Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Bogatka - Parus major

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2015 odpowiedzi w tym temacie

#741 Wojtek_sl

Wojtek_sl

Napisano 23 listopada 2008 - 12:52

[b]...to wygląda o niebo lepiej od poprzedniego...

:mrgreen: Tamtą specjalnie wstawiłem, żeby pokazać jak cały misterny plan z przygotowaniem czatowni w ciągu jednej nocy wziął w łeb.

#742 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 23 listopada 2008 - 17:22

asfoto, 150 mm to już odpowiednik 300 mm dla małego obrazka. Wcześniej jak fotografowałem Olympusem SP-510UZ to maksymalnie miałem odpowiednik 380 mm. Więc myślę, że da się już tym fotografować ptaki te mniej płochliwe. Mi się w zeszłym roku udawało robić zdjęcia z dosłownie 1,3-1,5 m od karmnika :-P
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#743 McPiv

McPiv

Napisano 23 listopada 2008 - 19:54

Właśnie pożyczyłem tele od kumpla i miałem możliwość pobawić się nim. Nikkor 70-300 VR, bardzo fajna sprawa. Chciałem pofotografować ptaki, więc musiałem zbudować karmnik. Wziąłem się ostro do dzieła i efekty tego są takie.

237.
Dołączona grafika

238.
Dołączona grafika

239.
Dołączona grafika

Powiem Wam, że ciężka sprawa z tymi sikorkami. Nie miałem za dużo słoneczka, musiałem podciągnąć iso do 800 bo ruchliwe skubaniutkie. To są moje pierwsze zdjęcia tego typu, wszystkie rady mile widziane i wytknięcie błędów również. Trochę ociepliłem kolory, bo za oknem już śnieg i wszystko strasznie zimno wyglądało. Nie wiem jak Wy robicie błysk w oku, bo nie zawsze mi się udaje, chyba nie strzelacie ptaszkom flaszem?

#744 awilus

awilus
  • Użytkownik
  • 515 postów

Napisano 23 listopada 2008 - 20:05

Ja strzelam fleszem ostatnio. Ogólnie zdjęcia za ciemne. Na 237 oczy zlewają się z piórkami. Ró zdjęcia na statywie to dużo da. Rozjaśnij trochę na kompie. Ogólnie seria nie najgorsza ale popracuj jeszcze ;-)

#745 McPiv

McPiv

Napisano 23 listopada 2008 - 20:07

cobrettti, zdjęcia robione ze statywu, VR wyłączona.
Nikon D80 | Nikkor 18-135 | Velbon DF-60 |

#746 robkiz

robkiz

Napisano 24 listopada 2008 - 10:33

McPiv Owszem i fleszem mozna strzelic ja sam nie bylem zwolennkiem az sie przekonalem ze ptaki rzeczywiscie maja to gleboko pod ogonkami ;). Zwlacza z jakims lepszym dyfuzorkiem. Zima problem ten jest jeszcze wiekszy bo kontrasty sa ogromne miedzy ciemnymi pniami i sniegiem.

240
na przyklad ta jest nieco doswietlona
Dołączona grafika

241
o i ta udajaca dzieciola tez:
Dołączona grafika

pozdrawiam
Robert

#747 McPiv

McPiv

Napisano 24 listopada 2008 - 10:56

a ja myślałem, że strasznie to ptaki denerwuje. Z tym, że flesz to u mnie nie za bardzo wypali. Robię zdjęcia przez szybę, więc chyba nic z tego nie wyjdzie. Muszę się zastanowić nad jakimś doświetleniem na balkonie.

#748 robkiz

robkiz

Napisano 24 listopada 2008 - 11:16

a ja myślałem, że strasznie to ptaki denerwuje.

tez tak myslalem ale przeczytalem tutaj gdzies ze nie. Teraz moge potwierdzic wlasnym doswiadczeniem - zazwyczaj nie przerywaja zobie zerowania ani innych czynnosci.

Z tym, że flesz to u mnie nie za bardzo wypali. Robię zdjęcia przez szybę, więc chyba nic z tego nie wyjdzie. Muszę się zastanowić nad jakimś doświetleniem na balkonie.

Rafiboj mial tutaj podobny problem i wpadl na genialny pomysl - lustro. pomoze zawsze rozjasnic cienie na ptaku(hehe ale to brzmi). Pamietaj tez ze szyba spowoduje spadek kontrastu.
Robert

#749 McPiv

McPiv

Napisano 24 listopada 2008 - 11:34

robkiz, wiem z tą szybą. Musiałem się trochę naPSuć zdjęć, żeby w miarę to wyglądało. Kontrast znacznie spada. Jak sikorki się oswoją z nową jadłodajnią na maksa, to zamierzam czatować na balkonie.

#750 rycerz

rycerz
  • Użytkownik
  • 153 postów

Napisano 24 listopada 2008 - 14:03

Chciałem pofotografować ptaki, więc musiałem zbudować karmnik.

:shock: czaplom też? ;-) trochę to za lekko moim zdaniem zabrzmiało, nie obraz się, ale karmnik się nie wystawia tylko do zdjęc, teraz musisz z nim byc do wiosny...
długi i przymusowy URLOP :( :(

#751 McPiv

McPiv

Napisano 24 listopada 2008 - 15:25

rycerz, :-D dobre, na czaple to pójdę innym razem. Chodziło mi o mniejsze, sporo mniejsze. A karmnik to przede wszystkim, żeby dokarmić, fotki przy okazji.

#752 awilus

awilus
  • Użytkownik
  • 515 postów

Napisano 24 listopada 2008 - 16:10

McPiv, Zobacz na temat podwórko tam mniejwięcej pokazałem jak zrobić takie ministudio na balkonie. Ja jestem amatorem więc pewnie dlatego był to dla mnie genialny wynalazek :mrgreen:

#753 McPiv

McPiv

Napisano 24 listopada 2008 - 16:20

cobrettti, widziałem, gratki za pomysłowość, mi brakuje tylko światła

#754 rycerz

rycerz
  • Użytkownik
  • 153 postów

Napisano 24 listopada 2008 - 18:58

McPiv, fajnie że nie traktujesz tego lekko. a w fotografowaniu życzę ci powodzenia bo to niełatwe jest ale szalenie satysfakcjonujące. I pamiętaj, że samo obserwowanie życia zwierat jest już dla nas nagrodą , a zdjęcia nie mogą byc na pierwszym miejscu...Pozdrawiam!
długi i przymusowy URLOP :( :(

#755 Kordek

Kordek
  • Użytkownik
  • 290 postów

Napisano 25 listopada 2008 - 14:06

Marzę o zrobieniu podobnych zdjęć, będę na pewno próbował. Ale czy 150mm wystarczy? :roll:

Wystarczy. Poszukaj moich zdjęć, 94 i 98. Jakością nie "pobije" kolegów ale mi wystarczało.
Oly E-3, E-510, ZD 14-45, ZD 50, ZD 50-200.

#756 McPiv

McPiv

Napisano 25 listopada 2008 - 14:22

Kordek, ale na 150mm to musiałeś być bardzo blisko, te moje sa z 220mm no i sikorki były do 3m dalej a to już mi się wydaje bardzo blisko.

#757 Kordek

Kordek
  • Użytkownik
  • 290 postów

Napisano 25 listopada 2008 - 14:24

Ja robiłem z namiotu, wabikiem był słonecznik. Najpierw się bały ale jak już jedna wzięła to już goniły jak szalone. Ze dwa metry ode mnie.
Oly E-3, E-510, ZD 14-45, ZD 50, ZD 50-200.

#758 McPiv

McPiv

Napisano 25 listopada 2008 - 14:29

Długo czatowałeś do ich przylotu?

#759 robkiz

robkiz

Napisano 25 listopada 2008 - 14:49

Długo czatowałeś do ich przylotu?

To bardzo zalezy od warunkow i miejca. Jesli znaja miejsce i sa glodne nie muisz czekac dlugo zwlaszcza zima nawet pora dnia nie wydaje sie miec znaczenia.
Inna pora roku bywa roznie moga Cie nawet zignorowac razem z tym Twoim slonecznikiem albo przylatywac tylko zaraz po wschodzie slonca.
Wazne rzecz jeszcze wydaje mi sie; jesli nie jestes super zamaskowany nie reaguj na pierwsze ptaszki, w ogole nie ruszaj sie nie fotografuj ot ogladaj tylko. Potem mozesz juz ruszac aparatem, zmieniac kadry czasem nawet przemieszczac sie nieco. Jak wystraszysz piewrsze bedziesz musial dluugo czekac. (tylko jak sie opanowac skoro juz jakis pierzak przylecial)
Robert

#760 marcinm

marcinm
  • Użytkownik
  • 851 postów

Napisano 29 listopada 2008 - 16:34

Niech będzie że i ja swoją wrzuce tutaj :mrgreen:
242
Dołączona grafika
Olympus E-510 Sigma 135-400mm Fotografia to zabawa