Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Derkacz - Crex crex

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
378 odpowiedzi w tym temacie

#141 miszak

miszak

Napisano 22 lipca 2010 - 12:46

miszak, zgadzam się w pełni. Jeśli natomiast chodzi o Twoje ujęcie to pod względem pozy, kadru i perspektywy jest super, ale uważam że są za duże kontrasty.

Tak, też to zauważam.... ale dopiero jak wrzucę na forum.

Co do jasnego pasa na górze - uwazacie, że takie coś należałoby wystemplować?

Łagodniejszy obrazek:
36
Dołączona grafika

#142 pol

pol

Napisano 22 lipca 2010 - 13:21

Co do jasnego pasa na górze - uwazacie, że takie coś należałoby wystemplować?

a może uciąć/kadrować, mz bez tej góry byłoby lepiej

#143 darik

darik
  • Użytkownik
  • 158 postów

Napisano 22 lipca 2010 - 13:35

m/z po skadrowaniu bez tego jasnego paska będzie za ciasno u góry:)

#144 joniec

joniec
  • Użytkownik
  • 81 postów

Napisano 22 lipca 2010 - 14:50

No i jest dużo lepiej.

Co do góry to bym nie ruszał.
za dużo ptaków, za mało czasu...

http://www.joniecnaturalnie.com

#145 Jackos (Jacek Zięba)

Jackos

Napisano 22 lipca 2010 - 15:22

O widzisz, na 36 jest już wystarczająco dużo miejsca u góry żeby przyciąć. Trochę ciasno się zrobi ale mz lepiej będzie się prezentować niż z tym przepałem. Przejścia tonalne w tym obszarze są bardzo nieciekawe.

#146 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 10 maja 2011 - 21:41

rok temu latem robiłem pierwsze podejście, średnio udane. dziś rano usłyszałem go pierwszy raz w tym roku, wieczorem podjechałem na łąki posłuchać i zrobić przymiarki. wyszły tak sobie, bo wydawało mi się że ptak jest ciut mniejszy i prawie wszystkie kadry poucinane. ale to dopiero początek sezonu ;-)

37
Dołączona grafika

#147 PatrykGala

PatrykGala

Napisano 10 maja 2011 - 21:44

ale to dopiero początek sezonu ;-)

Zamknijcie ten wątek już teraz! :-P
Patryk, Pozdrawiam

#148 finio220

finio220
  • Użytkownik
  • 87 postów

Napisano 10 maja 2011 - 22:22

Gdy rano rozmawialiśmy o derkaczu nawet nie przyszło mi na myśl ze tak szybko zrobisz temat. Ty to jednak masz sposoby.
Powodzenia w temacie :beer:

#149 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 10 maja 2011 - 22:38

Drojac, "gucio" zdjęcie :clap2:

Jednak nie podoba mi sie to, że nie zamieszczasz ostatnio żadnych dłuższych tekstów z "fotołowów" :evil: Ubolewam nad tym :-) zawsze super sie je czytało:)

#150 buteo

buteo

Napisano 10 maja 2011 - 23:27

Zamknijcie ten wątek już teraz! :-P

Ha ha ha ! :ewil2:

Kurcze a ja codziennie od paru dni wieczorami przemierzam na rowerku po łakach nasłuchiwać i nic, a mam chrapkę wielką na niego.

Szybki jesteś Jacku, goła 300ta i to w pionie aż można pomyśleć,że to łatwizna gatun :-P

#151 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 11 maja 2011 - 05:56

Drojac, szybko ci poszło. Miałeś tylko rozpoznanie w terenie robić ;-)

#152 Harvester (Tomek J. Kierkowicz)

Harvester

Napisano 11 maja 2011 - 06:56

Drojac, Świetny kadr. :bow: Jak zwykle :-D

FB

tomaszkierkowicz.manifo.com

#153 miszak

miszak

Napisano 11 maja 2011 - 11:46

No i rozpoznał teren ;-)

Tak, tak zamknąc ten wątek ;-)

A poważnie fajnie zapozował. Gratki spotkania. Czyki niedługo się zacznie derkaczowisko ;-)
Mojego niestety nie ma :/

#154 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 11 maja 2011 - 17:24

slawoj, nie smuć się, wena nudziarska mnie nie opuściła jeszcze ;-) tu po prostu nie ma co pisać, ot derkacz derka sobie w trawie, kilka minut i po krzyku, tzn karta częściowo zapełniona i do domu. No ale specjalnie dla Ciebie kilka pozakulisowych faktów. Jak wspomniałem wczoraj, to moje drugie podejście do tego ptaszyska, rok temu zabrałem się za niego za późno i w trochę zły sposób - nauka na błędach przynosi najlepsze owoce w przyszłości. Wczoraj wieczorem walczyłem nie dość że z nim to jeszcze terenem, który jest koszmarnie ciężki do fotografowania (wysoka trawa i jeszcze trochę grząskie podłoże). Ale to pikuś, wczoraj przez godzinę wykorzystałem kilkumiesięczny limit pogryzień przez komary, są ich takie ilości że w głowie się nie mieści, na głowie zresztą też bo czapka z moskitierą była cała nimi pokryta, kilka nawet jakimś cudem wdarło się pod nią i żarło od środka. W każdym razie łepetyna jakoś ocalała ale dłonie dostały ostro. Miałem ze sobą robocze rękawice (zawsze noszę je w plecaku) ale nie założyłem bo myślałem, że nie będzie tak źle. Było koszmarnie. Derkacz kręcił mi się blisko przed szkłem więc leżałem w bezruchu, dłonie czarne, część komarów po ochlaniu się na maxa albo pękało i krew ściekała mi po dłoniach, albo spadało pod wpływem ciężaru na ziemię. Niektóre jakimś cudem odlatywały. Wytrzymałem tak kilkanaście minut, potem wylazłem z pod siatki i wyjąłem z plecaka rękawice. Sytuacja zmieniła się niewiele, żarły bladzie przez materiał. Ale było lepiej.
Dziś rano polazłem sprawdzić czy kropiatki i zielonki pojawiły się na trzcinowisku przed budą (niestety nie :-/ ), po wyjściu połaziłem jeszcze po łąkach nasłuchując derkań. Niestety cisza. Popołudniową porą postanowiłem przejechać się kolejny raz po norowiskach celem inwentaryzacji niedolisków :) No i przypadkiem w pobliżu jednej z nor zaderkał mi kogucik :) Okazji nie przepuściłem, słońce prześwitywało przez chmurki, czasem wyłaziło zza nich więc było o niebo lepiej niż wczoraj. Ciut dalej też się ułożyłem ale i tak 95% kadrów pionowych, zresztą do tego ptaka pasują wg mnie idealnie. Komary żarły słabiej ale i tak założyłem rękawice i spryskałem jakimś antywampirem, który mimo wszystko g.... pomógł. Trzy kadry z 4GB zdjęć, w sumie większość jest bardzo podobna więc nie ma co przynudzać. Biotop charakterystyczny dla tego gatunku jest niestety dość ciężki do ogarnięcia ale myślę, że z czasem jakieś ciekawsze kadry się trafią. Dziś spaprałem jedno fajne ujęcie jak derkacz się napuszył, powiększając swoją objętość niemalże dwukrotnie - powód spaprania - napis na LCD "CARD FULL" :-> Koniec nudzenia, trza ruszyć dupsko i poszukać następnych derkających kogutków ;-) Oczywiście wszystkie trzy poniższe kadry to pełne klatki :->

38
Dołączona grafika

39
Dołączona grafika

40
Dołączona grafika

#155 niemek

niemek

Napisano 11 maja 2011 - 17:41

Taka tam kura ;-) . Coraz lepiej.

Krzysztof Niemczewski C7D, C 100-300 4.5-5.6 USM, C 400 5.6L,

#156 Cerberiusz

Cerberiusz

Napisano 11 maja 2011 - 17:48

Bardzo miłe.
Pozdrawiam Cię [you]

www.mikolajleszczynski.pl

#157 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 11 maja 2011 - 18:21

Drojac, dzięki za fatygę ;-) no ale myślę, że sporo osób lubi czytac Twoje, że tak powiem "opowiastki", nie tylko ja ;-)
Co do zdjęc, to co tu mówić - klasa. Ciągle nas zaskakujesz :-)

#158 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 11 maja 2011 - 19:35

Taka tam kura ;-) . Coraz lepiej.

O tak. Kura jak kura, ale jak pokazana :clap:

#159 ciechus (Adrian Ciechanowski)

ciechus

Napisano 12 maja 2011 - 14:25

Drojac, :bow:

Canon eos 400D+C 300mm f/4 L

http://fotografiaprz... ... strefa.pl/

#160 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 13 maja 2011 - 12:27

zmiana środowiska. to miejsce jest kapitalne aczkolwiek jest tam trochę gęsto i ciemno. mimo wszystko chyba tam powalczę, bo jest o co.

41
Dołączona grafika

42
Dołączona grafika

obydwa 100% kadru