Fajna ta zagraniczna czatownia. Wysokość jest ok. Po co tak się schylać i męczyć.
Moja przenośna czatownia.
Napisano 26 marca 2015 - 13:27
#442 (Jacek)
Napisano 29 marca 2015 - 17:37
Ja kupiłem dzisiaj taki namiocik http://allegro.pl/na...4525530739.html myślę ze będzie w nim wygodnie. Jak dojdzie zdam relacje.
I jak się spisuje ?
#443 (Dominik)
Napisano 30 marca 2015 - 16:36
I jak się spisuje ?
Składanie i rozkładanie naprawdę jak człowiek się wprawi to parę sekund. Komfort w środku dużo miejsca kieszonki na pierdołka, z zewnątrz linki do montażu dodatkowego maskowania(np gałązki ). Materiał naprawdę gruby i sprawdzany w śniegu szczelny. Brak podłogi to na plus bo nic nie szeleści, Jedyny chyba minus to rozmiar po złożeniu i waga trochę po chwili niesienia idzie go odczuć. ale ja tak najczęściej w dalsze miejsca podjeżdżam samochodem a potem tylko chwilek na piechotę wiec mi pasuje.
D90+Tamron 150-600 mm F/5.0-6.3 SP Di VC USD
Napisano 29 kwietnia 2015 - 09:06
Zauważyłam czatownię z linku powyżej, taki typ też byłby fajny, bo można siąść w 2 osoby, ale na początek wolę coś bardziej mobilnego
Napisano 29 kwietnia 2015 - 12:38
@pentaksiara sprecyzuj. Czytając mam wrażenie, że chcesz wygodnie siedzieć jak na wczasach i przykryć się siatką. Pomyśl o perspektywie - ja leże na brzegu na deskach obitych gąbką i starym materacem. Łokcie zaś moczę w tym podmokłym brzegu, co by na starość trochę mi reumatyzm przypomniał piękne chwile z przyrodą. Leżę...
Dla mnie siatka 3x3 to minimum
Canon 5DIV, 6DII, 7DII, 50D, 40D, EF 17-40L, EF 400/5.6L, EF 70-200/4L, EF 24-70L, 85/1.8, YH324C.
Napisano 29 kwietnia 2015 - 14:26
Zgodzę się z @niemar 'em, że do siewek najlepsza będzie niska perspektywa. Sam leżę w błocie. Jednak, praktycznie taką samą perspektywę można uzyskać siedząc: Groundpod/Patelnia + głowica + sprzęt + wizjer kątowy - i wcale nie trzeba się łamać "na leżąco" (oczywiście siedzenie też nie musi być wygodne ).
W normalnych pieniądzach polecę Ci namiot/moskitierę brytyjskiej armii - sam jej używałem do leżenia i siedzenia na tyłku Plus jej jest taki, że możesz położyć się na małe siewki w błocie, jak i usiąść w trawach na rycyki/kuliki i inne.Wystarczy przykryć gęstą siatką. Cena powinna oscylować w granicach 35 zł-50zł. Wygląda tak:
http://archiwum.alle...4286445232.html
nie sugeruj się ceną z linku - jest przegięta... a znalazłem ją w archiwum bo aktualnie brak ofert, ale często się pojawia.
Dostajesz ochronę przed komarami + nieprzemakalną podłogę + stelaż (całość nie trzęsie się, jak kręcisz się w środku), rozkłada się max 4 minuty.
Użytkownik meser edytował ten post 29 kwietnia 2015 - 14:51
Napisano 29 kwietnia 2015 - 18:54
mam wrażenie, że chcesz wygodnie siedzieć jak na wczasach i przykryć się siatką. Pomyśl o perspektywie - ja leże
@niemar, odnosisz słuszne wrażenie Do siewek będę m u s i a ł a leżeć, ale na łąkach sobie tego nie wyobrażam, chyba że skoszę całe przedpole.
@meser, dziękuję za link, ciekawa propozycja.
Napisano 30 kwietnia 2015 - 17:28
Napisano 30 kwietnia 2015 - 20:03
Takie coś używam, wycięte mam dodatkowe okienka, przykrywam to siatką maskującą o na to wszystko narzucam pęczki suchej trawy. Użyłem tego dzisiaj nad Biebrzą i bataliony podeszły bardzo blisko. Tę moją czatownię widać z wieży obserwacyjnej w Burzynie.
Użytkownik Ariston edytował ten post 30 kwietnia 2015 - 20:18
#450 (Jacek)
Napisano 30 kwietnia 2015 - 22:14
Takie coś używam, wycięte mam dodatkowe okienka
Podłogę wyciąles czy też nie przeszkadza tzn nie szelesci !?
Napisano 01 maja 2015 - 13:43
Napisano 07 maja 2015 - 20:13
Na początku chciałem się przywitać DZIEEEŃ DOOOO BRYYYY!
Jako, że w wątku już większość aukcji nie działa i większości zdjęć również nie ma to na szybko zadam pytanie w nowym poście. Planuję rozpocząć przygodę z fotografią przyrody (do tej pory był to w 90% krajobraz połączony od czasu do czasu z doskoku z zwierzętami). Posiadam Canona 50D i planuję do niego dokupić Canona 400mm f/5.6 (Z tego co wiem i mi mówiono to nie ma lepszego szkła na początek).
Do rzeczy... Jaki prosty zestawik do maskowania polecacie na początek? Chodzi mi o:
- Namiot
- Jakaś siatka maskująca
- Może jakieś wdzianko stylowe?
- Inne przydatne akcesoria.
Pozdrawiam i będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Łukasz
Napisano 22 maja 2015 - 08:02
#455 (Paweł Niedźwiecki)
Napisano 25 maja 2015 - 18:37
Mam ten namiot. Wady: przemakalny, druty rdzewieją i pękają. Poza tym sprawuje się dobrze , wyciąłem kilka otworów i żeby materiał się dalej nie rozchodził oblepiłem okienka od środka mocną taśmą (srebrną) przy okazji można siatkę przylepić. Ptaki podchodzą pod samą krawędź namiotu, a i wyciąłem podłogę za duży hałas robiła. Namiot wart swojej ceny, poza tym w teren nic lepszego nie trzeba.
Jeśli jeszcze szukasz...
http://allegro.pl/mo...5369189098.html
cena nie najgorsza jak za "nówkę"
Gdzieś z Puszczy Piskiej...
Napisano 16 sierpnia 2015 - 15:05
Czy ktoś miał do czynienia lub porównywał (najlepiej w praktyce ) te czatownie z oferty traperzy.pl????? Chodzi mi o te dwie duże - teraz są w jednakowej cenie po 490 zł, podobne rozmiarami - jednak różnych firm - ktoś, coś podpowie i pomoże w decyzji????? Czatownia Square kontra Enigma II. Obecnie mam kilka mniejszych czatowni, jednak przy moich gabarytach kiepsko się spisują....
... jest wolna chwila??? No to czas do lasu
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB
#457 (Tomasz Szyszko)
Napisano 29 sierpnia 2015 - 12:40
@Mustang_71, akurat używałem takiej samej konstrukcji, ale innego producenta.
Wyglądają identycznie. Czatownia pozwala na bardzo wygodne fotografowanie. Sporo miejsca na foto-graty, krzesełko... i jak się uprzeć to i się przekimać wygodnie można.
Brakuje mi tylko siatki do dużego 'okna', ale nie płacze z tego powodu - jeszcze z niego nie korzystałem.
Wyczernione wnętrze, siatki w małych okienkach. Rozkładanie i składanie bezproblemowe.
Ja jestem z tej czatowni zadowolony.
#458 (Tom Pit)
Napisano 15 lutego 2016 - 19:15
Hej!
Kilka osób z forum chyba używa czatowni z jula.
Możecie mi powiedzieć czy boją się tego żurawie, dziki, jelenie ?
Wildlife Photography
#459 (Filip Stefaniak)
Napisano 15 lutego 2016 - 19:31
Ja robię z niej bez problemu bażanty, sarny i lisy
#460 (Sly)
Napisano 15 lutego 2016 - 19:39
"nieznany"
Jak się nie spocisz to i fotki marne. Z ta "JULĄ" to zależy od tego co chcesz fotografować.
Dziki,sarny zwierzaki Tak!
Ptaki wodne NIE!!! Co to za perspektywa?Chyba że się fotografuje z kilometra to tak...he he.
Kup sobie namiot w panterkę,powycinaj dziury i masz kimanko z foto sesją na 24 godz.
Sam mam taki który się rozkłada w sekundę (gorzej złożyć pierwszy raz)
http://harryslyptaki...6/168621282.jpg
http://archiwum.alle...3349449821.html
Dodatkowo nakrywam go siatką maskującą.
Służył mi już na wyprawie z żurkami,czaplami,żołnami i wielu innych...ptakowych wyprawach.
Jestem b. zadowolony. Wszystko mieści się w środku. Plecak,prowiant,browar,wyposażenie foto.Dodatkowo karimata samo pompująca i można świat doganiać he he
http://milworld.pl/p...a-Woodland.html
Użytkownik harrysly edytował ten post 15 lutego 2016 - 20:06
Canon Eos 7D
Canon EF 100-400 f/4.5-5.6 L IS USM
Rura 650-1350mm made by China
Strona testowa"