Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Bogatka - Parus major

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2015 odpowiedzi w tym temacie

#401 Dunadan

Dunadan

Napisano 13 grudnia 2007 - 18:40

Co do zdjęcia Sovieta - bardzo łądne, mnie jakoś nie przeszkadza strasznie lekko ucięty ogon - nie widać tego tak bardzo bo się ładnie układa na patyczku. Gratuluję :-)

To i ja wrzucę swoje pierwsze sikory z czatowania przy swoim karmniku... ogólnie to bryndza. Ptaki wola lecieć do innego karmnika 60 metrów dalej. Nie jarze czemu - umiejscowiony jest na otwartym terenie obok chodnika gdzie łazi pełno studentów :-/ No ale coś udało się ustrzelić. Mam genialne tło! strasznie mi się podoba to co się dzieje w nieostrościach. Problem w tym że słońce niestety późno oświetla karmnik i wiele zdjęć miałem za ciemnych - jakoś się ratowałem ale bardziej konwencjonalne fotki pokażę później bo IMHO kiepskie. Jedziemy!

117. Sikora o wschodzie ;-)
Dołączona grafika

118. w stronę słońca!
Dołączona grafika

119. A tu mi się strasznie bokeh spodobało - fotka zrobiona celowo choć przyznam że cieszyłbym gdyby bogatka była bliżej końca patyka :-/
Dołączona grafika

Tak może wyjaśnię 117 i 118 - to jest słońce ale... odbite w szybie :mrgreen:

#402 BlueDun

BlueDun

Napisano 13 grudnia 2007 - 19:33

Dunadan, niezle kobinujesz ;-)
a ta 118 nono pogratulowac , ale odrobine by sie jasniej przydało , za to światła w skrzydełkach mniam :mrgreen:
Zgodnie z punktem 7. regulaminu, ten użytkownik został usunięty z forum.

#403 Dunadan

Dunadan

Napisano 13 grudnia 2007 - 19:35

BlueDun, nie no, co ty - sikora rozmyta i poucinana jest na dodatek... To rozmycie powiedzmy artystyczne ale ciecie już bardziej chirurgiczne :mrgreen:

:ninja:

#404 BlueDun

BlueDun

Napisano 13 grudnia 2007 - 19:40

no może trochę ucięte , ale jaka dynamika ! , pewnie ,ze jakby bylo w kadrze i jeszcze śmo i owo to by było lepiej , pamiętasz jak tą fote zrobiłeś ? ,żeby powtórzyć eksperyment ? mz warto ! to są efekty , chyba własnie najbardziej cenione w fotografii , razem wziete - ruch i zabawa swiatłem :roll:
Zgodnie z punktem 7. regulaminu, ten użytkownik został usunięty z forum.

#405 cosford

cosford

Napisano 13 grudnia 2007 - 20:13

117 - normalnie odjazd. BlueDun - co Ty wyprawiasz z tym forum :-D Sikory "psychodeliczne" zaczynają się pojawiać :-D Dunadan uważaj :-D

Pozdrowienia

#406 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 13 grudnia 2007 - 21:07

117 - normalnie odjazd. BlueDun

Duny Wam się mylą :mrgreen:

Mi się nie podoba ta wielka biała plama :sorry:

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#407 cosford

cosford

Napisano 13 grudnia 2007 - 21:32

Wcale "nam" się nie mylą "Duny" michalv ;-)
Po prostu fotka (fotki) sikory Dunadana jest (jak mniemam) czymś w kierunku wyzwania BlueDuna czyli do robienia fotek niestandardowych - ptaszki w ruchu, pełna ekspresja, zero reżyserii. Fakt - mocno kontrowersyjne ,technicznie takie sobie ale pomysł i wykonanie niezwykłe na tym forum. Fajna zabawa i 117 naprawdę ciekawe :-)

Pozdrowienia

#408 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 13 grudnia 2007 - 21:39

Wcale "nam" się nie mylą "Duny"

ok. sorry.

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#409 Dunadan

Dunadan

Napisano 13 grudnia 2007 - 22:23

No na razie to tak na pałę to wszystko - nie wiedziałem że takie coś wychodzi, nie byłem przygotowany ( powinienem się inaczej ustawić ).
Problem w tym że taka sytuacja już się raczej nie powtórzy bo Słońce zmieni pozycję :-/ a w ogóle to słońce najpierw się musi pojawić ;-) dzięki ICM wiem mniej więcej kiedy będzie ( polecam! www.meteo.icm.edu.pl ).
Będę kombinował dalej, ale tym razem to będę chciał poczekać na słońce na karmniku.

#410 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 14 grudnia 2007 - 08:03

Bardzo nie konwecjonalne podejście do tematu (117 i 118). Już 119 bardziej klasyczna, choć jakieś kanciaste te bliki ;-) IMHO dla mnie 117 najlepsze z serii...
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#411 Dunadan

Dunadan

Napisano 14 grudnia 2007 - 10:38

chemik, Sigma na pełnej dziurze nieco mydli a niestety nie ma kołowej przysłony :-/

:ninja:

#412 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 14 grudnia 2007 - 10:41

Ja to wiem, zreszto u mnie, w mojej hybrydzie jest 5 listków przesłony i jak mocniej przymknę to oprócz spadku rozdzielczości mam piękne, pięciokątne bliki...
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#413 Czarny zwierz

Czarny zwierz
  • Użytkownik
  • 1 162 postów

Napisano 14 grudnia 2007 - 16:02

Dunadan, bardzo ciekawy pomysł. Zdjęcie mi się jakoś tak podobają....najlepsze 117...

#414 trebor (Robert Klawe)

trebor
  • Użytkownik
  • 313 postów

Napisano 16 grudnia 2007 - 18:47

Brak słońca i efekt dzisiejszego focenia
120.
Dołączona grafika

#415 Cerberiusz

Cerberiusz

Napisano 16 grudnia 2007 - 19:38

Więcej dołu, mniej góry i odciąłbym trochę lewej. W ten sposób jak ją pokazałeś wyszła centralnie.
Pozdrawiam Cię [you]

www.mikolajleszczynski.pl

#416 trebor (Robert Klawe)

trebor
  • Użytkownik
  • 313 postów

Napisano 16 grudnia 2007 - 21:48

Poobcinałem patki i dlatego wyszła centralnie

#417 trebor (Robert Klawe)

trebor
  • Użytkownik
  • 313 postów

Napisano 16 grudnia 2007 - 22:08

Tak lepiej ?
121.
Dołączona grafika

#418 Cerberiusz

Cerberiusz

Napisano 17 grudnia 2007 - 09:36

trebor, IMHO zdecydowanie lepiej, ale znowu się przyczepie. Patyk w LD i listek na górze trochę rozpraszają uwagę. To zdjęcie (121) mi bardziej leży.
Pozdrawiam Cię [you]

www.mikolajleszczynski.pl

#419 Czarny zwierz

Czarny zwierz
  • Użytkownik
  • 1 162 postów

Napisano 17 grudnia 2007 - 18:24

Cerberiusz, ten patyczek jakoś nie przeszkadza w odbiorze zdjęcia, jednak co do listka masz rację...

#420 Monastor

Monastor

Napisano 17 grudnia 2007 - 18:27

trebor, co Ty w ogóle robisz?
Widać, że zupełnie nie znasz się na fotografii przyrody. Co ma wspólnego z naturą takie zdjęcie? Wszystkie gałązki i listki należy przed zrobieniem zdjęcia powycinać, tak żeby stworzyć dobre, naturalne tło dla ptaka.
Denerwują mnie też ludzie, którzy na fotkach czapli mają w pierwszym planie jakieś trzciny. Albo pstrykanie, albo fotografia przyrodnicza. Pamiętaj, że uwieczniasz naturę! W takim wypadku trzeba wszystko co przeszkadza uciąć, przywiązać, skosić... cokolwiek. Inaczej nie jest naturalnie, a do tego brzydko

:mrgreen: :-P

To teraz tak poważnie. Jeśli już przycinasz na kompie to wytnij listek do końca. Troszkę przeszkadza taki ucięty ;-)