd ...

ostatnie trzy gnioty

81
Dołączona grafika

82
Dołączona grafika

83
Dołączona grafika

#262 obywatel

obywatel
  • Użytkownik
  • 988 postów

Napisano 24 maja 2012 - 10:32

Mój Boże, 83 to chyba nie jest gniot.

#263 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 24 maja 2012 - 10:44

Dzięki Jacku,zastosuję się do uwag i spróbuję szczęścia w temacie.Co do zdjęć to nie ma się co rozpisywać,a przymknięte oczko...,no cóż ,tak się zachowują i nic tego nie zmieni.

A jeszcze dopytam,czy czaisz się na nie na skraju wysokiej trawy,czy zapuszczasz się w głąb porośniętych łąk.Po zdjęciach widzę,że raczej uganiasz się za nimi w wysokich trawach .

#264 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 24 maja 2012 - 12:03

W tym roku już zaczęłam z nimi zabawy :-) bywa różnie wiele zależy od osobnika. Trafił mi się taki, który jak by dobrze wyciągnąć rękę to można go pogłaskać ale drugi raz był już o wiele bardziej ostrożniejszy. Stał niecały metr obok mnie ale głowy z trawy nie wychylił. Pierwszego dnia natomiast biegał w koło mnie z wyciągniętą głową do góry i cały czas derkał.

Potem trafiłam na dwa które przyszły ale też głowy nie wyciągały, siedziały pod pokrzywami. Na wybrzeżu od tygodnia wieje dosyć mocno, być może to też ma wpływ na ich zachowanie.

Z łaki którą wczoraj skosili wyniosły się. Najczęściej u mnie siedzą w trawie po pas. Kwestia przygotowania sceny :-) Póki co czekam na odpowiedni głośnik. Ale co się nasłuchałam i naoglądałam to moje .

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#265 ostapowicz (Wojtek)

ostapowicz

Napisano 24 maja 2012 - 12:11

Póki co czekam na odpowiedni głośnik.

A możesz mi przesłać na pw dane tego głośnika ?
Wojtek

#266 mycza

mycza

Napisano 24 maja 2012 - 14:22

Drojac bardzo ładne kadry, podobają mi się wszystkie, gratki.
Andrzej Myczkowski Warszawa

#267 Szczepan

Szczepan

Napisano 09 czerwca 2012 - 16:20

zaniże poziom

84.
Dołączona grafika

https://www.facebook.com/Klejbuk
EOS R + EOS 6D2 + C 400 2.8 IS + TC 1.4III +TC 2.0III + C70-200/2.8 + C24-105/4 + C RF35/1.8 STM + C50/1.8 STM + C 85/1.8 + Manfrotto 055XPROB+Benro GH-3

#268 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 09 czerwca 2012 - 18:59

Drojac, ładne te Twoje derkacze.
Szczepan, co do poziomu to mogłeś go jeszcze bardziej "zaniżyć" ;-) kosztem góry. Reszta całkiem całkiem :)

... jest wolna chwila??? No to czas do lasu :)
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#269 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 28 czerwca 2012 - 21:26

85. wyciągnąć go na czysto - masakra
Dołączona grafika

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

#270 UDILEK (Jarek)

UDILEK
  • Użytkownik
  • 1 732 postów

Napisano 28 czerwca 2012 - 21:50

Qelka, gratuluję nowego gatunku :clap: .

PENTAX K10D, K-5, SIGMA 50-500 mm f/4-6.3 DG EX APO RF + PENTAX MACRO 100mm/2,8 i TROCHĘ ZABAWEK NA M42. NOKIA N8 :-) MOJE VIDEO

#271 mycza

mycza

Napisano 29 czerwca 2012 - 13:23

Qelka piękne światło miałaś.
szczepan nawet spoko wyszło ;-)
Andrzej Myczkowski Warszawa

#272 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 22 kwietnia 2013 - 08:03

przy okazji porządków na dysku

86.
Dołączona grafika

#273 obywatel

obywatel
  • Użytkownik
  • 988 postów

Napisano 22 kwietnia 2013 - 08:39

Fajne strzały Karolina. Patrząc na takie ujęcia człowieka, aż w teren ciągnie.

#274 wwx

wwx
  • Użytkownik
  • 384 postów

Napisano 19 maja 2013 - 19:45

Podenerwuję trochę Qelkę, bo dziś spotkałem osobnika, co biegał po otwartym terenie tam i z powrotem ;-)

87.
Dołączona grafika

88.
Dołączona grafika

89.
Dołączona grafika

Słońce popołudniowe ale przy bardzo czystym niebie.

Pozdrawiam,
/v.

#275 Leśnik (Paweł)

Leśnik
  • Użytkownik
  • 57 postów

Napisano 19 maja 2013 - 19:50

świetne te derkacze, kurcze żeby tak łatwo było je zobaczyć jak usłyszeć ;-)

#276 damian2000 (Damian Bednarz)

damian2000

Napisano 20 maja 2013 - 10:51

wwx, najbardziej podoba mi się numer 87, na 88 trochę dziwnie wygląda z całkowicie rozmytym tłem. ;-)

#277 wwx

wwx
  • Użytkownik
  • 384 postów

Napisano 20 maja 2013 - 11:46

wwx, najbardziej podoba mi się numer 87, na 88 trochę dziwnie wygląda z całkowicie rozmytym tłem. ;-)

Ptak w wieczornej sesji niezbyt chętnie spacerował a tylko biegał tam i z powrotem taki skulony. Obniżyłem więc perspektywę, by mniej wystawać i trawa z tła rozmyła się całkowicie.

Pozdrawiam,
/v.

#278 damian2000 (Damian Bednarz)

damian2000

Napisano 20 maja 2013 - 12:27

Za skrótowo ostatnio piszę. Przez słowo "dziwne" miałem raczej na myśli fakt, że ptak rzadko pokazuje się na otwartym terenie z czystym tłem, co nie znaczy, że wcale tego nie robi. Jeśli chodzi o tło i przestrzeń to ja jestem raczej zwolennikiem kawałka miedzy, traw w tle opisujących życie ptaka, więc wg. mnie najlepsze jest zdjęcie nr. 87.
Trochę namieszałem, ale generalnie cała sesja jest bardzo dobra i wszystkie ujęcia bardzo mi się podobają.

#279 wwx

wwx
  • Użytkownik
  • 384 postów

Napisano 20 maja 2013 - 12:48

Przez słowo "dziwne" miałem raczej na myśli fakt, że ptak rzadko pokazuje się na otwartym terenie z czystym tłem, co nie znaczy, że wcale tego nie robi.

Ten osobnik był wyjątkowy pod tym względem - w ubiegłym roku same nieśmiałe spotykałem. Scena to wiejska droga z dwoma wyjeżdżonymi pasami bardzo niskiej trawy. W południe ptak spacerował wręcz wzdłuż tych pasów podchodząc na 3m a ja leżałem pod siatką właśnie na jednym z nich. Nie próbowałem puścić mu głosu bezpośrednio z telefonu bo by mi chyba na głowę wlazł ;-) Dziś go już nie było ale może ktoś go jeszcze spotka i uwieczni skoro taki chętny do pozowania.

Pozdrawiam,
/v.

#280 ciechus (Adrian Ciechanowski)

ciechus

Napisano 21 maja 2013 - 18:08

wwx, jak zwykle trzyma wysoki poziom.
Ja trochę skromniej,może jeszcze będzie okazja by powalczyć z tematem ;-)
90.
Dołączona grafika

Canon eos 400D+C 300mm f/4 L

http://fotografiaprz... ... strefa.pl/