Zmiana barw/nasycenia po zapisie zdjęcia
Napisano 31 maja 2009 - 09:42
Mam to forumowiczów takie pytanie - otóż, po wywołaniu zdjęcia z RAW`a i następnie jego zapisie do jpg, nasycenie i barwy widoczne na zdjęciu ulegają zdecydowanemu pogorszeniu.
Całego zabiegu dokonuję w PS CS3. Nie jest to raczej wina kompresji, bo jakość pliku jpg ustawiam na max. Dla sprawdzenia zapisałem nawet taki obraz w tiff i nadal było to samo.
Zielone, żywe kolory widoczne w PS radykalnie bledną i robią się nijakie.
Dodam, że zdjęcia przeglądam później w ACDSee Photo Menager 11.
Jeśli zapisanego już jpg`a otworzę PS`em, to znowu odzyskuje swoje żywe barwy.
Zdaję sobie sprawę, że różne aplikacje mogą w różny sposób odczytywać informacje o pliku, ale żeby różnica była aż na tyle widoczna ?
Może spotkaliście się z podobnym zjawiskiem i jakoś się z tym uporaliście ?
Lub jeśli u Was taka przypadłość się nie pojawia, to może napiszcie w jaki sposób zapisujecie swoje pliki dla uzyskania jak najlepszej jakości.
Pozdrawiam
Napisano 31 maja 2009 - 09:52
Napisano 31 maja 2009 - 09:56
Napisano 31 maja 2009 - 10:03
Napisano 31 maja 2009 - 10:55
Znalazłem ogólne ustawienia profili i tam ustawione mam Adobe RGB,
nie wiem natomiast dlaczego ma się różnić efekt zapisu poprzez "save as" a "save for web & devices". Miałoby to sens gdyby dało się ustawić profil koloru na jaki ma być konwertowany obraz przy zapisie, czegoś takiego natomiast nigdzie nie widzę...
(Piotr Kendzierski)
Napisano 31 maja 2009 - 12:25
Podczas wywoływania RAWa zmień profil na sRGB, bo tylko ten profil dobrze wyświetla Windows i większość przeglądarek.Znalazłem ogólne ustawienia profili i tam ustawione mam Adobe RGB
Napisano 31 maja 2009 - 13:42
opcja "save as" zapisuje zdjęcia w takiej przestrzeni barwowej w jakiej pracowałeś,nie wiem natomiast dlaczego ma się różnić efekt zapisu poprzez "save as" a "save for web & devices"
"save for web" zapisuje zdjęcia na potrzeby internetu w mocno ograniczonej przestrzeni barwowej sRGB,
Adobe RGB to przestrzeń barwowa większości fotolabów.
Jeżeli przygotowujesz zdjęcia żeby pokazywać w sieci zmień na sRGBZnalazłem ogólne ustawienia profili i tam ustawione mam Adobe RGB,
Napisano 31 maja 2009 - 15:30
W międzyczasie zauważyłem, że w aparacie miałem ustawione sRBG, natomiast w PS było Adobe RBG, być może stąd wynikała ta różnica.
Okaże się przy okazji najbliższych fot.
Dzięki i pozdrawiam.
Napisano 31 maja 2009 - 18:51
miałem ustawione sRBG, natomiast w PS było Adobe RBG
Właśnie stąd ta różnica:)
Napisano 31 maja 2009 - 21:52

Napisano 01 czerwca 2009 - 13:42
Masz rację Piastun, to ja trochę namieszałem bo pisząc to myślałem o jpg-ach.Z tego co ja wiem to ustawienia w aparacie nie mają wpływu na rawa
A co do profili labów to opierają się one na profilach sRGB, jeśli w ogóle na czymś się opierają

gdy ja zgłębiałem tajniki PS założenia były takie ,że fotolaby będą się posługiwały szerszym spektrum barwnym zawartym w AdobeRGB, plus do tego profile sprzętowe ICC i inne dupersznyty by zdjęcie z labu wyglądało tak jak byśmy sobie tego życzyli. Ale pewnie w większości labów pracują ludzie z pierwszej łapanki , którzy na prośbę o profil ICC maszyny robią

Dla zainteresowanych ciekawy artykuł
Napisano 14 lipca 2010 - 11:51
Pozdrawiam
M.