Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Moja przenośna czatownia.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
565 odpowiedzi w tym temacie

#181 mamil_km

mamil_km
  • Użytkownik
  • 69 postów

Napisano 19 września 2011 - 20:31

Mój pochodzi właśnie z All.... pamiętaj że sezon na namioty się kończy i być może dopiero na wiosnę będą. Jeśli nie znajdziesz tego co chcesz to może poszukaj w sklepach dla wędkarzy.

#182 BialyRybnik

BialyRybnik
  • Użytkownik
  • 142 postów

Napisano 16 stycznia 2012 - 16:09

Witam Was. Wpadłem ostatnio na pomysł aby zrobić sobie przenośną czatownię. Główne założenia to lekka i wygodna w transporcie. Wymyśliłem aby zrobić stelaż z rułek wykorzystywanych do podłączania wody w domu np takiej :http://www.tinyurl.pl?trLVYbqn nie patrząc na razie na średnicę. Są one sztywne i wytrzymałe. Połączyć chciałbym niektóre już zgrzewając za pomocą takich złączek: http://www.tinyurl.pl?Y2L7vLtf i http://www.tinyurl.pl?1hRH2Uvg . Resztę skręcać na śruby z motylkami aby było wygodnie skręcać i rozkręcać. No i po zmontowaniu tego wszystkiego nałożyć siatkę maskującą. Co myślicie o takim pomyśle?? Oczywiście byłby zrobione odpowiednie nogi itp.

#183 buteo

buteo

Napisano 16 stycznia 2012 - 16:33

BialyRybnik, wyjąłeś mi to z ust :mrgreen: Jeszcze się nie zabrałem za to ,bo nie wiedziałem,ze będę miał problem z kupieniem czwórnika,ale ten pomysł na pewno zrealizuję właśnie z rurek PP.
Czwórnik zrobię sobie z grubych gwintów dodatkowo wygiętych pod kątem 45 stopni. Zrobię to z rur o średnicy 32mm. Dach będzie jedną całością a dokręcane będą tylko nogi za pomocą takich gwintowanych kolanek http://allegro.pl/ko... ... 27369.html ;-) .
Jak zrealizuję, to się tu pochwalę zdjęciami tegoż :-)

#184 BialyRybnik

BialyRybnik
  • Użytkownik
  • 142 postów

Napisano 16 stycznia 2012 - 16:38

No ja bym dachu nie robił, była by to czatownia na bezopadowe dni ;) Zależy też jaki masz plan jej zrobienia ;) Jak możesz pochwal się rysunkiem :-P

#185 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 16 stycznia 2012 - 16:51

Jak zrealizuję, to się tu pochwalę zdjęciami tegoż

BialyRybnik, buteo, trzymam Was za słowo ;-). Generalnie mam raczej dwie lewe ręce, ale z sensowna instrukcją montażu takiej czatowni na pewno sobie poradzę, a na pewno na wiosnę taka konstrukcja mi się przyda :-)

...spokój grabarza...

http://www.listkiewicz.eu

#186 buteo

buteo

Napisano 16 stycznia 2012 - 16:59

Dach chcę mieć ,żeby mi nie opadał materiał do środka (Kwestia własnej wizji). Chcę uszyć pokrowiec,który będę nakładał na to z materiału moro (najlepiej 3D).

Zrobiłem rysunek w paintcie, wyszła trochę swastyka z tego :shock: .

Na czerwono nakreśliłem czwórnik oraz kolanka. Jest to rzut z góry,kolanka oczywiście wygięte są do dołu a nie jak na rysunku ( nie wiedziałem jak to oddać,to zrobiłem swastykę, samo znaczy tak wyszło :-P )

Czarne to rurki. U dołu widać nogi, na czerwono łączniki gwintowane,które będą wkręcane w kolanka dachu.
Na niebiesko zaznaczyłem wkręcane w rurki od dołu śruby/gwinty które będą zaotrzone ,aby wbić je delikatnie w glebę.

Myślę,że metr na metr będzie wystarczajaco,

1.
Dołączona grafika

#187 BialyRybnik

BialyRybnik
  • Użytkownik
  • 142 postów

Napisano 16 stycznia 2012 - 16:59

No jak wszystko wypali to nie ma problemu mogę pomóc ;) lub zrobić i wysłać :) zobaczymy czy to zda egzamin. No i jakie sztywne są te rułki.

Edit:

Ja bym swoje tak widział. Czerwone punkty to miejsca co skręcania. 3 rułki by miał już te kolanka zgrzane na stałe. A niebieskie przy ziemi to by były z tyłu takie nogi płaskie, jakoś przytwierdzone śledziem do ziemi. I z przodu też śledzie trzymające.

Dołączona grafika

#188 buteo

buteo

Napisano 16 stycznia 2012 - 17:12

BialyRybnik, Twoja będzie do leżenia ? Bo ja myślę o wersji wysokiej (1.3m.) do siedzenia. Dla niższej perspektywy stosowałbym wizjer kątowy.

#189 BialyRybnik

BialyRybnik
  • Użytkownik
  • 142 postów

Napisano 16 stycznia 2012 - 17:20

Też chciałbym do siedzenia, tylko byłby to raczej chyba prostokąt niż kwadrat. Lepiej chyba jak będzie dłuższa niż szeroka. Myślałem 1x1,5m wysokość jeszcze nie wiem.

#190 buteo

buteo

Napisano 16 stycznia 2012 - 17:34

Mam dwie takie konstrukcje z drewna, jedna jest 1x1 i jest dla mnie wystarczająca, druga ma 1.1x1.3 i jest bardzo obszerna. Kiedyś miałem 0.8x0,8 i było na styk. Najważniejsze abyś zmieścił się Ty i statyw. Myślę,że 1,5 m. będzie nazbyt . To wszystko osobiste upodobania ;-).

#191 BialyRybnik

BialyRybnik
  • Użytkownik
  • 142 postów

Napisano 16 stycznia 2012 - 17:39

No jeszcze tak się nie przymierzałem. To wyjdzie w "praniu" :)

#192 America (Tomasz Kuna)

America

Napisano 16 stycznia 2012 - 18:01

Zastanawiam się czy rura PP nie wygnie się przy długości 1,5mm.

pozdrawiam
Tomek Kuna
www.ptaki.radom.pl

Od lipca 2016 - Canon 7D II + 400/5,6

Do lipca 2016 - Canon 350D + 400/5,6

#193 wero

wero
  • Użytkownik
  • 137 postów

Napisano 16 stycznia 2012 - 18:31

buteo, BiałyRybnik dziękuję za pomysły :) teraz już wiem jak zrobię swoja w całości skręcaną z PP :) zgrzewarka jest, rurki są i cała reklamówka złączek :)

Zastanawiam się czy rura PP nie wygnie się przy długości 1,5mm.

odpowiadając Tobie jedną ręką piszę a druga trzymam PP 2m średnicą 20mm ...jest sztywna :) ale to czy zawsze taka będzie to zależy co z nią zrobisz
SONY A300, A65 + KIT + Tamron SP 70-300mm F 4-5.6 USD + Tamron SP AF 28-75mm F/2,8 :)

#194 marek4066 (Marek)

marek4066
  • Użytkownik
  • 346 postów

Napisano 16 stycznia 2012 - 18:43

Witam :) wydaje mi się że chyba mogę to tu wrzucić :)

... re=related

pozdro:)

Canon eos60d, Tamron 70-300mm f/4-5,6 Di VC USD  ,    18-135mm f/3,5-5,6  IS STM

#195 buteo

buteo

Napisano 16 stycznia 2012 - 18:45

America, fakt, te rurki są giętkie przy dłuższych metrażach. Moje nogi będą miały 1.2m do 1.3m. Tak myślę,że przy dłuższych można by przeciąć w dwóch miejscach i wstawić ze dwie mufy i to powinno je usztywnić. Poza tym będą w pionie stały wbite w ziemię , hmmm ... będzie dobrze :mrgreen:

Kolega mi podpowiadał,aby zrobić z PCV, byłoby bez grzania,ale trzeba by większe średnice stosować a ja nie chcę aż takich ruł ;-)

#196 BialyRybnik

BialyRybnik
  • Użytkownik
  • 142 postów

Napisano 16 stycznia 2012 - 18:54

Witam :) wydaje mi się że chyba mogę to tu wrzucić :)

... re=related

Bardzo ciekawe, lecz jeśli się poruszysz to od razu Cię widać :/

#197 America (Tomasz Kuna)

America

Napisano 16 stycznia 2012 - 19:11

Wero, buteo akurat takie rury to moje życie zawodowe, dlatego trochę się wtrąciłem. 20 na pewno się wygnie, jutro zrobię zdjęcie sztangi 4m osadzonej na trzech podporach, rura między podporami leci (wygina się) w dół. Zerknę również na 32, ale myślę, że też się wygnie na odcinku 2m. Na 1,3-1,5m może uda się jej nie odkształcić. Uważam, że lepiej byłoby zrobić stelaż jednak z PCV rozmiar 32 czyli taki sam jak chcecie PP. Na pewno zaletą zgrzewki jest wytrzymałość, praktycznie niezniszczalne jest miejsce zgrzewu złączek.

pozdrawiam
Tomek Kuna
www.ptaki.radom.pl

Od lipca 2016 - Canon 7D II + 400/5,6

Do lipca 2016 - Canon 350D + 400/5,6

#198 marek4066 (Marek)

marek4066
  • Użytkownik
  • 346 postów

Napisano 16 stycznia 2012 - 19:18

Witam:)BialyRybnik, tak to prawda ale :) można się przemieszczać:)

Canon eos60d, Tamron 70-300mm f/4-5,6 Di VC USD  ,    18-135mm f/3,5-5,6  IS STM

#199 BialyRybnik

BialyRybnik
  • Użytkownik
  • 142 postów

Napisano 16 stycznia 2012 - 19:31

Wero, buteo akurat takie rury to moje życie zawodowe, dlatego trochę się wtrąciłem. 20 na pewno się wygnie, jutro zrobię zdjęcie sztangi 4m osadzonej na trzech podporach, rura między podporami leci (wygina się) w dół. Zerknę również na 32, ale myślę, że też się wygnie na odcinku 2m. Na 1,3-1,5m może uda się jej nie odkształcić. Uważam, że lepiej byłoby zrobić stelaż jednak z PCV rozmiar 32 czyli taki sam jak chcecie PP. Na pewno zaletą zgrzewki jest wytrzymałość, praktycznie niezniszczalne jest miejsce zgrzewu złączek.

Myślę, że na odcinku max 1,5m nie powinno być źle jak siatkę na to by się założyło.

#200 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 16 stycznia 2012 - 19:58

Własnie odszukałem swój stary namiot typu iglo. Myślę, aby wziąć z niego tylko stelaż, który mógłby zostać osadzany na czterech zaostrzonych, wbitych w ziemię rurkach, a na całość nałożona siatka maskująca. Taka konstrukcja zapewniałaby w miarę wygodną mobilność. Pozostaje mi także stary, samorozkładalny namiot, który obecnie od kilku miesięcy stoi w lesie, a wodoszczelność gwarantują nałożone na niego dwie wojskowe pałatki, a dwie kolejne położone są pod podłogą namiotu ;-). Namiot ma tę wadę, że latem jest w nim bardzo gorąco, a jego materiał jest zbyt prześwitujący - trzeba dodatkowo narzucać siatkę maskującą i jest trochę za wysoki.

...spokój grabarza...

http://www.listkiewicz.eu