Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Derkacz - Crex crex

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
378 odpowiedzi w tym temacie

#161 Szczepan

Szczepan

Napisano 13 maja 2011 - 12:42

Drojac, szalejesz
Jak zawsze zresztą

https://www.facebook.com/Klejbuk
EOS R + EOS 6D2 + C 400 2.8 IS + TC 1.4III +TC 2.0III + C70-200/2.8 + C24-105/4 + C RF35/1.8 STM + C50/1.8 STM + C 85/1.8 + Manfrotto 055XPROB+Benro GH-3

#162 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 13 maja 2011 - 20:24

Piękne zdjęcia.
Wabiłeś mp3-jką?

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#163 Jarus (Jarosław Waligórski)

Jarus
  • Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 14 maja 2011 - 10:15

Drojac, fajnastyczne fotki! Gratki :bow: .

Pozdrawiam!

Jarosław 'Jarus' Waligórski

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nikon D7200, 18-105kit + 300/4 AF-S + TC 1.4, Tamron G2 150-600,  Manfrotto 190XProB+496RC2 + kompletny brak czasu :(

#164 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 14 maja 2011 - 14:17

michalv, tak, żeby nie leżeć i nie czekać cały dzień trzeba go delikatnie podwabić we wskazane miejsce a potem wodnikowy sposób na zatrzymanie go w miejscu i kilkuminutowa sesja.

poprawkowy kadr z dziś i chyba ostatni z tego miejsca bo słyszałem jak odzywa się samica więc nie będę robić kurce konkurencji ;-)

43
Dołączona grafika

#165 Harvester (Tomek J. Kierkowicz)

Harvester

Napisano 14 maja 2011 - 14:46

Drojac, Świetne kadry. Z ostatnich najbardziej podoba mi się 43 i 41. :bow:

FB

tomaszkierkowicz.manifo.com

#166 Monastor

Monastor

Napisano 14 maja 2011 - 14:57

Drojac, piękne te Twoje derkacze, chyba najlepsze fotki tych ptaków, jakie widziałem. Od dawna u Ciebie są? Znam miejsce, w którym są co roku, ale w tym się jeszcze nie odzywają. Wydaje mi się, że ostatnio były o tej porze roku. Ciekaw jestem czy się spóźniają, czy może zrezygnowały w miejscówki.

#167 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 14 maja 2011 - 22:18

Połowa maja to czas w którym teoretycznie powinny pojawiać się w naszej części kraju. U mnie na łąkach jest ich bardzo dużo ale na dzień dzisiejszy słyszałem je tylko w 5 miejscach, z czego w 3 próbowałem podejść, udanych zresztą. Pierwszego w tym roku usłyszałem 9 maja, a praktycznie każdego dnia świtem i wieczorem jestem na łąkach więc dopiero zlatują się na terytoria. Jeśli w miejscu o którym piszesz bywały co roku i biotop nie zmienił się znacząco, tzn są to miejsca gdzie jest dość wysoka trawa, powinny się pojawić. W dzień odzywają się sporadycznie, głównie nasłuchując, zresztą w tym okresie czyli miesiąc maj ich derkanie nie jest tak intensywne jak latem (czerwiec-lipiec)

#168 PatrykGala

PatrykGala

Napisano 15 maja 2011 - 13:04

Drojac, 43 i pozamiatane :-> :clap:
Patryk, Pozdrawiam

#169 buteo

buteo

Napisano 15 maja 2011 - 13:15

Drojac, no faktycznie masz go we fajnym oryginalnym środowisku wśród drzew i zakrzaczeń. :-)
43 ładne,ale ja wolałbym tu nieco szerzej ;-) (wiem,stałka).

#170 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 15 maja 2011 - 20:14

Jacku weź troszkę wyluzuj. Jak tu działać w temacie, jak tak poprzeczkę podnosisz i podnosisz :-D
Tak na poważnie gratuluję udanych kadrów i ciągle czekam na kropiatkę ;-)

#171 nieudacza (Marcin Perkowski)

nieudacza
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 16 maja 2011 - 18:20

ciężko po Jacku coś wstawiać, przebić go łatwo nie będzie ale próbować trzeba :mrgreen:

44.
Dołączona grafika

http://marcinperkowski.pl/

Canon 7D + 500/4L IS

#172 Szczepan

Szczepan

Napisano 16 maja 2011 - 18:36

nieudacza, świetnie wyszedł.
Widać ze białostoczczak :mrgreen:

https://www.facebook.com/Klejbuk
EOS R + EOS 6D2 + C 400 2.8 IS + TC 1.4III +TC 2.0III + C70-200/2.8 + C24-105/4 + C RF35/1.8 STM + C50/1.8 STM + C 85/1.8 + Manfrotto 055XPROB+Benro GH-3

#173 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 16 maja 2011 - 19:36

nieudacza, bardzo ładnie :clap:
Szykuje się niezły pojedynek w temacie ;-)

#174 niemek

niemek

Napisano 16 maja 2011 - 19:49

Nieudacza klasa jest. Godna kontynuacja serii poprzednika. Brawa.

Krzysztof Niemczewski C7D, C 100-300 4.5-5.6 USM, C 400 5.6L,

#175 Saint (Jakub Szymkowiak)

Saint

Napisano 16 maja 2011 - 21:18

zresztą w tym okresie czyli miesiąc maj ich derkanie nie jest tak intensywne jak latem (czerwiec-lipiec)

Nie do końca..
Derkacze mają dwa szczyty aktywności głosowej - pierwszy w ostatnich dniach maja/pierwszych dniach czerwca, a drugi gdy przystępują do drugich lęgów - koniec czerwca.
W tych dwóch okresach odzywają się z tą samą intensywnością, a jeśli gdzieś są różnice w tej intensywności pomiędzy okresami szczytu aktywności - to jest ona mniejsza w tym drugim okresie.

jakubszymkowiak.wordpress.com

Nikon D200 + Nikon D7200 + Nikkor 18-105 mm + Tamron 24-70 mm + Tamron 150-600 mm

#176 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 17 maja 2011 - 08:40

No dobrze, a jak to się ma do agresywności samców oraz dostępności terenu w obydwu okresach ? Przecież wiadomo, że im bardziej agresywny samiec tym intensywność derkania jest mniejsza (woniej derka), w przerwach między derkaniem nasłuchuje innych samców. Drugi ważny czynnik czyli dostępność dogodnych dla tych ptaków miejsc w pierwszym okresie czyli początek maja - trawa jest wtedy jeszcze stosunkowo niska więc o odpowiedni teren siedliskowy jest trudniej - samce rywalizując ze sobą np o dany fragment łąki są agresywniejsze więc derkają wolniej. W drugim okresie lęgowym czyli koniec czerwca sytuacja jest już całkiem inna, idealnych miejsc dla derkacza jest znacznie więcej więc odpada czynnik rywalizacji o teren, pozostaje jedynie nawoływanie samic charakteryzujące się większą częstotliwością nawoływania.

#177 Saint (Jakub Szymkowiak)

Saint

Napisano 17 maja 2011 - 12:01

Drojac, pomyliłeś intensywność z rytmem, a jeśli chodzi o "drugi ważny wskaźnik" to zupełnie niezrozumiale dla mnie zakładasz zaprzestanie konkurencji pomiędzy samcami tylko na podstawie jakości siedliska, co jest oczywistym błędem :-)

Nikon D200 + Nikon D7200 + Nikkor 18-105 mm + Tamron 24-70 mm + Tamron 150-600 mm

#178 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 17 maja 2011 - 13:20

Saint, nie wątpię, że posiadasz większą wiedzę na ten temat niż ja, dlatego to co piszę opiera się głównie na źródłach w postaci badań nad tym ptakiem, które znalazłem i przeczytałem w internecie. mimo wszystko jednak mógłbyś wyjaśnić mi (a przy okazji wszystkim zainteresowanym) różnicę między rytmem a intensywnością, twierdząc że pomyliłem te dwa pojęcia a wiedząc pewnie co miałem na myśli (przez większą intensywność rozumiem głos monotonny, w którym interwały między sylabami są krótkie i tej samej długości, zaś mniejsza intensywność oznacza głos przerywany). jeśli chodzi o konkurencję między samcami, nie założyłem jej zaprzestania w ogóle - co mi skrzętnie wytknąłeś, tylko stwierdziłem, że ilość dogodnych miejsc siedliskowych ma na nią wpływ

#179 miszak

miszak

Napisano 17 maja 2011 - 13:39

Dla odmiany większość derkaczy,które miałem przyjemność obserwować w zeszłym roku w ogóle nie "szczytowała" po raz drugi. No ale ja to z kresów jestem to może zimniej u mnie jest i dlatego ;-)
Tak naprawdę to drugi raz zależy mocno od prac polowych czyli terminów i miejsc koszenia. Trawa wykoszona - derkacza brak.

#180 Saint (Jakub Szymkowiak)

Saint

Napisano 17 maja 2011 - 13:45

Żeby nie wchodzić zbytnio w czysto akademickie dysputy..
To, co nazywasz intensywnością jest właśnie rytmem. Natomiast przez intensywność rozumie się raczej "ilość derknięć" w jednostce czasu - a ta jak zapewne wiesz może być dla pojedynczego samca zmienna w ciągu nocy (i sezonu rzecz jasna, a z czego to wynika - nie trudno sobie wyobrazić), co dalej prowadzi nas do wniosku, że niekoniecznie samce odzywające się głosem monotonnym muszą odzywać się w ciągu całej nocy (sezonu) częściej.

Jeśli chodzi o konkurencję - przyznaję rację, źle zinterpretowałem to co napisałeś.

To wszystko nie zmienia jednak faktu, że zdjęcia kapitalne i z chęcią poczytałbym dłuższe opowieści na temat ich powstania, przygotowań itd.