Moja przenośna czatownia.
Napisano 03 lutego 2013 - 10:52
#302 (Karol Niemiec)
Napisano 03 lutego 2013 - 11:37
https://www.facebook.com/OTOP.Tczew
VIDEO
http://www.youtube.c.../raniuch/videos
Napisano 03 lutego 2013 - 12:48
Napisano 03 lutego 2013 - 13:38
A tu "zrób to sam" nawet lepsza bo przezroczysta
http://allegro.pl/fo... ... 97459.html
http://allegro.pl/fo... ... 74307.html
Proszę o pomysły na co nakleić
Napisano 03 lutego 2013 - 14:18
Napisano 03 lutego 2013 - 15:48
Ale pojawiają się pytania. Co z otwartą przestrzenią i odbijającym słońcem? Pewnie nie będzie w lato tak prażyć ale może dawać rozbłyski. Kwestia dachu. No i pytanie, czy dla ptaków i ssaków to "lustro" działa tak samo. Trzeba to sprawdzić.
Napisano 03 lutego 2013 - 15:57
Myślę, że trzeba pochylić "lustro" minimalnie do przodu.Co z otwartą przestrzenią i odbijającym słońcem?
Napisano 03 lutego 2013 - 15:58
Napisano 03 lutego 2013 - 16:04
#310 (Sławek Wojtczak)
Napisano 03 lutego 2013 - 17:50
Okienka masz zamykane na zamek, a dodatkowo od zewnątrz masz przyczepioną na rzepy siateczkę pomlowaną w kolory namiotu, wiec nic w srodku nie widac, bo jest ciemno. Z przodu masz w środku większego okna, mniejsze okienko i tez jest taka sama siateczka, rozcieta na pół, aby mozna było wystwić obiektyw.A czy te okienka można jakoś zakryć?
Dziś zdjęć namiotu nie zrobiłem, bo nie miałem czasu, ale w najblizszym czasie zrobię.
Napisano 03 lutego 2013 - 18:44
Z przodu masz w środku większego okna, mniejsze okienko i tez jest taka sama siateczka, rozcieta na pół, aby mozna było wystwić obiektyw.
czy to rozcięcie ma jakieś łączenie by szczelnie dopasować do obiektywu?
#312 (Sławek Wojtczak)
Napisano 03 lutego 2013 - 19:15
to są takie dwa kawałki które na siebie nachodzą Mozna szczelnie dopasowaćczy to rozcięcie ma jakieś łączenie by szczelnie dopasować do obiektywu?
Napisano 05 lutego 2013 - 09:00
#314 (Sławek Wojtczak)
Napisano 05 lutego 2013 - 14:10
Rozstawiłem dzisiaj tą czatownie na łące i chwilę w niej posiedziałem, bardziej z ciekawości, żeby sprawdzić jak sie z tego fotografuje i wykonać obiecanych kilka zdjęć niż w celach stricte fotograficznych
Oczywiście tematem rozprawy jest dość interesująca i chyba najtańsza z dostępnych w Polsce czatowni do fotografowania przyrody Kupiłem ją w markecie Jula za 199zł. Na allegro są takie same, ale 100zł droższe. U mnie nie ma tego marketu, więc poprosiłem znajomego o pomoc, za co serdeczne dzięki
Rozłożenie czatowni nie jest trudne, wg mnie gorzej jest ze złożeniem tego ustrojstwa i spakowanie go do dość ciasnego wora, który jednak mógłby być trochę większy.
1) Wyciągamy czatownie z worka i rozstawiamy krzesełko. Następnie pałąki, wraz z materiałem przekładamy przez oparcie i jeden z nich montujemy równolegle z oparciem aby nam się na głowe nie gibał Jeśli jest wiatr, materiał można przytwierdzić do ziemi za pomocą śledzi, znajdujących się w komplecie.
2) Siadamy na krzesełko. Jest ono umocowane na stałe, nie można go ani podsunąć ani odsunąć. Na kolana bierzemy aparat. Złożony statyw również wędruje do środka. Przekładamy przez głowę pałąki z materiałem namiotu. Są one zamocowane do rogów krzesełka, więc nie ma problemu z nimi. Zasuwamy zamek wejściowy i otwieramy przednie okienko.
W większym otworze jest mniejsze - takie 2 w 1. Mniejsze okienko jest wystarczające i wg mnie nie ma potrzeby używania tego większego do fotografowania.
Rozstawiamy statyw i na statyw montujemy obiektyw. Niestety nie mam zdjęć z wystającym obiektywem, bo ciężko go zamontować z zewnątrz i nie kombinowałem. Do obiektywu dopasowuje się ta siateczka. Siedząc na krześle, z daleka zbytnio nie widać przez tą siateczkę tego co się dzieje na zewnątrz. Obraz się zlewa i żeby coś zobaczyć, trzeba się trochę zbliżyć.
Ja dwumetrowy chłop, niewątłej postury nie miałem problemu aby się w środku zmieścić ze statywem i obiektywem 500/4. Ba, nawet jest sporo wolnego miejsca jeszcze Komfort jest, choć jedynie trochę krzesełko ma za luźny materiał na siedzisku i czuć pod udami przednie metalowe pręty trochę. Jakiś plecak też powinno się upchać.
Obiektyw jest na wysokości około 90cm nad ziemią. Wysokość moim zdaniem idealna do ssaków, żurawi czy do fotografowania różnych gatunków ptaków na przygotowanych patykach. Ponadto z dłuższym obiektywem 400/500/600mm perspektywa i tak się trochę obniża na większej odległości z jakiej będziemy fotografować.
Początkowo mówiłem, że zamki są wątpliwej jakości, ale teraz uważam, że nie jest z nimi tak źle. Po bokach czatowni mamy dwa okienka obserwacyjne, również przysłonięte siateczką, więc mogą byc cały czas otwarte bez obawy, że zobaczy nas zwierz/ptak. Środek czatowni jest idealnie czarny. Nie widać żadnych prześwitów jak to bywa w tanich namiotach. Rysunek/kolor na zewnątrz jest wg mnie bardzo fajny. Kolory naturalne, przeważają liście dębu. Nie trzeba nawet narzucać dodatkowo siatki maskującej. Niektóre nawet mają bardziej abstrakcyjne kolory niż te z namiotu
Jak rozłożenie nie przysparza większych problemów, tak ze złożeniem może być już lekki problem. Musze przyznać, że jak ją wczoraj w domu składałem, to nawet na czole pojawiło mi się kilka kropel potu i załączyłem kilka przekleństw hehe No ale nie jest tak strasznie. Wykonujemy te same czynności co przy rozkładaniu, tylko w odwrotnym kierunku. Odchylamy pierwsze pałąki, opierając je o ten ostatni, przymocowany do oparcia krzesełka. Odblokowujemy go i całość przerzucamy do tyłu. Łapiemy za nogi krzesełka i składamy go. Musimy dość mocno je ścisnąć, a na koniec zapiąć paskiem z klamrą. Potem upychamy do wora, lub jak ktoś się nie chce męczyć wrzucamy tak do samochodu. Jeśli się mocno go ściśnie do wora wchodzi bez większych problemów.
Podsumowując czatownia z Jula, jest godna polecenia i z powodzeniem może być wykorzystywana do fotografowania przyrody. Nie mogę jedynie na razie nic powiedzieć o wytrzymałości, ale zobaczymy po kilku zasiadkach. Na dzień dzisiejszy jestem zadowolony Teraz tylko czekam na przylot żurawi, bo to o nich myśląc zakupiłem ten wynalazek
Napisano 05 lutego 2013 - 14:52
Czy siedząc można się na tyle zbliżyć do przedniej siatki by dobrze widzieć czy trzeba się "zsunąć" z krzesła?
Tak przy okazji, może mi ktoś poradzić jakim klejem przykleić agrowłókninę lub inny materiał do wewnętrznych ścianek namiotu?
#316 (Sławek Wojtczak)
Napisano 05 lutego 2013 - 14:58
Wystarczy się pochylić do aparatuCzy siedząc można się na tyle zbliżyć do przedniej siatki by dobrze widzieć czy trzeba się "zsunąć" z krzesła?
Sporo roboty i kleju pójdzie W moim namiocie nic nie trzeba podklejać, jest idealnie czarny od zewnątrz i nic nie prześwitujeTak przy okazji, może mi ktoś poradzić jakim klejem przykleić agrowłókninę lub inny materiał do wewnętrznych ścianek namiotu?
Napisano 13 lutego 2013 - 12:09
#318 (Arkadiusz)
Napisano 16 lutego 2013 - 12:51
Edit: po Sławkowym opisie postanowiłem zakupić czatownię z Juli. Jak to dobrze, że ten multimarket jest w Gdańsku
Napisano 17 lutego 2013 - 16:43
Napisano 13 marca 2013 - 09:42